Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skönt att ha hela LO i ryggen för den politik jag vill föra.

Jag har under lång tid kämpat för att vi Socialdemokrater ska återgå till den sorts traditionella politik vi förde under Olof Palmes tid och därföre – Den sorts politik som innebär arbetarkollektivets resning och den sortens politik som byggde välfärdslandet Sverige till varande världens ledande välfärdsnation.

Den sortens Socialdemokratiska politik har saknats i Sverige allt sedan Olof Palmes allt för tidiga död.

I stället för att föra traditionell Socialdemokratisk politik har vi Socialdemokrater glidit åt höger och hamnat i mittenskalan vilket inverkat negativt på vårt väljarstöd. Mest av allt har detta inverkat negativt på villkoren för svensk arbetarklass – En arbetarklass som i min värld består av arbetare, tjänstemän och småföretagare.

Vår politik har till och med gått så långt att Anders Borg i programmat min sanning uttryckte att det i dag inte är någon skillnad på en högersosse och en moderat i mittfåran – Ett uttalande jag tycker att vi ska analysera och tänka över oerhört noga.

Vår ideologi har inte förändrats i sak även om gammalt språkbruk ersatts med ett modernare språkbruk. Kärlek, solidaritet, alla människors lika värde och det alltjämt hägrande målet om ett jämlikare samhälle är fortfarande Socialdemokratins huvudmål – Ska dessa mål uppnås måste vår förda politik återgå till att reflektera detta.

Därför känns det nu mycket bra att få stöd av hela LO-ledningen och ha dem i ryggen för en förändrad färdriktning i vår politik – En förändring som leder tillbaka till den traditionella Socialdemokratiska politik jag förespråkat under åtminstone de sista 2 åren.

LO ledningen tillstår att klyftorna i Sverige började växa redan på 80- och 90-talet och att arbetarrörelsen i allra högsta grad är medskyldig till detta. LO-ledningen tillstår även att den tredje vägens politik – Den nya mitten och Socialdemokratins anpassning till mittenväljare är fel och att den därför ska kastas överbord.

Tack Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ledningen – Äntligen har ni slutat blunda och fått upp ögonen för det jag sagt i mer än 2 -års tid.

Precis som ni nu säger är det dags att vi tar partiledningen i örat och kräver en återgång till den politik som bygger Sverige och svenskarna starka.

Att LO-ledningen förutom satsningar på klassamhällets avskaffande står bakom reformer för en reglerad och solidarisk migrations- och integrationspolitik gläder mig – Gladast blir jag dock av att LO-ledningen liksom jag klart och tydligt uttalar att det är hög tid att vi ser över klassamhällets geografi så att vi kan se till att att invånare i förorter och landsbygd som varit förlorare under lång tid nu förvandlas till vinnare.

Att LO-ledningen vill satsa hårt på skolan så att alla elever får den utbildning de har rätt till och att de växande skillnaderna mellan elever från olika samhällsklasser ska vändas i omvänd riktning är bara ”lök på laxen”

Avslutningsvis kan jag bara än en gång säga ett stort TACK till LO-ledningenTACK för att ni än en gång ställer er bakom en politik som i akt och mening verkar i riktningen – Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

50 kommentarer

  1. Mr Sound

    Jaha? Så nu ska du få cred för något LO nu försöker sig på? Det är inte klyftorna som är det ni ska angripa (Sverige har de lägsta inkomstklyftorna inom EU) utan er politik! Med tanke på att SD är största parti inom LO måste frågan ställas vilka du tror dig primärt lyfta på ögonen åt detta?

    Förstår du inte att ni som politiker har ett stort uppdrag, det är att dels driva era väljares åsikter och dels förhindra att vi i Sverige tappar jobb. Det görs huvudsaken genom attraktiv näringspolitik för den privata sektorn. Er politik leder endast till en ytterligare svällning av offentliga sektorn, nu senast jämställdsmyndigheten.

    Hoppas verkligen M går ihop med SD och fäller denna regering innan Sverige kollapsar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att ens tro att SD är största parti inom LO visar redan det att du saknar verklighetsförankring. Politiker har ett oerhört stort ansvar när det gäller att bygga Sverige tillbaka till det ledande välfärdsland det en gång var och det enda parti som kan åstadkomma denna för Sverige nödvändiga förändring är en stärkt och stark Socialdemokrati.

      • Mr Sound

        Så enligt allvetaren Anders är SD inte störst utan det är självklart S, lika självklart som SD får under 10% 2018. Tillåt mig att satsa emot!

        Varken du eller LO visar på någon verklighetsförankring, allting som vi medborgare upplever är enligt, i alla fall LO, bara upplevt och inte direkt orsakad av förd politik (ja, du förstår nog vad jag syftar på). Försök rakryggat försvara hur samhället sakta förfaller? Och försök inte ens kleta på att detta beror på klyftor och ojämställdhet! Du förespråkar, i sann kommunistisk anda, att alla ska få det sämre. Hur kan man som vårdanställd rösta för något som innebär att när lönen ökar får man betala höjd skatt.

        Ett annat problem som LO och även du har är att ni anser er ha tolkningsföreträde för LOs och sossarnas medlemmar. Hur kan du vara så säker på lastbilschaufförerna inom transport röstar på SD med tanke på er ovilja att se hur utländsk arbetskraft/bilar rullar runt på våra vägar utan att betala skatt? Eller byggnadsarbetarna som ser allt fler utländsk arbetskraft i Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna sats emot. Jag har min övertygelse om hur utfallet kommer att bli i nästa val och efter valet vet vi med bestämdhet vem av oss som har rätt.

      • Olle

        Jo det bär tyvärr så att SD är störst inom LO ,din kommentar att det saknar verklighetsanknytning är fel. Ser att du sen svänger i frågan ,hur var det med dina källfakta som du brukar snacka om. Och du ska nog tona ner din roll i politiken lite innan du har väljare bakom dig. Ditt snack om att du har LO i ryggen osv börjar bli patetiskt. Lite för mycket Besserwisser skapar inga väljare ,här härskar Jantelagen .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har från dag ett sagt att jag inte hänger mig åt jantelagen och om människor har problem med det så är det inget jag kan göra åt det då jag inte har för avsikt att börja följa densamma.

          Sedan ser jag ingen anledning att tona ner – Snarare är det nog så att jag borde öka takten.

    • KK

      Skall inte du starta en vadhållning satsa en 500 hundring mot
      Andersfors om hur det går i nästa val vi kan ju svarta i hop en
      500 hundring om han vinner betalar väl kollektivet startar du något
      så tror jag det är många som hakar på Sossarna är ju för spel Mona
      Salin sa ju det att starta ett lotteri var en bra inkomstkälla.

  2. roger wåhlin

    Nja, jag har varit tidigare med inom lo. men nu ser jag på saken med andra ögon, tyvärr så har världen förändras och vi med den, så Lo känns en smula att vilja ta tillbaka den politik som vi hade förut, men eftersom våra politiker oavsett vilket parti dom tillhör, så försöker dom att att efterlikna Usa i allt, och dom har ju den enda politiken som vi tydligen vill efterlikna, det vill säga att om du är rik och har inga problem då har du alla möjligheter att lyckas, men hur har dom andra?Enligt mig så är Usa det land i världen som är mest likt demokratin, dvs du har möjlighet att skapa dig en framtid i Usa. men demokrati betyder folkstyre,hur många stater lever upp till det, ja inte Sverige och inget land överhuvudtaget, så dom bör inte missbruka ordet demokrati. tack för ordet Roger

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det fria ordet tillhör alla i demokratisk och solidarisk ordning Roger. Det fria ordet är till och med grundlagsskyddat så viktigt är det!

      USA är inte demokratins föregångsland – Vore de det så skulle inte klasskillnaderna slå igenom på ett sådant sätt att barn skulle behöva välja föräldrar för att kunna utveckla sin fulla potential.

      Demokrati i sig betyder att man har rätt att tycka och rösta efter egen övertygelse – Jämlikhet är även det en del av demokratin och jämlikhet är något USA är dåliga på och har lite av.

      • KK

        Tycker du Sverige som det ser ut i dag är ett demokratiskt land?
        Norra Sverige tex inlandet rättvisa åt alla skattebetalare och fördelning av demokrati
        vissa delar av Norrland där etablisimanget har råd att vara Tärna, Hemavan tex men den övriga
        delen av Norrland ? Var är demokratin?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är helt klart så att vi måste se till att vi får en politik som göra att hela Sverige kan leva och det som behövs för det är ett totalt nytänk.

  3. Jan Sjöström

    Hej igen.
    I sak kan jag inte släppa din uppenbara personlighetsstörning. I fråga om ditt
    stöd i partiet så hänvisar du till den absoluta toppen i ditt parti, d v s du sitter i
    partistyrelsen, men har riktigt inte ännu alla på din sida. Du är utbildad
    Harvard ekonom men har även examen från Stanford USA, denna
    gång i juridik. Du nyttjar världens mest avancerade data system i din vardag
    allt i syfte av att ”skapa vetskap” exklusivt till din person.
    Till detta så har du träffat ”skaparen” på ett hygge i Finland ? Samt getts insikt
    i att all vetskap tar sin utgång i framgångsrika Afrikanska Universitet. Bortsett
    från ett allmänt svammel rörande din person så kan du kanske ge stöd i de
    delar jag ifrågasätter. Lämpligt blir således att bortse från den uppenbara
    agitation du framhärdar i och tillser samhället den sanning dina påståenden
    eventuellt förtjänar. Nej jag med flera initierade kan omöjligt bortse från din
    uppenbara brist i vetskap..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att jag sitter i partistyrelsen. Jag har heller aldrig påstått att jag studerat på något av dessa lärosäten.

      Om du vill kalla det faktum att jag står upp för den politiska linje jag tror på och att jag driver den linjen både internt i partiet och externt för en personlighetsstörning så har jag inga problem med det.

      Frågan i sådana fall blir ju vem som har en personlighetsstörning – Du eller jag?

  4. Oberoende Observatör

    SD störst inom LO-kollektivet

    Sverigedemokraterna är största partiet inom LO-kollektivet, visar Sifos senaste mätning som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. 31,1 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på SD om det vore val i dag, Socialdemokraterna får stöd av 28,9 procent. Detta är hämtat från SVT i december 2015.

      • Jonny Disenfeldt

        Men du Anders skrev ju tvärsäkert (i sedvanlig ordning utan koll på fakta) : Citat ”Att ens tro att SD är största parti inom LO visar redan det att du saknar verklighetsförankring. ”

        Frågan är då Anders VEM som saknar verklighetsförankring …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det riktiga resultatet vet vi först efter valet men så vitt jag kan se så minskar stödet för SD bland LO-medlemmar i rask takt – Åtminstone de jag talar med och som tidigare sagt att de överväger at stöda SD men nu ändrat sig.

  5. Alexander

    Utanför ämnet har din ledare berättat att han inte skänker pengar till tiggare. Han blir mer och mer lik en sverigedemokrat, nu överväger han också ett förbud. Vad säger LO om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många som inte skänker pengar till tiggare därför att problemet med dem bör lösas på andra sätt så jag har inga synpunkter på det. Jag är säker på att även LO har inställningen att tiggarna ska behandlas på ett sätt som följer den lag de använder när de reser till Sverige.

  6. Roger Altmar

    ” SD störst inom LO-kollektivet
    Sverigedemokraterna är största partiet inom LO-kollektivet, visar Sifos senaste mätning som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. 31,1 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på SD om det vore val i dag, Socialdemokraterna får stöd av 28,9 procent.
    – Det får nog Karl-Petter Thorwaldsson (LO:s ordförande) och del andra på LO-borgen att börja fundera. Det är ett stort och alltmer växande problem inom S hur man ska hantera det här, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller till SvD. ”

    Utan verklighetsförankring ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När valet kommer så kommer SD:s stöd totalt i Sverige att landa under 10%. Att SD deklarerat sig som ett renodlat högerparti och att SD röstade emot förslag som skulle stoppa lönedumpningen och garantera schyssta arbetsvillkor i samband med att offentlig verksamhet upphandlas kommer att straffa sig.

      Ett LO som driver på tillsammans med S med en politik som i allt den gör tar ställning för Sveriges arbetarkollektiv kommer att ökas stödet för S big time,

      • Krister

        Sveriges arbetarkollektiv?

        Vi är ett land av individer.
        Det svenska samhället i stort gått över från
        samhörighetstänkande till en mer individuell syn.
        Sveriges arbetarkollektiv är en våt dröm.
        Varken S eller SD kan styra människor in i en fålla.
        Det är länge sen jag fick höra på mitt första jobb att
        om jag inte gick med i facket (inom LO) ”så skulle jag
        få ett helvet”. Idag slipper mina 3 barn det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den individualisering som skett över tid har inneburit att Sverige blivit ett mycket mer girigt och egoistiskt land och tror vi att vi är starka ensamma och svaga tillsammans är allt vi behöver göra att titta på historien och den tid då arbetarna fick stå med mössan i hand utanför fabriksgrinden.

          Starka är vi bara när vi går samman och det är därför fackföreningsrörelsen kommer att gå en ny storhetstid till mötes.

  7. Alexander

    Anders

    Är det att sakna verklighetsförankring att påstå att SD är störst inom LO? En undersökning från SIFO visar ju det….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det kommer att stå till med den saken kommer vi att se vid tidpunkten för nästa val och min övertygelse är att stödet för SD kommer att sjunka både inom LO-kollektivet och hos resten av svenskarna.

  8. Alexander

    Anders är inte riktigt konsekvent. När Socialdemokraterna ökar i undersökningar visar det ett stort stöd och att folket förstår. Om Sverigedemokraterna gör det så är det bara valresultatet som räknas, alternativt så har han egna undersökningar där de hamnar på 13%. I dagens Ipsos har de 17% och Löfvén minskar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grunden är opinionsundersökningar mellan valen inte speciellt intressanta därför att det är valresultaten vid valen som räknas. När det kommer till nästa val så kommer stödet för SD att vara nere på de nivåer jag förutspått.

      Jag träffar många människor i min vardag och det många av de som tidigare öppet stött SD men nu ändrat sig säger om skälen till varför stärker min övertygelse om att jag kommer att få rätt.

      Alexander – Vad du och jag tycker i saken på bloggen spelar mindre roll. Om du vill öka stödet för SD bör du nog hellre ägna din tid till att arbeta för det än till att debattera fram och tillbaka med mig om vem av oss som har rätt.

      • Alexander

        Problemet är ju att du faktiskt ljuger! Du påstår att undersökningarna visar ett stöd för SD på 13%, när jag då redovisade de sammanvägda resultaten på ca 17% så säger du bara att du har andra uppgifter. Förstår du inte att det inte är trovärdigt?

        ”I grunden är opinionsundersökningar inte speciellt intressanta”

        Varför tar du då upp ämnet?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ljuger inte och en förutsägelse av hur det kommer att se ut vid nästa val är just en förutsägelse och inget annat.

          Det är du som allt som oftast påvisar resultat från opinionsundersökningar Alexander – Att jag skriver om dessa är relativt ovanligt.

      • Mr Sound

        Men problemet, för dig, är att tidigare opinionsmätningar knappast haft runt 7-10+% (beroende vilket opinionsinstitut man använder) fel när det sen kommer till valresultat.

        De som varit närmast att pricka in SD ligger idag runt 20+%. Sanningen är snarare att du kommer stå där på valkvällen med ett SD än större.

        Sen funkar det inte att kasta runt med floskler som ”renodlat högerparti” för att SD inte röstade för ert förslag som dessutom skulle innebära att svenska småföretag diskvalificeras från att lämna anbud om de saknar kollektivavtal (vilket många gör men har ändå bra villkor).

        Att SD röstade mot var också bra för att markera mot floskelspridaren Löfven. Går inte att kasta runt epitet på SD och tro att de sen kommer rösta för förslag S lägger. SD ville diskutera innehållet då allt inte var dåligt men det ville inte S. Undra vilket parti som har hybris.

        SD är inte mer höger än S när det kommer till politiken. Att sänka skatterna, för att människor faktiskt ska få mer resurser är ett väldigt dåligt mått. Då måste S ligga närmre kommunismen än V om vi ska följa din logik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står fast vid min förutsägelse och vid min övertygelse att valresultatet för SD kommer at bli som jag förutspått. Det enda som kommer att ändra detta är utgången av nästa val därför att den innebär att jag kommer att få förhålla mig till resultatet av valet.

          • KK

            Anders roligt att följa diskutionerna på din blogg.
            Läser med ett leende och kommenterar ibland lite
            med kryptiskt i ironi.
            Vi risk kapitalister som satsar stora pengar för att
            skapa arbete och välfärd har en enorm påverkan av politiken, pengar är makt
            ser att gällande beslut kan man kring gå och sätta systemet ur spel för egen vinning
            då inte ens Sveriges lagar fungerar utan att det är en tolkning som man kan kring gå.
            för att skapa välfärd och en framtids anda, för dom som skall fortsätta efter våra dagar
            tågurspårningen som nu är på gång är ett löjet skimmer om det inte blir en förändring
            ser nu att intresset ökar utanför landet bra att Vattenfall och Telia rättar upp sina utlands-
            affärer och tar hem de vi byggt upp. Oron och spelet handlar om vad som händer i omvärlden.
            Om det är SD, FI, S, MP, M, C, L, KD spelar ingen roll sitta vid makten är strävan.

  9. Göran Widham

    Det är kanske ett fattigdomsbevis att det är så få debattörer som uppvisar ngn form av känsla för sanningen. Oavsett vilket politiskt block de tillhör. Den som vill skapa sig en uppfattning om sanningen hos denna bloggare Anders kan skrolla upp i kommentarerna här och bilda sig en egen uppfattning.
    I en tid när trumpifieringen är utbredd och människors tilltro till politiker är ytterst skeptisk så ska man hantera med sanning varsamt och framförallt inte bygga egna sanningar när det passar.
    Det finns tyvärr stora likheter mellan Trump och dig Anders, tyvärr. Jag förstår tillfullo att de som kommenterar här blir både arga och frustrerade, för du väljer sanning efter vad som passar dina argument bäst.
    Precis så skapas politikerföraktet.
    Det var kanske inte det du tänkte när du började att engagera dig politiskt. Men för varje inlägg stöter du bort ev presumtiva väljare. Jag tänker avhålla mig från ev diagnoser huruvida du har en personlighetsstörning eller ej, men ägna en minut åt vad det är du vill åstadkomma.
    Ett av de vanligaste argumenten är att när det inte finns argument kvar, då kommer din spåkula fram. Men jag vet och jag förutser att det blir så här. Jo, det gör Jehovas vittnen också. De har förutsett apokalysen ett antal ggr, men så vitt jag vet står jorden kvar. Att iklä sig rollen som Nostredamus kan man förståss göra men , den rollen klär dåligt för de flesta. Ingenvet och ingen kan sia ngt om framtiden. Varken du eller jag. Då blir det lite pinsamt när den som spekulerar mest är den som har vunnit diskussionen. Oftast du.
    Det finns en del hygienregler att ta hänsyn till när det kommer till politik och när man pratar med andra människor och det är ljug inte, hitta inte på för människor är inte dumma.
    När jag först läser igenom din bloggpost och sedan kommentatorerna och dina svar på dem så slås jag av en sak. Du är väldigt populistiskt lagd, närmast bombastisk i dina retoriska uttryck och visar väldigt lite respekt mot den du debatterar emot. Det är klart att man kan gå igenom hela livet med att tro att alla har fel och bara du har rätt. Uppvaknandet brukar bli brutalt, dock.
    Det återkommande temat är att till valdagen har Sd 4 % och S 40 %. Argumenten för hur detta ska ske får vi dock aldrig reda på. Det kommer bara att hända och plötsligt likt fågel Fenix så reser sig S upp ur opinionsaskan och får 40 %. Och ve den som i detta sammanhang nämner opinonsundersökningar för de är inte viktiga, bara valresultatet är viktigt. Och det är klart, det kan inte vara viktigt att S fortsätter sin kräftgång, nu senast i Ipsos, där man tappar -1,6 % och är nere på 26 %.
    Men det har ingen betydelse. Säg det till ditt eget parti som hämtar in opinionsundersökningar 5 ggr i veckan för att känna av vad vinden blåser.
    Ett råd från mig är att om du vill att människor ska läsa det du skriver och återkomma, slira inte på sanningen som du gör,.det blir bara pinsamt och du riskerar att på epitetet ” ännu en kuf på den famösa portalen S-blogger ”.
    Är det det du vill?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så här långt så ökar antalet läsare på min blogg stadigt och har så gjort de sista 2 åren. Så även stödet för många av de förslag och tankar jag framför.

      Politik handlar om att driva de idéer man brinner för och tror på och det är precis det jag gör. Det kommer alltid att finnas människor med en annan politisk uppfattning som inte gillar mina förslag – Att det är så betyder på inget sätt att jag kommer att avstå från att driva dem av den anledningen att jag tror på dem som varande bra för landet.

      Jag kommer att fortsätta sträva på framåt och vad gäller de många troll som försöker kommentera sönder mina inlägg så kan jag bara meddela att mitt tålamod är stort – Det är därför jag fortsätter besvara kommentarerna i all oändlighet.

      • Mr Sound

        Problemet är när vi ser hur politiker driver ”sina” högst personliga frågor. Det skapar förakt! När allt fler människor började komma till Sverige och opinionsmätningar visade folks oro stod Löfven och sa att vi inte bygger murar.

        Hade S varit tydlig med att öppna upp ytterligare? Givetvis inte, S förde väljarna bakom ljuset. Inte konstigt att väljarna går till andra partier.

        Så, ska dina personliga frågor och idéer vara de väljarna ska rätta sig efter måste de rimligtvis komma till print innan val. Nu är jag inte så insatt just på din nivå och det kanske är som du skriver men jag anser fortfarande det är fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det måste alltid vara upp till varje enskild politiker att driva just de frågor vederbörande brinner för och skaffa stöd för dessa bland både väljare och i den folkvalda församling där man verkar. Det är ju så idéer blir till politiska förslag som väljare och folkvalda församlingar kan ta ställning till och den ordningen ska vi vara rädda om.

          Det andra alternativet till den ordningen skrämmer då den i sådana fall skulle innebära att vi har icke politiskt valda tjänstemän som har specialistkunskap på just sitt område som beslutsfattare.

  10. Alexander

    Anders

    Tillhör jag de du kallar troll? Jag försöker att göra en diskussion med argument och fakta, men blir ofta bemött med div påståenden som du tagit ur luften. Ett exempel är att jag inte vill ha några invandrare. Det är en så kallad halmgubbe. Ovärdigt och ganska fult.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig kallat dig troll Alexander. Men din debatt teknik handlar allt som oftast om att rycka enskilda meningar och/eller ord ur sitt sammanhang och debattera meningen eller ordet istället för att debattera andemeningen i det jag skrivit om – En debatteknik som är fel därför att den inte tar hänsyn till helheten.

      • Alexander

        Hur är då din debatteknik? Du hittar på och kommer med rena lögner. När det gäller enskilda meningar har vi ett strålande exempel. ”Får jag önska fritt ska jobbavdraget bort”, så skrev du. När då jag och andra ställde dig mot väggen så ”var det inte så du menade”. Du ville inte ha skattehöjningar för lågavlönade. Hur ska man veta det när du skriver rakt ut att jobbavdragen ska bort?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi tar den mening du skriver om så är det jag skrev att om jag fritt fick göra vad jag ville så skulle jag ta bort jobbskatteavdragen. I resten av inlägget skrev jag dock att detta varken är möjligt att genomföra och att vi således måste använda en annan väg och en annan metod för att komma tillrätta med de problem jag identifierat.

          Om du då rycker loss den enskilda meningen ur sitt sammanhang och vill debattera enbart den utan att debattera resten så blir det ingen riktig debatt Alexander.

          Det första var en åsikt och jag står fast vid åsikten att det var fel att införa jobbskatteavdrag och således undandra minst 140 miljarder per år i skatteintäkter till staten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det går inte att ta bort jobbskatteavdragen över en natt därför att detta skulle kullkasta människors ekonomi.

            Däremot kan vi se till att reparera skattesystemet på ett sätt som innebär satt grupper som inte bör drabbas av höjda skatter inte gör det medan andra grupper faktiskt får höjd skatt.

            Precis som jag sagt åtskilliga gånger tidigare så kommer presentationen för hur detta ska gå till att presenteras när planen och beräkningarna över vad som är lämpligt och möjligt att genomföra är klar.

            Det viktiga ordet i detta är jämlikhet och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor och det är dessa vi ska åstadkomma med en skattepolitik som verkar i den riktningen.

  11. Alexander

    ”det skulle kullkasta människors ekonomi”

    Fast enligt dig så har ju de lågavlönade inte vunnit på sänkt skatt? Då är det väl bara att göra en återställning till det som rådde innan. Din logik går inte ihop…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min logik går ihop vilket din inte gör. Det går inte att debattera lösryckta ord och meningar utan att debattera helheten Alexander – Gör du det kommer du ingen vart.

      Jag har beskrivit färdriktningen och målet med det jag vill genomföra och målet är precis som jag beskrivit i inlägget och i svar till dig att skapa en ordning som minskar inkomst- och förmögenhetsklyftorna och skapar ett mer jämlikt samhälle. Ska detta uppnås är det rätt självklart att de med högre löner måste betala mer i skatt för att vi ska kunna omfördela till de med lägre lön i våra sociala trygghetssystem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det viktiga med skattepolitik är att den sitter ihop som en helhet och att den åstadkommer det den ska åstadkomma. Att lågavlönade får en bra pension så att de slipper bli ”fattigpensionärer” är en sådan sak bland många andra saker. Det är därför skatter är ett viktigt verktyg i en fungerande fördelningspolitik och med en fungerande fördelningspolitik blir det precis som du skriver att man vinner på många andra sätt även om man tvingas betala mer i skatt – T.ex genom bättre pension och genom stabilare och bättre fungerande sociala trygghetssystem.

          • Alexander

            För tredje gången, varför kullkastas folks ekonomi av stora skattehöjningar? Du svarar inte….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har svarat på frågan Alexander – Dessutom på ett pedagogiskt sätt.

  12. Alexander

    Anders

    Du har skrivit att det är ”viktigt att skattepolitiken sitter ihop som en helhet”, och att ”det är fördelningspolitikst viktigt”. Det är inget konkret. Min gissning är att det är taktiska skäl, ni förstår att ni inte vinner valet på att bort jobbavdrage, Erkänn det så stiger du lite…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att skattepolitiken ska sitta ihop – Till och med att den MÅSTE sitta ihop är oerhört konkret Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.