Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det byggs på tok för få stora lägenheter!

I Sverige har vi under allt för lång tid fokuserat på att bygga små lägenheter såsom 1:or och 2:or och i undantagsfall 3:or och 4:or. Förvissa är det bra att Lerstenen bygger fler 4:or än vad som är brukligt när den nu bebygger den attraktiva tomt de förvärvat på Hedlunda i Umeå – Dock är detta alldeles för lite.

I Sverige har vi länge haft en utveckling som innebär att vi går mot allt större familjer. Att familjerna blir större beror främst på två saker. En på att vi har haft en relativt stor invandring av människor som har som kutym att ha stora familjer även om en minst lika stor anledning är att vi idag har familjer som består av människor som är frånskilda för att sedan bli sammanboende en ny partner och med barn från flera olika äktenskap.

Familjebildningar med både 4, 5  och 6 barn är därför inte ovanliga i Sverige och för dessa familjer är en 4-rums lägenhet på tok för liten.

Det dessa familjer som dessutom många gånger är ekonomiskt svaga behöver är större lägenheter – Därför måste samhället se till att vi bygger dessa större lägenheter bestående av 5:or och 6:or som dessa familjer behöver för att kunna hålla samma sin familj.

Tittar man på socialbidragsnormen och andra normer som stipulerar bostadsstorlek så säger dessa att det ska finnas sovrum nog för att föräldrarna och barnen ska få var sitt sovrum – Ska detta bli verklighet så behöver det byggas oerhört många större lägenheter än vad som är fallet idag.

När samhället förändras så måste man titta på hela samhällsförändringen – Hade vi gjort det i Sverige borde problemet med avsaknaden av stora lägenheter varit uppdagat för länge sedan.

Jag vill inte ha ett samhälle där samhället ska bestämma hur många barn det ska finnas per familj då detta måste vara upp till de enskilda individerna att bestämma. För egen del som 5 barns far kan jag tycka att dagens tro om att en familj består av 2 barn och dess föräldrar är en förlegad och förvrängd bild av dagens verklighet.

Som samhälle måste vi bejaka alla människor på samma sätt – Även de som lever i övertygelsen om att man ska skaffa så många barn som vår herre eller naturlagarna medger att man skaffar. Bejakar vi detta är en sak klar och det är att vi måste börja bygga fler stora hyreslägenheter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

16 kommentarer

  1. Erik

    Felet är att bostadspolitiken är socialistisk. Inom socialismen är det politikerna och byråkraterna som bestämmer utbudet och då har det visa sig att man alltid blir brist. Situationen är inte ny. Du kanske har sett intervjun med Tage Erlander i början på sextiotalet där han förkunnande om förträffligheten att stå i bostadskö.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I den bästa av världar är utbudet av bostäder aningen större än efterfrågan vilket håller tillbaka hyrorna aningen. Det viktigaste av allt är dock att vi ser till att i vart fall allmännyttan styrs av lagar som säger att hela lånestocken ska fördelas över alla kvadratmeter uthyrbar yta och att hyrorna sedan ska baseras på detta oavsett av om lägenheten är nybyggd eller gammal vilket jag skrev mer ingående om för ett par dagar sedan.

  2. Jan

    Har man fem barn får man väl köpa en villa. Det du vill är att staten bygger och betalar för bostäder åt invandrarfamiljer. Den lyxen har inte svenska familjer. De måste stå för dessa kostnader själva. Sverige kan inte i längden vara ett välfärdshotell åt storfamiljer från Somalia och Syrien. Vanliga svenska medborgare upplever det som stötande då de måste förtjäna sitt uppehälle själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns oerhört många svenska familjer som har många barn och som inte har möjlighet att köpa villa trots hyfsade inkomster och då beroende på bankernas låneregler och på hur de beräknar kostnaden per barn.

  3. Bergis

    I stora lägenheter drar hyran iväg. Då är det fördelaktigare att köpa en villa. Socialbidragstagare får väl avgöra om dom vill åka hem till sina länder istället där dom har en mycket större chans att försörja sin familj.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många svenskar som är både socialbidragstagare och har stora familjer och med dagens låneregler så är till och med medelklassfamiljer med många barn diskriminerade från att låna till en villa.

  4. Björn

    En annan växande orsak till behov av större lägenheter är att vi blir allt sämre på att ta hand om våra handikappade och äldre så de måste bo tillsammans med andra delar av familjen och då behövs det större lägenheter. Vi skulle aldrig få plats med till exempel farmor i vår 3:a. Vi söker större lägenhet sedan länge men det verkar ju inte finnas i det här området och vi kan ju inte flytta ifrån en bra skola och kompisar till barnet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag skriver om ämnet – Vi måsta tänka om och börja bygga fler större lägenheter.

  5. Ville-Valle

    …vilket ansvar anser du att socialdemokraterna har, som styrt Umeå oavbrutet sedan valet 1994, för det undermåliga bostads/lägenhetsbyggandet i Umeå? Vilket ansvar har till exempel Lennart Holmlund som i praktiken styrde kommunen under två decennier fram till valet 2014? För att inte tala om hans försvar av det exceptionella slösandet av skattemedel som VK avslöjat och som du åtminstone delvis ifrågasatt på din blogg. Det är ingen hemlighet att vi blir alla äldre med åren och jag har föreslagit på Lennart Holmlunds blogg att han ska tänka om och anmäla sig i kön till något kommunalt äldreboende där han även skulle få hjälp med att få en godeman som hjälpte honom i vardagen. Det är inte skamligt att bli gammal och drabbas av demens eller annan senilitet. Vad anser du om det förslaget…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då vi styrt Umeå länge precis som du påstår så bär vi stor skuld till att Bostaden inte byggt stora lägenheter – Därom råder inget tvivel. Dock måste även den nationella politiken ändras så att vi kan se till att kvadratmeterhyran för alla allmännyttiga hyresrätter i ett och samma bolag är lika oavsett av om det är nybyggt eller inte.

      Vad gäller ditt förslag till Lennart så ska jag avstå från att svara och låta honom själv besvara den frågan.

  6. Ralo

    Det byggs så få stora hyreslägenheter av den anledningen att det är extremt dyrt att bo i hyreslägenhet. Det är den överlägset dyraste boendeformen vi har i Sverige. Stora hyreslägenheter blir av den anledningen helt vansinnigt dyra. En nybyggd stor 5a skulle ha en hyra mellan 15000-20000 i månaden kanske till och med mer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför vi måste göra om regelverket för hur allmännyttans lånekostnader ska fördelas. Sedan kan det bli fråga om att hitta andra vägar för at få rimliga hyror – Exakt hur ska jag återkomma till längre fram.

    • oscar

      Känner du till att 75 – 80% av byggkostnaderna är skatter till staten, i form av moms, arbetsgivaravgifter, löneskatter, energiskatter, fastighetsavgifter (fastighetskatter) bolagsskatter. mm.

      Resterande 20-25% av byggkostnaden är nettolöner för byggjobbarna, byggmaterielkostnader,vinster hos byggföretagen.

      Att staten skulle sänka skatterna, för att premiera ett ökat byggande verkar osannolikt.
      Därför återstår troligen endast lönesänkning, minskade vinstuttag hos byggföretagen och/eller att importera billigt lågbeskattat byggmaterial från utlandet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        En sak kan jag med bestämdhet lova och det är att jag aldrig kommer att medverka till något som lönedumpar eller försämrar arbetsvillkoren. Sedan är det utopi att tro att 75-80% av byggkostnaderna beror på skatter.

        Däremot har jag tidigare skrivit inlägg om att de som bygger och de som levererar till dem tar ut överpriser på både material och vinstnivå för ett bygge. I dag är det inte den faktiska byggkostnaden som styr anbudspriset på ett bygga utan snarare sätts detta utifrån en uppskattning om hur mycket man kan begära utan att gå miste om uppdraget.

        En vanlig formel är att utgå från hur mycket som är möjligt att låna på det aktuelle objektet + 10 -15& överkostnad och sedan lägga anbudet i det häradet.

        • Mr Sound

          Skulle gärna vilja ha källor på ditt påstående om överpriser? För om så är fallet råder det kartell på bostadsbyggandet.

          Själva prisbilden för byggande av hyresrätter är från 21000/kvm. Och man kan starkt ifrågasätta bostadens byggande i Umeå. För dessa lägenheter är knappast tänkt för de som mest behöver en. Men här anser jag kommunen och politikerna borde kunna styra det bättre.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har pratat med många i byggbranschen i ledande ställning och det är så det går till. Om man undersöker saken riktigt noga och dessutom tar in de som levererar material till byggbranschen i den undersökningen kan man säkert hitta om inte karteller så i vart fall ytterst tveksamma arbetsmetoder i företagens kontakter med varandra.

            Det skulle säkert som många vill hävda vara bra att släppa in utländska aktörer på svensk byggmarknad förutsatt att dessa använder sig av svensk arbetskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.