Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Donald Trump retar upp omvärlden.

Trots att Donald Trump inte ens tillträtt som president har han redan börjat reta upp sin omvärld – Sannolikt därför att han följer en helt annan linje i sin kommunikation med omvärlden än den gängse diplomati som gällt sedan urminnes tider.

En annan sak som sticker ut oerhört mycket med Trumps organisation är att han utnämnt många specialister och affärsmänniskor till betydelsefulla positioner och det ska bli mycket intressant att se hur detta vad jag vill kalla experiment kommer att fungera.

Förvisso finns det vissa poänger i att driva ett land mer företagslikt även om områdena där detta kan tillämpas är väldigt få och mer eller mindre begränsade till tjänstemannaorganisationen och den dagliga verksamhet som alltid måste finnas.

För den del av politiken som har med ideologi och samspel med människor att göra passar en struktur som jobbar som ledningsgruppen i ett storföretag mycket dåligt – För att klara av den delan av jobbet behövs politisk erfarenhet i stora mått och kunskap om lagar och förordningar.

För egen del har jag stora tvivel på funktionaliteten i Trumps administration av den enkla anledningen att den till stor del består av politiska noviser. Jag ser framför mig åtminstone en 2-års period med missförstånd och felaktiga beslut innan den nya amerikanska administrationen börjar fungera någotsånär. 

Att försöka förändra politiken och det politiska spelet är i sig inte fel av den enkla anledningen att det är hög tid att politiken flyttar ut ur sin skyddade verkstad och blir en del av folket. Dock finns det sedan länge en ”code of conduct” i kontakten med andra länder och den diplomatiska koden måste Trump och hans administration lära sig asap om han vill att hans omvärld ska lägga någon som helst vikt vid det han säger.

Sedan är jag mycket tveksam till att besätta utrikesministerrollen med en före detta VD och koncernchef då utrikesministerrollen handlar mer om att ”sälja” in sina förslag och idéer än om att leda företag. Sannolikt hade det varit betydligt mer framgångsrikt att ta den bäste säljaren i bolaget än att ta dennes chef av den anledningen att det är säljaren som vet hur man bäst säljer en vara, tjänst eller idé.

I vart fall kommer det att bli så att framtiden får visa hur det kommer att gå och jag ska följa Trumps eskapader med spänning. Vad gäller inrikespolitiken i USA och det som ska göras på hemmaplan tror jag att han kommer att lyckas ganska bra – När det gäller utrikespolitiken och Trumps samspel med omvärlden har jag stora farhågor för att detta kommer att bli ett stort fiasko.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.