Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Resultatet av kommunala upphandlingar ska följas till punkt och pricka.

Jag blir mycket upprörd när jag läser om Glasmästeriet som vunnit upphandlingen om glastjänster med Umeå kommun och det faktum att kommunen trots gällande avtal handlar från andra aktörer än den som vunnit upphandlingen – Har vi gjort en upphandling ska resultatet av denna följas till punkt och pricka.

Kan vi som kommun inte följa resultatet av kommunala upphandlingar är det lika bra att vi slutar göra upphandlingar och lägger ner hela upphandlingsbyrån.

Vad alla måste förstå är att priset man ger i ett anbud i ett upphandlingsförfarande bygger på en uppskattning av den volym som upphandlingen avser. En volym som bygger på historisk volym och prognoser om framtiden. Just volymen av det som ska upphandlas har stor betydelse då volymen i de allra flesta fall styr priset per enhet.

Det företag (i detta fall ett glasmästeri) tillverkar inte glaset själv utan köper råvaran från en leverantör. Om man då beräknat sitt anbud på en viss volym och i anbudet tagit hänsyn till de rabatter man får av den som levererar glaset vid vissa volymkriterier och dessa volymkriterier inte nås får detta stora konsekvenser för det företag som vunnit anbudet och dess lönsamhet.

Om det är företaget som räknat fel på volymen och därför gör en förlust så är det självklart att företaget ska få stå sitt kast. Beror den minskade volymen på att kommunen bryter mot avtalet genom att handla från annan leverantör än den som vunnit upphandlingen ska kommunen fullt ut ersätta den som vunnit avtalet för dessa minskade volymer och den eventuella vinst som hör till dessa volymer.

Som kommun får vi aldrig göra avsteg från ingångna avtal då kommunen alltid ska föregå med gott exempel och leva som den lär. Det är ett politiskt ansvar att se till att alla i kommunen följer gällande avtal och det är därför politiken alltid måste säkerställa att vi har tillfredställande avrapporteringssystem som kvalitetssäkrar detta.

Snacket om att kommunen är en stor organisation och att det är svårt att hålla koll på vart kommunens medarbetare handlar sina grejor är ett snack jag inte köper överhuvudtaget. Klara och tydliga regler om hur inköp ska gå till är inte svåra att kommunicera.

Denna information bör dessutom kompletteras med ett regelverk som innebär att alla som bryter mot gällande upphandlat avtal blir av med delegationen att beordra inköp.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Olle

    Umeå kommun är också väldigt dåliga att betala sina fakturor i tid.
    Vi har fakturerat 3 st ggr /år de senaste 5 åren ,de har fått 30 dagar netto
    De har endast klarat att betala i tid 1 ggr , alltså 14 förseningsavgifter har de tvingats betala.
    Inga stora avgifter men det är nonchalant att inte betala i tid, tvärs om och faktura från kommun. Då är det hot om inkasso osv snabbt .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan inte annat än hålla med dig Olle – Även kommunen ska betala sina fakturor i tid då allt annat är fel och för en faktura gäller alltid 30 dagar netto såvida inte annat har överenskommits.

  2. Lars Flemström

    Detta är oerhört viktigt. Politiker kan inte bestämma allting. I så fall klarar de inte sina politiska uppdrag. Lösningen är då att helt släppa vissa verksamheter till marknadskrafterna eller att politiker tar de övergripande besluten och låter någon annan besluta om detaljerna. En solidarisk finansiering kräver att den senare lösningen väljs. Om inte horder av offentliga tjänstemän ska bestämma detaljerna, måste verksamheterna upphandlas av privata utförare.

    Det nuvarande friskolesystemet är helt oacceptabelt, eftersom deras tjänster inte upphandlas av någon offentlig instans, utan kommunerna är passiva betalare. Att detta kunnat fortgå efter regeringsskiftet kan, såvitt jag kan förstå, endast bero på att S har lagt sig platt för Mp och att Gustav Fridolin satsar på att bli VD för Friskolornas Riksförbund eller för någon större friskolekoncern, när hans tid som politiker är förbi. Detta är baksidan av Mp:s interna regler att man bara får sitta tre mandatperioder som politiker. Och naturligtvis nöjer sig inte dessa girigbukar med att gå tillbaka till sina gamla jobb.

    Naturligtvis tycker jag att föräldrar ska ha rätt att välja skola för sina barn, liksom vårdtagare ska ha rätt att välja vårdgivare. Men en privat utförare, som driver en skattefinansierad verksamhet, ska vara bunden av ett avtal, som i detalj stadgar utförarens skyldigheter och dessutom innehåller en klausul om tolkningsföreträde vid tvister. Självklart ska betalaren ha tolkningsföreträde tills tvisten är löst, så att ingen blir utan undervisning eller vård under tiden.

    Detta ställer mycket stora krav på kommunerna som avtalslutande part, att de själva uppfyller sina avtalade förpliktelser och att de ej heller missbrukar det tolkningsföreträde, som de måste ha åtminstone när det gäller vård och undervisning. Det som Anders och Olle här har beskrivit tyder på närmast på en gangstermoral bland kommunala tjänstemän i Umeå. Men det är alls inte ovanligt bland vare sig kommunala tjänstemän eller bland tjänstemän i kommunala bolag.

    Kommunala tjänstemän uppfattar ofta politikerna som ett transportband för sina egna beslut och det finns, speciellt bland S-politiker en vana, att försvara sina tjänstemän mot kritik från allmänheten. Naturligtvis måste tjänstemän inom exempelvis socialtjänsten ha rätt att vägra utföra olagliga beslut av politiker, men även detta kräver ”oväld”. Det har exempelvis förekommit att socialsekreterare har ålagts att ljuga för klienter om deras rättigheter, för att hålla budget.

    Sammanfattningsvis måste kommunerna själva hålla både sina lagstadgade och avtalade förpliktelser. Kommunala tjänstemän har som regel inte rätt att ”överpröva” avtal, som har ingåtts av andra kommunala tjänstemän. Och naturligtvis inte rätt att ingå avtal med någon annan part vid sidan om ett redan träffat avtal, såvida inte det förra avtalet ger utrymme för avtal med flera utförare eller leverantörer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.