Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Privata bolag ska inte ha monopol – Därför ska elnäten återförstatligas snarast.

Det strider mot alla regler att privata företag ska tillåtas ha monopol på en viss marknad – Monopolsituationer ska vara förbehållna staten och/eller offentlig sektor och då är allt annat än statligt och/eller offentligt ägande otänkbart.

Det visar sig att elnätsbolagen delar ut stora summor till sina ägare därför att de gör stora vinster på sin verksamhet – Vinster som de kan göra därför att det saknas konkurrens på marknaden de verkar på.

Att vinstdrivande bolag delar ut till sina ägare är fullt naturligt och inget jag vill ändra på. Det jag vill ändra på är att man inte ska kunna göra oskäliga vinster på monopolverksamhet som inte tillfullo ägs av staten eller det allmänna.

Vi har sett stora höjningar av elnätsavgiften under de senaste åren och varje gång en höjning genomförs så hänvisar elnätsbolagen till att höjningarna är nödvändiga för att klara av att rusta upp befintliga elnät och för att bygga nya elnät.

Att dessa höjningar inte går till den modernisering och utbyggnad elnätbolagen påstår att de ska gå till utan till vinstutdelning till elnätsbolagens ägare är mycket störande och något som vi som samhälle måste reagera och ändra på.

Till att börja med borde elnätbolagen precis som andra bolag se till att avsätta pengar nog för att kontinuerligt underhålla och modernisera de elnät de har. Ska man bygga nya nät så borde pengarna till detta tas från de vinster man gör istället för att dela ut vinsten.

Med detta sagt vill jag därför se att Regeringen med omedelbar verkan ser över möjligheten att på nytt förstatliga elnäten för att sedan lägga dem i ett verk eller i ett bolag som till 100% ägs av staten.

Att elnäten ska ägas av staten och därmed av alla oss alla är en rättvisefråga. Dessutom är ett sådant ägande en förutsättning för att vi solidariskt ska kunna se till att ”Hela Sverige lever” och att alla medborgare får rätt till el till sina fastigheter till samma pris.

Att ha ett läge där människor som bor i glesbygd ska betala mer än de som bor i stan är inte solidariskt och/eller rättvist. Istället måste det vara så att kostnaden för viktigt infrastruktur solidariskt betalas av alla och därför ska viktig infrastruktur såsom elnät ägas av staten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Bergis

    Hur ska det gå till? Staten har ju sålt sina elbolag. Ska staten köpa tillbaka elbolagen menar du? De kanske inte är till salu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis det menar jag – Staten ska ta tillbaka den del av elbolagen som handlar om nätdrift.

  2. Lennart Holmlund

    Nu är du ute och cyklar ordentligt. Du skriver att elnäten ska återförstatligas. Näten har aldrig varit helt statliga. Det regionala nätet i Umeå där de flesta eller alla får sin ström via. Umeå egerigi har ägt vad vi kan kalla statsnät vilket det är det nät som låg i gamla Umeå kommun före kommunsammanslagningen. I mitten på 90 talet köpte vi upp det nät som ägdes av Vattenfall och Sävar belysningsförening. Vi har i Umeå kommun betydligt lägre nätkostnader än det som staliga Vattenfall har på det statliga nätet. Jag har stugan i Nordmalings kommun där Vattenfall äger nätet och det är ett par tusenlappar dyrare där än om Umeå Energi ägt nätet. Skellefteå kraft vet jag också har billigare nät än Vattenfall som är staten

    Dina tankar är rena vansinnet och skulle ge många konsumenter betydligt högre elnätsavgifter. Du borde ta reda på hur det fungerar och vad det kostar. De stora transportsträckorna ägs till delar av svenska kraftnät. Med lång erfarenhet vet jag att staten inte är den som är billigaste. Det är staten som genom lagar gjort att nåtkostnaderna har stigit ganska mycket

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om jag inte redovisat saken på det sätt jag borde ber jag om ursäkt men jag skrev att det ska ägas av staten och/eller offentlig sektor vilket innebär att även en kommun kan äga ett nät – Det viktiga är att elnäten inte ägs av privata bolag.

      I grunden tycker jag dock att detta är en statlig angelägenhet och att staten därför ska äga det och då utan att ta ut övertaxor. Tillräckligt för att täcka om och tillbyggnad borde vara grunden i deras prissättning.

      Sedan är jag fullt medveten om att regelförändringar fördyrat och dessa regelförändringar borde ses över så att nätkostnaderna kan hålas nere.

  3. Jonny Disenfeldt

    Som vanligt vet du inte vad du talar om Anders Forss, i vår kommun är det ett kommunalt bolag som äger nätet och vi vill definitivt inte att det ska förstatligas och gå över i Vattenfalls ägo. Statliga Vattenfall skulle innebära en fördyring för oss konsumenter. Ett statligt ägande är allså ingen garant för att det blir billigare, verkligheten visar att det är precis tvärtom

  4. Lennart Holmlund

    Du skrev klart och tydligt i rubriken att privata bolag dka inte ha monopol. Därför ska elnäten återförstatligas snarast. Det kan enbart tolkas på ett enda sätt

  5. Ville-Valle

    …se där: Lennart Holmlund och hans anhang försöker med alla medel smutskasta bloggaren för att han vågat ifrågasätta Holmlunds tafatta och skrattretande försvar av slöseriet med skattepengar. Förstår ni nu hur det går till inom socialdemokratin i Umeå.
    Oavsett de kommande påhoppen från dina egna led så respekterar vi djupt dina åsikter, även om vi inte alltid håller med dig. Det är politiker av din kaliber vi behöver, det Lennart Holmlund representerar har överlevt sig själva flera gången om…

    • Jonny Disenfeldt

      Vilket anhang då Ville-Valle ? Vilken smutskastning Ville-Valle ?

      Själv har jag tydligt ifrågasatt Anders Forss i frågan om slöseriet med skattemedel eftersom även denne försökt försvarat det hela så där har du helt fel. Forss har påstått att detta är branchkutym att göra så här vilket det inte är, han har vidare försökt skjuta över skulden på andra partiers företrädare på tjänstemän etc. Har DU i det läget yttrat dig mot Forss ?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det jag skrivit om branschkutym inom IT-branschen står jag för – För övrigt visar din kritik av kommentatören att det finns de som faktiskt uppskattar det jag står för politiskt.

  6. Ralo

    Nyckelordet man hittar i din inledning är elnätsbolagen. Det är alltså inget monopol. Sedan att konkurrensen är låg. Det kallas en affärsmöjlighet. Är den så bra som du säger så borde det inte vara så svårt att hitta en finansiär som kan hjälpa dig slå dig in på marknaden själv. De flesta av dina konkurrenter kommer vara kommunala bolag. Kommer nästa artikel handla om att kommuner bör förbjudas äga bolag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Respektive elnätsbolag har monopol på det område där man verkar därför att varje område har ett närbolag och inte två eller fler som konkurrerar – När det är så blir det monopol.

      Kommuner ska få äga bolag och i min värld ska kommunala bolag fullt ut tillåtas konkurrera med privata bolag så länge konkurrensen sker inom det som traditionellt är eller har varit offentlig sektor.

  7. Ralo

    Arise Windpower och O2 har bland annat byggt eget elnät för att koppla in sina vindkraftverk. Trots att en lokal leverantör existerat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Och då sannolikt bara så långt som krävs för att kunna koppla in vindkraftverket på det befintliga elnätet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.