Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sluta ondgöra dig över VK Lennart Holmlund.

Min partikamrat Lennart Holmlund fortsätter att påstå att VK gör fel i sin granskning av IT-enheten inom Umeå kommun och att de utelämnar valda delar av sanningen för att påvisa ett skeende som inte nödvändigtvis speglar det som faktiskt hänt.

När det gäller det faktum att IT-enheten var en intraprenad enligt Lennart när detta hände ska jag ge Lennart rätt – Var verksamheten en intraprenad så borde detta nämnts i artiklarna tillsammans med en förklaring av vad en intraprenad är.

Däremot tycker jag att det är helt rätt av VK att granska det som sker inom kommunen av den enkla anledningen att det är en av journalistikens huvuduppgifter att granska hur det offentliga spenderar skattebetalarnas pengar.

I min värld är det alltid så att vi som politiker har ett ansvar över det som sker inom offentlig verksamhet – I detta fall inom Umeå kommun. Oavsett av om verksamheten på kommunens IT-enhet var en intraprenad eller inte har både de politikerna som då satt i Tekniska nämnden och stadsbyggnadsdirektören vid tillfället tillsynsskyldighet över verksamheten.

Att Margareta Alfredsson får kritik beror som jag ser det blott och allena på att hon försvarar det som skett och inget annat.

Lennart – Jag har redan från dag ett i detta öppet sagt att VK måste sätta det som skett i sitt rätta perspektiv genom att jämföra det som skett på kommunens IT-enhet med det som sker i privata IT-bolag.

Om verksamheten drivs som intraprenad så är en sådan jämförelse än mer relevant därför bara en sådan kan påvisa om kommunens IT-enhet avviker från det som är kutym i resten av IT-branschen.

I vilket fall är det som skett inte bra – Intraprenad eller inte intraprenad så är det någon som bär skulden till det som inträffat och denna någon bör ställas till svars för det som skett.

Dessutom är det en gång för alla så att en kommunal intraprenad måste följa samma regelverk som den reguljära kommunala verksamheten så länge intraprenaden sker inom ramen för den kommunala verksamheten.

Om skulden ligger på den som fattat besluten om resorna eller om skulden ligger på stadsbyggnadsdirektören eller på politiken är förhoppningsvis något som den sjösatta utredningen kommer att visa klart och tydligt.

Jag har i tidigare inlägg skrivit att det var Lasse Jacobsson och Vänsterpartiet som hade ordförandeposten i Tekniska nämnden när detta inträffade. Vill du friskriva Margareta Alfredsson från skuld i allt som har med detta att göra så är det i sådana fall Lasse som ska hållas ansvarig eftersom det är han som enligt dig haft ansvar för att intraprenaden följer det regelverk som gäller inom kommunen.

Avslutningsvis så ska jag faktiskt be att få tacka VK för att de lyft upp detta och påvisat något som inte borde ske inom ramen för kommunal verksamhet även om de sagda reportagen i ärendet påvisar brister.

Min inställning är att det är bra att vi som politiker alltid ska känna blåslampan i häcken från medias sida – Detta därför att blåslampan får oss att tänka en gång extra när vi fattar beslut som ska finansieras med skattebetalarnas och allas våra gemensamma pengar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

14 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Du fortsätter att delvis försvara det offentliga slöseriet med skattemedel ser jag.

    Sluta att jämföra drift inom kommun/landsting/stat med privata bolag.
    Båda svarar inför skatteverket vad gäller beskattning av t.ex förmåner men det finns en mycket viktig grundläggande skillnad du bortser ifrån.

    Vad ett aktiebolag gör är en sak för dess aktieägare, vad det offentliga gör är en sak för oss skattebetalare. Kommuner ska inte ägna sig åt denna typ av aktiviteter, de hanterar våra gemensamma skattemedel. Att du som lekmannapolitiker inte förstår skillnaden visar bara att du är en del av problemet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försvarar inget slöseri Jonny – Däremot ska alla verksamheter som arbetar på en specifik marknad jämföras på samma sätt och då oavsett ägarform.

      Jag står upp för full transparens inom politiken men att som du ha skilda regelverk och skild etik och moral för offentliga bolag och privata bolag som arbetar inom det som egentligen är offentlig sektor och dess verksamheter påvisar inget annat än att du står för den sorts politik som ökar klassklyftorna i Sverige.

  2. Ville-Valle

    …dina inlägg visar att du har en mognad som många av dina partivänner saknar. Det behövs fler av din sort i politiken inom alla partier, förtroendevalda som vågar säga sanningen även om den svider. Men å andra sidan, hur vågar du ifrågasätta Lennart Holmlunds tafatta försvar av slöseriet med skattepengar? Du vet mycket väl vad han är kapabel till.
    Du stiger också i aktning hos småfolket för din inställning till medias fria roll i en demokrati. Det finns ett gammalt ordspråk som synliggör journalistens roll i kommunbevakningen: ”En reporter har skött sitt jobb när kommunalrådet cyklar till jobbet på morgonen med en klump i magen och när han cyklar hem på kvällen har han rännskita.” Håller du med…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för orden Ville-Valle.

      Som politiker bör man alltid känna sig orolig för att avslöjas om man gör saker som innebär att skattepengar används på ett sätt som den ideologiska inriktningen det parti man företräder inte följs. Så jag gör man fel är det nog den känslan man ska ha som kommunalråd – Gör man rätt ska man kunna gå med rak rygg i alla lägen.

  3. Lennart Holmlund

    Du kan inte vara läskunnig Anders. Jag ondgör mig inte över VK förstår du inte att jag vet hur det ser ut i organisationen. Ska man granska ska man hålla sig till sanningen för i annat fall blir man inte trovärdig. Jag vet också hur en intrapenad organiserades, vilka som tecknade avtalen. Jag vet också hur VK skrev när det gäller den bloggkommentar jag skrev på Igors blogg. Jag blev beskylld för en massa saker medan åklagaren lade ned förundersökningen. Det är det jag tog upp i i bloggen. Jag är dessutom tveksam om du går Socialdemokrtins ärenden

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full förståelse för att du både vet och förstår hur organisationen ser ut eftersom du varit den som haft det yttersta ansvaret i kommunen såsom varande kommunalråd.

      Som du kan se så ger jag dig rätt i den del av kritiken som handlar om att VK utelämnat vissa fakta när de rapporterat om detta . Det är av den anledningen jag påtalat att det brister hos VK både vad gäller jämförelse med privat sektor och vad gäller vilken politiker och vilket parti som hade det yttersta ansvaret i nämnden när detta inträffade.

      Dock vinner vi inget på att kritisera tidningar och media för att de gör sitt jobb – Tycker vi att de gör sitt jobb dåligt bör vi använda tiden till att klarlägga hur det verkligen ser ut för att skapa balans.

      Att IT-enheten var en intraprenad och hur en intraprenad fungerar och vem som har ansvaret i samband med intraprenad är något som jag tycker du bör lyfta upp och skriva om på din blogg istället för att klaga. Som jag ser det fungerar det mycket bättre att sätta saker i sitt rätta perspektiv än att klaga. Jag är övertygad om att majoriteten av alla VK:s läsare inte vet hur en intraprenad fungerar.

      Vad gäller huruvida jag är Socialdemokrat och går partiets ärenden behöver du inte vara orolig. Jag är Socialdemokrat i själ och hjärta och i allt jag gör – Måhända till vänster om nuvarande partiledning men likväl fast förankrad i och övertygad om att bara vår ideologiska övertygelse inom Socialdemokratin kan föra den sorts politik som återuppbygger välfärdslandet Sverige till sin forna glans.

      • Jonny Disenfeldt

        Lennart Holmlund skriver ”Jag är dessutom tveksam om du går Socialdemokrtins ärenden”

        Jag håller i högsta grad med honom i detta.
        Jag tycker det är högst skamligt att du förnekar kommunismens massmord OCH säger sig vara socialdemokrat. Vänsterextremism hör hemma i ett annat parti. Någon dj*vla ordning får det väl vara i ett parti …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad gäller Lennart Holmlund så får han tycka vad han vill om huruvida jag är Socialdemokrat eller inte – Sedan kan du inte jämföra Vänsterpartiet i Sverige med stalinism då dessa inte har något med varandra att göra.

  4. Oberoende Observatör

    Att förminska det som skett på kommunens IT-avdelning genom att jämföra med privata företag håller inte. Det som både privata och kommunala verksamheter har att rätta sig efter är de regler som skattemyndigheten satt upp. Se till att de efterlevs så ökar chansen att slippa klagomål väsentligt. Då det gäller de aktuella resorna så har jag svårt att se att kravet på minst 6 timmars schemalagd tid varje dag med utbildning m.m finns med så bl.a därför kan det bli aktuellt med förmånsbeskattning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker varesig försvara eller förminska eventuella fel som begåtts genom att säga att man bör titta på hela branschen om man ska döma någon. Att kommunen slåss om samma arbetskraft som de privata företagen på en marknad där behoven av arbetskraft överstiger de som är tillgängliga för att ta ett arbete innebär att man måste kriga med varandra genom att övertrumfa varandra i fråga om lön och övriga förmåner.

      Det jag efterlyser är en jämförelse för att sätta saken i sit rätta perspektiv.

      Sedan är det en självklarhet att alla ska följa skattereglerna och Skatteverkets direktiv till punkt och pricka. Bryter man mot dessa ska man bestraffas.

      • Olle

        Jo du har försökte ”förminska” detta med orden att det är kutym i denna bransch. Och vi i denna bransch tittar nog först på lönen och inte på gymkort och diverse andra förmåner .
        De som är duktigast får bäst lön ,här styr din skicklighet och intelligens .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lönen har betydelse det är helt klart men att även saker som ligger utanför den kontanta lönen och då särskilt sådant som rätt förklätt kan undgå skatteverkets omedelbara uppmärksamhet är viktigt råder det inga tvivel om.

          Kan man erhålla löften om betalda semesterresor kamouflerade till arbetsrelaterade konferensresor och arbetsmaterial som kan användas privat på ett sätt innebär att man slipper köpa egna saker för privat bruk med skattade pengar så väger detta rätt tungt när man ska räkna på totalen av den sanställning man väljer.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det väger inte alls tungt och är inte kutym. Kanske det var det i den skattefifflarbransch du arbetade i förr i tiden men det är ju något helt annat. Och ja, du försöker hela tiden försvara slöseriet och förminska problemet. Du ÄR en del av problemet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis det som det gör Jonny – Väger tungt och jag vidhåller att det är kutym.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.