Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför hoppar inte VK på Lasse Jacobsson och Vänsterpartiet istället för kommunens tjänstemän?

Ni som följer min blogg vet att jag följt VK:s artikelserie som går under rubriken ”Slöseriet inom Umeå kommun” och bloggat flitigt om det som framkommit på min blogg.

Ni som läser min blogg vet även att min grundinställning är att en av journalistikens viktigaste uppgifter faktiskt är att granska politiken och avslöja missförhållanden och felaktigt användande av skattepengar.

Med det sagt så tycker jag det är märkligt att VK som jag ser som en mycket trovärdig tidning rundar den viktigaste frågan av alla i hela denna artikelserie.

Det är till och med så att även jag i vissa stycken frågar mig vilka motiv VK har med artikelserien? – Detta därför att VK jagar kommunala tjänstemän med blåslampa samtidigt som VK helt avstått från att jaga den ytterst ansvarige politikern i fråga?

Varför sätter inte VK blåslampan i häcken på Lasse Jacobsson och Vänsterpartiet och frågar dem varför de tillåtit detta enligt VK:s beskrivning ”slösaktiga beteende” pågå samtidigt som man släckt gatubelysning och plockat bort hundlatriner för att spara småpengar?

Låt oss därför lägga korten på boret och beskriva hur det fungerar i den kommunala organisationen. Låt mig även klarlägga vem och vilka som äger bestämmanderätten över den delegationsordning som gällde när det VK skriver om inträffade.

Lasse Jacobsson (V) hade som ordförande i Tekniska nämnden ägarskapet över delegationsordningen för de verksamheter som det skrivs om. Som ordförande hade Lasse Jacobsson även möjligheten att när som helst lyfta upp sagda delegationsordning på dagordningen på nämndens möten och där rätta till eventuella fel i delegationsordningen.

Inte nog med att Lasse Jacobsson var den som hade beslutsrätten över delegationsordningen – Det är även Lasse Jacobsson som ägde det fulla ansvaret över att ha fungerande kontrollsystem på plats som i tid avslöjade avsteg från sagda delegationsordning. 

Att Lasse Jacobsson och Vänsterpartiet idag i efterhand säger att man inte hade beslutsrätt i frågan om IT-enheten luktar dålig undanflykt lång väg och jag är övertygad om att den dåliga lukten kommer att bestå för lång tid framåt när väl ansvarsfrågan i ärendet utretts och fastställts.

Att så flagrant försöka smita från det ansvar man har som politiker är fegt och förstärker bara bilden av att Vänsterpartiet i Umeå aldrig tagit och/eller har för avsikt att ta ansvar för den politk man förespråkar.

Att likt Lasse Jacobsson och Vänsterpartiet smita ifrån sitt ansvar och lägga skulden på en annan part är höjden av ynkedom.

Hur Vänsterpartiet som enligt egen utsago säger sig företräda de som har det allra sämst i samhället kan göra tvärtemot det de säger borde förundra alla även om inget av det Vänsterpartiet i Umeå gör förundrar mig särskild mycket numera.

Hos Vänsterpartiet i Umeå lever inte politikerna som de lär – Hos Vänsterpartiet i Umeå är det helt okay att påverka den vanlige medborgarens liv negativt med vänster hand genom att dra in hundlatriner och släcka gatubelysning samtidigt som man spenderar friskt med den högra handen på resor och rekreation för grupper som sannolikt har en bättre lön än den grupp Vänsterpartiet påstår sig företräda med sin politik.

Jag vill därför uppmana VK att utreda och klargöra hur ansvarsfrågan i detta faktiskt ser ut. Jag tycker inte att det är rätt att i detta läge jaga enskilda tjänstemän när det faktiskt är de politiskt ansvariga i frågan VK borde jaga.

Jag tycker dessutom att det är bra att en utredning tillsatts och fram tills dess att denna utredning kommit med sitt resultat ska vi inte föregå vad utredningen kommer fram till.

Därutöver har jag fullt förtroende för att vår stadsdirektör ser till att utredningen blir både välgjord och opartisk och att stadsdirektören vid minsta misstanke om jäv fördjupar utredningen och tillsätter externa utredare.

Även om det är så att verksamheten på IT-avdelningen drevs som en intraprenad går det aldrig att runda det faktum att denna intraprenad hade Lasse Jacobsson som ytterst ansvarig ägare och beslutsfattare för den delagationsordning som förelåg vid tillfället.

Lyft detta i nästa reportage i serien VK – Gör ni det vinner ni än mer i aktning både hos politiker och vanliga medborgare.

Medborgarna har rätt att veta sanningen men ska sanningen fram måste alla fakta i målet läggas på bordet innan ansvaret för det inträffade utdöms. Finns det tjänstemän som gjort fel är jag övertygad om att stadsdirektören vidtar nödvändiga åtgärder om personen ifråga finns kvar inom den kommunala tjänstemannaorganisationen.

När det gäller det yttersta ansvaret för detta så vilar det på politiken – Politiskt finns det bara en ytterst ansvarig och det är den politiker som satt som ordförande i den nämnd som hade ansvaret vid tidpunkten för det inträffade.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Olle

    Vilken sanning kommer fram vid ”egenutredning” ,va fan håller denna kommunen på med??
    Ett gäng med lögnare som har politik som arbete !!!
    Trovärdigheten är nu på minus 10 , S håller på att självsanera sig och det är ju positivt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En internutredning är ett bra sätt att börja ett utredningsförfarande – Ser man att det finns anledning att fördjupa utredningen kommer detta självklart att ske.

  2. Ville-Valle

    … mitt i prick igen. VK borde också granska hur mycket Lennart Holmlund i egenskap av kommunstyrelsens ordförande kände till om dessa utsvävningar. Och oppositionen, varför var det knäpptyst från deras sida? Jag misstänker att mer ska komma och att VK av taktiska skäl avvaktar för att följa vad som framkommer i debatten…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det mycket väl vara och det är därför jag bestämt mig för att avvakta utredningen och vad den kommer fram till innan jag gör någon ny djupare analys av läget.

  3. Jonny Disenfeldt

    Varför angriper du ett annat parti (V) och dess representanter ? DU har ju flertalet gånger nu försvarat det hela med att detta är ”kutym” samt att det måste göras för att annars kan man inte anställa människor till denna verksamhet.

    Du vrider och vänder på dig dag efter dag för att antingen försvara beteendet eller för att försöka skylla på andra än de inom ditt eget parti, de som styr i kommunen och har huvudansvaret för allt som sker med din kommuns skattemedel…

    Det finns inte EN ansvarig, det finns en kedja av inblandade som alla är ansvariga.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag angriper inte V Jonny – Allt jag säger är att det faktum att det var V som hade ordförandeskapet i den nämnd som berörs har relevans i sammanhanget.

  4. Johan

    Anders varför ska Vk göra det?
    Det är väl ändå inom kommunen denna interna utredning ska bedrivas i huvudsak. Att det kom upp till ytan är tack vare Vk men, nu får väl ändå kommunen försöka ta ett steg i rätt riktning och sluta kasta skit på VK och vissa invånarna att man tar seriöst och moget på detta.
    Kan ingen stoppa Lennart Holmlund innan han skämmer ut sig helt.
    Att detta var en öm tå hos Lennart visar sig tydligare och tydligare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt skäl till att VK borde göra detta är därför att det är det parti och den politiker jag angett som hade ansvaret när det hände. I det läget tycker jag att det är fel att angripa tjänstemännen innan man angriper politikern som hade ansvaret.

      Jag har sagt att jag tycker att det är VK:s och andra mediers huvuduppgift att granska makthavarna och den uppfattningen står jag fast vid på solid grund.

      Vad gäller Lennart så ska jag inte uttala mig utan detta borde i sådana fall vara en sak mellan Lennart och nuvarande ledning att förhålla sig till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.