Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratin växte sig stark på grund av lärdommar från 2 världskrig.

Som jag ser på saken så är det hög tid att vi börjar fundera på i vilken riktning det globala samhällsbygget är på väg. Hur länge kommer det att fungera med dagens samhällsbyggen innan vi i ord och handling skapar ett nytt världskrig?

Den frågan har jag funderat på mycket länge och trots att jag inte har svaret fullt ut ännu så är min bedömning att vi med nuvarande takt i det globala samhällsbygget kommer allt närmare detta 3:e världskrig som jag tror att ingen av oss vill uppleva.

Vid tidpunkten för andra världskrigets slut fanns det en stor samsyn i världen runt världskrig och det lidande dessa ställde till med – En samsyn som sa aldrig mer!

Denna samsyn ledde till att Socialdemokratin och det Socialdemokratiska synsättet om solidaritet och alla människors likan värde växte sig stark och fick stort fortfäste i världen. Detta därför att analysen av första och andra världskriget gav vid handen att det främst var nationalism, främlingsfientlighet och ojämlikhet som utlöste dessa krig.

Det världen bestämde sig för när de sa aldrig mer var att anamma en politik som aktivt förminskade nationalism och främlingsfrihet genom att skapa samhällen där jämlikheten ökade tack vare minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor. Det världen bestämde sig för var att det är ojämlikhet som är orsaken till världskrig och att det därför är ojämlikheten som ska bekämpas med alla till buds stående medel.

Den sanningen fick mycket stort fotfäste i Europa och stod sig i mer än 30 år innan vi på nytt påbörjade resan tillbaka mot den ojämlikhet som utlöste dessa två världskrig.

Min analys över varför vi påbörjat resan tillbaka mot det samhällsklimat som utlöste dessa krig är glasklar och enkel – Det är helt enkelt så att merparten av den generation som kände till orsakerna till de två första världskrigens utbrott är näst intill utdöda.

Trots att vi har historieböcker att tillgå verkar det som om den mänskligheten som lever idag inte har tid att studera dessa orsaker – Detta därför att merparten av vi som lever nu är fullt upptagna med att roffa åt oss så mycket vi kan.

Hade vi tagit oss tid till att studera de utlösande orsakerna till den 2 första världskrigen finns inte en chans att vi på nytt skulle börja ställa olika grupper och olika etniciteter mot varandra. Hade vi tagit oss tid att studera historien hade det inte funnits chans för den nationalism och främlingsfientlighet som nu växer fram att ens ha en chans att på nytt växa i styrka.

Den kunskap våra förfäder lärde av två världskrig är som bortblåst  – Hade vi haft den kunskapen kvar hade den globala samhällsutvecklingen sett helt annorlunda ut.

I nationalismens och främlingsfientlighetens tidevarv när folkgrupp på nytt ställs mot folkgrupp och i det tidevarv där människor tillerkänns värde efter hur mycket pengar de har tycker jag att det är hög tid att vi lär av mänsklighetens historia.

Först av allt måste vi inse att människan i grund och botten är girig och egoistisk och sätter sig själva före andra – När vi insett detta måste vi forma system för hur vi ska få människan att förstå att den vägen leder i en enda riktning – Mot ett 3:e världskrig.

Det svenskarna och resten av världens befolkning måste förstå är att allas väl och ve måste komma före det egna jagets väl och ve om freden ska bestå. Ska freden bestå måste vi förstå att bara i en jämlik värld där alla har tak över huvudet och mat på bordet fins grogrund för fred och välstånd.

Därför bör vi börja predika den politik som skapar detta här och nu. Därför bör vi predika det Socialdemokratiska budskapet och det samhälle det vill bygga här och nu.

Ska freden bestå finns bara en väg – En återgång till den Socialdemokratiska politik som växte sig stark därför att våra förfäder som upplevt 1:a och 2:a världskrigets fasor och vedermödor sa – Aldrig mer!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

29 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Efter 2:a världskriget såg man på när kommunismen våldtog en stor del av Europa och accepterade detta, Sverige erkände ockupationen av stater. Det var en påtvingad fred under hot om totalt krig mot en avskyvärd motståndare som förtryckte hundratals miljoner..

    Vilken politik är det i nutid som skapat problemen ? Jo den naiva politik som Sverige och Tyskland gått i bräschen för. En politik som gått ut på att det inte finns några murar alls, att det är helt oproblematiskt att blanda sekulariserade med troende som kommer från samhällen som utvecklingsmässigt befinner sig på medeltiden. Socialdemokratins väg är vägen mot fortsatt förfall och kaos.

    Den svenska socialdemokratin har nu grävt ett så djupt hål att det svenska välfärdssystemet aldrig kommer att återhämta sig. Det är den socialdemokratiska politiken som gett grogrund och kraftfull gödning för den motreaktion i form av högerextremism som nu kommer att växa sig starkare. Extrem naivitet och ren dumhet från de rödgröna som odlar fram de extrema bruna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är den borne pessimisten Jonny. På samma sätt som vi Socialdemokrater en gång byggde välfärdslandet kommer vi att återuppbygga det på nytt vilket du kommer att få se och uppleva i allt snabbare takt och med allt starkare väljarstöd.

      • Mr Sound

        Vilka företag ägde då socialdemokraterna? Naturligtvis är det nonsens att påstå att S ensam byggde välfärden, att välfärden (folkhemmet) blev till var på grund av kapitalisterna, innovationerna och att de olika parterna (bl.a. staten) enades om att verka för att produktionen inom industrin ökade.

        Efter 2:a världskriget ökade efterfrågan explosionsartat för de svenska företagen, det var här de svenska företagen hade rekordåren. Under denna period fanns det gott om jobb och Sverige var ett av världens rikaste länder. Självklart har S gjort en hel del bra reformer men att tillskriva allt till S är ren och skär historieförfalskning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den Socialdemokratiska politiken såg genom effektiv fördelningspolitik med skatter som verktyg till att gemene man fick det bättre och att vanliga arbetare blev lika starka som kapitalägarna.

          Socialdemokratin behöver inte äga företag då Socialdemokratin s roll handlar om att se till att de privata företagens vinster kommer alla till godo.

          • Mr Sound

            Det var alltså företagens vinster och människors löner som gjorde det möjligt för S. Bra där Anders. Trodde du tappat bort dig själv.

            Och givetvis var det på grund av drivna, kunniga, innovativa människor med en slev av kapitalism som var grogrunden till att det fanns företag och arbetskraft att beskatta.

            Så rätt historiebeskrivning var alltså att S genomförde vissa lyckade och andra mindre genom att vi i Sverige en gång var ett av världens rikaste land.

            Hur S har lyckats förvalta det genom åren kan man titta i backspegel, och inte är det en munter läsning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den blandekonomi vi införde och som innebar att staten och det allmänna skötte sitt inom offentlig utan privat inblandning medan den privata sektorn skötte sitt inom sin sektor utan offentlig inblandning fungerade mycket bra och byggde ett starkt och välmående Sverige- Den ordningen måste vi återgå till.

  2. Alexander

    ”aktivt förminska nationalism och främlingsfientlighet”

    I Sverige görs det genom att förminska och håna svenskarna,och ge asylsökande förmåner som vi inte kan drömma om. Sedan fattar politikerna ingenting om varför samhällsklimatet blir som det blir….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      At invandrare skulle ha större förmåner än svenskar är inget annat än en myt Alexander och allt annat än korrekt.

      • Alexander

        Jo. Förtur i bostadsköer, subventionerade körkort och billigare sjukvård/tandvård är några exempel. Eller menar du att så inte är fallet?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det handlar inte om förtur i bostadskön utan om tilldelning av lägenheter som inte kommer till bostadskön vilket är en himmelsvid skillnad.

          Att sjukvården subventioneras spelar ingen roll då det är så att kostnaden ska betalas av samhället i alla fall så att denna subvention sker är ett nollsummespel om man tittar på sista raden i resultaträkningen.

  3. Fredrik Nylén

    Det är skrämmande att politiker besitter så dåliga kunskaper i i historia för att sedan predika om att samhällets och dess medborgares kunskaper i historia är det som är problemet med dagens samhälle. Visa mig den seriösa forskare som säger att ett tredje världskrig är nära förestående. Jag är ytterst tveksam till att du finner någon sådan. Varför? Jo, därför att de tre riktigt stora militära makterna i världen, USA – Ryssland – Kina, har inget som helst att vinna genom ett världskrig. Dessutom, från ett socialdemokratiskt perspektiv så ligger två av dessa länder väldigt nära svensk socialdemokrati och det borde lugna (S). Men, läs på om historia före du uttalar dig ideologiskt. Det handlar inte om ideologi, det handlar om fakta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är helt och klart så att vi ser olika på saken och på tecknen och jag behöver inte stöd från forskare för att uttala mig om de likheter jag ser i dagens samhällsutveckling och den som utlöste 1:a och 2:a världskriget.

      Kan dessutom tillstå att historia är ett av mina största intressen då det är av den man lär vilka tecken man ska leta efter för att spå framtiden.

  4. Mr Sound

    Tycker du ska lugna ner dig lite med att måla upp socialdemokratins politik som något svar på allt. Vi som står utanför sekten du målar upp kan inget annat än le åt dina tankar, igen.

    Det är snart 2017 och du fortsätter diskutera förlegade frågor. Var är verklighetsförankringen?

    Det du glömmer bort är att under välfärdens uppbyggnad var nationalism något som var starkt i Sverige, nationalism är något gott då det får människor att sträva efter ett gemensamt mål. Mångkultur däremot som du förespråkar är när målen spretar åt olika håll och slitningarna ökar.

    Tycker din debatteknik är oärlig, varför berättar du inte att ni i S vill höja skatterna för att finansiera den arbetslöshet som beror till 100% av invandringen? Tidigare sossar roterar i graven om de skulle se vad ni gjort med socialdemokratin och landet.

    Må dina vänsterliberala åsikter och idéer aldrig få genomslag i politiken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratisk politik är lösningen på det allra mesta Mr. Sound och jag bjuder på möjligheten för dig att le.

      Socialdemokratisk politik för dessutom det goda med sig att den aldrig blir omodern eller förlegad – Solidaritet – Jämlikhet och Alla människors lika värde är värden som behövs lika mycket nu och i framtiden som någonsin historiskt.

  5. Jan

    Dina teorier om socialdemokratin och världskrigen är lite hemsnickrad. Socialdemokratin uppstod i slutet på artonhundratalet och har reviderats vartefter. Du bör rätta stavfelet i rubriken (det heter lärdomar). Sedan måste du lära dig hur man hanterar siffror i text. Två världskrig respektive första- och andra världskriget är det korrekta här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Jan – stavfelet är rättar var sent när inlägget skrevs så jag missade detta när jag korrekturläste.

      Förvisso uppstod Socialdemokratin långt före andra världskrigets slut men det var först efter krigsslutet som den fick fotfäste på allvar i Europa.

  6. Bergis

    Jo men vi kan inte betala uppehälle och utbildning till alla världens fattiga människor som vill komma till Sverige. Människor måste själva komma underfund med vad som gått fel i deras hemländer. Beror det på religion? Ja men kasta religionen över bord. Vill dom behålla den? Bra! Låt dem slåss till dom tröttnar på varandra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      FN:s konvention vad gäller flyktingar och flyktingmottagande och rätt att söka asyl finns och har brett stöd i världen. Denna ska Sverige följa till punkt och pricka och ta sin del av ansvaret.

      Att religion används som skäl för krig beror på att ett litet fåtal använder religion för sina egna giriga ändamål. Om vi lyssnar med merparten av de som drabbas så vill de inte ha krig och definitivt inte en situation där religionen påbjuder krig. Att låta dessa massor dö är ingen lösning.

      • Bergis

        Du förstår inte. De etniska konflikterna är inbyggda i religionen. Man flyttar bara konflikten till ett annat land genom att fly.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De som är inblandade i etniska konflikter är oerhört få och att de kommer hit innebär inte per automatik att dessa konflikter flyttas till oss. Att det finns konflikter mellan olika invandrargrupper beror inte på etnicitet utan snarare på avsaknad av en effektiv integrationspolitik och därmed segregation-

      • Bergis

        Jag är säker på att FN:s konventionen inte innehåller en paragraf som innebär att det är tillåtet att parasitera på andra länder.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så är det säkert men samtidigt innehåller de skrivningar som gör det omöjligt att avstå från att ta emot asylsökande med genuina asylskäl.

      • Mr Sound

        Står inget i FN:s konvention att dessa ska ges PUT, detta är dock något Sveriges politiker lagt till och som lagt grunden till den otroligt naiva förda politiken. Att dess effekter på ett lands ekonomi inte klaras av att redovisa är också en skam. Trams som dina hemsnickrade teorier om att invandringens effekter kan bli vinst på sikt kan vi glömma.

        Hade politiker haft en gnutta analytisk takeförmåga hade detta kunna räknas ut, med valfri kroppsdel. Nä, i stället har de ljugit och dragit befolkningen bakom ljuset med hittepå argument som att vi måste öka befolkningen för att rädda välfärden – vilket helt går emot hur man en gång byggde den. Att vi skulle sakna arbetskraft när 40-talisterna går i pension och nu senast kommer uttalande från en sosse som säger att vi måste ha en invandring i storleksordningen 64000/år är bara några ihåliga argument, som dessutom saknar stöd hos valfri nationalekonom.

        Inte konstigt att kriget står på trappsteget. Närmast till det lär nog vara ett inbördeskrig, tyvärr.

        Varför klarar du inte av att debattera er politik utan att ljuga? Din förklaringsmodell är så långt från verkligheten för så många att den känns mer som ett alster i fablernas värld.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med vill jag säga att vi inte ska räkna på människor i ekonomiska termer bär vi bestämmer hur vår politik – I detta avseende har kärlek, solidaritet och alla människors lika värde oerhört mycket större betydelse än de ekonomiska experterna.

          Detta sagt så finns så ska vi inte ta emot fler än vi effektivt klarar av att integrera och därmed ge ett bra liv.

          • Mr Sound

            Nä, men när vi räknar på arbetslösheten går det väldigt bra att räkna i ekonomiska termer. Eller pension. Eller sjukförsäkring.

            Gud nåde om vi räknar invandringen i ekonomiska termer… Människor kostar i de olika systemen, tramsa inte på om det.

            Har vi en skattefinansierad välfärd så måste vi tyvärr räkna så, sen om man anser det är en annan sak men faktum är att jag vill veta var mina skattekronor går till.

            Får vi en sämre samhällsservice av att ni ska spela ”god” på andras surt inbetalade kronor medan välfärden faller ihop mer och mer så vill i alla fall jag veta vart skattemedlen tar vägen.

            Den prioritering som vissa lägger fram är mer nyliberal än självaste liberalernas. Ni vill på något sätt Sveriges löntagare ont, och att slänga med termen ”allas lika värde” är verkligen bara löjligt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För egen del så ser jag inte på sjuka och arbetslösa i ekonomiska termer – Den sortens räknesätt överlåter jag åt Alliansen. Är man sjuk eller arbetslös är det en självklarhet att man ska ha sjukpenning eller a-kassa tills dess amn blivit frisk eller fått ett arbete.

  7. Olle

    Det var innovativa uppfinnare tillsammans med rika finansfamiljer som skapade sveriges välfärd. Sluta med din kommunistiska tramspropaganda. Du står ganska ensam på dina egna barrikader ,de S politiker jag känner delar inte dina åsikter .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag känner mig inte speciellt ensam och de som kan sin historia vet att det var vi Socialdemokrater som byggde välfärdslandet Sverige-

  8. Krister

    Du som kan din historia känner säkert igen detta:

    ”I sin erövring av världen har judendomen fullföljt en målmedveten raspolitik. Man har opererat på två linjer. Å ena sidan har stamrenheten bevarats, som står utan motstycke i historien….å andra sidan har man detacherat vissa element att beblanda sig med andra nationaliteter och skapa dessa semitiska blandningstyper, som alltmer och mer börjar inpyra den nationella stocken…Judendomen har varit och är den indoariska folkstammens mistel. Den kräver en ädel ras som näringskälla…vi svenskar måste i vårt förhållande till judarna ge prov på en långt större aktsamhet än vad nu är fallet.

    ”våra svenska barn tvingas läsa sin nationella litteratur genom Mose brillor”

    Chefredaktören för tidningen Arbetet, Arthur Engberg blivande (s)-statsrådet/landshövding i Västernorrland.

    ……………..

    ”Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra skadliga kombinationer….att den nordiska rasen är värdefullare än den negroida har åtskilligt fog för sig-dess insats för världskulturen är obestridligen större-men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina.”

    Chefredaktören för tidningen Arbetet, Allan Vougt blivande (s)-statsrådet/landshövding i Malmöhus.

    Vougt fick en gata uppkallad efter sig. I Rosengård av alla ställen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.