Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avregleringen av Apoteksmonopolet har blivit ett stort fiasko.

Alla människor med någon form att rim och reson i sitt tänkande inser med säkerhet att avregleringen av Apoteksmonopolet blivit ett stort fiasko – Till och med ett fiasko av mega format.

Avregleringens förespråkare använde sig i sedvanlig ordning av argumentet om att en avreglering skulle leda till bättre service till medborgarna och till lägre läkemedelspriser.

Detta har kommit helt på skam – Alldeles speciellt så i glesbygd där många fått betydligt längre till Apoteket än tidigare som en effekt av att apotek läggs ner på grund av bristande lönsamhet.

Den enda positiva effekten är att medborgarna i större städer fått större närhet till ett apotek även om ökningen av närhet är högst marginell jämfört med när apoteksmarknaden var reglerad.

I dag kan man läsa om det största bakslaget av dem alla och det är att priserna för medicin har ökat dramatiskt trots förespråkarnas löfte om att konkurrens skulle skapa motsatsen.

Dagens Nyheter har gjort en undersökning där de jämför medicinpriserna från det att apoteksmonopolet avvecklades fram till utgången av förra året och den undersökningen ger vid handen att 94 av 105 kontrollerade mediciner ökat markant i pris trots att inflation och andra faktorer räknats in i undersökningen.

Undersökningen visar att priset för receptbelagd medicin ökat markant – I vissa fall med mer än 50% vilket innebär att samhällets – Dvs. alla vi skattebetalares kostnader för den receptbelagda medicinen ökat och därmed ökat samhällsbördan.

Att medicinerna ökat i pris beror på en enda sak – Minskade inköpsvolymer beroende på att aktörerna blivit fler än tidigare och att volymrabatter därför är omöjliga att förhandla fram.

Avskaffandet och avregleringen av Apoteksmonopolet är därför det yttersta beviset för att vissa saker ska ske inom ramen för offentlig sektor utan privata inslag.

Som samhälle är det viktigt att vi inser detta. Som regering är det viktigt att vi drar lärdom och återreglerar allt som avreglerats och återställer ordningen där offentlig verksamhet på nytt drivs av det offentliga helt utan privata inslag.

Förutom Apoteksmonopolets avskaffande kan listan av dåliga avregleringar göras rätt lång med inslag som Bilprovningsmonopolet och Posten med flera verksamheter där fortsatt statligt monopol varit betydligt bättre för medborgarna än den verklighet som blivit fallet efter misslyckade avregleringar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

123 kommentarer

  1. Alexander

    ”öppettiderna har ökat med i snitt 10 timmar i veckan”

    Är det dåligt?

    ”Det du med flera måste förstå”

    Fast jag tycker att det är bra att jag kan köpa värktabletter sent på kvällen i stället för att vänta till dagen efter. Det är inte heller så dumt att kunna besiktiga bilen billigare och med större tillgänglighet. Men det är klart, du vet ALLTID vad som är bäst för folk. Massinvandring, höjda skatter och statliga monopol är himmelriket för dig. Kan du förstå de som tycker annorlunda eller är vi bara ointelligenta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst har öppettiderna ökat och den ökningen hade vi säkert kunnat åstadkomma även med monopolet kvar. I Umeå fanns det när jag har kollat upp hur det fungerade tidigare ett system där apoteken var öppna väldigt länge och där jouren apoteken emellan delades mellan apoteken. För sjukhusapoteket gick det i regel att handla fram till 22.00 på kvällen.

      Jag ser inte monopolverksamhet som något självändamål – Däremot ser jag stora poänger i att driva offentlig verksamhet och offentlig serviceverksamhet i offentlig regi utan privata inslag därför att detta bäst gynnar medborgarna.

  2. Alexander

    Jag förstår inte varför Anders klagar. Avregleringarna är en följd av att Alliansen vann två val i rad och därmed har majoriteten fått styra över minoriteten, dvs exakt det han vill. Skattesänkningarna hade också ett folkligt stöd eftersom att de genomfördes av de som vunnit. Det är hans argument för invandringspolitiken så naturligtvis gäller samma sak nu…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför vi med en ny regering ska ändra på det Alliansen ställde till med.

  3. Alexander

    ” Den ökningen hade vi säkert kunna åstadkomma även med monopolet kvar”

    Vad man KANSKE KUNNAT GÖRA är oväsentligt. Tre Kronor hade KANSKE vunnit mot Sovjet om superfemman inte varit med. Nu är det verkligheten man får förhålla sig till och öppettiderna är bättre nu.

    När jag skriver 42,8% menar jag skattekvoten. Hur ligger den till i förhållande till genomsnittet? Hur ligger inkomstskatten till?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är i allra högsta grad relevant då även ett monopol anpassar sig till folkets vilja så länge det ägs av staten.

      Skattekvoten är fel sätt att mäta på i detta sammanhang.

      Faktum är att majoriteten av svenskarna betalar en skatt som ligger under 30% dessutom är Sverige enligt Forbes världens bästa land att driva företag i – Skulle svenska skatter vara höga skulle Forbes aldrig utse Sverige till världens bästa företagarland.

      Sedan upprepar jag igen att du ska hålla dig till ämnet om du ska debattera med mig.

      • Alexander

        Dåså, Sverige har inte höga skatter och monopol är bra. Tycker att vi tar bort några steg av jobbavdraget och återför monopolet på tv,telefoni och medicin. Det är säkrast att Anders Forss berättar vad folk ska göra och hur de ska leva.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har definierat mycket väl hur Sverige bör fungera och svaret är att Sverige bör styras och fungera som när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst – Dvs. mellan 1950 och 1990.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Invandringspolitiken och hur den bör utformas har jag skrivit om tidigare i inlägg som du kommenterat så hur den ska se ut vet du sedan tidigare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag vill se är att företagen faktiskt betalar de skatter de ska med nuvarande skattesatser på plats och att de med höga inkomster betalar mer skatt än idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.