Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

ST (Statstjänstemännens fack) protesterar mot utlokaliseringen av 10.000 statliga jobb.

Föga oväntat så har Statstjänstemännens fackliga organisation ST invändningar mot att Landsbygdskommittén som involverar alla riksdagspartier i sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Sven Erik Bucht lägger förslag om att flytta ut 10.000 statliga jobb från Stockholmsregionen till glesbygd – Detta trots att flytten inte motsvarar fler statliga jobb än de som tillkommit efter 2008.

I den plan som visats så är bland annat Västerbottens inland stora vinnare enligt den initiala information som finns.

ST poängterar i sin kritik att effektiviteten hos utflyttade verksamheter hotar att sjunka därför att oerhört få av den som idag är involverade i verksamheten kommer att följa med vid en flytt. ST påpekar att så var fallet när Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket flyttade till Östersund respektive Karlstad.

Jag betvivlar på inget sätt att effektiviteten kan sjunka initialt. Jag är dessutom övertygad om att den relativt kort därefter kommer att öka och bli minst lika stor som när verksamheterna var förlagda till Stockholmsområdet.

Jag tror dessutom att det kommer att bli relativt lätt att hitta kompetent personal på de platser som kommer ifråga för lokalisering av de utflyttade verksamheterna. Dessutom tror jag att vi över tid får en betydligt lojalare personal som stannar längre därför att rörligheten på arbetsmarknaden är betydligt mindre i glesbygd ån den är i Stockholm.

I dagens digitaliserade värld finns det ingen anledning att koncentrera statlig verksamhet till Stockholmsregionen eller andra storstadsregioner som även utan statlig verksamhet har tillräckligt med arbetstillfällen för att sätta de som bor där i arbete.

100 jobb i Lycksele eller 50 jobb i Vilhelmina eller Åsele skulle betyda oerhört mycket för dessa platser och leda till många positiva samhällseffekter med tillväxt och expansion samtidigt som förlusten av dessa arbetstillfällen betyder mycket lite för Stockholmsregionen.

Därför tycker jag att regeringen gör helt rätt som initierar denna utflyttning. Om jag fick bestämma skulle Stockholmsregionen få nöja sig med maximalt 20% av de statliga jobben medan resten fördelas solidariskt över hela landet.

”Hemligheten till framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

19 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Så om 1% följer med och 99% inte vill flytta så faller ju all kompetens bort, kanske lika bra att lägga ner dessa statliga verk då …

    Jag föreslår istället att vi flyttar regering/riksdag och utlokaliserar dem till någon mindre ort i Norrland, med all kringpersonal borde det lätt kunna bli några tusen människor, låt oss skapa ett eget ”Brasilia” uppe i de norrländska skogarna !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingen människa är omöjlig att ersätta och den statliga verksamheten behövs för att Sverige ska fungera.

  2. Bertil

    Svar till Jonny Disenfeldt.
    Om 1% följer med och 99% inte vill flytta då kanske det blir nytänkande i dessa verksamheter.
    Nu är de anpassade efter en Stockholmsmodell. Med nya krafter blir det kanske anpassat efter en Inlandsmodell.

    Att flytta Regering till Östersund eller Lycksele skulle vara perfekt.
    Då skulle Stockholmstänket minska och därmed kunde
    dessa orter utvecklas med ökat flyg, näringsliv o.s.v

    Jag tror inte statsministern skulle missa fler möten än vanligt genom dessa
    omflyttningar och Stockholmsmoderater de skulle så klart bli chockade.
    men vad gör det. Hur många har inte Moderater chockat

  3. Lars Flemström

    Nog tror jag att mer än 1% kommer att följa med. Och det behövs ju alltid nyrekryteringar till följd av pensionsavgångar. Och de, som har få år kvar till pensionen, kan ju bo kvar i Stockholm och veckopendla under tiden fram till pensioneringen. Det löser sig.

    För 30 år sedan gjorde jag en resa längs Inlandsbanan från Arvidsjaur i norr till Mora i söder och träffade en del kommunfolk för att peppa upp dem med fakta om nödvändigheten att bevara Inlandsbanan och göra den till den ”mittskandinaviska superstambana”, som den en gång var tänkt att bli. Bl.a. fanns planer på en ny isfri hamn, i Bohuslän, som skulle komplettera Narvik som utskeppningshamn för lapplandsmalm.

    En järnvägsanläggning består av överbyggnad (räls och slipers) och underbyggnad (grundläggning, banvall och broar) och underbyggnaden är alltså byggd för mycket tung godstrafik. Inlandsbanan har dessutom, med undantag för delsträckor i Jämtland samt norr om Arvidsjaur, en mycket god geometrisk standard, som efter rälsbyte skulle medge mycket höga hastigheter. Bo i norra Jämtland och jobba i Storuman är ingen ouppnåelig utopi. om man bara satsar en bråkdel, av vad de föreslagna nya järnvägarna i södra Sverige skulle,kosta, på Inlandsbanan i stället.

    Alltnog, att ersatta Stockholm som säte för regering och riksdag med en ny huvudstad, är ingen ny tanke. Den var högaktuell i början av 1800-talet, när Sverige hade förlorat Finland och man hyste farhågor för en rysk erövring av Stockholm. Ryssarna hade påbörjat bygget av en jättestor fästning, Bomarsund, på Åland, vilken aldrig blev fullbordad. Sverige beslöt att bygga en lika stor fästning på Vanäs udde, som ligger på västra stranden av Vättern, vilken också skulle bli Sverig”reservhuvudstad”. Som heter Karlsborg – och nu är en ”gudsförgäten håla” med c:a 8.000 invånare, vilken bara kan nås med buss från Skövde.

    Alltnog, när jag satt där med kommunalrådet i Mora (en positiv centerpartist, vars namn jag nu har glömt) och tittade ut över målsträckan för Vasaloppet, råkade jag oplanerat säga ”Och dessutom borde ju Mora bli Sveriges nya huvudstad. För Mora är ju den verkliga Vasastaden”. Jag vill idag låta det vara osagt var i hela västra Sverige (dit även Norrlands inland hör) vår nya huvudstad bör ligga.

    Men det är en oerhört god idé att inte bara utlokalisera ett antal statlig verk från Stockholm, utan även Riksdagen och regeringen. Det nuvarande riksdagshuset i Stockholm skulle bli en utmärkt kongresshall. Med en ny huvudstad som Sveriges politiska och administrativa centrum och en massa lediga lokaler med exklusiva lägen i den gamla huvudstaden skulle desamma få en bättre förutsättningar att utvecklas till Östersjöregionens finansiella centrum…

    Alla skulle bli vinnare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läsvärt och historiefyllt inlägg i debatten med följande tillägg:

      Att flytta regering & riksdag för att uppnå större effektivitet har förvisso gjorts förr bland annat i Malaysia men då för att skapa större effektivitet och mindre förlorade arbetstimmar i bilköer.

      I Malaysia har man byggt en administrativ huvudstad som heter Putrajaya – En stad dit all statlig verksamhet verksamhet flyttats. Både parlament, administration och alla statliga verk och verksamheter flyttades dit för att effektivisera och förvisso har verksamheterna blivit mer effektiva men samtidigt oerhört centraliserade.

      För mig handlar det om att sprida på verksamheterna och decentralisera antalet statliga jobb och i det scenariot fungerar det mycket bra att låta riksdagen ligga kvar i Stockholm med tillhörande departement och istället flytta verken och annan statlig verksamhet ut i landet så att hela Sverige kan leva.

    • Jonny Disenfeldt

      Mora låter som ett excellent val av säte för regering och riksdag. Låt oss ha en folkomröstning !

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Någon samlad utvärdering av alla utlokaliseringar som gjorts sedan 1970-talet finns inte, men Riksrevisionen utvärderade 2009 flytten av Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket till Östersund respektive Karlstad.
    Utvärderingen visar att båda myndigheternas verksamheter ”påverkades väsentligt” i flera år. Bara en procent av personalen flyttade med, vilket fick till följd att erfaren personal försvann med sin kompetens. Den nya personalen saknade helt enkelt erfarenhet av myndigheternas ämnesområden. Enligt Riksrevisionen tog det flera år att bygga upp kompetensen igen.

    http://www.hd.se/2016-09-25/fler-myndigheter-ska-utlokaliseras

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer säkert att bli så att viss kompetens försvinner och att det tar lite tid att bygga upp den på nytt men trots det är de positiva effekterna av en flytt från Stockholmsregionen ut i landet större än förlusten av kompetens. I det långa perspektivet blir detta säkert kompetenshöjande då människor i glesbygd byter jobb mer sällan än de i storstan.

      • Jonny Disenfeldt

        Ja vi ska ju absolut inte bry oss om de erfarenheter vi gjort utan i blindo stånga huvudet blodigt mot väggen igen…

        Bättre vore väl att flytta just riksdag/regering t.ex till Mora med ett antal andra statliga institutioner för att göra Mora attraktivt. Nya statliga verk kan ju förläggas på andra platser än Stockholm men att bara kasta kompetens i sjön verkar minst sagt idiotiskt.

        Varför anser du att riksdag/regering måste sitta i Stockholm ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar från slutet därför att Stockholm är Sveriges huvudstad och där bär den politiska makten finnas. med detta sagt så är et självklart att departementen ska ligga där. Däremot så kan i princip alla annan statlig verksamhet som ligger utanför politiken flyttas ut i landet och varför inte till Mora med flera platser.

  5. Lars Flemström

    Stockholm ligger mitt i det gamla svenska stormaktsväldet, men definitivt inte mitt i det nuvarande Sverige. Riksdagshuset är ingen bra arbetsmiljö för rikets högsta beslutsfattare.Ledamöternas bostadsförhållanden (om de inte gör som Juholt och skaffar egen lägenhet på stan) är under all kritik Och deras arbetsrum är små kyffen, där man kan få cellskräck. Inget större privatföretag skulle tillåta sina företagsledningar att vistas i en så nedbrytande psykosocial miljö.

    Varför inte bygga nya lokaler för riksdag och regering på en helt annan plats i landet? Det är inte nödvändigt att utlokalisera alla statliga verk till samma plats. Detta är i varje fall en annan diskussion.

    Mora är inte bara en historiskt lämplig plats, utan har även ett utmärkt läge ur kommunikationssynpunkt – inte minst om man återupptar trafiken på de delvis nedlagda järnvägar, som utstrålar från Mora. Som dessutom har en ytterst välbelägen flygplats vid järnvägen söderut från Mora.

    Om man inte vill att Mora ska utvecklas till en storstad, så kan en helt ny sådan byggas norr om Mora på gränsen till södra Norrland, med samma avstånd till Mora flygplats som mellan Arlanda och Stockholm. Där finns stora nästan helt obebyggda relativt lågavkastande skogsmarker. Ingen värdefull jordbruksmark skulle gå till spillo, vilket däremot blir fallet med fortsatt expansion av nuvarande storstadsområden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stockholm är landets huvudstad och har så varit under lång tid så att regering och riksdag ska ligga i huvudstaden är inte en fråga vi behöver debattera överhuvudtaget.

      Dessutom är stora städer bra och om något så borde vi kämpa för att tillskapa fler sådana i Sverige. Det sagt så är det bra om vi sedan kan sprida så mycket som möjligt av den övriga statliga verksamheten över hela landet på ett solidariskt sätt så att hela Sverige kan leva.

  6. Lars Flemström

    Om Forss hade varit först med förslaget att göra Mora till en ny huvudstad för Sverige, hade han säkert tyckt det vara en bra idé. Men nu råkade jag hinna före, och dessutom stöddes idén av Disenfelt. Och då måste det ju vara en dålig idé, enligt den vänstersekteristiska logik, som så ofta lyser igenom i Forss’ val av partipolitiska strategier.

    Det vore väl tvärtom bra om vi kunde enas över parti-, block- och ideologiska gränser om ett för hela landet så viktigt förslag. Jag har själv besökt riksdagshuset i Stockholm ett antal gånger och har alltså själv vistats i den bokstavligen syrefattiga miljön. Man har verkligen lyckats dåligt med att förena antikvariska hänsyn till den historiska miljön i Gamla Stan och Helgeandsholmen med kravet på en effektiv beslutsprocess. Goda idéer kommer inte från syrefattiga hjärnor.

    Det finns större skäl att utlokalisera riksdag och regering samt departementen än statliga verk, som redan har moderna och ändamålsenliga lokaler i Stockholm. Och ska de också utlokaliseras, behöver det inte bli till samma ort som regering och riksdag. Om Mora blir ny huvudstad, faller det sig naturligt att utlokalisera de verk, som ska utlokaliseras, till hela Norrlands inland – rakt norrut från den nya huvudstaden.

    Det är ju dessutom ett faktum att riksdagsledamöter och ministrar och delar av deras kringpersonal skall eller bör rekryteras från hela landet, medan övriga statstjänstemän till större delen rekryteras från Stockholm och resten av östra Svealand. Mora ligger i nordvästra Svealand, nära gränsen till Norrland. Om inte Mora väljs till ny huvudstad, är det egalt om den nya huvudstaden byggs norr eller söder om denna gräns.

    Ingen värdefull jordbruksmark kommer att gå till spillo. Och den nya, medelstora staden kommer inte att inkräkta på renskötselområdena i södra Norrland och Västerdalarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lars låt mig säga att jag aldrig ens skulle komma på tanken att byta huvudstad då Stockholm som huvudstad fungerar mycket bra och därför att Stockholm är rikets överlägset största stad.

      Även jag har varit i Riksdagen som åhörare ett antal gånger och jag har inte känt av någon dålig luft. Skulle så vara fallet är jag säker på att detta kan åtgärdas utan att flytta regering & riksdag.

  7. Lars Flemström

    Jag skrev om ledamöternas torftiga bostads- och arbetsförhållanden. Och de bor inte på åhörarläktaren och tillbringar inte merparten av sin arbetstid i plenisalen.

    Du har framfört i mitt tycke absurda förslag att avskaffa både regioner, landsting och länsstyrelser och centralisera en massa offentliga verksamheter till rikets huvudstad. Om det blir verklighet tillkommer ytterligare en anledning till att Stockholm inte längre bör vara huvudstad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kontorsutrymmena är som jag ser det helt ok, däremot så finns det mycket att göra vad gäller bostaden och om detta har jag skrivit några gånger och framfört åsikten at stadsförvaltningen ska ordna fram riktiga bostäder åt den som sitter i riksdagen – Bostäder där de kan bo så länge de är riksdagsmän och skrivna i sina egna hemlän. Väljer man att flytta hela familjen till Stockholm ska ordnandet av bostad bli en fråga för den enskilde riksdagsmannen och inte för samhället.

      Jag har bara aviserat att vi ska centralisera beslutsfattandet av sjukvård, byggande & underhåll av infrastruktur och besluten om regional kollektivtrafik till riksdagen i ett eget utskott. Detta flyttar inte en massa verksamheter till huvudstaden utan bara besluten. Resten av verksamheten ska fördelas över landet och. inte ligga i Stockholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.