Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Blair sa något viktigt i SVT:s Toppmötet.

I Toppmötet på SVT sa Tony Blair något intressant som både han och och Reinfeldt var överens om. Blair sa att på ett sätt är det så att vänsterns ideologiska övertygels om solidaritet och jämlikhet vunnit folks hjärta och att varje regering som inte praktiserar och lever upp till dessa värden inte har någon chans att överleva.

Att dessa två vården är viktiga håller jag givetvis med om – Däremot ser det ut som om även regeringar som jobbar mot dessa värden kan regera vilket borde få oss som är inblandade i politiken att fråga oss varför?

Att det blivit så kan bara bero på en enda sak – Att dagens människor inte fullt ut förstår innebörden av de värden dessa två ord står för.

Blair pratade om att politiken måste förnyas och anpassas till vår tid och till den värld vi lever i nu och även i detta påstående kan jag hålla med honom om än bara delvis.

Det är inte politiken i sig och det samhällsbygge den leder till som måste förnyas Det som måste förnyas är sättet på vilket vi kommunicerar vilken typ av samhälle vi ska bygga och för vem detta samhälle ska byggas.

Ska samhällsbygget bli starkt måste vi lägga oss vinn om att alla förstår innebörden i den ideologi och i de värdeord som samhället ska byggas på och det är sättet på vilket detta kommuniceras som bör förnyas och inte politiken.

Därför är det av yttersta vikt att vi som finns inom politiken och inom Socialdemokratin förklarar för svenska folket på djupet vad den svenska samhällsmodellen är. Om målet med resan är ett samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellen är det viktigt att stämma av att medborgarna vet vad den svenska samhällsmodellen är och vilka värden den står för.

Som politiker och som politiskt parti går det inte att ta för givet att människorna vet vad den svenska samhällsmodellen är och därför ska vi sakta ner och ta oss den tid som behövs för att förklara detta.

Att Socialdemokratin tappat i Europa även om den nu sakta men säkert återhämtar sig beror sannolikt på att vi som är inblandade i politiken slarvat och tagit för givet att människorna vet vilken typ av samhälle Socialdemokratisk politik strävar efter att bygga trots att så inte är fallet.

I dagens snabba och många gånger ytliga värld är det många som känner igen och har hört en hel massa ord och värderingar utan att på djupet känna till innebörden i dessa ord och värderingar. Detta måste vi ändra på om morgondagens samhällsbygge ska bli lika starkt och välmående som det våra förfäder byggde.

Ska samhällsbygget lyckas måste väljarna veta varför det är så viktigt för att vi bygger samhället på en modell som bejakar kärlek – solidaritet och alla människors lika värde och det arbetet är inte klart innan alla förstår vad dessa tre faktiskt betyder på djupet.

Det är i det sammanhanget det är viktigt att förklara varför effektiv fördelningspolitik är nödvändig för välfärden och varför devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” är viktig i människors vardag.

Jag har vid ett flertal tillfällen påtalat vikten av att bygga ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader för att undvika avundsjuka och för att se till att alla i samhället har acceptabla levnadsbetingelser.

Min och vår viktigaste uppgift för framtiden måste därför vara att i ord och handling visa hur detta jämlika samhälle ska byggas.

De två viktigaste frågorna för stunden är att sätta människor i arbete och att skapa en effektiv migrations och integrationspolitik som ser till att även de som invandrar blir en naturlig del av samhället. Att förklara hur och varför detta hör samman med kärlek – solidaritet och alla människors lika värde är därför en grannlaga uppgift som politiken måste ta på största allvar.

Som politiker borde det viktigaste av allt vara att se till att alla människor vet vart resans slutmål är så att de aktivt kan delta i att nå resmålet.

Idag upplever jag att endast ett fåtal väl invigda vet målet för resans slut och den utvecklingen måste vi ändra på om vi ska få folket med oss.

Det är av just denna anledning jag länge påtalat vikten av att sluta ”snuttifiera” politiken genom att lägga all kraft på att debattera sakfrågor som brutits ut ur helheten – Dvs. den ideologiska planen för samhällsbygget.

Ska vi i ord och handling klara av att bygga det solidariska och jämlika samhälle som Blair och Reinfeldt var överens om är människornas vilja finns bara en väg och det är att återgå till en livlig och levande ideologisk debatt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

 

 

59 kommentarer

  1. Erik

    Jag är bekymrad när jag följt Reinfeldts samtal med några världspolitiker. Har vi de politiker idag, kommer de att finnas politiker i morgon, som kan driva vägen framåt i ett ”efterindustraliserat” samhälle. Man har ju totalt misslyckats med arabländerna och även utvecklingen efter Sovjetunionen. Väst verkar inte ha någon respekt för andra kulturer utan går på i sina ”ullstrumpor” och förkunnar det fina med sekulariserade samhällen. Likaså har sossarna gjort i Sverige. Ingen respekt för det individuella valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med Sovjetunionen så är det stora problemet där att hela förändringen skedde över en natt och när så sker är människorna inte beredda. Det införande av demokrati och den successiva övergång till friare system man gör i Kina är den rätta vägen om man vill få en bra och lyckad övergång.

      Att förändra arabvärlden måste få ske på deras villkor och i en takt som folket kan ta in och liera sig med – Gör den inte så eller lägger sig väst i allt för mycket så blir det den sorts pannkaka vi ser idag.

  2. Alexander

    Enligt Sifo tycker svenska folket att en moderatledd regering är bättre än att Socialdemokraterna styr den. Ni verkar inte ha så stort förtroende med ett samhällsbygge.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förtroendet kommer att öka i takt med att resultaten av vår politik blir synliga för människorna. Att vi anses stå för den bästa välfärdspolitiken är en bra början.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Resultaten kommer att komma allt eftersom och om du håller dina ögon öppna så kommer du att se att så blir fallet.

          • Alexander

            Jag och många andra märker uppenbarligen inte de förbättringar som du pratar om. Vilka konkreta saker är på gång?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du kommer att se dem – Precis som jag sagt tidigare så tar det tid att vända en oceanångare men när vändningen väl är gjort kommer resultaten rätt snabbt.

          • Johan

            Skulle inte Sossarnas politik bli synligare för att vinna folkets stöd!
            Så svara på frågan var kommer vi att se de förändringar du pratar om?
            Sluta slingra dig!!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De förändringar jag sagt ska bli synliga kommer att bli synliga men förändring tar tid vilket alla med något sånär insikt i politiken vet- I politiken finns ingen ”quick-fix” utan bara hårt och idogt arbete om man vill skapa förändring.

          • Mr Sound

            Vilket lysande argument om oceanångaren, naturligtvis är detta endast blaha. Svaret på frågan Alexander ställer, om och om igen dessutom, är givetvis det att socialdemokraterna misslyckats och det radikalt. Vi dödliga kommer inte se de förbättringar Anders säger kommer utan vi kan inrikta oss mot en samhällskollaps där löven som kapten kommer hoppa i livbåten medan de indoktrinerade sittandes i ring och sjunger we shall overcome.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den som tror att resultatet av politiska beslut ska komma omedelbart tror mycket fel och vet inte speciellt mycket om trögheten i systemen.

            Med Socialdemokraterna vid rodret kommer det inte att bli någon kollaps då många kloka beslut redan är fattade. När vi väl lyckats förklara för människorna varför det jag beskriver i inlägget är viktigt kommer socialdemokratin att stärkas vilket är till fördel för det stora flertalet av svenskarna.

  3. Jan

    Vilket pladder! Reinfeldt har aldrig velat bygga något solidariskt och jämlikt samhälle. Tvärtom!

    Det finns ingen svensk samhällsmodell längre. Den är under ständig förändring. Således kan Socialdemokraterna inte ”förklara” (som om folket vore korkade…) för svenska folket vad den innebär.

    Klyschan ”människors lika värde” har dessutom fått en negativ klang i mångas öron då den egentligen betyder massinvandring från Mena. Ingenting annat.

    Ska Socialdemokraterna, numera ett parti mellan 25-30 procent i opinionen, ha en chans i nästa val bör de ägna mer tid åt verkstad, att få något uträttat, än att ge sig in i debatten med de lösa boliner de numera har till sitt förfogande. Märker folket någon skillnad (i positiv bemärkelse) på hösten 2018 kommer S att ha chansen till valvinst. Annars icke…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Reinfeldt aldrig hade för avsikt att bygga ett solidariskt och jämlikt samhälle i verkligheten kan vi vara helt överens om.

      Sedan tycker jag inte att folket är korkat utan inser bara att de som inte levt och vuxit upp under eller nära de som levde när socialdemokratin byggde välfärdslandet många gånger inte vet varför Sverige idag ser ut som det gör.

      Ska samhällsbygget lyckas är den första förutsättningen att människorna vet och delar synen på det samhälle som ska byggas och detta kan inte göras utan förklaringar dagens människor kan relatera till.

      Alla människors lika värde har aldrig betytt massinvandring utan snarare att alla i samhället ska tillerkännas samma värde. Att säkerställa att det är så frasen uppfattas är därför viktigt at förmedla.

      Vi har börjat jobba rätt hårt i vår verkstad men det tar tid innan resultaten finns. Därutöver finns det många andra saker vi bör göra och det är dessa jag lyfter i mitt dagliga politiska värv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min bedömning är precis som din att det var därifrån och framåt samhällsbygget började gå åt fel håll och et är därför jag envetet tjatar om att vi måste återgå till den politik som drevs när samhällsbygget fungerade bra.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        För mig började det rämna mot mitten av 1980-talet och eskalerade efter Palmes allt för tidiga död.

  4. Lars Flemström

    En ”s-ledd regering” är inte samma sak som en socialdemokratisk regering. Det är en ren klyscha att vår s-ledda regering håller på med något slags samhällsbygge. Mp:s övergripande och långsiktiga målsättning har alltid varit att rasera det samhällsbygge, som arbetarrörelsen en gång i tiden uppförde. Detta med skrämselargument om döda sälar och klimathot.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att MP inte är den ideala samarbetspartnern i en regering har jag framfört många gånger i samband med att jag uttryckt att jag som Socialdemokrat skulle valt andra vägar för att styra Sverige.

      MP går enligt mitt förmenande inte att lita på då de vänder kappan efter vinden.

  5. Alexander

    ”Du kommer att se dem”

    Vad är det jag ska se då? Du borde väl åtminstone kunna peka på något KONKRET?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har pekat ut de förändringar du kommer att se för dig fler gånger än jag kan räkna till allaredan så se i mina tidigare svar så kommer du att se vart.

      • Alexander

        Fast INGENTING är KONKRET! Det är bara svepande formuleringar som inte betyder någonting. ”Bättre vård” är ju larvigt om du inte kan berätta hur.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du bemödar dig med att studera saker på djupet och följa upp med kompletterande undersökningar och studier i en specifik fråga så kommer du precis som andra som anstränger sig för att göra så att inse att det som sker är oerhört konkret och en effekt av fattade politiska beslut.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag ser förändringar överallt i Sverige men tyvärr är de inte till det bättrwe Anders. Sammantaget ser det katastrofalt illa ut.

        Ser idag att Lunds kommun behöver spara in flera hundra miljoner för att få balans i budgeten.

        Ser att i Malmö behöver man höja kommunalskatten med flera kronor för att hålla näsan över vattenytan, en orimlig höjning förstås utan istället blir det till att skära i vård, skola och omsorg eftersom det är så många fler munnar som ska mättas med samma tårta. Tårtan växer inte mycket men antalet munnar ökar kraftigt

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tycker att der ser katastrofalt illa ut Jonny så bör du förstå att det gör det som en effekt av den politik Alliansen förde under sin tid vid regeringsmakten.

          Att landets kommuner har problem med sin ekonomi är en effekt av att Alliansen vältrade över en hel rad statliga kostnader på kommunerna Med följd att kostnaderna ökade utan att intäkterna gör detsamma. Att förändra detta tar lite tid men förändringar till det bättre är på väg.

          • Alexander

            Sluta att skylla på Alliansen. Det är mer än två år sedan ni tog över och nu är det ert ansvar. Sedan kan du få förklara hur mångkulturella Malmö har så svårt att få ekonomin i balans. Enligt dig och andra invandringsförespråkare borde ju staden vara en blomstrande idyll.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bara det faktum att du uttrycker en sådan ståndpunkt visar att du kan oerhört lite om politik och effekterna av politiska beslut. Många saker tar åtskilliga år att ändra på även om beslutet fattas idag därför att implementering och effekt av besluten tar tid.

            Om vi idag skulle besluta att alla som är arbetslösa måste gå en utbildningen X så skulle det till att börja med ta tid innan beslutet vunnit laga kraft. Därefter tid at förändra systemen för att läsa ut vilka som berörs och än längre tid för att kontakta dessa och bereda dem plats på utbildningen X.

            Lägg därpå den tid det tar att genomföra utbildningen X och den tid det tar innan resultaten av den utförda utbildningen visar sig så har du oerhört mycket längre tidsomfång än 2 år – Sannolikt så mycket som uppemot 4 år och det är detta jag gång på gång påtalar för dig – Att det inte finns några snabba lösningar och att förändring tar tid trots att besluten är fattade.

  6. Alexander

    ”Många saker tar åtskilliga år att ändra på”

    Ändå vill Löfven ta åt sig äran av att arbetslösheten sjunker. Det borde ju då vara Alliansens förtjänst. Likaså är det ert fel att de borgerliga kraschade ekonomin 91-94, fast det vill du väl inte hålla med om?

    ”du kan oerhört lite om politk”

    Ändå var jag betydligt bättre påläst än Anders Teljebäck som är högsta hönset i Västerås.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vissa saker sker fortare än andra och när vi tig över ökade arbetslösheten – Nu minskar den om än fortfarande med små tal.

      Jag betvivlar att du är bättre påläst än de allra flesta som verkar som politiker i Västerås – Detta baserat på den sorts debatt du försöker föra med mig spm visar att du inte förstått vad politik är.

      • Alexander

        Att arbetslösheten minskar beror väl på att Alliansens reformer nu har fått genomslag? Det tar ju några år….

        ”Jag betvivlar att du är bättre påläst”

        Tja, trots allt kände jag till kod 291,Modus Operandi och diverse andra saker som du inte hade koll på. Fast naturligtvis är du ändå bäst. Tror att du är Sveriges intelligentaste man.Otroligt slöseri att Löfven är statsminisiter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är helt övertygad om at jag har bättre kol än dig på saker som verkligen betyder något Alexander och kod 291 är betydelselös annat än för oerhört få som stöder SD.

          • Mr Sound

            Det har du sannerligen inte då vi lever i ett informationssamhälle och därför kan syna det ”proffstyckarna” säger. Många av oss bygger faktiskt våra tankar till den faktiska utvecklingen och inte efter idiologin som du krampaktigt håller fast vid. Ibland måste även politiker göra avkall från detta. Tyvärr verkar S vara i diket och slira då man tycker skattesänkningar är något mossigt, folket och företagen ska straffas hårdare. Helst då vi ser att det ingen skillnad blir. Och hur än du försöker lura någon att med bra integration kan man fortsätta med volymer som vi hade så visar riksdagens utredningstjänst att vi behöver 150000 enklare jobb för att sätta invandrarna i jobb. Bara att gratulera, trodde det var högutbildade vi fick för det har svetsaren påstått. Naturligtvis var det lögn också, vi får nog se en minskad lön för att täcka upp de ofantligt stora kostnader Alliansen och S så glatt ordnat till oss.

            Sen är stödet för SD knappast lågt, ser man till opinionen så har de nästan dubblerat. Att du anser en annan sak är totalt irrelevant. För om sanningen ska fram är S det parti vi kommer se dala. Mycket pga de äldre som går ur tiden. Men ytters få yngre röstar S när de får insikt hur ni styr och ställer. Alla resurser äts upp av den naiva och destruktiva politik ni haft. Vänsterfalangen inom S är rent skadlig för ett land. Du hör hemma i vänsterpartiet!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ideologi och att planen för samhällsbygget byggs ned beaktandet av den ideologiska plattformer i botten är A och O om samhällsbygget ska lyckas.

            En bra plan byggd på starka och solida ideologiska övertygelser är lika viktig som en bra affärsplan för ett företag. Utan en bra affärsplan är företaget dödsdömt och utan en stark ideologi i botten är samhällsbygget dödsdömt vilket många faktiskt inser.

            Det vi däremot varit dåliga på att göra är at förklara ideologin och varför den är så viktig om samhällsbygget ska bli framgångsrikt och långsiktigt hållbart och detta ska vi ändra på genom att kommunicera ideologi på ett sätt dagens människor kan förstå och relatera till.

            Andelen yngre som röstar på S är rätt stor och skaran växer dessutom så jag är inte ett dugg orolig för att mina förutsägelser om nästa vals valresultat inte ska gå den väg jag förutspått.

      • Jonny Disenfeldt

        Visst, allt som går i rätt riktning är tack vare sittande S+Mp regering och allt dåligt tack vare föregående allians regering vars politik hänger kvar lite längre … trovärdig argumentation ?

      • Jonny Disenfeldt

        Visst, allt som går i rätt riktning är tack vare sittande S+Mp regering och allt dåligt tack vare föregående allians regering vars politik hänger kvar lite längre … trovärdig argumentation ?
        nej knappast !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bara den som tror at effekterna av en ny politisk inriktning ska visa sig omedelbart fäller den typen av kommentar.

          • Jonny Disenfeldt

            Svar nej, den är baserad på ditt sätt att ta åt sig äran till sittande regering för det positiva som sker och skylla förra regeringen för det som är dåligt nu.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kritiserar inte sådant som inte bör kritiseras och jag kritiserar mina egna likväl som den förra regeringen och Alliansen om jag tycker att de lägger fram dåliga förslag eller har fattat dåliha beslut.

  7. Alexander

    Anders

    Alltså är det Alliansens förtjänst att arbetslösheten nu minskar? Allra helst med tanke på att ni regerade på deras budget första året…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Arbetslösheten nu minskar är den sittande regeringens förtjänst. När vi tog över fortsatte arbetslösheten att stiga men genom konkreta åtgärder har vi lyckats vända utvecklingen även om den fulla effekten av de beslut som är fattade kommer at dröja ännu en stund.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har fattat en hel rad beslut om att utbilda människor upp till den kompetensnivå arbetsgivarna efterfrågar och på skapa jobb inom offentlig sektor och förvaltning.

          Självklart är det vårt ansvar om utvecklingen skulle vända och arbetslösheten öka – I vart fall så änge vi sitter i regeringsställning.

      • Jonny Disenfeldt

        Hur var det nu med atlantångaren som var långsam att vända … det är ju alliansens åtgärder som börjar bita nu…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt – Så länge vi körde med de beslut Alliansen fattat ökade arbetslösheten när vi ändrat och fattat nya beslut började den att sjunka.

  8. Alexander

    Anders

    Vems är felet att hemlösheten ökar i Göteborg och Malmö? Vem har snsvaret för att sjukskrivningarna ökar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att hemlösheten ökar beror sannolikt på många saker såsom missbruk och det regelverk som finns vad gäller möjligheten att få en bostad. Sedan beror det på bostadsbrist och att bostadsbristen ser ut som den gör rår både tidigare socialdemokratiska regeringar och Alliansregeringarna för.

      Att sjukskrivningarna ökar kan till fullo tillskrivas Alliansen och deras så kallade arbetslinje.

      • Alexander

        ”Att sjukskriviningarna ökar kan till fullo tillskrivas Alliaensen och deras så kallade arbetslinje”

        Som sagt, det är arbetslinjens fel att sjukskriviningarna stiger men inte dess förtjänst att arbetslösheten sjunker. Det är ju parodi på ditt sätt att resonera.

        ”Läs på så ser du vilka besluten är”

        Eller så förklarar du eftersom att du, enligt dig själv, har sådan koll på allt och jag inte förstår lika mycket. Hänvisa mig gärna med länkar osv.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du för en gång skull bemödar dig med att gå på djupet så kommer även du att förstå att det är som jag säger vad gäller dessa 2 saker.

          Jag har koll på besluten men det jag vill är att du ska läsa och analysera själv eftersom det är enda vägen att förstå hur och varför effekten av ett beslut blir som det blir.

  9. Alexander

    Märkligt att ”implementering” och ”effekt av besluten” inte behövdes nu när arbetslösheten sjunker. Då är det er förtjänst…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tog över ett år från beslut till det trenden så svagt börjar vända vad gäller arbetslösheten så att den sjunker är definitivt vår förtjänst. När vi tog över ökade arbetslösheten och det är beslut tagna efter att vi tagit över som bromsat och vänt utvecklingen.

      • Jonny Disenfeldt

        Ja de åtgärder som genomförtsav S+Mp har ju varit rätt misslyckade för att säga det snällt, eller hur Anders …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Jonny – Många av de åtgärder vi vidtagit har lett till goda resultat och uppfyllelsen av de vallöften vi ställt ut ser rätt bra ut fram till nu.

  10. Göran Petersson

    Så två f d högerpolitiker tycker att det inte går att regera om man inte lever upp till värdena om solidaritet och jämlikhet. Det går an att prata om solidaritet och jämlikhet. Men det är inte vad man pratar om som räknas utan vad man gör. När dessa s k vänsterpartier praktiserat nyliberal politik så har det i slutändan gynnat uppkomsten av högerpopulistiska politiker och partier. Det var förresten knappast av solidaritet med det irakiska folket som Blair beslutade att tillsammans med George W Bush invadera Irak och mörda miljoner oskyldiga människor, Ett krig som var olagligt då det byggde på fabricerade bevis presenterade av dåvarande utrikesministern Colin Powell. Detta krig som drevs på av nykonservativa amerikanska tänkare som ville öka USAs militära styrka och inflytande i den delen av världen och även globalt. Det handlar om att tillsätta regimer som gynnar USAs och västs intressen. Nu försöker man göra något liknande i Syrien. Att starta krig på en lögn har ju som bekant skett förr. Men Hitlers hantlangare drogs inför rätta för det. Det lär knappast hända Blair och George W Bush. Jag har inte sett programmet men förmodar att Reinfeldt inte ställde några kritiska frågor om detta krig som Blair var ansvarig för. Solidaritet och jämlikhet handlar inte om bara vad man säger utan också vad man gör, det gäller såväl inrikespolitiskt som utrikespolitiskt. Annars blir det som vackra fraser eller slagord utan mening och innehåll. Att man inte lever upp till dessa ideal då man bedriver en nyliberal politik kan då som sagt leda till att figurer som Donald Trump kommer fram. Problemet är att man röstade för förändring när man röstade på Trump men någon sådan kommer inte att ske. Han bara utnyttjade på ett skickligt sätt det missnöje som fanns med det politiska etablissemanget. Det handlar nog lika mycket om just detta att folk upplever att politikerna inte lyssnar och tar deras oro för de problem de stöter på i vardagen rörande sjukvård och utbildning på allvar och presenterar åtgärder. Då spelar nog värderingar och ideologier en inte lika stor roll även om den kan finnas med i bakgrunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.