Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

IT attacker kommer att bli en del av vår vardag enligt CIA.

Att internet och webben (cyberspace) kan attackeras och att duktiga hackare kan stänga ner hela företag och hela verksamheter har vi fått uppleva i en allt ökande omfattning under några år och ska man tro amerikanska CIA är detta något vi kommer att få vänja oss med i framtiden.

Därför kommer den del av försvarsmakten som försvarar cyberrymden att vara minst lika viktigt som det reguljära försvaret från och med nu och framvart.

Jag har i tidigare inlägg lyft denna fråga – Dock utan att ha ett bra svar på hur detta ska lösas för att säkerheten ska kunna garanteras runt om i världen.

Framtiden ter sig skrämmande om det faktiskt är så att någon som besitter rätt kunskap och har rätt verktyg till sitt förfogande rätt enkelt kan gå in och ta kontrollen över olika datoriserade system i vårt samhälle.

Därför är den första och viktigaste frågan vi bör ställa oss för framtiden vilka saker och samhällsfunktioner som ska vara kopplade till internet och nåbara via nätet och vilka saker och samhällsfunktioner som bör hållas frånkopplade från omvärlden i egna helt slutna datasystem?

Min tro är att viktig samhällsinfrastruktur som kärnkraft, elförsörjning och vattenförsörjning hör till de saker som ska skötas i egna slutna datasystem. Därutöver givetvis alla militära vapen och underrättelsesystem och många av de samhällsviktiga register som hålls av våra myndigheter såsom polis och domstolsväsende mm.

Därför är det hög tid att Sverige intensifierar sitt försvar på detta område även om jag vet att Sverige redan nu ligger rätt långt framme.

I en värld där IT attacker kommer att öka i intensitet finns det även anledning för alla företag att ställa sig frågan hur olika delar av företaget ska vara utformade vad gäller åtkomst via internet. Det som i grunden påstås vara morgondagen därför att människan i en framtid ska kunna nå och göra allt via internet är kanske inte så bra som vi först trott?

I vart fall hopar sig frågorna och jag är övertygad om att det som påstås ha hänt i samband med det amerikanska valet kommer att skapa en intensiv debatt i ämnet – En debatt som förhoppningsvis leder till att säkerheten stärks.

Som jag påpekat i tidigare inlägg så är ett av nutidens stora problem att mycket av det som sker på sociala medier kan ske mer eller mindre anonymt.

Om man vet hur man ska göra och har rätt strategi för det är det ganska lätt att få en lögn att se ut som en sanning på sociala medier vilket är en av de saker som påstås ha påverkat utgången av det amerikanska valet om jag förstått saken rätt.

En bra början för att få stopp på – Eller i vart fall kraftigt begränsa möjligheten att sprida dessa lögner är att se till att allt som publiceras på sociala medier omfattas av samma lagkrav om källgranskning och ansvarig utgivare som mer traditionella medier.

Att alla sociala medier ska ha en ansvarig utgivare som kan straffas om det som skrivs är fel är av yttersta vikt för att stoppa den typ av attacker Ryssland påstås ha gjort i USA i samband med presidentvalet.

Jag tycker dessutom att det är viktigt att vi redan i skolan börjar utbilda människor i hur man ska betrakta och värdera den information som finns på sociala medier. Som jag ser saken är det viktigt att man redan som barn får lära sig att saker som finns på sociala medier faktiskt kan vara en lögn även om den får många träffar när man googlar på en företeelse.

Därför är mitt förslag att denna fråga lyfts på internationell nivå i EU, FN och andra liknande instanser så att vi kan enas om en ordning som minimerar riskerna i cybervärlden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Anders

    Efter att ha jobbat med IT-säkerhet i tolv års tid så har jag tyvärr svårt att se några tendenser till förbättringar inom de områden som du nämner i ditt blogginlägg inom de närmaste åren. Snarare kommer det att bli värre.

    Anledningen till detta är alla moderna företeelser som till exempel molntjänster, ”bring-your-own-device”, sociala medier, en vilja att göra som man vill i alla lägen och en svårartad faktaresistens.

    Vet inte hur många möten jag varit på där riskerna med dagens it-beteende har förklarats med väl underbyggda fakta, men mötts med ignorans, argument om censur, paranoia etc. Det spelar till exempel heller ingen roll hur många gånger man varnar folk för att klicka på suspekta länkar, de gör det ändå. Så att tro att det ska gå att få folk att skaffa ett bättre riskmedvetande anser jag vara tämligen naivt.

    Enda hoppet som jag ser det är att tekniken utvecklas med fler och bättre säkerhetsfunktioner. Men då lär vi garanterat hamna i ”jag-vill-göra-som jag-vill” och censur-debatten. Och vem vill stå för kostnaderna? Så hur man än vänder sig så har man rumpan bak…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är beredd at hålla med dig men jag hoppas at händelserna i USA snabbar på utvecklingen mot säkrare system.

      Jag är även beredd att hålla med om att vi kan hamna i en censur debatt men detta är så viktigt at lösa att jag tror att detta måste göras globalt och genom lagstiftning. Det är i vart fall värt ett försök.

  2. Bergis

    Visst vet du om att visselblåsaren Edward Snowden fick söka asyl i Ryssland när han avslöjade USAs avlyssnings tjänst?

  3. oscar

    Om nu Putin kan bestämma vem som skall bli president i USA, så kommer han säkert att infiltrera i kommande val i Sverige också. Mest troligt kommer Jonas Sjöstedt att ligga bra till att bli statsminister i Sverige vid nästa års val. Eller vad tror du ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte alls säker på att Sverige är ett land som är intressant att infiltrera – Dessutom är det svårare att föra svenskarna bakom ljuset än det är att göra samma sak. Men att möjligheten finns är skrämmande i vart fall.

      Sedan är jag långt ifrån säker på att en sådan operation skulle gynna Sjöstedt – Går det iu någon riktning så siktar man säkert in sig på störe partier än V.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en mycket relevant fråga Lars och det är därför jag uttryckte mig som jag gjorde.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Internet of things” när vi har miljarder apparater uppkopplade kommer nu , självkörande bilar etc, det kommer bara att bli mycket värre.

    Slutna system är inte heller ett skydd, det går att komma in i slutna system med mänsklig hjälp, se bara vad israeler/amerikaner lyckades med i Iran för att sabotera deras centrifuger för upparbetning av klyvbart material. I detta fallet ett gott syfte som fördröjde deras utveckling mot kärnvapennation ett antal år, alternativet hade varit att bomba skiten ur Iran, men den dagen kommer den med eftersom man inte gett upp på något sätt i Iran.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vist går det att komma in även i slutna system med rätt hjälp men det är svårare och med rätt övervakning dessutom lättare att upptäcka än intrång i internetuppkopplade system.

      • Jonny Disenfeldt

        Håller inte med helt där.
        Människor kan relativt enkelt övertalas av ideologiska eller monetära skäl, även utpressning hot fungerar bra. OM intrånget sker från insidan så är det tvärtom svårare att upptäcka än om intrång görs utifrån.

        Trots det är det givetvis bra att separera interna och externa nät men det är som sagt en falsk trygghet att tro att ett internt nät är så mycket bättre, det är skyddat från sporadiska attacker av privatpersoner men företag/regeringar med ekonomiska muskler har helt andra resurser och vägar in i dessa system. Dessa behöver alltså hela tiden ses över och skyddet på dem förbättras.

        Om ett antal år så börjar ”internet of things” att slå igenom där var och varannan hushållsprodukt kommer att vara uppkopplad, detta bäddar för extrema störningar i vår samhällsstruktur. Samma sak med självstyrande bilar som enkelt kan slås ut och lamslå vårt samhälle.

        Det är en total aningslöshet inom branschen verkar det som och myndigheter vekar ligga och sova.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den pågående utvecklingen kommer sannolikt satt sakta ner utvecklingen at ”internet of things” och att ha säkra system om man avser att sköta saker över internet snarare än manuellt kommer att ta längre tid än vi tror idag om vi inte kan få ordning på cyberhot och IT attacker.

          Att skyddet kontinuerligt måste stärkas är vi helt övrens om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.