Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna och Tobé vet uppenbarligen inget om försvar mot IT attacker.

Efter att ha sett nyheterna på SVT så blir en sak rätt klar – Endera försöker Moderaterna vinna billiga politiska poäng eller så har Moderaterna vilket i sådant fall är mycket värre inte fullt ut förstått hur man bäst skyddar sig mot IT attacker. Moderater och Liberaler verkar dessutom helt ha missat vem som sköter detta försvar.

Samma sak ser förovrigt ut att gälla Liberalerna om man lyssnar på det deras försvarspolitiske talesperson Allan Widman säger.

För egen del tror jag att det förstnämnda är det som stämmer bäst in på Moderaternas och Liberalernas uttalande.

FRA som är den organisation som bevakar, kartlägger och bekämpar IT attacker och cyberhot säger att Sverige årligen utsätts för mer än 100.000 enskilda IT attacker. I nästa andetag säger de att antalet attacker är ca. 10.000 per månad vilket skulle göra dem till 120.000 på årsbasis.

Stefan Löfven och regeringen har tagit detta på största allvar och aviserat stora satsningar på de enheter som ska försvara Sverige mot denna typ av brott. Att då som Moderaterna och Liberalerna komma dragandes med att regeringen inte satsar tillräckligt på Försvaret och Polisen rimmar mycket illa.

Löfven har försäkrat att regeringen kommer att tillföra resurser och pengar i den omfattning som behövs för att skydda Sverige mot dataintrång och spridande av falska nyheter och falsk information – Något som hyllas av Professor Robert Egnell på försvarshögskolan.

Att i detta läge bete sig som Thomas Tobé och Allan Widman luktar populism utan substans lång väg!

Vi Socialdemokrater har inte sagt nej till mer pengar till försvaret eller polisen – Vad vi sagt är att vi kommer at skjuta till resurser i den takt de behövs och i dagsläget är hotet från IT attacker betydligt större och reellare än ett traditionellt krig och det är därför våra resurser primärt satsas på att skydda oss från detta hot som av många upplevs som omedelbart och pågående.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

4 kommentarer

  1. Alexander

    Jag tycker att även försvaret och polisen bör få mer pengar. Eftersom att prioriteringar inte är något problem i Löfvens Sverige förstår jag inte varför det inte sker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du gärna tycka och Löfven har inte sagt nej till det utan snarare att resurser kommer att tillföras i den takt de behövs.

      • Alexander

        Så om försvaret anser sig behöva 12 miljarder extra per år så får de det? Eller 22 om det är kravet?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Försvaret ska få mer pengar det tror jag de flesta partier är överens om. Hur mycket bestäms inte ensidigt av försvaret och dessutom är FRA en verksamhet som finns i samma budget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.