Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är hög tid att vi tar en seriös diskussion om basinkomst.

I Finland har man nu påbörjat försöket med basinkomst för 2.000 medborgare men trots att basinkomst både hyllats och sågats inom inom alla partier i Sverige så är det märkvärdigt tyst i denna debatt i Sverige.

Före egen del har jag inte fullt ut tagit ställning för att basinkomst ärt vägen framåt – Däremot har jag tagit ställning för att basinkomst är en intressant tanke som är väl värd att debattera.

Simon Birnbaum som är forskare vid institutet för framtidsstudier säger att debatten om basinkomst i Sverige präglas av ett grunt debattklimat som bygger på fördomar och på reflexmässiga reaktioner som handlar om att avfärda basinkomst utan att egentligen sätta sig in i vad det faktiskt handlar om.

Den uppfattningen kan jag dela av den enkla anledningen att jag tycker at det är viktigt att debattera och utreda effekterna av en basinkomst på djupet.

Simon anför att det finns en enorm bredd i debatten som sträcker sig från vänster till höger och att vi många gånger glömmer att den egentliga anledningen till att basinkomst faktiskt aktualiserats – Den anledning som stavas den internationellt pågående automatiseringen.

För egen del har jag inte fullt ut tagit ställning för eller emot basinkomst – Däremot är jag helt öppen för att diskutera effekterna av en sådan när vi vet att framtidens arbetsmarknad kommer att automatiseras i högre grad än idag.

Min tro är att en basinkomst rätt införd kan skapa både större frihet för arbetstagarna och en oerhört mycket flexiblare arbetsmarknad än idag.

Att människor själva kan avgöra och bestämma när man ska jobba, när man ska vidareutbilda sig och när man ska vara barnledig borde rimligen innebära att införandet av en basinkomst borde vara ett av de allra hetaste ämnena att debattera inför framtiden.

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

30 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du skriver att framtidens arbetsmarknad kommer att automatiseras ännu mer än i dag, varför vill du då se en ständigt ökande befolkning? Hur hög ska basinkomsten vara?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur hög basinkomsten ska vara är något jag ska be att få återkomma till när saken är utredd och vi säkert vet att basinkomst är ett bra alternativ men om man ersätter några av dagens bidrag med basinkomst och om man ska skapa den individuella flexibilitet en basinkomst bör ge är en basinkomst på 8.000 – 10.000 kronor per månad en rimlig storlek.

      Precis arbetsmarknaden kommer att bli mer och mer automatiserad – I vart fall vad gäller den tillverkande delen av arbetsmarknaden. Service yrkena är svårare att automatisera och där tror jag att antalet arbetstillfällen kommer att öka i en framtid.

      Ska vi lyckas få denna ekvation att gå ihop så måste vi ta bort arbetsgivaravgifterna och ersätta dessa med en produktionsavgift som är lika för företagen oavsett av om saker tillverkas av maskiner eller av människor. I dag ökar företagens vinst vid automation och att de betalar en del av den vinstökningen i produktionsavgift är ett måste om välfärdssamhället och ett mer jämlikt samhälle ska kunna fortsätta att finnas även i framtiden.

      • Olle

        Jo du har rätt automationen ökar inom industrin ,och det är denna trend som gör att vi är konkurrenskraftiga mot låglöne länder eftersom lönenivåerna är högre här .
        Det positiva som händer nu är trenden att det är många företag som flyttar hem produktionen igen tex Stiga.Detta gör dom eftersom nyutvecklade produkter går att automatmontera. Samtliga produkter som nyutvecklas idag ,utvecklas så långt det går att kunna automatmonteras annars åker de till lågprisländer om de innehåller för mycket handmontering. Och införs det en produktionsavgift åker de ut igen till lågprisländerna. Tror du nåt annat så lurar du dig själv, vinster är drivkraften för tillverkningsindustrin. Kapitalstarka företag/familjer byggde välfärden i detta land inte S. Utan dessa företag och innovatörer hade vi inte haft mycket ,innovationer är dyra att utveckla så det fordras mycket kapital .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida man som företag tjänar på att tillverka i låglöneländer beror lite på hur man räknar och i vilket land man tillverkar. Dels har vi transporterna sedan det faktum att de flesta företag jag pratat med tillstår att man får kassera mer av det som tillverkas i låglöneländer därför att produkterna inte lever upp till den standard eller den avvikelse som kan tolereras på många industrikomponenter.

          Detta syns inte minst på att trenden i mångt och mycket vänt genom att fler jobb flyttas hem än de som flyttas ut.

          • Olle

            Givetvis räknar man på hela kedjan,vad gäller avvikelser och kassaktionerna är detta en myt.
            Har idag 21 produkter hos 3 företag i China, och med riktig kravspec och med mätbara krav på färdig produkt, ligger på samma nivå som bilindustrin max 1 fel på 1000 tillverkade.
            Varför det vänder beror på att även i dessa länder ökar lönenivåerna och att nya generationers produkter är som jag sa tidigare bättre anpassade för rationellare produktion.
            Det nya stället att outsourca till är Afrikanska länder som kommer starkt tekniskt sett, indien är också ett starkt kort vad gäller programmering . I detta inlägg gissar du lite för mycket ,många år sen kvaliten var dålig. Givetvis måste man kritiskt syna de företag man väljer som samarbetspartner. Spelar ingen roll vad du tycker ,detta jobbar jag med varje dag och har så gjort sen 90-talet .Hjälper även andra företag att välja tillverkare och transportsamordning för färdiga produkter. Men du verkar ju ändå veta allt så vad andra har för erfarenheter så tycks du ju ändå veta bäst.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med rätt ställda kravspecifikation så ökar kvalitén det har du rätt i och precis som du säger så leder detta till ökade lönekostnader och ökade priser bland annat därför at maskinparkerna behöver vara av högre teknisk standard.

            Jag har verkat mycket i Afrika och samma utveckling som du upplever med Kina kommer du att se i Afrika och dessutom mycket snabbare så i det långa loppet kommer det att bli bäst att och effektivast att tillverka så nära slutanvändaren som möjligt.

            Dessutom finns det starka vindar inom världssamfundet med att göra transporter både till lands, till sjöss och via flyg väsentligt dyrare än idag som ett instrument för att se till att jobben flyttas tillbaka dit de hör hemma.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Service yrkena är svårare att automatisera och där tror jag att antalet arbetstillfällen kommer att öka i en framtid.”

        Nej, tvärtom, vi har redan automatiserat produktion/industri så där sker det bara en sakta minskning nu, däremot kommer det att bli stora rationaliseringar i servicesektorn som t.ex affärsanställda etc. Där blir det stora nedslärningar inom en rätt kort tidsrymd. Sedan kommer det stora automatiseringar bland tjänstemän i nästa steg. Vi talar om att hundratusentals arbetstillfällen kommer att försvinna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De yrkesgrupper jag talar om finns inom t.ex sjukvård och omvårdnad vilka är yrken som kommer att öka därför att fler och fler blir allt äldre – Dessutom är det svårt att ersätta dessa med en maskin.

  2. Erik

    Finlands modell är lite av tankarna bakom jobbskatteavdraget. De personer som är uttagna får behålla sin basinkomst även om de lyckas ordna med ”sidoinkomster”. Således bra stimulans att öka inkomsterna. Detta går stick i stäv med sossarnas policy gällande beskattning. I Sverige får man en ”klubba i huvudet” om man är för flitig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är detta som måste utredas om vi seriöst ska prata om införande av basinkomst. För egen del vill jag se en basinkomst för alla ovan 18 år och då en basinkomst som inte påverkas av andra inkomster i det fall vi beslutar oss för att införa en sådan.

      basinkomst ska ersätta en rad bidrag såsom studiebidrag, föräldrapenning med flera för att skapa en situation där individen själv mer fritt kan välja hur man villm varva studier, arbete och föräldraskap och andra skeenden i livet.

      På inget sätt får det vara så att man klubbar någon i huvudet – Ska basinkomst införas så ska det vara för att öka den individuella friheten och för att rensa upp i bidragsdjungeln och därmed minska administrationen.

      • Jonny Disenfeldt

        Så den som blir arbetslös ska då få gå över till din basinkomst antar jag … eller ska du skapa A och B-lag ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ska vi införa basinkomst så ska den ges till alla svenskar över 18-års ålder utan omsvep. Jag har inte för avsikt att skapa ett A och ett B-lag utan det jag efterlyser är en förutsättningslös utvärdering av hur en basinkomst skulle slå.

          • Jonny Disenfeldt

            Ok, så arbetslösa ska ner till dina 8000 – 10000 i månaden då. Undrar vad de tycker om det ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Exakt hur och vilka bidrag som ska ersättas av en basinkomst om vi bestämmer oss för att genomföra en sådan är precis det vi ska utreda. Sedan sa jag inte att taket i a-kassan ska ligga där utan bara att basinkomsten ska frånräknas från mottagen a-kassa vilket innebär att a-kassan blir billigare för alla arbetstagare att vara med i.

      • nils johnnson

        På nivån du nämner 8-10k (efter skatt utgår jag från) så kan man ju leva med en hyffsad levnadsstandard.

        Det är ju ENORMA summor pengar som ska ut, om vi säger att 4 miljoner svenskar ska få 10k i månaden så är ju det 480 miljarder kronor per år. Det är ju helt utopiskt att kunna dra in det genom att beskatta de som jobbar. Om systemet ska fungera med både incitament för att jobba/plugga och ses som rättvist har du en väldigt stor pedagogisk övning framför dig.

        Jag ser det mer som ett lågt ”socialbidrag” på 3-4000kr/mån eller liknande som man ger till de som står utanför samhället, idag drar de ju med sig enormt mycket meningslös pennalism från AF och myndigheter med väldigt låg chans att nå resultat.

        Men håll med om att det finns en ”terrorbalans” mellan jobb och bidrag, där man genom att jävlas med de arbetssökande får några att söka jobb, och tvärtom är det för bekvämt att vara arbetslös så ökar den gruppen.

        Men jag håller med dig till 100% om att det är en högintressant debatt när produktiviteten ökar och enkla jobb försvinner. Men det är ju också högskattesystemet som omöjliggör enkla jobb, där tex. automatiserade biltullar som är dyra och bara lönsamma att ersätta människor med maskiner eftersom vi har så höga minimilöner/skatter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är just för att beräkna de totala kostnaderna som jag vill att saken ska utredas noga och seriöst. Min tanke är att stora delar av en basinkomst kan finansieras av slopade bidrag och alla administrativa kostnader dessa bidrag medför.

          Jag påstår inte rakt av att vi ska införa en basinkomst men jag efterlyser en öppen, seriös och förutsättningslös utredning och debatt i ämnet.

          En sådan debatt kommer även att föra det goda med sig att vi debatterar hur samhällsbygget ska se ut och för vem vi bygger samhället och min ingång är att vi borde ge människorna själva större möjlighet att styra om och hur mycket de ska jobba. Kan vi dessutom utreda hur minskad a-kassan med samma summa som medborgarlönen och göra densamma med sjukpenning i olika räkneexempel så är jag rätt säker på att en basinkomst inte nödvändigtvis behöver öka samhällets kostnader allt för mycket.

          • olle

            8000-10000kr i baslön med huset betalt och inga skulder ,det skulle jag kunna leva på om jag ville.
            Mina barn som har spekulerat på börsen och köpt sina hus kontant skulle också kunna klara sig på detta om de jobbade lite svart . Det sista var ironi men det vore nog många som skulle ta denna chansen om de hade en baslön i grunden . Med andra ord detta skulle inte funka ,kostar för mycket.Tror snart det är dags att ta pengarna och flytta till annat land ,detta börjar likna fan !!!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns många aspekter av detta och det är därför jag tycker att det är viktigt att utreda effekterna och kostnaderna för en basinkomst förutsättningslöst.

            Sedan behöver det inte vara helt fel att den som är äldre och mer eller mindre skuldfri kan välja att sluta jobba och bereda plats för yngre på arbetsmarknaden.

            Därutöver kan kanske en basinkomst vare det som gör att pensionärerna kan få lite guldkant på ålderns höst samtidigt som den rätt implementerad kan sänka pensionernas finansieringsbehov.

        • Nils Lindholm

          Johorå, för några år sedan gick denna diskussionen o det fanns då runt 600-miljarder, inkluderande. a-kassa, sjukpeng, pension, soss . . . .
          Grejen är att du ska jobba o spara dessa medborgarpengar till din pension, sjukpeng o a-kassa, så egentligen händer inget OM arbetsmarknaden inte förändras o du inte gör dej o-anställningsbar o super upp pengarna men då SKA INTE nått soss finnas, det är ju produktionen som betalar.
          Missminner jag mej inte så motsvarade allt 7-tusen till alla, tror även barn, men då får du inte barnbidrag o får slanta barnpassningen som ju ingår som skatt i vanliga fall, det regnar inte manna, allt kommer från riktig produktion inte ’lesbisk litteratur o pjäser’.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Låt oss utreda saken noga och förutsättningslöst för att se effekterna och fastställa kostnaden – Det är det som är mitt förslag.

  3. Leif Andersson

    Basinkomst är bara en omskrivning för medborgarlön som Miljöpartiet kom på redan under 80-talet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Basinkomst är ett vidare begrepp än medborgarlön men det syftar i mångt och mycket i samma riktning.

      Jag har inte sagt att vi ska införa en sådan utan bara at vi ska utreda en sådan och då förutsättningslöst utan att ta med oss några som helst värderingar sedan tidigare in i utredningen.

  4. Bertil

    Basinkomst, Produktionsskatt, Robotar, Artificiell Intelligens, digitalisering,
    vad väntar i framtiden.
    Vi ser redan nu hur jobben minskar globalt. Men samtidigt så jobb finns alltid.
    Frågan är bara finns någon som vill betala för dessa jobb.

    Vi ser redan idag hur högern försöker få gehör för sänkta trösklar så folk i svag ställning ska tvingas jobba för sämre ingångslöner som så klart även ger lägre låglöner.
    Samtidigt så frukten av att fler jobbar kommer en berikad grupp dra nytta av.
    Alltså väntar en oerhört tudelad arbetsmarknad i framtiden.

    Frågan är om det är hållbart. Är slaverijobb framtiden där fängslade får utföra jobb utan lön men
    i gengäld kan de få bostad och mat hela livet. Sådant finns redan i USA inom den privata fängelsebranchen.

    Klassklyftor hur långt kan man gå med det innan det slår mot alla.
    om en allt för stor massa blir så fattig så de inte kan konsumera då faller ju konsumstionssamhället också. Rika de konsumerar inte de spekulerar så de gör liten och ingen nytta.

    Jag tror det i en framtid är oundvikligt med den politik som nu förs. Där högre pensionsålder. Sänkta trösklar ökad produktion med färre eller inga anställda . Det är ohållbart. Till slut tvingas
    Världen inse att de nuvarande systemen måste raseras. Frågan är om det sker frivilligt via debatter inom det politiska eller om det faller på sin egen dårskap.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Människan är en intelligent varelse och frågan är inte om människan kommer att inse att den enda hållbara politiken är Socialdemokratisk politik – Den stora frågan är hur djupt förfallet kommer att gå innan detta inträffar.

  5. Stig Wiberg

    Med Baslön kommer många att bli arbetslösa. Socialsekreterare, Arbetsförmedlare, CSN anställda och anställda på Försäkringskassan kommer inte att behövas i samma utsträckning. Har jag glömt några? Arbetsförmedlare som ordnar jobb behövs ju. Men nu är dom ju mest kontrollanter för A-kassan.
    Men jag tycker baslön är vettigt. Det förenklar för folk.
    StigW

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan mycket väl bli så att det blir färre jobbade timmar i de sektorer du nämner men samtidigt tror jag att många skulle välja att vara mer flexibla med hur de arbetar vid olika tidpunkter i livet vilket inte gör att antalet sysselsatta i dessa yrken med säkerhet behöver minska.

      I vart fall är basinkomst intressant nog för att utreda förutsättningslös på djupet.

  6. Nils Lindholm

    Problemet med medborgarlön är, vem ska slanta om ALLA utnyttjar denna ?
    För att detta ska funka måste skatteintäkterna vbli oförändrade, det går inte att bibehålla om skatteintäkterna minskar, inte säkert att ’Wall-Enberg’ (han med 100-miljoner i beskattningsbar lön) blir så förtjust i att inte ha nån nytta av en tjänst som han blir den störste bidrags-GIVAREN till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det råder olika uppfattningar både om huruvida en vasinkomst är en kostnad eller en besparing och det beroende på hur den är utformad och vilka bidrag och andre ersättningar den ersätter och det är därför jag vill att vi ska utreda dess effekt helt förutsättningslöst.

  7. Mars H

    Produktionsskatt eller robotskatt låter rimligt och den diskussionen förs rimligen redan inom EU. Liksom även bankreform, vilket som du vet även kommer upp på S kongress i vår iom Samuel Kazen Orrefurs motion – som rekommenderas. Då det gäller basinkomst har jag tänkt en del på vilket/vilka socialförsäkringar som bör sparas. Och hur man skulle kunna förenkla även det. En variant där skulle kunna vara att rätt och slätt bestämma att (fullt) sjukskrivna får 1.5 ggr så hög basinkomst som övriga. Om basinkomsten sätts till 8000, då får sjukskrivna 12.000. Om basinkomsten sätts till 10.000, då får sjukskrivna 15.000. Vore betydligt enklare än idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En sak är vi överens om och det är att basinkomst måste utredas noga och då framförallt i vilka bidrag som ska bort och hur övriga system ska se ut.

      Om man leker med tanken om en livslång basinkomst så blir inbetalningarna till pensionssystemen lägre i vissa läget etc.etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.