Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med Socialdemokraterna vid rodret mår Sveriges ekonomi mycket bra.

Det märks på många sätt att vi Socialdemokrater sitter vid regeringsmakten – Inte minst på landets ekonomi där vi nu lyckats skapa ett större budgetöverskott än väntat.

Budgetöverskottet landade på 85.3 miljarder vilket är högre än prognosen på 79,7 miljarder.

Detta visar att vi lyckats vända på den trend som Alliansen hade och på det som blev resultatet när vi tvingades regera med en Alliansbudget som styrverktyg. 2015 hade vi på grund av denna Alliansbudget ett underskott på 32,7 miljarder kronor.

Nu när vi kan regera på egen budget som bygger på Socialdemokratiska värderingar är skillnaden slående eller hela 128 miljarder bättre än med en Alliansbudget i botten.

För mig visar detta att vi är på rätt väg även om det fortfarande finns oerhört mycket att göra – T.ex. kompensera kommunerna för de kostnadsökningar de drabbats av genom Alliansens politk som vältrade över stora delar av statens kostnader på landets kommuner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

44 kommentarer

  1. Mr Sound

    Som vanligt har du en oärlig debatteknik. För det första struntar du i det faktum att arbetsmarknaden började återhämta sig under 2015. Så här skrev regeringen – ”Svensk ekonomi har befunnit sig i en utdragen lågkonjunktur och arbetslösheten har länge legat på en hög nivå kring 8 procent.”

    Att staten uppvisar ett överskott är bra men sannerligen ingenting som socialdemokraterna kan eller ska få någon eloge för då de knappast kan styra konjunkturen i världen. Ökade skatteintäkter till följd av en starkare konjunktur är huvudsakligen det som gjorde att budgetöverskottet blev större. Men nog är det konstigt att det blir försämringar hela tiden..

    Så lite ödmjukhet kan vara på sin plats, eller? Men tyvärr verkar det som om prognoserna visar på minus 2017, vems felet beror på då kan vi bara gissa? Kanske tomtens? Alliansens? Eller varför inte SD? Lär bli spännande att läsa Anders förklaringar till det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du tycker att jag har en oärlig debatteknik Mr. Sound. Att arbetslösheten vänt och att fler kommer i arbete beror på beslut vi Socialdemokrater fattar i regeringsställning och att dessa beslut och dess effekter förstärker ekonomin gör det bara ännu mer rätt att uttrycka mig så som jag gjorde.

      För det som händer nu och framåt med ekonomin så kommer jag aldrig att backa från det ansvar vi har över den som regeringsbärare. Det enda som skulle kunna ändra på det är om viktiga beslut röstas ner i riksdagen som en följd av det parlamentariska läget och i det fall det går att direkt peka ut avsaknaden av detta beslut såsom varande orsak till nedgången.

      • Lars Winter

        Säga att arbetslösheten har vänt är väl lite överdrift ! Om vi granskar lite närmare AF:s siffror över arbetslösa kommer sanningen fram: 2014-09 var 371.200 arbetslösa inskrivna och efter två års brinnande högkonjuktur och sosse-regering har antalet minskat till 364.463 arbetslösa 2016-11. Alltså en minskning med 6.737 personer är väl ingenting att hänga i julkranen eller hur ???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har sagt att minskningen än så länge är liten och att de fulla effekterna av den riktningsändring vi gjort kommer att ta mer tid innan den syns fullt ut. Men en minskning är en minskning och beviset för att vi vänt trenden från den ökning av antalet arbetslösa som var fallet under Alliansens tid till en minskning nu och det är det budskapet som är det viktiga i sammanhanget.

      • Mr Sound

        Som sagt, oärlig debatteknik. För vad har S genomfört som lett till ökade skatteintäkter? Kan du punkta upp dem och motivera varför för just nu är det en massa text utan substans i din blogg.

        Jag har gett dig svaret, och det stavas högkonjunktur – nu väntar jag ivrigt på att få syna dina svar!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att fler kommer i arbete och därmed får mer att konsumera så att mer säljs är resultatet av vår politik. Det är detta och ekonomiska strimulaner i övrigt som skapat mer skatteintäkter tillsammans med en gynnsam konjunktur.

  2. Lars Winter

    Du hade kunnat fortsätta med riksgäldens senaste prognos för 2017. ” Men överskottet vänds till en underskott på 33 miljarder kronor nästa år.” Troligtvis finns även fingervisning för 2017 inbakat inne i resultatet för statens inkomster och utgifter för december 2016 underskott 75.2 miljarder.
    PS. Du kanske glömde skriva att för 2015 underskott är även S-regering medskyldig med sin tillläggsbudget våren 2015 när statens utgifter ökades.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag skrivit om nu är det som är det faktiska resultatet av 2015 och 2016 och hur slutresultatet av 2017 kommer att se ut är fortfarande skrivet i stjärnorna även om det finns en prognos.

      När 2017 läggs till handlingarna ska jag självklart skriva även om det – Fram tills dess kan jag bara konstatera att Socialdemokratisk finanspolitik är vida överlägsen den Alliansen använt sig av.

  3. Lars Winter

    Lite fakta om underskottet 32.7 miljarder för 2015. Vårdändrigsbudget april 2015 innehåller 27.3 miljarder anslagsändringar och tillläggsbudget november 2015 är 11 miljarder för flyktingskrisen, alltså hela underskottet kan flyttas helt o hållet till S-regeringens konto.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Lars – De få förändringar vi kunde genomföra innebär fortfarande att vi tvingades att regera med en Alliansbudget som styrverktyg så hela underskottet beror på Alliansen och deras i många stycken vårdslösa ekonomiska politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att otryggheten upplevs öka är något alla partier får ta skuld för så även mitt som på inget sätt är skuldfria.

      Alexander. varför bryter du ut fragment hela tiden utan at på allvar debattera hur hela planen för att bygga ett bättre Sverige debatteras? Ska man bygga ett bättre Sverige måste man se till helheten och inte små enskilda sakfrågor eller händelser.

      • Alexander

        Varför ska Alliansen få skulden för det när Socialdemokraterna ska ha äran för att arbetslösheten minskar? Du är oerhört selektiv….

        ”Inte små enskilda sakfrågor”

        Att många upplever en rädsla för att gå ut på stan är alltså småsaker?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag skuldbelägger den som bär skulden Alexander och är det mitt eget parti så skuldbelägger jag oss vilket jag gjort vid ett flertal tillfällen i tidigare inlägg.

          Att uppleva otrygghet är ingen småsak men ska vi skapa trygghet finns ingen ”quick fix” Ökad trygghet måste skapas som en del av en heltäckande plan för att bygga ett öppet, demokratiskt och välmående samhälle.

  4. Alexander

    Anders

    En sammanfattning av det du skrivit: Socialdemokraterna har minskat arbetslösheten och sett till att det är budgetöverskott. Det är Alliansens fel att sjukskrivningarna ökar, och alla partiers fel att otryggheten ökar. På allvar, tycker du att du resonerar på ett sakligt sätt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag resonerar på ett oerhört sakligt sätt vilket du kommer att se om du lägger tid på att granska de politiska beslut som fattats av denna regering samt de tidigare Alliansregeringarna och om du därefter följer effekterna av detta.

      Att göra detta är förvisso inget litet arbete då du sannolikt får använda åtskilliga timmar varje dag för dessa studier men lägger du manken till så kommer även du att upptäcka att det är som jag påstår att det är med dessa saker.

  5. Jan-Erik Vahlström

    Sverige går bra, ja mycket bättre än jag hade förhoppningar om efter att alliansen tyckte att enskilda sparanden och egenkonsumtion, med sina jobbskatteavdrag för många miljarder, var viktigare än våran välfärd och försvar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Delar av de beslut som blev effekten av att styra med hjälp av en egen budget börjar nu skönjas – Bland annat i goda finansiella resultat.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Hur skulle det vara med korrekta uppgifter. Vi har genomlidit en finanskris i storleksordning som den som utlöste andra världskriget. Tack vare Alliansen så lyckades Sverige komma igenom den med någorlunda sunda finanser.
        Den regering som sitter idag gör som de alltid har gjort, sparkar på det privata näringslivet offentligt men är brun om näsan när de sitter tillsammans bakom fördragna gardiner.
        Sen är min uppfattning att Alliansen inte kan ha menat allvar med att vilja fortsätta regera när de med osedvanligt stort hål i huvudet genomförde det totalt onödiga femte jobbskatteavdraget.

        Med Vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag låter andra bemöta det du säger även om jag håller med om att vi i vårt parti har alldeles för stor övervikt av det vi kallar högersossar i vår partistyrelse.

  6. Alexander

    SCB definierar månadslön som grundlön inklusive fasta tillägg plus rörliga tillägg och förmåner. Du hävdade att man inte skulle räkna med OB i lönen. Hade du fel? Om du vill läsa så är det sverigeisiffror.scb.se.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Månadslön är den månadslön man har före tillägg då dessa är ersättning för något man gör utöver ett normalt arbete – T.ex. OB-tillägg om man jobbar på obekväm arbetstid eller risktillägg om man utför en riskfylld arbetsuppgift.

      OB är således inte lön utan ett tillägg som inte ska räknas som lön – Tillägg ska räknas som ersättning utöver lön.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SCB har rätt när de sätter medianlönen för samtliga arbetstagare till 25.750 kr/månad

          • Alexander

            Fast jag uttalade mig om deras definition av månadslön. Du håller alltså inte med dem?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Månadslön är vad jag skrev i mitt svar till dig och inget annat – Månadsinkomst och månadslön är två helt skilda saker Alexander

          • Jonny Disenfeldt

            Berätta nu Anders var SCB skulle göra detta eftersom det ju vore fel och icke i överensstämmelse med vad SCB faktiskt beskriver angående löner i Sverige.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har berättat detta om och om igen och om du inte kan förstå vad jag berättat så får det stå för dig.

            Den enda exakta medianen vad gäller löner är den som viktar alla arbetstagare och yrkesgrupper mot varandra i förhållande till gruppens storlek av totalen.

      • Jonny Disenfeldt

        Acceptera vedertagna definitioner Anders och sluta hitta på egna. Din ideologiska karta stämmer inte med verklighetens fakta, vilken tror du är fel ?

  7. Olle

    Jo det ser ju ut som ni räknar med det när SSU ordföranden åker taxi mellan Sälen och Stockholm. Det inger ju förtroende för S . Är detta framtidens S-politiker ,detta borde varit hans avskedsorsak . Om jag vore ute på ett kundbesök skulle aldrig mitt företag godkänna en sån resa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis, jag kommer definitivt att kritisera detta och kräva att åtgärder vidtas. Jag är rätt säker på att resten av partiet ser detta på samma sätt så låt oss se vad den närmaste framtiden kommer att påvisa.

      • Alexander

        Löfven har sagt att det inte är han som ska uttala förtroende ytan att det är andras sak. Givetvis, för inte har SSU något med Socialdemokraterna att göra…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Löfven får stå för sitt uttalande så står jag för mitt som om du läser dagens andra inlägg är att Botström bör avgå med omedelbar verkan.

  8. Alexander

    Anders

    Fast SCB håller inte med dig om vad månadslön är. Givetvis har du rätt, så är det ju alltid.

  9. Jonny Disenfeldt

    Anders fortsätter att ljuga ”Jag har berättat detta om och om igen och om du inte kan förstå vad jag berättat så får det stå för dig.”

    Svar nej Anders, helt enkelt för att SCB presenterar verkliga fakta och inte påhittade konstruktioner a’la Anders Forss.

    ”Den enda exakta medianen vad gäller löner är den som viktar alla arbetstagare och yrkesgrupper mot varandra i förhållande till gruppens storlek av totalen.”

    Svar nej, du visar än en gång att du inte förstår vad en median är. Medlingsinstitutet (som du förkastade) visar sanningen, SCB visar sanningen, LO som du refererar till använder sitt kollektiv som referenspunkt, endast Anders Forss är den som hittat på sin egen definition och försökt tweaka LO’s uppgifter och skapat sina egna siffror.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ljuger inte Jonny. Snarare är det du som försöker förvanska verkligheten genom att hävda att svensken i gemen har högre lön än de i själva verket har.

      Jag förstår vad en median är och det enda sättet att räkna ut den är genom att ge varje yrke rätt vikt i den median som ska omfatta alla arbetstagare i landet.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver
        ”Jag förstår vad en median är och det enda sättet att räkna ut den är genom att ge varje yrke rätt vikt i den median som ska omfatta alla arbetstagare i landet.”

        Nej Anders du förstår inte vad en median är och hur man får fram en medianlön.
        Man tar alla arbetstagares löner i Sverige (flera miljoner värden och lägger dem i stigande ordning och sedan väljer man ut det mittersta värdet, då har man fått medianlönen.

        Du Anders skriver på annan plats : ”Att en yrkesgrupp med säg 10.000 arbetstagare ska ha samma vikt som en yrkesgrupp med 300.000 arbetstagare blir inte till en korrekt jämförelse,”

        Ett litet exempel Anders : Vi har landet Lilleputt med två offentligt anställda och 7 privat anställda.
        Vi lägger upp deras löner i stigande ordning , låt oss anta att de två offentligt anställda är kung och drottning och har 1 miljon respektive 500 000 i månadslön samt att de 7 privatanställda har löner i spannet 10 000 till 20 000.
        Sorterad exempellista :

        10 000
        11 000
        12 000
        13 000
        14 000 <– MEDIANLÖN
        15 000
        20 000
        500 000
        1 000 000

        Om dusedan tänker dig att du sorterarflera miljoner olika löner i stigande ordning kanske du inser att ditt flum om vikter är löjligt. Lär och ta till dig fakta så blir du en bättre människa Anders !

  10. Alexander

    Tjänstemannen på LO ljuger tydligen också om medianlönen. Han är i maskopi med mig och vill krossa välfärden☺.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.