Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Löfven gör helt rätt när han knäpper Postnords ledning på näsan.

I en artikel i SvD Näringsliv ger Stefan Löfven Postnord och dess ledning bakläxa och en riktig knäpp på näsan vad gäller Postnords upphandling av underleverantörer.

Löfvens budskap är klart och tydligt – Postnord ska inte använda konkurrensvillkor som skäl för att upphandla transporttjänster utan kollektivavtalsenliga villkor – Gör man det har man passerat en gräns som staten som ägare inte accepterar.

Löfven pekar på att regeringen så sent som i december skärpte ägarpolicyn för statliga företag och att ägarpolicyn innebär att statligt ägda företag ska ha et brett hållbarhetsperspektiv och att detta sålunda även inkluderar arbetsvillkor.

Statsministern säger att Transportsektorn inte ska vara någon vilda västern-sektor där spiralen för löner och arbetsvillkor pekar nedåt. 

Han poängterar flera gånger i artikeln att argumentet ”vi måste följa konkurrensen” inte är ett hållbart argument och jag håller helt med Stefan Löfven på den punkten.

Frågan om kollektivavtalsenliga villkor i Postnords upphandlingar kommer nu att tas upp i Postnords ledning och styrelse och Löfven förutsätter att ledningen gör en översyn av sina avtal och kontrollerar att underleverantörerna lever upp till villkoren i statens ägardirektiv.

Att Mikael Damberg till skillnad från Löfven tillåtit Postnord att göra avsteg från detta är något jag tycker att vi ska hantera internt i partiet då min inställning är att det aldrig kan vara okay för en Socialdemokratisk minister att torgföra den synen till företagsledningarna i statliga bolag.

Vore jag Stefan Löfven skulle jag ha ett mycket allvarligt samtal med Mikael Damberg – Ett samtal i vilket jag skulle klargöra vad som gäller för en Socialdemokratisk minister i detta avseende.

Min förhoppning är att detta kommer att leda till en ordentlig översyn av hela åkerinäringen då åkerinäringen är precis den vilda västern marknad som Löfven sa att den inte ska vara.

Det är hög tid att vi tar krafttag mot lönedumpning, flagranta regelbrott och mot den olagliga cabotagetrafiken som sker varje dag i vårt land. Det är dags för Sverige att ta på sig ledartröjan och driva frågorna i EU fram tills dess vi har löst alla problem.

Cabotagereglerna skapades inte för att lönedumpa och försämra arbetsvillkor utan för att möjliggöra att ett utländskt åkeri kan köra in i andra EU-länder för att lossa gods och sedan ta med sig ett lass i retur från landet man levererat till.

När reglerna inte fungerar vilket de helt uppenbart inte gör i åkerinäringen måste regelverket förändras så att de gör det.

När vi ändå är igång ska vi se till att det nya utstationeringsdirektivet kommer på plats snarast – Det utstationeringsdirektiv som stipulerar att det är de löner och arbetsvillkor som råder i landet man ska jobba i som ska gälla och inget annat för EU-medborgare som arbetar i andra EU-länder.

Därför säger jag starkt jobbat Stefan Löfven – Det är bra att du sätter ner foten och talar om för tjänstemän och ledning i statliga företag att statens ägarpolicy ska följas vid alla tillfällen och då villkorslöst utan avsteg.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Olle

    Det är ju inte bara detta, leveranserna har ju havererat fullständigt de sista åren. Trasigt gods och borttappade kollin, tacka vet jag gamla hederliga Posten. Men denna skars ju ner i jakten på högre lönsamhet trots verksamheten var lönsam.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns problem utöver att de inte följer ägardirektiven men skulle de börja göra det så tror jag att det kommer att rätta till många av de problem du tar upp då personal som har rätt lön och schyssta arbetsvillkor sannolikt är mer motiverade än de som inte har det.

  2. Alexander

    Jag har tittat i ”Lönerapport år 2016” och ingenstans nämns medianlönen. Det de uppger är att medellönen för alla är 31400, arbetarnas 25300 och tjänstemännen 37 300. Är det den du menar? I så fall kan du väl visa mig stycket där det står om medianlönen, för jag kan inte hitta det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För att få fram medianlönen för alla arbetstagare måste man göra uträkningen baserat på alla arbetstagare sorterat i stigande ordning. Den schablon man använder sig av på SCB:s hemsida blir inte korrekt därför att man gör indelningen i yrkesgrupper som är rätt grovt tillyxade för att sedan sortera dem i stigande ordning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.