Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

USA:s republikaner är giriga och egoistiska människor utan medkänsla.

Med den sista tidens utveckling i både senaten och kongressen angående Obamacare så står jag rakryggad upp för varje ord i min rubriksättning – Därutöver går det att addera en massa andra ord som jag inte ens vill ta i min mun.

Varför republikanerna i USA vill avskaffa den reform som ger alla medborgare i USA rätt till sjukvård övergår mitt förstånd.

Förvisso har vi vetat länge att människor i USA som själva har allt och kan betala för sig är både giriga och egoistiska och därför inte vill dela med sig till de som är sämre lottade – Men att de skulle gå så långt som till att offra människoliv i mannans namn hade jag inte drömt om ens i min vildaste fantasi.

Att de skulle gå så långt som till att avskaffa Obamacare och hellre låta folk dö därför att de varken har råd med sjukförsäkring eller sjukvård är det ultimata beviset på att Amerikas republikaner saknar allt vad medmänsklighet heter.

Det som är mest underligt i sammanhanget är att många republikaner kallar sig själva för kristna och går i kyrkan varje söndag för att visa upp sig för alla andra som gör detsamma utan att ha anammat eller förstått det kristna budskapet och dess innebörd.

Speciellt kristna kan de dock inte vara för hade så varit fallet hade deras livsgärning präglats av kärlek och solidaritet.

Jag tycker synd om alla amerikaner som nu tvingas dras med dessa hycklare under lång tid.

Trump upprepade gång på gång att han skulle göra ”America great again” – Med beslutet att avskaffa Obamacare har han bevisat att detta inte var något annat än tomma ord.

Hade Donald Trump i akt och mening menat det han sa hade han om något byggt ut Obamacare ännu mer och sett till att alla Amerikaner som behöver sjukvård får sådan på ungefär samma premisser som i Sverige, Storbritannien och en hel rad andra demokratier.

Bevare värden för republikaner och den politik de står för.

Översatt till en svensk kontext så bör vi tänka efter väldigt noga innan vi röstar in nästa val. En röst på M, KD eller SD är en röst för en politik som sakta men säkert går i samma riktning som den politik republikanerna för i USA:

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

124 kommentarer

  1. Alexander

    Nu passar det att generalisera och använda hårda ord, men inte när ditt parti sänker sjukersättningen. Eller ger dementa fil av ekonomiska skäl. Då tar ni ansvar och rättar till borgerligt vanstyre…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi håller på att titta över hela sjukförsäkringen för att säkerställa att de ändringar som kommer att göras blir bra, hållbara och långsiktiga.

      Vad gäller filet till gamlingarna i Skåne så var det ett tjänstemannabeslut och inte ett politiskt beslut.

      • Jonny Disenfeldt

        Ditt parti sänker i år avsättning till sjukförsäkring från 4,85 % till 4,35% … därmed tar man in 0.5% på alla bruttolöner till statskassan för att betala till annat …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sjukförsäkringen kommer att göras om från grunden och justeringar i försäkringen beror på många saker – Bland annat på om omskolning och vidareutbildning för de som måste byta yrke ska bekostas av sjukförsäkringen eller av andra system.

      • Alexander

        Det utgick ett mail från politikerna där dementa utpekades som en grupp för besparingar kunde göras. Det visste du inte….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Politiker delar ut besparingskrav på alla kommunala verksamheter i samband med att budgeten fördelas. Däremot detaljstyr inte politiker verksamheten – Den detaljstyrningen sköts av tjänstemän vilket gäller även i detta fall.

          • Alexander

            I mailet står tydligt att de föreslår att besparingar görs på dementa…. Jag förstår att du försöker att skylla ifrån dig. Kan tänka mig hur det låtit om det varit M och SD som drivit detta. Fascism, ovärdigt, mörkermän osv. Ditt hyckleri kan inte bli tydligare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag går aldrig in och kritiserar om kritiken inte är relevant. Politiker är de som äger delegationsordningen i en kommun och den kan bara politikerna ändra. Upptäcker man att den delegationsordningen är fel eller inte följs så är det upp till politikerna att rätta till det vilket jag är säker på att man kommer att göra i det fall du refererar till.

            Politikerna kan mycket väl ha lagt ett besparingskrav på demensvården på precis samma sätt som de lagt besparingskrav på andra verksamheter i kommunen.

            Däremot törs jag med 100% säkerhet lova att beslutet om att servera fil är et tjänstemanna beslut och inte ett politiskt beslut.

            Kanske borde du lära dig på djupet hur kommunal verksamhet fungerar och hur olika beslut är fördelade mellan politiken och tjänstemännen samt hur dessa beslut sedan revideras Alexander. Min tro är att du inte ens skulle fälla den kommentar du fällde om du känner till hur det fungerar.

      • Lars Winter

        Ja visst ni håller på att titta över hela sjukförsäkringen !!!
        DN 2016-09-08 enligt FK : ” under årets 2016 första halvår var det drygt 17.000 personer som nekades eller blev av med sin sjukpenning. Nästan 5200 fick avslag på sin ansökan om sjukersättning. ” Årstakten är 30.000-40.000 personer som kommer att bli utförsäkrade, med den takten kommer S-regeringen slå Alliansens utförsäkringar med stor marginal. Man kan kalla den ” titta över ” men rätta namnet är att ”vi kommer att rikta sparåtgärder åt samhällets sjuka och svagaste individer ”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          DEt är de ändringar Alliansen gjorde som gör att utförsäkringstakten ökar. Att vi tagit bort stupstocken hjälper något men en ordentlig och väl genomtänkt reformation av hela sjukförsäkringssystemet i likhet med det förslag jag la häromdagen i ett blogginlägg är lösningen på problemet.

  2. Johan

    Socialdemokraterna är företagsfientliga, felprioterande landsbygds hatare tur att det snart är val så vi får se en politik som behandlar alla kommuninvånare jämställt. Även vi utanför centrumfyrkanten vill ha valuta för våra skattepengar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna är på inget sätt företagsfientliga – Tvärt om är Socialdemokratisk politik den politik som bäst tillvaratar småföretagarnas intressen.

      Att alla i kommunen ska ha valuta för skattepengarna och då i förhållande till hur många man är tycker jag är en självklarhet.

  3. Alexander

    Anders

    Skriver i den här tråden angående medianlönen. Jag är prestigelös och kan utan problem erkänna att du har rätt, men då vill jag kunna ta del av dina uppgifter. Har letat på LO:s hemsida. googlat, tittat på SCB osv osv men inte någonstans hittat den rapport som säger att medianlönen är 25750 kr. Kan du inte länka till den? Ge mig ett nummer till den du pratat med? Får jag svart på vitt så ska jag utan att tveka backa från mitt påstående.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fortsätt leta Alexander så kommer du att komma fram till att det är som jag säger.

      Om du tänker logiskt så ta följande exempel. Hur många vårdbiträden respektive undersköterskor finns det i Sverige och hur många är de i förhållande till den totala mängden arbetstagare i Sverige. Fortsätt därefter med grupp för grupp som har en lön på 25.750 kr/månad eller mindre och se hur många de är sett till totalen så har du svaret.

      Svaret är att den enda rättvisande medianen är den som tar hänsyn till antalet i varje lönespann och hur stor vikt det har på totalen.

      • Alexander

        ”Fortsätt leta”

        Fast det hjälper ju inte. Varför kan du inte hänvisa till var någonstans det finns? Eller ge mig numret till den du pratat med?

        ”Den enda rättvisande medianen”

        Fast det är ju din tolkning, eller hur?

          • Alexander

            För 5687:e gången, KAN DU BERÄTTA VAR NÅGONSTANS JAG HITTAR DET? ELLER ETT NUMMER TILL DEN DU PRATAT MED?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sök så ska du finna – LO rapporten är officiell och där står det med all önskvärd tydlighet att medianlönen för samtliga arbetstagare i Sverige är 25.750 kr/månad.

            Vilka jag pratar med och vilken relation jag har med denne är en sak mellan mig och den personen och inget som jag delger andra. Vill du skaffa dig rätt information får du bygga dina egna nätverk.

        • Bertil

          Jag förstår mig inte på dig Sign Alexander Sossarna stoppade utförsäkringarna i sjukförsäkringen.
          Sen har man lagt över så vissa delar inte betalas av sjukförsäkringen.

          Ta detta vad den republikaninspererade Reinfeldt gjorde.
          Han lämnade t.o.m. över 100miljarser i budgetunderskott och 1000 miljarder minst i skattesänkningar som just sjuka tillsammans med arbetslösa fick betala priset för.

          Den svaga sosseregimen försöker lappa så gott det går men revorna är som revorna på ett sjunkande Titanic.

          Vad förväntar du dig Alexander. Vad vill du ska stärka Klssklyftorna som högern skapade.
          Nyliberal politik är en politik som kommer få vår Planet att Rämna girigheten är så stark så man ger sig inte Förn vi som art är borta.

          Mot detta kämpar en liten svag socialism i lilla Sverige. Du borde skämmas med den attityd du framhäver. Men det förståndet finns så klart inte.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Detta har jag försökt förklara för Alexander länge med endera så vill han bara försöka smutskasta oss Socialdemokrater eller så ger han sig inte tid att förstå hur politiken fungerar – Vilket ska jag låta vara osagt.

      • Jonny Disenfeldt

        Den enda rättvisande medianen är den som utgår från hur median beräknas Anders.
        Då delar man inte upp saker i grupper och viktar och har sig. SCB’s och MI’s median hittar du här :

        http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

        Välj sedan :
        ============
        Medianlön
        Samtliga sektorer
        Samtliga yrken
        totalt
        2015

        Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

        FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den enda median som är rättvisande är den som tar upp samtliga arbetstagare och deras löner och sorterar dem i stigande ordning – Gör du det så kommer du till resultatet 25.750 kr/månad.

          • Jonny Disenfeldt

            DET ÄR EXAKT DET SCB GÖR. DU däremot har yrat om att man har olika grupper och för varje grupp en median och att man sedan ska ta alla medianer och vikta mot varandra beroende på antalet personer i varje sådan i varje median och då få fram en ny median, den s.k Anders-Forss-medianen som du hittat på själv ! Du är en lögnare Anders. Tråkigt att behöva säga det men det finns inget annat att konkludera i detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte hittat på något alls Jonny. Det finns 2 vägar Jonny – Endera den SCN använt på hemsidan med tillägget att den inte visar den riktiga sanningen eller så den väg som SCB använt i uträkningen åt LO – Den som visar hur det verkligen förhåller sig.

  4. David

    Fast Obamacare är ju inte vad svensk media försöker få det till att vara. Många i USA -inte bara republikaner- är genuint missnöjda med hur det blev.
    Framför allt är det dyrt och många som tvingas på denna försäkring har inte råd, flera jag har pratat med har fått radikalt ökade kostnader. Premierna har stigit, och många stör sig på att det i vissa stater bara finns ett alternativ. Allt fler arbetsgivare har slutat med egna försäkringar.
    Kostnaderna för delstaterna har också ökat, samtidigt har valfriheten minskat Och köerna till mottagningarna har blivit längre samtidigt som läkarbristen blir större. (känner vi igen det?)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla sjukförsäkringar även den svenska bygger på ett viss mått av egenfinansiering via löneavståenden och så skett även i USA är därför naturligt.

      Även jag har pratat med många i USA och då av vitt skilda åldrar och inkomster och den översvallande åsikten är att Obamacare hjälpt många som inte tidigare hade råd.

      Att kostnaderna för delstaterna ökat är naturligt därför att sjukvårdens kostnader är något alla medborgare solidariskt ska bära kostnaden för.

    • C-J

      Problemet med Obamacare, eller Affordable Care Act, är att Obama och demokraterna var tvungna att kompromissa hårt för att de moderata republikanerna skulle godkänna den i senaten.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Att den inte kunde införas fullt ut i sin ursprungliga form stämmer. Att införa den var dock viktigt och väl införd finns alla förutsättningar att bygga ut den i framtiden. Tar republikanerna bort den blir arbetet med att återinföra den och bygga ut den betydligt större och svårare.

  5. Bergis

    Och demokrater med. De behöll ju Guantanamo fängelset. Hela den kristna tron är hyckleri. Tragiskt att det fortfarande finns människor som tror på 2000 år gamla sagor. Jag läste någonstans att beror på att vi människor har en gen, funktion i hjärnan som gör oss mottagliga för religiösa irrläror. Det botar tydligen ensamhet och ångest att tro på sagor. Nej det är inte som du tror. Jag är inte Ateist heller. Jag tror inte på någonting. Vår värld och universum är nog långt mer komplicerat än vad vi människor någonsin kan förstå. Amen!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Religion och huruvida det är verklighet eller saga är en fråga som är helt väsensskild från den jag tog upp i inlägget. Det jag säger är att många republikaner påstår sig vara kristna och att de trots det bryter mot de som står i den bok (Bibeln) som man påstår är rättesnöret i livet.

    • C-J

      Att Guantanamofängelset fortfarande är öppet är inte demokraternas förtjänst – det är helt och hållet republikanernas då de i kongressen har blockerat en stängning av fängelset.

  6. Alexander

    Anders

    Alla som har en motsatt politik till dig, är de onda och vill störta sina länder i fördärvet? Det är den uppfattningen jag får av din argumentation. Du är inte ett dugg bättre än dev du alltid beskyller för att vara enkelspåriga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      All politik som inte strävar efter att se till att alla i samhället tas omhand på ett solidariskt och kärleksfullt sätt så att deras levnadsbetingelser är värdiga är fel sorts politik om man vill bygga ett välmående samhälle.

      Socialdemokratisk ideologi bygger på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” vilket innebär att allas behov ska tillfredsställas. När detta inte uppfylls kritiserar jag det vilket är helt naturligt om man står för den ideologi jag står för.

      • Alexander

        Tycker du att det är värdigt att ditt parti riktar besparingskrav som innebär att dementa får äta fil? Eller att ni sänkte sjukersättningen?

        ”Åt alla efter behov”

        Min kompis barn behöver en lägenhet. Ordna det!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar med det sista stycket så får din kompis barn stå i bostadskön som alla andra som behöver det. Om man inte vill detta man man ju utnyttja de kontakter man har om man har sådana.

          Om man ska spara i en kommun så fördelar man i regel dessa besparingskrav på alla verksamheter så att man lagt besparingskrav även på demensverksamheten ser jag inte som speciellt underligt.

          Vi ska dessutom ta med i beräkningen att beslutsunderlaget till vart besparingar kan göras med stor sannolikt tagits fram av tjänstemän på sagda kommun så om något är det tjänstemännen och deras omdöme du ska ifrågasätta.

          • Alexander

            Fast hans behov är inte att stå i en kö utan att få en bostad. Du sade ju åt alla efter behov, eller hur?
            Sedan var det inte alla områden som hade besparingskrav, det var speciellt ett som fick rejält med extra pengar. Gissa vilket….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Av alla efter behov – Åt alla efter förmåga innebär i tider av bostadsbrist att man får titta på både hur stort behovet är och om storleken av behovet innebär att man bör få förtur i den bostadskön som är effekten av bostadsbristen.

          • Oberoende Observatör

            Man kan ju som Margot Wallström när det gällde bostad i Stockholm gå före kön och via förbundet Kommunal få en bostad och när det hamnade i media välja att köpa en bostadsrätt. Hon saknade ju inte likvida medel efter sin tid i EU där hon valde att inte betala svensk skatt som policyn från socialdemokratiska partiet var utan endast en symbolisk avgift på 1,5 %. Så var det med den jämlikheten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att som politiker få en bostad på det sätt margot fick – Alldeles speciellt så när hon avstått från besittningsrätten är inget fel vilket de som tittade på hela scenariot mycket riktigt konstaterade.

    • Bertil

      ”Alla som har en motsatt politik till dig, är de onda och vill störta sina länder i fördärvet?”
      skriver sign Alxander.

      Men visst är det så. De som allierar sig eller stöder Nyliberal politik är antingen menlösa okunninga eller onda. Deras krav är ju enbart välbärgat folk ska gynnas.
      Allt till alla vill man inte ge. Det har ju Ex. Reinfekldt tydligt sagt. Så visst är de onda.

      De är så onda så de t.o.m kan sänka vår planet detta på grund av ren ondska tillsammans med girighet. Se bara trump han är inte bara ond han är sjuk i skallen samma var det med Reinfeldt.

      Vad vi behöver är mera castro och han empatiska politik för fattiga.
      han gjjorde även en del utrensningar vilket kanske var nödvändigt när han hade haft över 600 försök där man försökt mörda honom.

      Hade det hänt med Busch hade han slläppt en Atombomb över planeten som utrotat allt så ond var den mannen .

  7. Roland

    Men hur blåst får en bli.

    Titta på historiska grafer över den Amerikanska ekonomin så kan du själv se hur dom senaste åtta åren skenat iväg och där Obamacare är ett dyrt misslyckande.

    Har du ens någon aning om premiens effekt? Du är en känslostyrd medisråtta som låtsats kunna någonting. Sluta engagera dig inom politik om du inte kan se fakta, du kan ägna dig åt nazism annars med lögnaktig propaganda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Obamacare är en framgång som kommer att bli större och större ju längre den får vara i kraft.

      Det åligger varje demokratiskt land att se till att dess medborgare har tillgång till fungerande välfärd som är gemensamt finansierad genom fördelningspolitik. Detta innebär att de som har ska hjälpa till och finansiera behoven för de som inte har.

      Att så inte är fallet i USA är helt klart och att många människor ska behöva ha både 2 och 3 jobb för att få ihop till livets nödtorft är inte värdigt en demokrati.

      Därutöver ligger ditt inlägg på gränsen för att vara ett personligt påhopp som borde kastas i papperskorgen.

  8. Alexander

    ”Politiker kan mycket väl ha lagt ett besparingskrav på demensvården”

    Dina solidariska,medmänskliga och kärleksfulla partivänner har gjort det. Och du klagar på hur hemska Moderaterna är….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om en kommun ska spara pengar så sparar man vanligtvis i alla verksamheter om än olika mycket. Att de dementa fick fil är et tjänstemanna beslut och inte ett politiskt beslut och att försöka få det till något annat har du inget för Alexander.

      • Alexander

        Det var defintivt inte alla områden som hade besparingskrav, Har du ingen koll på någonting? Sedan verkar du nästan nöjd med dina partivänner, det var tydligen rätt av ditt parti att spara på utsatta. Skäms du inte?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är säker på att det mesta av kommunens verksamhet fått besparingskrav. Undantag kan förstås finnas. Glöm sedan inte att beslutsunderlagen för vart det ska sparas är framtagna av tjänstemän och inte av politiker.

          • Johan

            Att skylla på tjänstemännen och att det är deras underlag vart det ska sparas pengar får mig att må illa. Som politiker ska man granska alla underlag och vilken människa kan godkänna en besparing på utsatta äldre. Jag skäms över att vi svenskar acceptera detta. Socialdemokraternas prioteringar är helt fel. I Umeå så ställs barn och äldre mot fina torg gittarer på ett museum.
            Ett museum som tydligen är livsviktigt för Umeå trots att besöarna minskar i antal. Nä nu är det på ren svenska fan dags att tänka om och göra rätt!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är lätt at tycka så och den inställningen hade jag med fram tills dess jag lärde mig hur en kommun fungerar i verkliga livet. Det är tjänstemän som bereder och tar fram beslutsunderlag och då många gånger utan detaljerade beskrivningar av hur pengar ska sparas – Det man beskriver är hur mycket och i vilken verksamhet och det är detta politikerna tar ställning till.

            Om du mäter kostnaderna för torg och museum mot kommunens totala budget så kommer du att se att detta utgör en oerhört liten del av den kommunala budgeten.

            Det banbrytande beslut vi nu tagit som handlar om att spara i verksamheten som sådan – Dvs. titta över hur länge vi använder fordonen, om fordonen behövs eller om en bilpool där flera delar på fordonen är bäst och hur länge datorer, surfplattor, telefoner och övrig utrustning väcks är där de stora besparingarna kan göras och det beslutet är som sagt fattat så allt eftersom blir politiken bättre och bättre på att se till att besparingarna hamnar på rätt saker och då många gånger till tjänstemännens stora fasa.

      • Alexander

        Men vad f-n, är det ”Lönerapport 2016” du menar? Det är den som dyker upp både på Google och hemsidan. Finns det någon annan?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          LO-rapporten som jag hänvisade till när vi började denna långa skriftväxling med kommentarer och svar. Eftersom du kommenterade till att börja med så borde du väl rimligen veta vad du kommenterade eller hur? som vi startade

          • Alexander

            Men vad f-n, det finns ganska många rapporter från LO. Vilken menar du? Du har ju inte berättat det utan sagt ”sök så finner du”.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du kommenterade den rapport jag skrev om i inlägget och påstod att du läst den och att jag hade fel. Påstår du det i din kommentar så måste du väl i sådana fall veta vilken rapport du läst eller hur?

  9. Alexander

    ”Obamacare är en framgång”

    Kan du förklara KONKRET på vilket sätt? Har den varit kostnadsefffektiv? Gett önskade resultat? Nått rätt grupper?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har förklarat det jag avser att förklara i inlägget – Vill du ha mer förklaringar får du leta dessa själv Alexander.

      • Alexander

        ”Jag har avsett det jag avser att förklara”

        Ok, Obamacare är bra. Fast du borde väl kunna redogöra för på vilket sätt? Det kanske finns ett bättre system? Du kanske ska ge Trump en chans? Som kärleksfull borde du ju göra det…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har redan förklarat varför Obamacare är bra och jag har aldrig påstått att systemet Obamacare är perfekt. Om något så borde även USA:s sjukförsäkringssystem vara utformat som det svenska – DVS: mer eller mindre gratis att använda.

  10. Lars Flemström

    Anders Forss är alltså mannen som kräver SSU-ordförandens avgång på grund av ett borgerligt mediadrev. Utan att veta om kritiken mot densamme är befogad. Det verkar så, men nära skjuter ingen hare. Nu stämplar han USA;s alla republikaner som giriga och egoistiska på grund av ett mediadrev i Sverige. Jag ska villigt erkänna att det jag har allra mest mot Trump är just frågan om obamacare. Men…

    Och vad jag har allra mest mot Forss, är hans ständiga kidnappningar av religionen för politiska syften, likt vissa av profeten Muhammeds efterföljare. De som anser att de själva alltid har rätt, och att alla andra alltid har fel.

    Median är ett matematiskt begrepp, som inte borde användas för lönejämförelser. Men i stället för att erkänna detta enkla faktum, fortsätter Forss att förstöra varje försök till seriös debatt om löner och skatter samt sociala avgifter genom att envist försöka introducera en ny definition i strid med matematiken.

    Forss´påståenden om medianlönen blir därför fullständigt irrelevanta. Ett litet tips är att fundera över varför våra politiska motståndare är så förtjusta i detta begrepp. Om man för en debatt på deras villkor, får man finna sig i att de faktiskt har rätt, sett till begreppens vedertagna innebörd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ställningstagandet mot det SSU:s ordförande gjorde baseras inte på något mediadrev utan på min egen privata uppfattning om vad som är rätt och fel.

      Samma sak gäller med mitt ställningstagande för Obamacare. Om man påstår sig vara kristen ska man följa det kärleksbudskap religionen i allt säger att man ska följa – Gör man inte det är man både hycklare och inte trogen det man påstår sig följa.

      Jag hävdar inte ett nytt sätt att beräkna median Lars- Rätt median kan man bara få om man vid varje tillfälle ställer upp lönen för samtliga arbetstagare i Sverige och tar medianen av det. PÅ SCB:s hemsida gör man inte det. Dör delar man in arbetstagarna i yrkesgrupper och räknar ut medianen för varje yrkesgrupp för att sedan ange medianen bland yrkesgrupperna.

      Den metoden blir aldrig exakt därför att den inte i slutresultatet – Dvs. medianen tar hänsyn till hur många arbetstagare som finns i varje yrkesgrupp och jag håller med dig fullt ut Lars – Median är inget bra sätt att mäta löner.

      Det är just därför jag envisas med att besvara kommentarerna från Jonny och Alexander – Just för att påvisa att medianlön inte är relevant anat än om den påvisar den faktiska medianen enligt en formel som viktar varje yrkesgrupp efter hur många de är i förhållande till det totala antalet arbetstagare.

      • Jonny Disenfeldt

        Ren bullshit Anders Forss, SCB gör rätt, se nedan, det är DU som påstått att LO bett SCB göra en av dig kallad ”komplex matematisk beräkning” med viktning av olika gruppers medianer för att få fram en ny median. Ren bullshit Anders. Du har initialt missförstått vad LO skrev (att de endast tittate på median för sitt kollektiv) och sedan har du ljugit runt alltmer eftersom du är oförmögen att erkänna att du haft fel.

        http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

        Välj sedan :
        ============
        Medianlön
        Samtliga sektorer
        Samtliga yrken
        totalt
        2015

        Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

        FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen bullshit Jonny. Rätt medianlön är den SCB räknat fram till LO – Dvs. 25-750 kr/månad.

      • Lars Flemström

        Naturligtvis finns det en medianlön inom varje löntagargrupp och en annan medianlön inom hela löntagarkollektivet. Och en medianinkomst (som avviker från medianlönen) både inom varje löntagargrupp och inte hela löntagarkollektivet. Samt en medianinkomst, som avviker från de tidigare nämnda, inom hela befolkningen inklusive egenföretagare och pensionärer.

        Det är märkligt att Anders Forss, som tidigare har påstått att SMHI aldrig kan ha fel, trots att myndigheten lyder under Mp-styrda miljödepartementet, men nu påstår att SCB använder begreppet medianlön fel. Antingen kan vi lita på våra myndigheter, eller inte.

        Men SMHI har kanske tagits över av SD? Genom falska stormvarningar från SMHI avskräcks ju flyktingar från att försöka ta sig till vårt kalla och blåsiga land.

        Förstår du över huvud taget skillnaden mellan medeltempartur och mediantemperatur? Du skulle kanske gå om grundskolans årskurs 7? När du tycker att det är rätt att placera unga män (20+) med dålig skolunderbyggnad från hemlandet bland 13-åringar, så borde väl det också gälla vissa tidigare utlandssvenskar, som har återvänt till hemlandet?!

        Du borde nog ägna mer tid åt research, så att du vet vad du skriver om, även om det inte blir fullt lika mycket skrivet då?

        Det gagnar i vart fall inte socialdemokratins trovärdighet att låta borgerliga debattörer vinna poäng efter poäng för att du inte vet vad du pratar om. Har du någonsin skrivit att ”medianlönen” inte är relevant i en diskussion om finansieringen av de offentliga utgifterna, innan jag påpekade detta? Nu låtsas du ha kommit före mig med detta påpekande.

        Du låtsas ständigt som om ingenting vore nytt för dig. Och uttrycker dig som om du vore en gammal partistyrelseledamot. Att din anslutning till det borgerliga mediadrevet mot SSU:s ordförande grundas på din egen privata uppfattning om rätt och fel, tvivlar jag inte på. Det är just detta som är fel: Kritik mot egna partiföreträdare bör grundas på fakta i det enskilda fallet.

        När du inte låter de politiska motståndarna vinna på poäng, låter du dem vinna genom att själv spela i fel lag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig beskyllt SCB för att göra fel – Tvärt om har jag försvarat SCB både därför att de på sin egen hemsida berättar att den median som där inte ska förväxlas med den rätt medianen och därför att de till LO givit den medianlön som är korrekt.

          Vad jag påstått om SMHI är att de inte vilket SD vill göra gällande i egen regi ägnar sig åt att bilda opinion – SMHI spår först och främst vädret och därutöver förklarar de olika väderfenomen med det majoriteten av världens experter säger vara orsaken till dagens labila väderläge.

          Komvux blandades även under min tid i skolan med elever som hade betydligt lägre ålder än dem och då baserat på deras kunskapsnivå och det är så skolan rimligen bör vara – Årskurs efter kunskapsnivå och inte efter ålder.

          Jag ägnar mig oerhört mycket åt research och det jag skriver på bloggen har två syften – Torgföra en politisk idé om det samhälle vi ska bygga och att skaffa stöd för det samhällsbygget. Det är det politik i grund och botten handlar om – Samhällsbygge och för vem samhället ska byggas.

          Ska man tro både utvecklingen på antalet läsare av bloggen och det gensvar jag får på grund av densamma så gynnar det i allra högsta grad socialdemokratin att jag bloggar och håller igång debatten Lars.

          Jag uttrycker mig som jag gör därför att jag har en god självkänsla och därför att jag tror på mig och min egen förmåga att påverka och förändra och den vägen kommer jag att fortsätta på då den så här långt lett till just de förändringar jag önskar åstadkomma.

          Vill man förändra handlar det om att säga vad man vill förändra och skaffa stöd för det och så här långt har det som sagt ovan lyckats mycket bra.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver :
            ”Tvärt om har jag försvarat SCB både därför att de på sin egen hemsida berättar att den median som där inte ska förväxlas med den rätt medianen och därför att de till LO givit den medianlön som är korrekt.”

            Berätta NU exakt var SCB påstår detta. DU påstår att SCB är ovetenskapliga !

            Angende Margot Wallström och lägenheten
            ”när hon avstått från besittningsrätten är inget fel vilket de som tittade på hela scenariot mycket riktigt konstaterade.”

            Mja, det var väl lite luddigt kring det där va … kan man verkligen avsäga sig besittningsrätten i Sverige …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Självklart kan man avsäga sig besittningsrätten . Dessutom kan man om man har en sådan avstå från att använda den vilket i slutändan leder till samma resultat.

            Läs på hos SCB och du ska finna Jonny.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur det gått till i detalj ska jag inte uttala mig om men jag litar på Margot när hon säger att hon saknade besittningsrätt.

  11. Alexander

    ”Rätt median kan man bara få om man vid varje tillfälle ställer upp samtliga arbetstagare i Sverige och tar medianen av det”

    Det är ju det vi sagt 45789 gånger….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Den enda som är exakt är uträkningen av det som SCB gjort för LO och när de gjorde det blev medianen betydligt lägre än med den schablonmetod man använder på sin egen hemsida. Rätt median är 25.750 kr/månad.

      Låt mig säga att jag inte kommer att vika från det oavsett hur många gånger du skriver i ärendet eller hur länge du håller på och skriva.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver : ”..Den enda som är exakt är uträkningen av det som SCB gjort för LO och när de gjorde det blev medianen betydligt lägre än med den schablonmetod man använder på sin egen hemsida. Rätt median är 25.750 kr/månad.”

        Men Anders… , vad menar du med ”schablonmeteod” när man räknar fram median ? Du påstår att SCB inte kan matematik men det är ju du som inte kan grundläggande matematik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SCB kan matematik oerhört bra och det är det man bevisat när den gjorde uträkningen åt LO. Däremot kan man fråga sig hur det står till med dina matematik kunskaper?

  12. Alexander

    ”Man får titta på hur stort behovet är”

    Det låter nästan som att Anders pratar om de proriteringa hans parti aldrig gör…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt parti prioriterar hela tiden och det är det man måste göra i lägen där resurserna för stunden inte räcker till allt man vill göra.

      Prioriteringar görs samtidigt som vi tittar över hur vi ska se till att resurserna räcker till allt utan att prioritera och det arbetet pågår och det är därför vi tvingas göra färre och färre prioriteringar.

  13. Alexander

    Anders

    Läs ditt inlägg 18.33 och fundera på hur motsägesefullt du resonerar. Du pratar mot dig själv…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skriver inte motsägelsefulla inlägg Alexander – Snarare är det så att den röda tråden följs och förstärks i alla inlägg och kommentarer. Om du inte förstår eller kan se det har jag fullt överinseende med det.

  14. Lars Flemström

    Förklara varför SCB ljuger på sin egen hemsida och talar sanning i sina uträkningar för LO. Ge mig också den exakta länken till din uppgift om medianlön, så att jag själv kan kontrollera vilka begrepp som där används. Det här liknar väldigt mycket de diskussioner som jag, som LO-medlem, hade med TCO-medlemmar som också var socialdemokrater, under 1970-talet. De föredrog att tala om någon annat än de löner, som de fick. Och jämförde med de löner som vi arbetare faktiskt fick.

    Ska vi vinna en sådan diskussion, måste vi själva använda korrekta begrepp och redovisa varifrån vi har fått våra uppgifter.

    Vilka uppgifter SMHI har, kan du läsa på deras egen hemsida. SMHI styrs av Mp, och Mp har som politisk strategi att använda de myndigheter, som de styr över, till att föra ut politisk propaganda. SD har som medveten strategi att föra åsikter, som många ”vanliga” människor har – grundade på deras egna erfarenheter – och speciellt sådant som SD är ensamma om. Media-elitens strategi är att alltid fråga ”Vad säger SD om det här” och sedan inta den diamentralt motsatta ståndpunkten i frågan. Där har du förklaringen till att väljarstödet för SD ökar. Utan hjälpen från dessa ”nyttiga idioter”, till vilka även du bör räknas, hade väljarstödet för SD idag mycket väl kunnat ligga under 10 procent.

    Du stödjer vänsterextremister och terroristkramare inom det socialdemokratiska partiet, vilka vill ställa till med ett nytt flyktingkaos som kommer att hålla tillbaka arbetarlönerna ännu mer. Och blandar bort begreppen i den diskussion, som vi borde ha. Detta är högerpopulism, som är detsamma som klassisk högerpolitik som förs ut med vänsterretorik. Följden har blivit att ordet ”vänster” har blivit ett skällsord inom allt större delar av arbetarklassen. Så vinner inte socialdemokrater några val.

    Under julhelgen befann jag mig mitt i stormens öga, där det var klass 2-varning. Själv varnades jag att mitt värdfolk för att gå ut, för i så fall skulle jag få ett träd i skallen. Jag gick ut och snavade inte ens över en nedblåst kvist. Att tågen var inställda, medan ersättningsbussarna halkade omkring på isvägar tills bussbolagen själva stoppade trafiken, borde föranleda en riksdagsdebatt om hur skulden ska fördelas mellan SMHI och Trafikverket.

    Så osäkra är SMHI:s prognoser, var ovädren ska dra fram. Oavsett om SMHI är politiserat eller ej, så bidrar ju sådana felförutspåelser – som pumpas upp till oerhörda proportioner av media – till den politiska klimathysterin. Vi hade oväder förr i tiden också. Men då fanns järnvägskunnigt folk, som såg till att tågen kom fram.

    Nu har vi ett Trafikverk, som inte klarar av att upphandla de tjänsterna, såsom för någon vecka sedan mellan Umeå och Övik. Samma jobb, som jag själv gjorde som SJ-anställd under 1960-talet, utan någon upphandling.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SCB skriver på sin hemsida om man läser att den medianlön som presenteras inte är den korrekta om man ska ta hänsyn till varje arbetstagare individuellt och resten hittar du i LO:s rapport.

      Jag har således påvisat vart jag hittat informationen redan i originalinlägget och det borde räcka för alla som är intresserade.

      SMHI styrs inte av MP – Att tro så är bisarrt. SMHI har en egen ledning som inte till.

      Jag håller mig inte alltid till samma sätt att presentera eller berätta vad jag vill åstadkomma som används historiskt – Däremot står jag rakryggad upp för samma politik som vi Socialdemokrater alltid fört.

      Att jag använder andra sätt och andra liknelser beror på att vi befinner oss i en ny tid – En tid där saker och ting måste förklaras på ett sätt som dagens människor kan förstå och relatera till. Om detta stör din sinnesfrid så är jag ledsen för det men jag kommer att fortsätta på samma spår därför att det bevisligen är det som leder framåt och mot större väljarstöd.

      Politik handlar om att skaffa stöd för det samhällsbygge man vill genomföra trots att det samhällsbygget är en vision och ännu inte genomfört och ska man lyckas med det så handlar det om att få människorna med sig vad gäller att dela visionen. När väl visionen delas av flertalet så kommer det till genomförandet och förklarar man varje beslut och varför det är viktigt för genomförandet av den vision väljarna bestämt är rätt är genomförandet i sig bara en naturlig del av visionen i sig.

      Mitt politiska värv handlar om just det – Att måla upp en bättre morgondag genom att måla upp varför den är bättre än den vi har idag – Det arbetet kommer jag som sagt att fortsätta och så här långt har det arbetet gått långt över förväntan så jag ser ingen anledning att ändra på varesig metodik eller plan för stunden.

      Klass 2 faller under ”force majeure” så är det någon som ska betala så är det resenären själv som valt att försöka resa trots att varning för att göra så givits. Att media pumpar upp dessa varningar till hiskeliga nivåer är något media ska stå till svars för och inte SMHI eller Trafikverket.

      Att Trafikverket fungerar dåligt och att den inte klarar sitt jobb är vi helt överens om coh det är därför jag i tidigare inlägg föreslagit att vi ska skrota Trafikverket och återgå till separata verk för de olika trafikslagen.

      • Lars Flemström

        Att en statligt verk, som SCB, skulle påstå att de uppgifter som man går ut med på sin egen hemsida inge är korrekta, och trots det låter de felaktiga uppgifterna stå kvar, är för osannolikt för att tros. Det är helt enkelt som sign Alexander påstår, därför att ett medianlöneresonemang snarare skulle stödja arbetsgivarna än LO:s medlemmar. Du tror kanske att höga LO-företrädare inte kan läsa lönestatistik?

        Att Trafikverket inte fungerar och bör läggas ner och ersättas med separata verk för de olika trafikslagen, är vi visserligen överens om. Men vi torde inte få lättare att få gehör för den tanken med en massa svammel i andra frågor. Att klass 2 skulle utgöra ”force majeure” i järnvägstrafik tillhör det dummaste jag har läst, då jag ensam timme efter timme lyckats hålla infartsspåren till en av våra större järnvägsstationer öppna, utan att något tåg behövde vänta mer än en timme, under just de väderförhållandena.

        Den 26 december 2016 stängde Trafikverket av tre icke-elektrifierade järnvägar med motivering att kontaktledningarna kunde blåsa ner och tågen bli strömlösa och utkylda. För det första blåser inga kontaktledningar ner, utan de går av på grund av bristande underhåll, oberoende av väderlek. Och för det andra har man tidigare alltid hållit ånglok eller diesellok i beredskap.

        Men sedan Trafikverket bildats äger staten inga diesellok, och klarar tydligen inte av att hyra in sådana från de nuvarande ägarna. Man prioriterar inhyrningen av plogbilar till landsvägarna. Detta är ingenting som tågresenärerna ska betala för, utan de ska ha skadestånd av staten. Jo, det händer alltså att tåg blir stående för att ledningarna fallit ner., och det i en omfattning som aldrig förr, Men som eldistributör så borde det vara Trafikverkets förb. skyldighet att tillhandahålla alternativ dragkraft.

        Trafikverkets agerande härvidlag är absolut hänsynslöst och oacceptabelt. Och syftet är uppenbarligen att järnvägen inte ska dra fördel konkurrensmässigt av de övriga trafikslagens svårigheter vid dåligt väder. Det kan anföras en mängd exempel på hur Trafikverket har motarbetat järnvägen. Så komma och påstå att vi inte har politiserade statliga verk, är enbart okunnigt och dåligt.

        Och SMHI:s prognoser om vilken väg stormbyarna kommer att ta, kan slå fel på tiotals mil. De resurser, som SMHI – enligt uppdrag från regeringen – använder till klimatpolitisk propaganda, borde de använda till att förbättra sina prognoser. Det är alltså inte fel att uppmana folk att undvika landsvägarna, men att då också stänga av järnvägarna är ju bara att jäklas med folk, som måste komma hem från jobben, etc.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De säger inte att uppgifterna på hemsidan inte är korrekta med den beräkningsmetod man använt sig av. Man säger att medianlönen blir på detta sätt när man delar upp Sverige i yrkesgrupper för att sedan sortera dessa i stigande ordning för att hitta medianen.

          Vad man säger på hemsidan är att metoden med en uppdelning i yrkesgrupper inte är relevant och att förväxla med den medianlön som gäller Sveriges samtliga arbetstagare sorterade var för sig så det ena utesluter inte det andra Lars.

          Den uträkning man gjorde åt LO är av den senare ordningen och det är därför den ska ses som den rättvisande vilket SCB själva säger om de siffror som finns i LO-rapporten.

          När jag säger ”force majeire” i samband med Trafikverket så är det av just den anledningen att det är vad de själva använder sig av för att stänga järnvägar och ställa in avgångar vid dålig väderlek.

          Att ånglok saknas är inte speciellt underligt då ånglok är museieföremål. Förstår jag trafikverket rätt så ska all järnväg elektrifieras i framtiden för att slippa diesellok och att loken ägs av andra än Trafikverket efter avregleringen och nedmonteringen av SJ får även det ses som en effekt av en misslyckad avreglering.

          Om samhällets inställning (läs Trafikverkets) är att vi inte ska ha annat än elektrifierad järnväg så kommer stängningar i samband med dåligt väder att bli vanligare och vanligare då stillastående tåg i dålig och/eller kall väderlek är en dödsfälla i och med att värmesystemen slutar fungera. Måhända är det så att vi borde ha en ordentlig debatt om hur järnvägstrafiken ska fungera – Ska allt vara elektrifierat eller ska vi ha en kombination av el och andra framdrivningsmetoder?

          Sedan är busstrafik oerhört tillförlitlig och då i alla väderlekar så länge vi använder rätt typ av buss (t.ex. att inte köra dubbeldäckare vid hård vind). Bussen kommer näst intill alltid fram om än senare om vädret är dåligt och många bilar är ivägen.

      • Jonny Disenfeldt

        ”SCB skriver på sin hemsida om man läser att den medianlön som presenteras inte är den korrekta om man ska ta hänsyn till varje arbetstagare individuellt ”

        Exakt var någonstans Anders …

          • Jonny Disenfeldt

            Du är avslöjad som en lögnare av 1:a graden, det är vad du lyckats med när du snärjt in dig i lögner.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det får du gärna tycka – Själv vet jag att jag inte ljuger. Jag är dock inte förvånad över att du beskyller mig för att vara lögnare när du saknar argument. Det argumentet plus DDR och andra saker är vad som kommer från dig när argumenten tryter.

  15. Alexander

    Anders

    Den rapport jag läst heter ” Lönerapport 2016″ och där nämns inte medianlönen. Därför frågar jag ytterligare en gång var jag kan hitta de uppgifter du nämner. Eftersom att jag är beredd att erkänna att du har rätt om så sker så förstår jag inte varför du inte berättar.

      • Alexander

        Fast du har inte nämnt vad den heter, därför hittar jag den inte vare sig på hemsidan eller om man googlar. Uttrycker jag mig otydligt eller vill du inte förstå?

  16. Johan

    Ingen ursäkt att inte se igenom eller kräva bättre underlag. I Umeå fattas många beslut utan eller med extremt dåliga underlag. Att fatta ett beslut utan en konsekvensanalys tex borde ej få ske.

    Sedan tycker jag det är tråkigt Anders att du säger att pengarna utgör en liten del av budgeten.
    I spartider räknas varje krona och om man ser vilka belopp det handlar om så får man ganska mycket annat för pengarna. Till kommunens basverksamhet!
    I sämre tider är det aldrig tillåtet med saker utöver det livsviktiga basverksamheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan vara överens om att tjänstemännen bör ta fram bättre och mer kompletta beslutsunderlag. Att detta ska göras utan att tjänstemännen värderar dem politiskt tycker jag är självklart och de ska alltid ha en konsekvensanalys av hur det ene eller andra beslutet slår mot kommunens totala ekonomi på sista raden i resultat- och balansrapporten.

      Jag har skrivit om detta ett antal gånger i separata inlägg.

      En kommun måste lägga pengar på alla saker och en ombyggnad av t.ex. ett torg kan vara en åtgärd som sparar stora pengar i en framtid. Kommunens basverksamhet påverkas inte av detta i någon större omfattning och alla saker är viktiga. Kultur är viktigt för alla de som håller på med kultur och kultur är betydligt bredare än vi tror – T.ex. så kan både matlagning, knyppling och andra saker vara kultur liksom Umeås rika musikliv.

      Det vi definitivt ska ha är en ordning där nämnderna blir sektioner och där hela budgeten är gemensam och inte nämndsuppdelad. Kan vi åstadkomma det och samtidigt ha krav på att alla ekonomiska beslut ska ha en bifogad förklaring om påverkan på sista raden i kommunens resultat- och balansräkning så får vi ett system där det går att följa effekterna av de politiska besluten på ett bättre sätt.

      DÅ och först då går det att i sak bevisa att det ena ger mindre pengar till det andra – I dagsläget går inte detta att påvisa och det är därför jag och fler än jag hävdar att torg, kultur och andra saker inte påverkar den kommunala basverksamheten.

  17. Alexander

    ”Det är bara att följa politiken så ser du att så är fallet”

    Fast så upplever inte jag det. Kan du då inte visa vilka minskade proriteringar som skett? Trelleborg och sparandet på dementa motsäger ju dig ,eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hänt i Trelleborg motsäger på inget sätt mig. Det beslutet var inte politiskt utan ett tjänstemanna beslut och om du vill kunna göra rätt bedömning så bör du lära dig hur kommunalpolitiken fungerar i verkligheten. Hade du haft den kunskapen så hade du inte kommit med påståendet till at börja med och det är just därför jag säger att du ska följa politiken – För att lära dig hur det fungerar i verkligheten.

  18. Alexander

    ”SMHI styrs inte av MP”

    Om SD styr Sentio så kan MP styra SMHI ,eller hur?

    ”De har en egen ledning som inte till”

    ??????

    ”SCB skriver på sin hemsida”

    Fast det är bara du som sett det du refererar till. Återigen, visa var det står så erkänner jag att du har rätt. Varför inte länka till stycket där de säger att medianlönen är fel?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida du erkänner att jag har rätt eller inte spelar inte någon större roll för mig Alexander. Det som spelar roll är samhällsbygget och stödet för den sorts samhällsbygge jag vill åstadkomma – Det samhälle som bygger på Socialdemokratisk ideologi och värdegrund och det samhällsbygget får större och större stöd dag för dag med eller utan ditt stöd och/eller erkännande om att jag har rätt.

      Att tro att SMHI styrs av MP är en av alla dessa SD skrönor som florerar på nätet och en som inte är med sanningen överensstämmande.

  19. Alexander

    I dag kan vi läsa om könssegregerade klasser i Örebro. Av en tillfällighet sker det när invandrare bussas från nedlagda Vivallaskolan. Boende och föräldrar påpekar att det inte varit aktuellt innan. Som sagt, Islam och invandringen påverkar inte vårt samhälle så mycket…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har inte könssegregerade klasser i Sverige då detta bryter mot lagstiftningen Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.