Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur många ska dö innan vi tar tag i sjukvårdskrisen?

Frågan i rubriken är mycket relevant då vi med säkerhet vet att människor dött därför att sjukvården går på knäna på många sjukhus – T.ex. på Nya Karolinska och på Sahlgrenska i Göteborg.

Varningarna fullkomligt haglar in från de som jobbar inom sjukvården och då från alla håll och kanter och som regeringsbärare så måste vi ta detta på allvar.

I Sverige måste vi ha en sjukvård som är dimensionerad för att ta hand om de som blir sjuka. Att t.ex. Sunderby sjukhus utanför Luleå befunnit sig i stabsläge i två veckor är inte hållbart i det långa perspektivet.

En annan sak vi måste ta med i beräkningen är att vi hela tiden blir fler och fler medborgare i Sverige och i ett land med en växande befolkning måste sjukvården byggas ut på ett sätt som innebär att den sväljer de som redan finns och de som kommer att tillkomma.

För mig finns bara ett sätt att få ordning på sjukvården och det är att förstatliga sjukvården.

Ska hela Sverige ha samma kvalitet på sjukvården i hela landet så är det ohållbart att medborgare i olika län och/eller regioner ska betala olika mycket för sjukvården via skattsedeln. Ska sjukvården bli jämlik ska kostnaderna solidariskt delas av alla skattebetalare i Sverige.

Därför vill jag att vi omedelbart tillsätter en snabbutredning för att se hur staten kan överta ansvaret för all sjukvård i landet. Därutöver vill jag att regeringen går in med extra resurser och extra pengar till de landsting som behöver detta för att hålla näsan över vattenytan fram tills dess staten tar över ansvaret för sjukvården.

I välfärdslandet Sverige ska vi inte låta människor dö därför att sjukhusen saknar kapacitet – I välfärdslandet Sverige ska alla få sjukvård när de behöver det och då sjukvård av högsta kvalitet.

Stefan och Gabriel – Ta detta till er och gör något nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

68 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var definitivt så under Alliansens tid och till och med därföre. Problemen har växt och växt länge och det stora problemet och den mest bidragande orsaken stavas LOV.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Jonny – Sedan finns det oerhört få om ens något som var bättre under Alliansen.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Sedan finns det oerhört få om ens något som var bättre under Alliansen.”

            Säger allt om storhetsvansinnet och fönekelse av verkligheten…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt – Vad det säger är att vi har olika syn på hur samhället bäst ska byggas.

            För mig är OECD:s snabbast ökande inkomst- och förmögenhetsklyftor och en arbetslinje som förutom at den sparkar ut folk ur sjukförsäkring och a-kassa och gör den till ett kommunalt problem för att dessutom göra de som arbetar sjuka i allt större omfattning tecken på ett misslyckat samhällsbygge signerat Alliansen.

          • Lars Winter

            Här får du svaret från SKL : ” Väntetiderna i vården ökar i hela Sverige. Från oktober 2014 till september 2015 har andelen patienter som har fått tillgång till specialistvård inom vårdgarantin sjunkit från 86 procent till 72 visar siffror från SKL. ” Och nedgången har fortsätt hela 2016, att påstå att felet är Alliansen är väl typisk hyckleri när man vill inte erkänna att allt har blivit sämre under S-regeringen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det tar tid att vända på utvecklingen och det första året regerade vi på en alliansbudget vilket innebär att vi i mångt och mycket var bakbundna. Över tid kommer vi att få rätsida på detta då beslut fattas hela tiden som leder i den riktningen.

  1. Alexander

    Du tar själv upp ökad befolkning, tror du mig när jag säger att den stora invandringen orsakat problem inom sjukvården? Fler och fler tar del av den utan att ha bidragit med en enda krona. Är det så svårt att inse vad det leder till?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se svaret ovan och inser att vi inte kan skylla sjukvårdskrisen på invandringen. Att du gör det förvånar dock inte därför att du har för vana att skylla allt i samhället på invandringen.

    • Bertil

      Svar till Alexander jag tror det är sporten framförallt Hockeyn som ökat på belsatnigen inom sjukvården. Även privatiseringen där stölden av sjukas, arbetslösas ersättning och de förmånliga fastighetsskatteborttagandet gynnat välbärgade i storstäder.

      Dessa belastar nu vården mera när de köpt egna sjukförsäkringslösningar .
      orsak finns även hos företagen när maskiner gör allt fler jobb till allt högre tempo detta
      driver upp tempot för de som har fysiska och psyktiskt ansträngande jobb som leder till ökad sjukvård.

      Kort kan man beskriva det med att Nyliberal politik tar död på oss.
      men att utförsäkra sjuka var även det mord iscensatt av Reinfeldt.

      Så nyliberal politik är kort sagt mcyket farlig.

  2. Alexander

    Dessutom har ju akutmottagningarna till och från fullt upp med att behandla kriminella med skottskador, knivsår osv. Tror f-n att det blir som det blir! Fast det verkar inte gå in…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte skottskador och sticksår och knivskärningar som ligger bakom sjukvården kris utan snarare fel sorts politik under allt för lång tid.

  3. Oberoende Observatör

    Just nu bestäms kötiden till din nödvändiga operation av vilket landsting du tillhör. Beroende på ingrepp kan det variera från 8 veckor till 70 veckor innan åtgärd. Behöver det vara så ? Sverige är inget stort land om vi ser till antalet invånare ca 10 miljoner. Det borde vara fullt möjligt att bilda en statlig myndighet som tar över och styr upp all specialiserad sjukvård. Jag tror att Kjell Asplund numera ordförande för SMER Statens Medicinsk – Etiska råd , tidigare professor i Medicin kan vara den som lämpligen skissar på en ny organisation. Han var ju den som granskade Macciarinis luftstrupsoperationer och verkar saklig och kan framföra budskapet på ett tydligt sätt. Fördelarna med en huvudman är flera , overheadkostnader för 20 landsting raderas ut , införandet av ett enda databaserat patientjournalsystem , sparar både pengar och liv , enhetliga riktlinjer i hela landet , lika långa väntetider för samtliga patienter , ingen verksamhet utöver sjukvård typ lokaltrafik , kultur , fokus på kärnverksamheten. Avskaffa all inhyrd personal genom att säga upp alla avtal i hela landet. Det ställer säkert till det hela under några månader men sedan tror jag dock att både läkare och sjuksköterskor som varit inhyrda ser sig omkring efter en anställning av ekonomiska skäl. Det som saknas för att denna ekvation ska gå ihop är kraftfulla politiker som vågar men tyvärr så har Sverige idag bara slätstrukna figurer som tänker mest på den egna välfärden och där är de kreativa till max.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Statlig sjukvård är vad vi ska ha och då helt utan privata inslag. Använder vi oss av den modellen försvinner hyrläkare och hyrsjuksköterskor mer eller mindre av sig självt.

      Jag har för övrigt skrivit flera inlägg om hur sjukvården bör organiseras – Inlägg som går mer på djupet än detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sjukvårdens kris fanns långt innan den stora flyktingvågen men att du skulle försöka skylla på den är inte förvånande.

      • Olle

        Ringde tandläkaren före jul och funderade på varför jag aldrig blir kallad till undersökning. Då sa de att de har fått en sån anstormning av nyanlända som behöver hjälp, detta är väl kanske ok men varför går de före mig i kön ??Jag förväntar mig att komma på en undersökning en gång per år,vilket jag betalar för. Sedan är det så att vissa landsting har fått väldigt mycket mer att göra på grund av många nyanlända. Detta kan du inte sopa under mattan, möjligen vet du inte att det är så eller så vill du vilseleda. Det är klart att de nyanlända måste få vård men gillar inte politiker som försöker vilseleda med falsk information och inte vågar ta upp dessa frågor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att inte bli kallad av tandläkaren är något som inträffade långt innan den stora flyktingvågen. När jag flyttade hem till Sverige 2009 förväntade jag mig att bli kallad men utan att bli så.

          När jag pratade med folktandvården berättade de att de bara kallar barn så länge deras tandvård är gratis. När man blir vuxen och ska betala själv åligger det individen själv att boka tid för sig själv enligt det svar jag fick då och jag är övertygad om att samma sak gäller även idag.

          Det är därför jag lagt förslag i ett inlägg om att munnen är en del av kroppen och att munvård därför ska behandlas och omfattas av samma högkostnadsskydd som övrig sjukvård.

          • Olle

            Din trovärdighet börjar vackla för mig , har blivit kallad en gång per år i alla år. Och orsaken var den jag sa. Vänd nu inte på detta och vet bäst om nåt du inte vet .Vad folktandvårdens personal sa litar jag på ,och du har inte hört detta samtal så här har du inget att komma med.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag beskriver bara den situation som gäller för mig och i dag använder jag en gammal kompis som är tandläkare som min tandläkare och till dennes klinik kallas jag 1 gång per år men så länge jag kvarstod inom Folktandvården kallades jag aldrig.

            Hur det ligger till med det och om det är olika på olika håll ska jag inte uttala mig då jag inte vet detta med säkerhet.

          • Erik

            Du har fel! (som vanligt höll jag på att skriva.) Folktandvården kallar ungdomarna även efter det att den så kallade gratistandvården gått ut. Sedan rekommenderar jag alla att gå hos en privat tandläkare. Inga bekymmer. Kan få vård med extremt kort varsel. Får rätt behandling.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Där jag tillhörde folktandvården i Umeå var detta inte rutin men det kan som jag sa vara så att olika ställen har olika rutiner för hur de gör. Hur Folktandvården i Umeå gör idag vet jag inte heller då jag som sagt går hos tandläkaren hos min kompis.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sjukvårdens kris är djup och den beror på många olika saker varav införandet av LOV är den största. Ska man titta på krisen och bestämma hur den ska lösas så måste man titta på helheten och inte bara på vissa urbrutna delar. Sedan har jag aldrig kommenterat Socialstyrelsen över huvudtaget.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns många saker som påverkar sjukvården men att som du skylla alla sjukvårdens problem på invandring är inte korrekt.

  4. Alexander

    Anders

    Jag blir kallad till Folktandvården så det du tror är inte riktigt. Sedan hade VLT ett stort reportage om de prioriteringar de behövde göra pga alla ”nyanlända”. Många ”svenskar” fick glatt vänta betydligt längre än vad som var tänkt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skriver att det är det svar jag fick när jag inte blev kallad och hur det fungerar på andra håll i landet ska jag inte uttala mig om då jag inte besökt Folktandvården där.

  5. Mr Sound

    Pinsamt och totalt oärligt av dig, Anders, att inte ta till dig av de fakta som presenteras. Visst, man kan kanske inte skylla allt på invandringen (läs befolkningstillväxt) men att helt strunta i den variabeln är sannerligen korkat.

    Som sagt, samma länk som Jonny postade som du helt slår bort; http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2016/Sidor/detstoraantaletasylsokandeharpaverkatvardochtandvard.aspx

    Så frågan är om du tror du gör någon en tjänst genom att inte ta med alla variabler? I mina ögon slingrar du dig likt en heltidspolitiker…att du har många fans finner jag orimligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag bortser inte från att även invandringen bidrar till belastningen i sjukvården men att påstå att invandringen är den enda orsaken och hänvisa till en länk som bara pratar om en mycket liten andel av en i övrigt komplex problematik är inte rätt väg att gå i en seriös debatt.

      Det är därför jag avstått från att kommentera länken i sig.

      Jag tycker att vi ska debattera hela sjukvårdskrisen och då från alla perspektiv och vad som orsakat den. Den största enskilda orsaken enligt mitt och många andras sätt att se på saken stavas LOV.

  6. Alexander

    ”Man måste titta på helheten och inte bara på vissa utbrutna delar”

    Fast helheten är ju summan av delarna,och om då en av dem är stor så blir ju påverkan på helheten därefter. Det borde inte vara så svårt att fatta,….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med så är inte så stor som du vill göra gällande Alexander. Du måste se till alla parametrar och jämför du så skulle jag tro att invandrare använder sjukvården på precis samma sätt som resten av befolkningen vilket rimligen innebär att de procentuellt belastar sjukvården i proportion av den andel de utgör av den totala folkmängden i Sverige.

  7. Leif Andersson

    Gärna att staten går in som huvudman för sjukvården om det innebär att landstingen kan skrotas och politikerna där entledigas enligt samma villkor som reguljära arbetstagare. Dvs de tvingas infinna sig hos Arbetsförmedlingen från första dagen och söka arbeten samt skicka in tillhörande rapporter kring sitt arbetssökande för och erhålla ersättning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit utförliga inlägg som berättar hur jag tycker att det ska gå till och att lägga ner landstingen och länsstyrelserna är en del av det förslaget.

      Vad gäller vilken ersättning de ska ha om vi lägger ner så är mitt svar där att avtal ska följas i det fall sådana finns – Saknas avtal ska samma regler gälla som för resten av landets arbetstagare.

      • Lars Flemström

        Jag föreslår att dessa entledigade politiker behandlas på precis samma sätt, som Forss tidigare har föreslagit att invandrare ska behandlas för att bryta segregationen. De ska, enligt Forss, tvångsförflyttas, om de inte gör som ”majoriteten” har bestämt. Observera att det här gäller personer, som redan har fått uppehållstillstånd. Det är bara att köra över deras mänskliga rättigheter enligt både Europakonventionen och svensk grundlag, och fortsätta så medan anmälningarna ligger i Europadomstolen, där kötiden är flera år. Det är möjligt att vi skulle klara en ännu större anstormning än vi redan haft, om Anders Forss får bestämma invandrares mänskliga rättigheter.

        Kanske kan sjukvårdskrisen lösas på samma sätt. Etnisk diskriminering – i strid med den svenska grundlagen. Etnicitet, och inte behovet, ska avgöra tillgången till sjukvård på samma sätt som etnicitet ska avgöra rätten att själv bestämma var man vill bo?? Eller kanske finns inga uppdämda, under lång tid icke tillgodosedda vårdbehov hos de nyanlända? Inga problem blir lösta, om man förnekar att problemen finns, vilket Forss ofta gör. Såvida problemen inte ska lösas med doktor Forss mirakelmedicin Ta i med hårdhandskarna mot invandrare som inte vill integreras.

        I den här debatten finns två läger. Det ena lägret vill bara diskutera en enda, eller möjligen två orsaker till sjukvårdskrisen: flyktingkaoset och skottskadorna. Det andra lägret, som består av Anders Forss och andra bästvetande folkuppfostrare, blånekar till att nämnda orsaker ens existerar. Och bidrar därigenom till att pumpa upp väljarstödet för SD till ännu högre höjder. Eftersom de flesta har egna ögon att se med. Jag förstår mycket väl tanken bakom förnekandet av dessa problem, att inte ge rasisterna vatten på sin kvarn. Men det är just vad du gör, Anders Forss.

        Jag förnekar inte alls att alliansen har sin del i skulden till sjukvårdskrisen. Men när det redan var kris, var det desto mer ansvarslöst att låta kaoset förvärras månad efter månad utan att något hände, när flyktingkaoset kunde förutses redan 2012, och definitivt under senvåren 2015, då matransonerna i flyktinglägren i Mellanösterns skars ner. Det var stora motsättningar inom regeringen i frågan, och det är känt att en riksdagsledamot för Mp, som tydligen kunde röra sig fritt i regeringskansliet, plockade bort underlag i flyktingfrågan från regeringssammanträdena.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ci ska inte köra över några konventioner Lars. Vad jag sagt är att vi om vi är osäkra på vad vi vill göra ska få tolkningen av dessa konventioner tolkade i högsta instans.

          Min bedömning är att det inte är ett lagbrott att kräva att den som invandrat ska kvarstanna i den kommun denne blivit placerad i fram tills dess de skaffat egen försörjning. Du påstår att detta skulle vara lagbrott – Själv påstår jag att det inte är det och det är därför den enda instans som med bestämdhet kan avgöra vilken uppfattning som är rätt ska bestämma det genom domslut.

          Det finns mycket forskning som påvisar att bostadsområden med blandade upplåtelseformer och blandade inkomster leder till lägre grad av utanförskap och till lägre brottslighet. Att avstå från att använda sig av den kunskapen för at bryta segregation som vi vet är skadlig måste vare ett av varje regerings huvudsakliga mål om vi vill bygga ett harmoniskt och jämlikt samhälle.

          jag har aldrig förnekat att invandring påverkar men påverkan är rätt marginell eftersom antalet invandrare är rätt litet i förhållande till befolkningen i övrigt så handlar det inte om att förneka utan bara om att upplysa om att de som försöker skylla alla problem på invandringen har fel i sina antagande – Till och med mycket fel.

          Det flyktingkaos som du påstår kunde förutses 2013 kunde inte ens förutses 3 månader innan det inträffade så att påstå att det kunde förutses 2012 är inte ens en relevant kommentar så som jag ser saken.

          Att någon från MP skulle ha plockat bort underlag ur regeringskansliet är bara en i raden av skrönor som SD med flera gillar att sprida. Jag har varken sett någon avslöjas med att göra så, än mindre straffas för det så för mig är detta en skröna och inget annat.

          Jag vet att du har agg gentemot MP därför att de driver på för en klimatsmart politik och därför att de är kraftigt emot en utbyggnad av den kärnkraft du är för men att springa SD:s ärenden i den frågan gynnar ingen förutom SD.

  8. Alexander

    ”Sjukvårdens kris fanns långt innan flyktingvågen”

    Hmmm, hur påverkas då krisen av att tiotusentals fler människor ska ha sjukvård? Om vi inte klarar av den innan, hur i h-vete ska vi då lyckas när trycket blir extremt? Jag fattar inte hur man kan vara så immun mot enkel logic. Helt j-vla makalöst!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med är inte trycket extremt och det enda som är extremt är ditt synbarligen stora hat mot invandrare och invandring.

  9. Alexander

    Anders

    Jag tar det igen ,för 67543:e gången. Invandringen är inte ensamt skyldig till sjukvårdskrisen ,men den har förvärrat den ganska rejält. Fattar du inte vad jag skriver? JAG SKYLLER INTE ALLT PÅ INVANDRINGEN!

    Sedan är det ett FAKTUM att svenskar bortprioriterats i tandvårdskön pga de nyanlända. Det kan verifieras bade av t ex VLT och valfri tandläkare i Västerås. Fast de är naturligtvis manipulerade av SD….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till och med uttrycket rejält är en lögn Alexander – Invandringen har påverkat men ytterst marginellt.

  10. Alexander

    ”Jag beskriver bara den situation som gäller mig”

    När andra gör samma sak påpekar du att anekdotisk bevisföring är fel. Du förklarade tydligt att invandrargängen som trakasserar mig och andra gör det pga att vi provocerar dem- Du vet helt enkelt allt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet mycket men inte allt och vad gäller invandrargängens attacker på dig så är det underligt att de hoppar på vissa och låter andra vara. Det är det som leder mig till att anta att något triggat dem för annars skulle de inte attackera.

  11. Bergis

    Då Sverige tog på sig rollen som socialbyrå åt världens befolkning gick det åt helvete och pengarna räcker inte till. 1+1 = 2 Fick vi lära oss redan på lågstadiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige är inte världens socialbyrå och vi kommer satt få ekvationen att gå ihop var så säker.

  12. Lars Flemström

    Just nu rapporteras att nära 2 miljoner internflyktingar i Nigeria – från landets terroristhärjade muslimska nordöstra delar – håller på att svälta ihjäl. P.g.a. terroristattackerna har dessa bönder inte kunnat odla sin jord, som utan skyddande växtlighet omvandlas till nya öknar i rasande fart. Vilket klimatalarmisterna på norra halvklotet bortförklarar med koldioxidutsläppen. I detta läge borde vi kanske lösa den svenska sjukvårdskrisen genom att importera nigerianska läkare. Det vore väl en ”investering”. Just detta ord är ju Forss’ ständiga bortförklaring av kostnaderna för flyktingkaoset här hemma.

    Hur ska de afrikanska ländernas problem lösas? Ja, även här har Anders Forss en lösning. Massinvandring av billig arbetskraft till Sverige i kombination med handelshinder för de utomeuropeiska länderna. Så att de inte kan stanna hemma och med sina inledningsvis låga löner tillverka industriprodukter för den europeiska marknaden. Protektionismen är bara en av likheterna mellan Trump och Forss. Varför ska just Afrika, som måste komma bort från det ensidiga beroendet av jordbruket, hindras att genomgå den industrialisering, som givit ökat välstånd till andra världsdelar?

    Migration är ingen lösning. Det visar inte minst Sveriges egen historia, där året 1925 blev vändpunkten. Det året hade utvandringen sjunkit så mycket, så att den inte var större än invandringen av tidigare utvandrare. I stället för nya handelshinder, som kommer att göra EU till en ”Festung Europa”, behövs massiva stödköp av afrikanska varor för att afrikanerna ska få en framtid på sin egen kontinent. Men då måste också terrorismen besegras. Vi får hoppas att Trump och Putin lyckas göra gemensam sak i den frågan. Med Clinton vid rodret i USA hade DET inte varit möjligt. Det vore ytterst beklagligt om obamacare skrotas utan en fullgod ersättning. Men det handlar alltså om mycket annat också.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jordbruksdöden i den delen av Nigeria vilken för övrigt gränsar till Kamerun om vi avser samma del av landet hade pågått ett bra tag redan innan oroligheterna och enligt expertisen beror ökenutbredningen på olika saker – Nedhuggen skog och människans användande av fossiler anses ha störst påverkan.

      Sedan har jag aldrig sagt att jag vill ha massinvandring av billig arbetskraft utan detta kommer från dig och då i regel när du i affekt saknar andra argument att ta till. Vi ska tillåta att de som vill bosätta sig i Sverige ska få göra så givet att de får ett arbete med kollektivavtalsenlig lön och givet att de klarar sin egen försörjning.

      Afrikaner lever sällan och aldrig upp till FN:s konvention om att vara flykting och är man ekonomisk flykting snarare än flykting med genuina asylskäl ska man söka visum och/eller arbetstillstånd på samma premisser som alla övriga.

      Afrika kommer inte alls att förhindras från en industrialisering med den politik jag förespråkar – Snarare kommer den att leda till mer industrialisering därför att det som ska säljas i Afrika bör tillverkas i Afrika genom att även utländska företag etablerar fabriker där.

      Den bästa hjälp vi kan ge Afrika är att se till att etablera oss där och ge dem både råd, tekninöverföring och arbetstillfällen tack vare att det den snabbt växande Afrikanska medelklassen har näst intill omättliga behov som behöver tillfredsställas. I min värld är det bättre att dessa behov tillfredsställs med varor tillverkade i Afrika än av varor tillverkade på andra platser och importerade till Afrika.

  13. Alexander

    Anders

    Så situationen 2015 var inte extrem?

    ”ditt stora hat mot invandring”

    Jag lägger skulden på politiker som dig. Det är inte hat,men en stor ilska.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Situationen om du tittar på invandrarnas totala på sjukvården är på inget sätt extrem utan följer normalen i förhållande av hur många de utgör av den totala befolkningen.

      Från dina kommentarer och sättet på vilka de är skrivna går det tyvärr inte att dra någon annan slutsats än att du hatar invandrare och att du anser at de är skulden till allt som går fel i samhället.

  14. Alexander

    ”något triggat dem annars skulle de inte attackera”

    Gäller det de tjejer som våldtas? Nu är du ute på riktigt djupt vatten och framstår som oerhört obehaglig som lägger skulden på brottsoffer. Vidrigt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du ska inte blanda ihop dig själv med våldtäktsoffer Alexander.

      Jag påstår så men det måste finnas en anledning att vissa blir attackerade ( inte vad gäller våldtäkt) gång på gång medan andra inte blir det och min gissning är att detta har att göra med endera tillmälen eller framtoning.

      • Alexander

        ”Du ska inte blanda ihop dig själv med våldtäktsoffer”

        Varför inte? Kan vara provocerande att se en snygg kvinna i urringning och kort kjol, eller hur?

        ”göra med endera tillmälen eller framtoning”

        Förklara vad du menar med det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Oavsett av hur en kvinna är klädd så kan detta aldrig anses vara provocerande då det är varje kvinnas rätt att själv avgöra hur hon vill klä sig så länge klädseln ligger inom lagens råmärken.

          Vad jag menar med det tycker jag att du ska fundera ordentligt över Alexander. Kan det bero på att du öppet framfört främlingsfientlighet eller beror det på yttre kännetecken i form av klädsel och/eller symboler eller på tillmälen?

          Det finns många sätt att sända signaler Alexander och sänder man signaler som majoriteten av befolkningen tar avstånd från så får man räkna med att bära konsekvenserna av det.

          Detta sagt utan att veta hur du klär dig, vilka symboler du kan tänkas bära eller hur du talar till och uppför dig gentemot människor av annan etnicitet. Mitt uttalande bygger på egna observationer och på egen erfarenhet och det den ger vid handen är att man inte blir attackerad utan orsak annat än i extrema undantagsfall.

          Sker attackerna regelbundet kan det inte vara undantagsfall utan snarare effekten av en eller flera av de orsaker jag angivit ovan.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Oavsett av hur en kvinna är klädd så kan detta aldrig anses vara provocerande då det är varje kvinnas rätt att själv avgöra hur hon vill klä sig så länge klädseln ligger inom lagens råmärken.”

            Synd att vissa invandrargrupper inte håller med dig om det, individer som vuxit upp i samhällen utan kontakt med andra könet förutom mor och syster.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är det som gäller i Sverige och vad man får anpassa sig till om man väljer att bo här. I Sverige gör vi ingen skillnad på män och kvinnor och så länge kvinnan själv kan välja klädsel har jag inga problem med det.

  15. Alexander

    Anders

    Jag vet inte hur jag ska göra för att få dig att fatta, men ett försök till. Den stora skulden hamnar på dig och andra politiker som ser till att vi haft den invandringspolitik vi haft. Sedan är det vidrigt att man tackar för hjälpen genom att begå brott.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker ständigt att förstora invandringens påverkan på det som händer enligt vedertagen SD norm som är att skylla allt som är dåligt på invandringen.

      Därför är jag glad att Stefan Fölster med flera kommer med rapporter som rakt av påvisar att det inte är som du och andra säger utan snarare som jag säger – Att problemen i Sverige är betydligt mer komplexa än isolerade till invandring och dess påverkan på samhällsbygget.

      • Lars Flemström

        Och själv tycker du att invandringen har ställt till med så stora problem, så att ”vi” måste tumma på invandrares mänskliga rättigheter för att kommat till rätta med problemen. Det är något som inte stämmer där, när du i nästa kommentarskriver att problemen är kraftigt överdrivna av ANDRA.

        Vet du varför JAG motsätter mig en diskussion om brottslingars ETNISKA ursprung? Jo, därför att alla utlänningar som begår brott i Sverige, inte är invandrare. Men detta undanskyms, om man inte får ens får antyda att utlänningar begår brott i Sverige. Hur många invandrare våldgästas inte av landsmän, som har kommit hit enbart för att begå brott, och inte ens har ansökt om flyktingstatus? De är inga invandrare. Ej heller de östeuropeiska ligor, som härjar i Sydsverige.

        Jag har aldrig blivit misshandlad eller ens ofredad av något invandrargäng. Men det känns numera otryggt att passera ensam genom vissa gångtunnlar, där varje steg man tar bevakas av tio par ögon, som tillhör sysslolösa s.k. ensamkommande, som är skitförbannade för att de har fått eller väntar på avvisningsbeslut.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tycker i sig inte att invandringen ställt till med problem. Däremot har segregationen ställt till med problem och ska de problemen lösas måste vi ha en effektiv politik som bryter segregationen.

          Utifrån det perspektivet lägger jag mina förslag och då med kärlek därför at jag vill ge de som lever i dessa segregerade områden en bättre chans att bli delaktiga i samhällsbygget och skapa sig en bättre framtid.

          En stor andel av de tillgreppsbrott (stölder) som begås inte bara i södra Sverige utan även uppe hos oss i norr begås av ligor från EU-länder i forna öst om jag förstått saken rätt och baserat på den information. Att dessa kallas invandrar är inte rätt då de kommer såsom varande EU-medborgare och som en effekt av den fria rörligheten.

          För egen del har jag så här långt aldrig känt mig otrygg när jag är ute och rör på mig och jag tycker synd om de som känner sig oroliga för att röra sig fritt ute. Att människor känner sig rädda för att gå ut är skäl nog för att reagera och ta reda på vad de är rädda för. Att de som får avslag ska utvisas omgående måste bli norm om människor ska känna förtroende för att lagen är lika för alla.

          Jag har lämnat långtgående förslag på vad jag ser som det största problemet med just flyktingar eller de som påstår sig vara flyktingar. Det som måste lösas är at sortera de som är ekonomiska flyktingar från de som har genuina skyddsskäl och den sorteringen borde helst ske innan de som kommer släpps in i Sverige. Att lösa detta är inte lätt men att det går är jag övertygad om så länge lösningen innebär att alla EU-länder löser detta tillsammans.

          Nästa steg är effektiv integration av de som kommer. Egen erfarenhet säger att bästa sättet att leva i ett land är att följa det landets sätt att leva och verka. Vissa klarar detta galant på egen hand därför att de är väl pålästa och väl insatt redan vid ankomsten medan andra inte vet något alls om landet de kommer till. Att den sistnämnda gruppen får hjälp med detta via effektiv integrationspolitik är därför viktigt – Viktigt oavsett av om de bara ska bo i landet ett kort tag eller hela livet.

  16. Alexander

    Anders

    Du har en direkt vidrig attityd som försöker skuldbelägga b la mig. Får se hur du reagerar om något av dina barn åker på stryk. Kommer du att fråga vilka kläder han hade?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag försöker göra är att lyfta upp att näst intill allt våld inte sker oprovocerat – I vart fall inte om en och samma person utsätts om och om igen.

      • Alexander

        Då undrar jag återigen, kommer du att fråga din son om vilka kläder han bar eller hur hans framtoning var, om han blir påhoppad?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om min son blir påhoppad kommer jag självfallet att försöka reda ut varför. En gång är ingen gång medan flera gånger är en vana. Sker det flera gånger måste det finnas andra orsaker än slumpen.

  17. Lars Flemström

    Det är du själv, Anders Forss, som springer SD:s ärenden, genom att beskylla alla andra för att vara styrda eller lurade av SD. Du är verkligen sinnebilden för den typ av maktfullkomlig faktaförnekande och ansvarslös politisk motståndare som SD behöver för att växa.

    Själv går du längre än vad SD någonsin skulle våga offentligt vad gäller förslag till kränkningar av invandrares och andra minoriteters mänskliga rättigheter. Oavsett hur ädelt syftet än må vara, är det du föreslår en grov kränkning av FN-förklaringen om mänskliga rättigheter, artikel 13:1. Och detta på etniska grunder, vilket är ren och skär rasism. Begriper du inte att en folkgrupp, som utsätts för så grova rättsövergrepp, kommer att ta lagen i egna händer och helt enkelt göra väpnat motstånd, i värsta fall?

    Du hänvisar hela tiden till vad DU tror och DIN bedömning av rättsläget och att övergreppen ska fortgå tills någon internationella domstol stämplar Sverige för människorättsbrott. Det är så du uppfattar politisk handlingskraft, att inte hindras av mänskliga rättigheter. Bevare oss för sådana diktatorsfasoner! Bevare socialdemokratiska partiet! Förra gången gav du dig på samernas renbetesrätt. Glömt det? För att ge plats åt nya storstäder i renbetesområdet för den massinvandring, som DU vill ha.

    Som den sanna opportunist, som du är, chansar du på att alla läsare har glömt vad du tidigare har skrivit. Nu har du skrivit ”Vi ska tillåta att de som vill bosätta sig i Sverige ska få göra så givet att de får ett arbete med kollektivavtalsenlig lön och givet att de klarar sin egen försörjning.” Detta är ju precis i enlighet med den migrationspolitiska överenskommelsen mellan alliansen och Mp 2011 – Fredrik Reinfeldts linje för att öka utslagningen av arbetslösa och sjuka bland såväl etniska svenskar som tidigare hitkomna invandrare.

    Varför går du inte med i Moderaterna och försöker förstöra det partiet i stället? Om du verkligen vill ha en socialdemokratisk valseger… Som du förvanskar arvet efter Palme, lär det inte dröja innan SD framställer sig själva som det enda partiet som går i Palmes fotspår.

    Och dessutom ansluter du dig till de mest extrema nationalisterna, som förordar en rent isolationistisk politik. Varför skulle afrikanska konsumenter inte ha rätt att köpa varor som har producerats i andra världsdelar? Vilket givetvis förutsätter att afrikanska producenter har tillgång till de världsdelarnas marknader, så att afrikanerna kan betala importen av sådant som de faktiskt behöver med egen export, och då inte bara med lågförädlade råvaror…

    Dina förslag går på flera områden stick i stäv med klassisk socialdemokratisk politik, med Olof Palmes politik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag springer inte SD:sa ärenden och därutöver är jag en av ganska få Socialdemokrater som öppet tar debatten med de som är SD:are eller påstår sig sympatisera med dem. Så mitt sätt att vara i detta hänseende kommer att fortsätta som nu på inslagen väg.

      Huruvida mina förslag är en kränkning eller inte är vi oense om – Du hävdar att den är det, jag att den inte är det och det är därför jag har sagt att vi får låta den internationella domstol som avgör vad som är rätt eller fel vad gäller tolkningen att avgöra detta om det ens behöver gå till domstol.

      Min förhoppning är inte att läsarna ska glömma vad jag skrivit tidigare utan att de ska komma ihåg vad jag skrivit. Det finns en röd tråd och det som ska debatteras av det jag skrivit är helheten och inte uttryckta ord, meningar eller stycken ur sådant som jag skrivit.

      I det fallet där jag på djupet skrivit att alla som vill komma till Sverige för att jobba ska få göra så givet att de har kollektivavtalsenlig lön och kan försörja sig själva. I det inlägget och många andra inlägg har jag dessutom skrivit att facken ska ha vetorätt vad gäller beviljandet av arbetstillstånd och då baserat på tillgången på arbetskraft med samma kompetens i Sverige. Den inställningen gör att de som kommer hit inte kan konkurrera ut de som redan finns i landet och att de som kommer inte medverkar till lönedumpning.

      Därutöver får du gärna fortsätta att kritisera mig och det sätt jag driver min politiska kamp på och kalla mig för än det ena än det andra. Jag är trygg i mig själv och mitt val at vara Socialdemokrat – Lika trygg som i att vår socialdemokratiska ideologi är den enda hållbara i det långa loppet. Därför kör på för det kommer jag att göra och då hela vägen in i kaklet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.