Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kommer Storbritannien att bli framtidens skatteparadis?

Allt sedan britterna röstade JA för ett Brexit så har jag följt debatten i Storbritannien och i andra länder om Brexit’s effekter väldigt noga – Detta för att försöka analysera och förstå hur britterna tänkt sig leva sitt liv utanför EU.

Signalerna om vad som är på gång och hur britterna tänkt sig att lösa utmaningarna utan att tappa finansiell styrka har gått fram och tillbaka men efter Theresa May’s linjetal i ämnet igår har en klar linje för den brittiska strategin börjat skymta fram.

Min tro är att Storbritannien har för avsikt att positionera sig som ett skatteparadis för människor och företag från andra delar av världen – Främst från Europa och Nordamerika.

Vad talar då för en sådan inriktning?

Flera saker talar för det. Inledningsvis så betyder ett EU-utträde inte per automatik att de skatteavtal Storbritannien har ned andra länder påverkas alls av utträdet. Det brittiska legala systemet och sättet på vilket företag, stiftelser och skattesystem är uppbyggda i Storbritannien är redan ideala och strukturerade för en sådan utveckling.

I sitt linjetal sa Theresa May att Storbritannien kan förändra sin ekonomiska modell om EU är eleka och inte ger Storbritannien fortsatt goda handelsvillkor med resten resten av EU. Om vi till det adderar det hon uttryckte om att ett tillvägagångssätt där övriga EU vill straffa Storbritannien skulle leda till stora skador för andra EU-länder så är saken klar.

Det May underförstått sa är att får inte Storbritannien de villkor de vill ha så kommer Storbritannien att förändra sitt ekonomiska system på ett sådant sätt att Storbritannien blir ett oemotståndligt skatteparadis för kapitalägare och företag i övriga EU-länder.

Till skillnad från dagens skatteparadis som företrädesvis ligger i Storbritanniens forna kolonier och protektorat så har Storbritannien det dessa forna kolonier saknar i form av storlek och infrastruktur. Tillgång till världens finanscentrum är en annan viktig faktor som påverkar – Alldeles speciellt så om Storbritannien erbjuder bankerna som redan finns där förmånliga villkor för att stanna kvar i landet.

Skulle Storbritannien göra allvar av detta är min gissning att världens kapitalägare med glädje skulle göra denna resa tillsammans med Storbritannien och det brittiska folket – Sannolikt påhejade av Trumps administration i USA.

Kan en sådan utveckling undvikas?

Den bästa lösningen skulle givetvis vara att göra det jag föreslagit för länge sedan genom att föreslå att vi gör om hela EU till vad det var avsett att vara från första början – En handelsunion med tullfrihet där kapital och varor kan röra sig fritt utan hinder.

Kan vi avskaffa den överstatlighet dagens EU i mångt och mycket innebär och låta länderna själva bestämma hur de ska sköta sina interna angelägenheter kan vi till och med få en situation där Storbritannien bestämmer sig för att stanna i EU.

Kan vi ovanpå detta avtala om att EU:s medlemsländer inte ska konkurrera med varandra vad gäller bolagsskatter och vinstskatter blir samarbetet ännu starkare.

Den näst bästa lösningen är att ge britterna bra villkor för fortsatt samarbete med EU och låta britterna själva bestämma hur den fria rörligheten av människor ska utformas.

Min tro är att det blir så det kommer att bli då sannolikt ingen vill se ett Storbritannien som fungerar som ett skatteparadis för resten av Europa – Dessutom i tätt samarbete med sin ständige vapendragare USA.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

16 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Framtiden för Storbrittanien kan som sagt bli ljus, man kan likt fågel Fenix resa sig ur EU-askan och födas på nytt !

    Sverige å andra sidan kommer tyvärr att gräva ner sig allt djupare i askan pga att Löfven-regeringen har skjutit det svenska välfärdssystemet i sank och skapat en ny stor bidragsberoende underklass.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det går för Storbritannien återstår att se och är det någon som skjutit Sverige i sank så är det regeringarna Reinfeldt.

      • Johan

        Sa han vars parti som sänkte rot avdraget vilket vi ser konsekvensen av nu.
        Historiens sämsta beslut!
        Detta drabbade inte bara höginkomsttagare som jag gissar du kommer att svara!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur sänkningen av rotavdraget kommer att verka är fortfarande för tidigt att säga men väntar vi 1 till 2 år till går det att dra bättre slutsatser och när den tiden kommer är jag inte säker på att åtgärden var fel.

          • Johan

            Konsekvensen av ert extremt dåliga beslut syns redan irl! Både inom bygg, måleri och vvs! Konsekvenserna av detta beslut var solklara redan innan tråkigt bara att ni Sossar verkar ha svårt för sunt förnut! Sänkningen på rot har i dagsläget resulterat till ökad arbetslöshet plus mer svartjobb vilket leder till minskade skatteintäkter!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror att det är alldeles för tidigt att dra några sådana slutsatser ännu och med en växande byggnadssektor som skriker efter arbetskraft har jag svårt att de någon ökad arbetslöshet i byggsektorn under en överskådlig framtid.

  2. Ralo

    Brexit kommer aldrig ske. Med ett så svagt stöd för Brexit och med riskerna de innebär så kommer de aldrig genomföra utträdet. Det börjar dessutom va dax att du står för s fullständiga misslyckade sedan de åter tog makten. Det är inte moderaternas fel eller alliansen. Det är inte heller SDs fel eller flyktingar. Utan Sverige sjunker som en sten för att s reformer är ogenomtänkta och Löfven Sveriges genomtiderna svagaste stadsminister. Faktumet att han i veckan kände sig hotad av till och Janouch säger väll allt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar vi både nationellt och internationellt fungerar våran Socialdemokratisk politik mycket bra. I Den internationellas konkurrensen och dess index rankas vi högre än någonsin under Alliansen, Budgetunderskott vänds till budgetöverskott och fler kommer i arbete så att påstå att vi misslyckats stämmer inte med verkligheten.

  3. Jonas E

    Om Storbritannien blir ett skatteparadis så måste det ju finansieras – kommer folket att behålla den regering som drar ner på deras välfärd för att sänka skatter ?…
    För det är ju så det kommer att ske i så fall !.

    Storbritannien är ju en Ö så dom är knappast okänsliga för handelshinder i slutändan – för dom kan knappast räkna med att gå ur EU och behålla alla fördelar hur som helst – det var ju var Brexit-sidan påstod, men dom har ju redan fått backa för fakta då de ”besparingar” som dom i valrörelsen påstod kunde göras av att gå ur EU var marginella visade det sig i verkligheten !.

    De flesta ekonomiska experter är ju överens – Storbritannien kommer på kort sikt att förlora på att gå ur EU, men på lång sikt vet ingen riktigt – det hänger ju på om man kommer överens, eller om det rent blir handelshinder !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med skatteparadis så avser jag att det kommer att bli så för företag som tjänar sina pengar utanför Storbritanniens gränser för att sedan via skatteavtal flytta vinsterna till GB.

      Positionerar de sig som ett skatteparads har de alla chanser i världen att undvika dessa handelshinder på olika sätt. Dessutom tror jag att de kommer att få god hjälp av USA i sin kamp mot EU så i slutändan blir det svårt för EU att behandla britterna ofördelaktigt.

      Men som sagt den som lever får se hur det utvecklas.

  4. Fredrik

    Rätta mig om jag har fel, men visst var det en folkomröstning i Storbritannien om att vara eller icke vara med i EU? Om så, vad får sig att tro att de ska stanna kvar i EU? Jag ser tvärtemot att den brittiska regeringen kommer att fullfölja utträdet och då undrar jag hur du tänker? Vad ska du locka dem med för att få stanna? Tror du att dem som röstat för utträde kommer att acceptera att bli överkörda? Till sist, överstatlighet i EU eller i Sverige är mindre bra. Att föra över överstatlighet från ett ställe till ett annat gynnar inte medborgarna, bara dem som tror på den ideologin.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som får mig att spekulera om att de eventuellt kan stanna i EU är om EU förändras till att bli det jag framfört att EU borde vara. Det britterna främst röstade emot var den fria rörligheten av arbetskraft och det faktum att landet betalar mer till EU än de får igen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      i grunden är lägre skatter är förödande för varje land då det är skatter som bygger välfärden och tryggheten i samhället. I just fallet Storbritannien är det lite annorlunda då man tänkt sig öka sina skatteintäkter genom att ta skattepengar från andra EU-länder.

      Skulle GB positionera sig som ett skatteparadis så gäller de skattereglerna inte företag som verkar in landet för den verksamhet de har där utan endast de inkomster sagda företag intjänar utanför GB.

      Vill du läsa mer om hur detta går till rent tekniskt så rekommenderar jag att du läser något av alla de inlägg jag skrivit i ämnet.

      • Mr Sound

        Vad menar du med ”i grunden är lägre skatter är förödande för varje land”?

        Hur kan du skriva så, det är som om du sätter likamedtecken mellan hög skatt och hög välfärd vilket knappast stämmer. Vår modell kräver högt skatteuttag medan andra länder kräver lägre för att upprätthålla sin.

        Tyvärr kräver vårt system att folk är sysselsatt för att finansieras, att invandra ett utanförskap av 10 000-tals människor var systemet aldrig tänkt för. Att dessutom stjäla mer från de sk höginkomsttagarna (enligt din definition) kommer endast leda till minskat stöd för S.

        http://www.gp.se/ledare/teodorescu-tål-sverige-hur-hög-skatt-som-helst-1.487843

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Skatter och skatteuttag är samhällets sätt att bygga välfärd och fungerande bastrygghet för sina medborgare. Skatteuttag är även en viktig del av den fördelningspolitik som beskattar de med höga inkomster mer än de med låga för att skapa ett jämlikare samhälle.

          Sänker man skatteuttaget är det förödande för de med lägre inkomster därför att de kommer att få ett sämre socialt skyddsnät. Det är dessutom skadligt därför att lägre skatteuttag med stor sannolikhet leder till större ojämlikhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.