Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag tror att Anna Kinberg Batras dagar som partiledare är räknade.

Jag har följt debatten, rapporteringen och efterspelen runt Moderasterna och Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen under hela dagen och det framgår klarare och tydligare att det finns en tydlig spricka med två läger inom Moderaterna.

Denna spricka skadar både Moderaterna som parti och Alliansen som allians och deras möjlighet att i samband med nästa val verka som en samlad Allians. För mig som sagt att jag tycker att det är hög tid att bryta den gamla blockpolitiken och söka nya samarbetsformer tycker jag i sak att detta är bra.

Tajmingen för detta utspel är dock dålig och att detta kommer i en tid när Trump just ska svära presidenteden i USA och Storbritannien förbereder sig för en hårt brexit samtidigt som många viktiga val för Europas framtid ska äga rum i bland annat Frankrike är olyckligt.

Är det något Sverige behöver fram tills nästa val är det en trygg och stabil regering vilket jag upplever att vi har idag.

Med detta misslyckade utspel är jag övertygad om att AKB:s tid som partiledare för Moderaterna snart är över och att hon snart meddelar sin avgång då det sista Moderaterna behöver i dagsläget är interna stridigheter.

Om det vore jag som befann mig i AKB:s skor och där kunde konstatera att jag så kapitalt missbedömt läget så skulle jag ta konsekvenserna av det och avgå med omedelbar verkan – Alldeles speciellt så då partiet är djupt splittrat är i frågan om hur Moderaternas politik ska formas framvart.

Jag har även noterat att Moderaten Edward Riedel från Umeå är en av de moderata politiker som hyllar AKB:s utspel vilket får mig att tro att han är en av de som ligger bakom pressen på AKB för att göra detta utspel. Hur straffet för honom från moderata väljare blir kan vi bara sia om men min tro är att även hans straff kommer att bli hårt.

Avslutningsvis slutar jag där jag började – AKB:s dagar som partiledare för Moderaterna är räknade. Min tro är att hon avgår innan månaden är slut eller senast i samband med nästa Aftonbladet/Inzio mätning som sannolikt kommer att påvisa ett ännu större opinionstapp för Moderaterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

24 kommentarer

  1. Jonas E

    Anna Kindberg Batra är bra – man ser ju vad man faktiskt får om man röstar M – liksom man gjorde med Bo Lundgren……. Det var ju vad Reinfeldt lyckades med – dölja vad Moderaterna faktiskt ville göra !….. AKB lurar folk mindre och är därmed bättre !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med om att det är bra sett ur det perspektiv du beskriver. Därutöver hoppas jag innerligt att många fler förstår att Moderaterna inte är ett parti vars politik är bra för Sverige i gemen men mest av allt hoppas jag att AKB:S agerande blir döden för svensk blockpolitik så som vi känner den idag.

  2. Jonny Disenfeldt

    AKB’s dagar var räknade redan från början.

    Hon var ett mycket felaktigt val till partiledare och hennes kapitulation i samband med decemberöverenskommelsen var det största misstag hon kunde gjort. Hon är direkt olämplig och bör avlägnas från ledarposten så snart som möjligt för att partiet ska kunna börja reparera de skador AKB ställt till med

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska varken säga bu eller bä på den punkten. Det enda jag kan konstatera är att Moderaterna under AKB återgått till at vara ett renodlat högerparti och för sådana finns inget större väljarstöd då de individer som direkt gynnas av sådan politik utgör en mycket liten del av befolkningen totalt sett.

    • Patrik

      Hej Anders.

      Jag läste att någon tyckte att decemberöverenskommelsen var bra! Den personen måste ha missat att SD är det näst största partiet. Hur skulle det svenska folket tycka när Åkesson blivit Statsminister när deras parti är det största? Jag för min del tycker att Kd med Ebba bestämde sig för att fälla det sämsta beslut som tagit på senaste åren.

      Mvh
      Patrik

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Den som tror att SD kommer att bli största parti lever i en dröm – Tror man att övriga partier skulle släppa fram Åkesson som statsminister lever man riktigt uppe i det blå som jag ser saken.

        • Patrik

          Hej Anders.

          Har du missat kontentan av DÖ. Det parti som är störst men inte har egen majoritet ska få sin budget och övriga beslut genom riksdagen genom att de andra partierna är skyldiga via DÖ att rösta med det största partiet. DÖ är det mest idiotiska beslut som som gått igenom riksdagen på senare år. Betydligt större dumhet än Alliansens femte jobbskatteavdrag. Men på dig så låter det som att det var synd att Kd tillslut insåg hur dumt DÖ var och såg till att den gick i graven.
          Ett annat sätt att tolka ditt svar är att så länge som nu är största parti så ställer ni upp på DÖ men så fort vinden vänder så sviker ni ingångna överenskommelser. Det vore i och för sig inte första gången en politiker vänder kappan efter vinden.

          Mvh

          Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Idag finns ingen DÖ och vad Allianspartierna gör är att lägga helt egna budgetar var för sig. med nuvarande parlamentariska läge innebär det at regeringens budget får majoritet och att så sker ser jag inga problem med då det följer demokratins spelregler.

            Jag kan bara svara för mig själv och för mig är en överenskommelse och jag kommer alltid att stå upp för överenskommelser jag gjort och det absolut sista jag gör är att vända kappan efter vinden.

            Politiker som vänder kappan efter vinden är inte långsiktiga och kommer därför sannolikt att bli långvariga i politiken.

            Som politiker måste man även följa vad ens eget parti i demokratisk ordning bestämt vid partiets kongresser och det tänker jag göra framåt även om jag skulle ha en annan uppfattning. Vill jag förändra så kommer jag att försöka göra så genom att skapa majoritet för min uppfattning vid partikongressen.

            Jag har många gånger sagt att politik är ett hantverk där effekterna av politiska beslut ska verka över lång tid och den långsiktigheten måste man ha om man vill skapa ett stabilt samhällsbygge.

            Om du någon gång skulle få för dig att titta igenom alla inlägg jag skrivit så kommer du att se att det är just långsiktighet jag förordar – Det genom att stå fast vid de förslag jag lagt hela tiden.

  3. Leif Andersson

    Varken AKB eller Löfven håller måttet för att kunna vara statsminister. Ju tidigare båda entledigas som partiordförande för respektive parti desto bättre för Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen får stå för dig – Själv tycker jag att Löfven gör massor av bra saker även om han inte alltid är bäst på att förklara vad som ska göras och framför allt varför det ska göras.

      Så om du inte vill ha dessa som statsminister vem vill du då se på posten?

      • Leif Andersson

        Jag hade önskat att Göran Persson gjorde comeback och tog över som partiordförande och statsminister. En av Sveriges mest underskattade politiker enligt min mening. Största anledningen till valförlusten 2006 var att vänsterfalangen inom partiet motarbetade de nödvändiga reformer som behövdes vilket bidrog till att S framstod som ett förändringsovilligt betongparti. Detta bäddade för Reinfeldts politik som totalt förstört landet med okontrollerad massinvandring, ökade ekonomiska klyftor samt en kollaps för de centrala välfärdssystemen. Löfven har nu fortsatt att administrera Reinfeldts politik med fortsatt förfall som för tillfället delvis döljs av en högkonjunktur med extra bränsle av negativ styrränta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Göran Perssons tid är över och bakom oss. Bättre då att satsa på någon som kan fortsätta där han slutade.

    • Krister

      Håller med.
      Åkesson är bättre än bägge.
      Med SD vid makten kan vi
      göra upp med feminism,
      HBT och invandringen.
      Mfl.

        • Krister

          Du slutar nog som champagnesocialist som E Kokk.
          Springer på fina middagar, rör sig i de finaste kretsarna
          och har förslag om att pensionärer skulle få statliga
          bidrag så at de kan behålla sina sommarhus (SANT! faktiskt).
          DET är sossar i verkligheten. Men 2018 skall NI alla städas ut.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte det minsta orolig för att bli utstädad för det kommer inte att ske. Sedan står jag fast vid mina ideologiska ideal. Jag är trofast mot idealen – Däemot är jag otroligt otrogen vad gäller vilka metoder jag använder för att försvara idealen.

  4. Erik

    Det är bra att AKB sätter fart i det politiska landskapet. Vi kan inte ha den ordningen i Sverige att vänster- och miljöpartiet är med och styr skutan. Det kommer inte att bli lätt för något parti att förhålla sig till AKBs propåer. Vem kommer att ”gifta” sig med vem? Vill verkligen sossarna hänga med Sjöstedt och MP? Kan S acceptera Centers liberala idéer gällande arbetsmarknadspolitik och migration? Sossarna har ju av någon outgrundlig anledning lyckats hålla sig borta från sin idé om migration. Det finns ingen i Sverige som vet var de står i denna fråga egentligen. Finns det hos S samma strömningar som när man tog det numera ökända luciabeslutet? Lövfen lyckades med konststycket att under senaste partikongressen år 2015 helt bortse från migrationen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min förhoppning är att det politiska landskapet kommer att ritas om radikalt och att blockpolitiken därmed är kommer att dödförklaras.

      V och MP är politiska partier som alla andra och utövar det inflytande de kan men om valet står mellan inflytande från V och MP alternativt SD så tror jag att majoriteten av svenskarna väljer de två förstnämnda vid varje tillfälle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan så vara men jag är övertygad om att det är så det kommer att bli. Dessutom är t.ex. mats Knutsson inne på precis samma linje som mig vilket visar att jag inte är helt fel ute i mina antaganden.

      Den info jag fått från mina kontakter och som går rakt in i partiapparaterna i många partier talar inte heller de emot mitt påstående så jag känner mig därför trygg i det jag skrivit.

      • Lars Flemström

        Ja, om det är Mats Knutsson som avsätter och tillsätter regeringar, och det vill han ju gärna göra. Men media verkar inte vara riktig överens. Den ena kvällstidningen, vars huvudägare står norska Fremskrittspartiet nära, förkunnar grötmyndigt ”Bomben som kan knäcka alliansen”, medan den andra kvällstidningen (vars ägare står L nära) framhåller det glada budskapet (sett med borgerliga ögon). ”Äntligen opposition”.

        Jimmie Å är positivt överraskad, men samtidigt något återhållsam. Ur hans synpunkt är nyheten nog för bra för att vara sann. Om möjligt ännu gladare är Anders Forss, som uppenbarligen tycker att det vore väldigt bra med ett starkt SD-dominerat högerblock. Att detta skulle verka mobiliserande för vänstern är gammalt vänstersekteristiskt tankegods:

        ”V och MP är politiska partier som alla andra och utövar det inflytande de kan men om valet står mellan inflytande från V och MP alternativt SD så tror jag att majoriteten av svenskarna väljer de två förstnämnda vid varje tillfälle.”

        Det ser inte så ut i väljarundersökningarna…

        Det var inte länge sedan, men det har Forss tydligen redan glömt, som Jan Björklund föreslog att SD borde få ett reellt politiskt inflytande, tvingas ta ansvar, med följd att partiet skulle tappa väljarstöd. Det är ett handikapp för de andra partierna, att alla jämförelser är mellan vad de gör och SD säger. Uppenbarligen förs en diskussion inom alliansen hur SD ska behandlas, dock utan att man hittills har funnit och enats om en konkret handlingslinje.

        Det är ett handikapp för alliansen att man inte kan drivaa oppositionspolitik, utan att SD blandar sig i och stödjer alliansens förslag, så att de samlar en majoritet. Sett ur alliansens synpunkt utnyttjas dett a av S, som tvingar allianspartierna att avstå från att bedriva aktiv oppositionspolitik, under hot om att denna kommer att stödjas av SD.

        Det är ett oerhört högt spel, när S först låter Mp urvattna S-förslagen, och sedan låter V frisera regeringsförslagen, innan de läggs fram för alliansens för godkännande. Allianspartierna vill nog att S ska gå till dem först, och ställa Mp och i synnerhet V åt sidan.

        Jag tror att tiden håller på att rinna ut för strategin att hota alliansen med att SD kan komma att stödja alliansen, om densamma inte längre vill dansa efter SVMp:s pipa. Genom att helt fräckt svara ”Men då får väl SD stödja oss, och då får NI ta konsekvenserna, för det är ju NI som låter extremister bestämma landets öden”…

        Naturligtvis leder detta till ett slags normalisering av synen på SD, som ett parti som man kan tala med, men inte förhandla med. Med AKB:s utspel ökar pressen på Löfvén att välja sitt sällskap.

        Sett med borgerliga ögon, och inte bara med borgerliga ögon, låter alliansen regeringen (som inte är en rent socialdemokratisk regering) köra landet i botten för att väljarna ska upptäcka att så är fallet före nästa val – och rösta på alliansen. Och detta tycker alliansens, och särskilt Moderaternas väljare. är en ansvarslös strategi.

        Nu är det inte bara borgerliga väljare som tycker det, utan även många socialdemokrater. Personligen tycker jag att det vore bra om regeringen faller, och vi får en blocköverskridande regering i stället – eller en rent socialdemokratisk regering, som gör upp med alliansen.

        Med rådande valresultat är en S + M -regering att föredra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med dagens parlamentariska läge och fram till nästa val har vi at förhålla oss till den mandatfördelning som finns i riksdagen och med den i beaktande fungerar den regering bestående av S +C +L som sedan får aktivt eller passivt stöd från v och MP som det mest logiska alternativet.

          • Lars Flemström

            Om vi ska förhålla oss till nuvarande mandatfördelning i riksdagen, så är S + M den enda tvåpartikonstellation, som skulle få egen majoritet i riksdagen. Ingen trepartikonstellation, vari inte både S och M ingår skulle ha egen majoritet. Men tre partier behövs ju inte, eftersom det räcker med S och M.
            A
            Hur du än vrider och vänder på saken, så kommer ditt förslag – om någon skulle vara du nog att försöka genomföra det, ge SD ett avgörande inflytande. Hur mycket du än ryar om saken, så är isolera SD inte din högsta prioritering. Den är i stället att knuffa ut M och Kd åt höger för att de partierna ska ingå i ett sort SD-lett högerblock.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är fullt medveten om att de skulle få egen majoritet men det behövs inte absolut majoritet för att styra Sverige med nuvarande parlamentariska läge.

            Det finns minst två partier V och MP som aldrig någonsin skulle stödja ett förslag från SD eller M och har vi ett läge där S + C + L styr skulle den konstellationen vara större än M + SD + KD tillsammans med nuvarande mandatfördelning i riksdagen. I ett sådant läge blir den regering jag föreslår oerhört stark då V och MP om de inte stödjer regeringens förslag med högsta sannolikhet kommer att lägga ner sina röster. Oavsett om de stödjer eller lägger ner så kommer således regeringens förslag att få majoritet vilket innebär att politiken kan genomföras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.