Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna visar sitt rätta ansikte – Hotar fälla regeringen.

Jag har länge sagt att Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning utvecklats åt precis fel håll och att man sedan länge lämnat den väg Reinfeldt och Borg med flera slog in på när man lanserade Moderaterna som Nya Moderaterna.

Under AKB har återgången till det högerparti som Moderaterna alltid varit gått oerhört snabbt och ett blåare Moderaterna än någonsin tidigare är nu en realitet så bara sett till det är jag inte speciellt förvånad över att väljarstödet minska som det gör.

Anna Kinberg Batras hot om att fälla regeringen och motiven till hennes utspel bör nog synas närmare i sömmarna än att bara rakt av köpa de skäl hon anger för ett sådant agerande i debattartiklar och diverse andra utspel.

Min tro är att AKB är både frustrerad och konfunderad över att Moderaterna backar i undersökning efter undersökning samtidigt som väljarstödet för framför allt Centern och Annie Lööf växer. Att SD för första gången på lång tid visar bättre siffror än på länge i den undersökning Aftonbladen/Inzio publicerade och att det ser ut att ta sina väljare från Moderaterna oroar säkert även det.

AKB:s motiv för att försöka fälla regeringen har således mer att göra med hennes minskade förtroende som partiledare och Moderaternas opinionsmässiga motvind än något annat. Högst sannolikt känner hon även att hennes position som partiledare är hotad om fallet fortsätter vilket även det spelar in i hennes agerande.

AKB försöker sig på att spela ett mycket högt spel – Ett spel vars alla drag från motparten jag tror att hon och Moderaterna har mycket svårt att överblicka i dagsläget.

Hon är dock uppriktig när hon säger att detta är ett Moderat förslag och att hon inte förankrat detta med övriga Allianspartier vilket i sig till viss bevisar min teori ovan.

Att Annie Lööf snabbt är ute och säger att hon och Centern inte kommer att medverka till detta ger bara ytterligare stöd till det jag anfört ovan.

Centerpartiet har ett helt annat momentum när de får agera på egen hand utan att överskuggas av Moderaterna än när de agerar tillsammans med Moderaterna och detta momentum är jag säker på att Annie Lööf vill behålla. Lööfs uttalande om att hon vill att svenska folket efter nästa val ska få den regering de förtjänar inbegriper med all säkerhet ett stärkt Centerparti vilket bäst sker om de agerar på egen hand fram tills nästa val.

Att i detta läge låta sig överskuggas av Moderaterna är därför uteslutet för Centern om jag tolkat det som sagts korrekt. Samma sak gäller Liberalerna som även de tjänar på att verka på egen hand och bygga upp partiet på egna förslag och en egen politisk agenda.

Vore jag Annie Lööf och Jan Björklund så skulle jag fortsätta på inslagen väg och på egen hand fram till nästa val och försöka stärka det egna partiet än mer enligt den metod som visat sig fungera mycket bra fram till nu.

Om Centern på nytt ställer sig i skuggan under Moderaterna är jag övertygad om att man förlorar det momentum som driver dem för närvarande och att stödet för Centern skulle börja sjunka tillbaka.

Om AKB gör allvar av sitt hot ser jag två möjliga utvägar för sittande regering – Endera utlysa nyval alternativt söka det samarbete mellan S + C + L som jag tidigare sagt att vi Socialdemokrater bör söka för att kunna lyfta ut MP ur regeringen.

En ombildning av regeringen till förmån för en konstellation besående av S + C + L  med 154 mandat skulle i dagsläget inte bli en majoritetsregering men väl en som ensam skulle samla större stöd än M + KD + SD som samlar 148 mandat tillsammans. Med det sagt så är denna väg sannolikt den bästa fram till nästa val då jag inte ser några som helst poänger i att hålla et nyval så här nära nästa ordinarie val.

Skulle en sådan konstellation visa sig omöjlig att bilda skulle jag om jag befann mig i Stefan Löfvens skor utlysa ett nyval – Ett nyval jag är övertygad om att AKB vill undvika till varje pris med nuvarande opinionsvindar för Moderaterna. Jag är även övertygad om att KD vill undvika ett nyval då ett sådant baserat på nuvarande opinionsstöd skickar KD ut ur riksdagen.

Allt detta sagt så tror jag i slutändan att det enda resultatet av utspelet blir att det blir ”Business as usual” och att nuvarande regering sitter kvar fram tills nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

76 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Det finns en stor majoritet i Sveriges riksdag för allianspolitik, enligt demokratins regler ska flertalet styra över fåtalet och det är givetvis som så att Löfvens regering ska avsättas. Den borde aldrig getts tillträde till makten. S+Mp regeringens paralyserade hantering 2015 har lett till irreparabla skador på det svenska välfärdssystemet och skadorna blir bara allt värre med en dålig politik.

    Batra i sig bör avgå omedelbart och bereda plats för en trovärdig moderat partiledare, någon som motsatt sig den s.k. decemberöverenskommelsen (som slängde svensk demokrati i soptunan). S länge hon sitter kvar så skadar hon sitt parti oerhört mycket.

    För S borde detta att alliansen tar över vara en väg ut. Det som kommer att hända under kommande år är en alltmer fördjupad kris i det svenska samhället på alla fronter och en fortsatt oundviklig nedmontering av det svenska välfärdssystemet när kostnaderna för 300 000 anhörig invandrare ska läggas till befintliga kostnader som Löfven orsakat 2015 när 160 000 illegala migranter släpptes in i landet.
    Då kan det vara skönt för S att stå vid sidan av och peka på alliansen och försöka lura sveriges befolkning att allt är alliansens fel…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att det kommer att bli enligt de scenarion jag målat upp – Nyval – Koalition mellan S, C och L eller business as usual. Av dessa tror jag den sista är den mest troliga och att ett scenarion utan något av de sista två kommer att leda till nyval.

      • Lars Winter

        ” Jag tror att det kommer att enligt de scenarion jag har målat upp ”, enligt dagens yougov S – C och L 34.9 % S – MP och V 33.5 % M – C – L och KD 37.7 % och M och SD 46.1 %
        Att tro kan man göra i kyrkan men opinionen är helt annat. Att säga att yougov är inte trovärdigt stämmer inte heller, senaste valet prickade den bland 3 närmaste valresultat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den mandatfördelning jag presenterat i inlägget stämmer och är rakt av hämtad från Riksdagens hemsida.

  2. Petter

    Ja det är väl detta som jag förutspått och som jag hörde på fikarasten välkomnades av majoriteten i en verksamhet med 30 st anställda inom en industrigren .Trots att de flesta anställda på nåt sätt är LO anslutna.
    Och C och L kommer att ställa sig bakom alliansen i detta scenario kan du vara säker på.

    Tror inte riktigt att politikerna förstår den negativa inställning som finns mot S bland ”vanligt” folk .
    Jag är vare sig för S eller alliansen ,om samtliga politiker på båda sidor kunde sluta att föra sina väljare bakom ljuset och samarbeta i stället vore det bästa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att stödet för S kommer att öka uppemot 40% om vi klarar av att förklara vårt politiska budskap på ett sätt dagens människor kan förstå att relatera till.

      • Olle

        Det tror jag inte, S har levererat för lite av vad de lovat . Att Sverige går bra vad gäller arbetslösheten beror inte på S politiken än utan på det läge som varit inom industrin. Tror att allt focus statsminister haft på väldspolitiken och inte inrikes har skadat S. Kommer en dip i konjunkturen inom 2 år blir det riktigt besvärligt .Ja vi får se vem som har rätt men missnöjet sprider sig hos landets väljare snarare än ökar. Och trots C säger sig stå på S sida så kommer många att fly C inför valet. Och L är väl inte mycket att räkna med .Tror inte heller att MP klarar spärren vid nästa val.Tror också att det blir förändringar i Umeås styre 2018

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tittar du på de vallöften S gav innan valet så kan du se att vi uppfyllt oerhört många av dessa och att leveransen mot avgivna löften är god.

          Sedan kan man som du altid försöka skylla på andra saker än bra Socialdemokratisk politik när saker går bra. Att industrin stärks och att vi rör oss uppåt i alla internationella index beror på en enda sak – Rätt sorts politik.

      • Robin

        Dream on.
        Handling säger mer än ord. Tror folk känner att man ”förklarat”.

        Däremot fascinerande att inte fler kommer ihåg då Alliansen förklarade.
        SD och Trump jublar! De som tänker gråter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De förklaringar vi givit är förvisso riktiga – Däremot anser jag att vi inte förklarat på ett sätt som dagens människor kan förstå och relatera till och det är det vi måste ändra på. Hade förklaringen förståtts på rätt sätt hade vi redan nu haft 40% eller mer i väljarstöd.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Hade förklaringen förståtts på rätt sätt hade vi redan nu haft 40% eller mer i väljarstöd.”

            Ja idiotförklara väljarna bara Anders, de förstår ju inte sitt eget bästa …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag idiotförklarar inte väljarna utan snarare är det så att jag säger att vi Socialdemokrater inte förklarat vård budskap tydligt nog. Det påståendet kan aldrig riktas mot väljarna utan bara mot oss som parti.

          • Krister

            – Däremot anser jag att vi inte förklarat på ett sätt som dagens människor kan förstå och relatera till och det är det vi måste ändra på. Hade förklaringen förståtts på rätt sätt hade vi redan nu haft 40% eller mer i väljarstöd.

            Hur kan det komma sig att S som funnits i massor av år inte kan förklara
            sin egen politik så att väljarna förstår?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sannolikt av den enkla anledningen at det i vårt parti liksom i andra partier finns många politiker som aldrig arbetet utanför politiken alternativit inte jobbat utanför på åtskilliga år.

            När man slutar umgås med vanliga människor ute i samhället och delar vardag och diskussioner med dem uppstår lätt en sådan situation och att det är så har jag fått belägg för gång efter gång när jag diskuterat vår ideologi och den politik den leder till med olika människor.

  3. Lars Flemström

    S + M är fortfarande den enda tvåpartikonstellation som har egen majoritet i riksdagen. Och det är just denna tvåpartikonstellation som styr Sverige idag, när inte Mp lyckas bromsa, för då styr ingen. Det är dessutom ett faktum att M tar ansvar för Sverige, idag ännu mer än under Reinfeldtiden. Medan Mp inte alls tar ansvar för Sverige. Att vi socialdemokrater i åtskilliga frågor inte gillar det sätt, på vilket M vill ta ansvar för Sverige, är en annan sak.

    De ständiga låsningarna inom SMp-regeringen visar att det är bättre att ta ansvar, även om det blir på Moderaternas villkor, än att ingen tar ansvar. Men det är dock också ett faktum att en S + M -regering, skulle det varken bli på enbart Moderaternas eller enbart på Socialdemokraternas villkor, utan någon kompromiss i de frågor man är oenig om. För övrigt är S och M eniga i fler frågor, än vad man vill erkänna utåt. Och så har det varit länge.

    Jag tror dessutom att vi är många inom både S och M, som har tröttnat på låtsas-spelet, och vill att båda partierna tillsammans ser till att Sverige får styrfart, på samma sätt som moderata direktörer och socialdemokratiska fackliga företräda sedan länge tillsammans sett till att de svenska företagen har styrfart. M är det enda allianspartiet som med bevaradt trovärdighet som ett borgerligt parti, skulle kunna ingå ett tillfälligt regeringssamarbete med S för att rädda Sverige.

    Att C och L skulle vilja riskera att förloras sina borgerliga marginalväljare (vart skulle de gå i så fall) i ett hopplöst försök att fria till diverse vänsterextremister, (genom en plötslig vänstervridning av dessa partiers politik) är fria fantasier

    Tiden för Löfvén att utlysa ett nyval, med snart bara ett år kvar till ordinarie val, håller på att rinna ut. Allt tyder på att Löfvén är beredd att under ytterligare en tid försöka styra Mp dit han vill, genom att elda under hästens buk. Följden kan förstås bli att det inte kommer att finnas något Mp efter nästa val, då vi kommer att återfinna Fridolin som VD för någon av våra större friskolekoncerner.

    Jag tror att alla, och inte minst miljön, skulle tjäna på att Mp lämnar regeringen omgående och ombildas till en utomparlamentarisk miljörörelse.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso är den konstellationen den enda som skulle ha egen majoritet men du bortser från att MP och V sannolikt skulle stödja en allians mellan S,C och L än rösta för ett förslag som kommer från M,KD och SD. Röstar de inte med den regering som jag föreslår så kommer de att lägga ner sina röster och oavsett vilket av sätten de bestämmer sig för innebär det att den regering jag föreslår har majoritet för de beslut de lägger fram.

      Min tro är dock att AKB kommer att avgå och att det kommer att bli business as usual fram tills nästa ordinarie val då tiden fram dit tvärt emot vad AKB uttryckt är relativt kort.

      AKB:s tal om at tiden är för lång ska snarast ses gälla hennes tid som partiledare i tider med fallande opinionstöd än något annat.

  4. Alexander

    Annie Lööf visar att hon vill fortsätta med den vansinniga invandringspolitiken som lett till dagens problem och låsta läge. Blir intressant att se vilka partier som gynnas av det här utspelet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad detta leder till i förlängningen återstår att se – En effekt jag är rätt säker på är att det kommer att leda till AKB:s avgång som partiledare för M.

      • Jonny Disenfeldt

        AKB var redan från början en total härdsmälta av M att välja som partiledare. Om hon försöker nagla sig fast som partiledare så kommer hon att fortsätta att skada sitt parti väldigt mycket.

  5. Bergis

    Varför inte S+SD+V? Sossarna har ju genomfört nästan hela SDs politik nu och SD är ett socialkonservativt parti som skulle passa perfekt med socialdemokraterna.

      • Bergis

        Är det allt du har att säga Anders? Först kallar ni SD för nazister för att dom vill stänga gränserna. Sedan genomför socialdemokraterna stängda gränser just för att situationen har blivit ohållbar. Borde inte SD få ett erkännande och en ursäkt här?. Om jag mitt på dagen säger att solen är uppe. Då kan väl inte du säga att månen är uppe? Det blir ju jättetokigt Anders. Håller du inte med mig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns ingen anledning att be SD om ursäkt Bergis. I SD:s fall bygger deras inställning på en i grunden rasistisk och främlingsfientlig inställning till invandrare.

          I fallet S och för övriga partier som var med och agerade för förra höstens ställningstagande handlade det inte om det utan om att skapa kontroll och ordning och reda i ett läge där en situation ingen i världen kunnat förutse inträffade.

          • Bergis

            Jo SD förutsåg vad som skulle hända om man öppnade gränserna på vid gavel. De kämpade för stängda gränser många år före kollapsen förra året så du kan inte säga att det inte gick att förutse. Här finns det sprickor i ditt resonemang och det var precis dit jag ville ha dig. Du är schack matt Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den stora anstormning som kom hösten 2015 kunde ingen förutse och fram tills dess hade Sverige en invandring på en nivå som var hållbar både kort- och långsiktigt.

            Sverige klarar av att ta emot ganska många varje år utan större problem om vi har en fungerande integrationspolitik. Migrationspolitiken var således inget problem – Däremot har integrationspolitiken eller snarare avsaknaden av en fungerande sådan varit ett problem och det problemet kvarstår delvis även om det steg för steg blir bättre och bättre.

            Om du tror jag är schack matt så tror du mycket fel Bergis.

            I dag på nyheterna så redovisades hur vi blev 10.000.000 miljoner invånare i Sverige och det statistikern från SCB sa var intressant. Han sa att Sverige vuxit mycket sakta jämfört med resten av världen och att Sverige fallit tillbaka vad gäller storlek som nation i ett globalt perspektiv. Han sa att Sverige idag borde ha varit 26 miljoner invånare om vi skulle ha strävat efter att behålla den storlek vi hade efter andra världskrigets slut och den uppgiften borde ge oss ett perspektiv på hur världen utvecklats.

            Att i ett sådant läge påstå att vi inte ska ha invandring är inte hållbart. Invandring ska vi definitivt ha både nu och framledes – Det sagt så ska invandringen vara blandad och inte bestå enbart av flyktingar vilket jag skrivit om i många inlägg.

  6. Jonny Disenfeldt

    ”Ett nyval jag är övertygad om att AKB vill undvika till varje pris med nuvarande opinionsvindar för Moderaterna. Jag är även övertygad om att KD vill undvika ett nyval då ett sådant baserat på nuvarande opinionsstöd skickar KD ut ur riksdagen.”

    OM AKB och alliansen var förnuftiga skulle de i ett sådant nyval gå fram med en gemensam allianslista och sedan fördela alliansens nya mandat mellan sig baserat på senaste valets inbördes storleksfördelning. EN allians mot S, Mp, V och SD. Därmed riskerar inget alliansparti att drabbas av den odemokratiska 4% spärren

  7. Lars Flemström

    AKB har alldeles rätt i att Sverige måste byta regering – snabbt. Men i stället för att hymla, borde hon tala klarspråk om vilka moderater som ska ingå i regeringen Löfvén 2.

    Socialdemokrater, som har gjort till en huvuduppgift att splittra alliansen, kommer i stället att splittra socialdemokratin. Ska 2017 bli ett nytt 1917, då man ”skakade lössen ur den röda fanans veck”, som segrarna i den interna partistriden sa? Eller blir det den svenska arbetarrörelsen undergång?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Flera så kallade ”experter” är inne på samma linje som jag och det bästa som kan hända Sverige är att blockpolitiken dör.

  8. Mr Sound

    Äh, Batra är desperat samtidigt som Annie L och Major Björklund är sugen på en blocköverskridande uppgörelse. SD kommer ändå gå segrande ur denna sandlådepolitik då sosseväljare knappast vill se S göra upp med C och L.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som Socialdemokrater har vi samarbetat med både Liberaler och centern tidigare och jag tror att många Socialdemokratiska väljare skulle gilla ett sådant samarbete om det innebär att vi kan undvika MP i regeringssamarbetet.

  9. Alexander

    Det fantastiska är att ALLT detta beror på en sak, det maniska beteendet att ´ta avstånd från SD. Hade politikerna för många år sedan insett problematiken som skulle komma med den idiotiska invandringspolitiken hade vi inte haft dagens situation. Då hade ”sjuklövern” kunnat fortsätta växelregera utan att bekymra sig om Jimmie Åkesson. Nu står vi här, och gamla fiender måste kanske samarbeta för att undvika ”nazizsten” eller vilket dagens epitet är.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att kalla den migrationspolitik Sverige tillämpat och tillämpar för idiotisk är långt ifrån korrekt. Förutom den stora anstormning som blev så låg de volymer av invandrare som kom till vårt land på volymer som vi kunde hantera.

      Det som däremot bör och borde kritiseras är avsaknaden av effektiv integrationspolitik för det är i den och inte i migrationspolitiken som problemen finns och funnits.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Förutom den stora anstormning som blev så låg de volymer av invandrare som kom till vårt land på volymer som vi kunde hantera.”

        Knappast, arbetslöshet bland svenskfödda 4% och sjunkande, bland utlandsfödda 25% och stigande. En allt större grupp utlandsfödda med låg utbildning och växande utanförskap.

        ”Det som däremot bör och borde kritiseras är avsaknaden av effektiv integrationspolitik för det är i den och inte i migrationspolitiken som problemen finns och funnits.”

        Eftersom integration inte fungerar, samhället tar emot betydligt fler än som kan effektivt integreras och det pågår i flera årtionden så är det fel på BÅDE migrationspolitiken OCH integrationspolitiken.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso sitter migrationspolitiken och integrationspolitiken ihop på olika sätt även om företeelserna i sig är helt skilda saker.

          Med rätt integrationspolitik kan vi snabba på integrationen och det är i detta problemets lösning ligger. har vi en fungerande integrationspolitik vilket vi strax kommer att ha så kan vi utan vidare ta emot de volymer som kommit till vårt land under de sista 10 åren.

          Däremot vet alla att vi inte klarar anstormningar som den i höstas vilket är naturligt.

          Därför vill jag i framtiden se en ordning där det är integrationspolitikens effektivitet som styr hur många vi tar emot från tid till annan.

          • Mr Sound

            Nej, det klarar vi inte av. För faktum är att vår ökade arbetslöshet beror till 100% av invandringen. Att trycka in människor i offentliga sektorn (din definition på lyckad integration) kommer inte leda till ett rikare Sverige, snarare fattigare.

            Studerar man BNP/capita är det just de senaste årens invandring som resulterat i att vi inte blir rikare, oavsett om man vill lura befolkningen med jobbskatteavdrag.

            Tycker du och politiker i största allmänhet är för dåligt insatta i ekonomiska effekter om man ökar en befolkning – lätt att hamna i känslospåret när ni argumenterar.

            Men en sak är säker, pensionärerna som sitter på våra äldreboenden och bidragit hela sitt liv till att bygga upp välfärden tackar givetvis för att de får bidra ytterligare så att de som ska trygga vår välfärd (läs ”högutbildade” från tredje världen) får all inclucive. Gäller ha buffert i befolkningen, helt plötsligt händer det något – kanske kommer väl till pass när 80-talisterna går i pension…

            Orkar inte raljera över din ståndpunkt längre men tyvärr har du inte det som krävs för att bli en bra politiker, för det måste man ha förmågan att ta till sig fakta och se verkligheten från vad den är.

            Annars får du upp på fjället vandra och söka svaren, igen…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det enda svar du får på denna kommentar är att ditt första stycke är fel och att du utgår från fel parametrar – Arbetslösheten totalt sett går ner så att påstå at den ökar och at invandringen står för 100% av ökningen är inte relevant.

          • Lars Flemström

            Anders Forss har en oerhört cynisk inställning till skyddsbehövande (flyktingar). Hur många flyktingar som ska tas emot ska inte avgöras av skyddsbehovet och eventuella alternativa lösningar på problemen i flyktingarnas hemländer, utan av ambitionen att ha jämnt flyt i det svenska maskineriet, som varken får gå på tomgång eller stoppas upp av några proppar. Om vi nu antar att hälften sorteras bort och skickas hem, så kommer den andra hälften att på något sätt spottas ut i det svenska samhället. Lagren av oönskad arbetskraft blir överfulla, men utgör likväl ett potentiellt hot mot lönerna och arbetsvillkoren för dem, som har jobb.

            Detta är inget hotell, vilka många flyktingförläggningar en gång har varit. Likväl resonerar Forss som om flyktingbranschen vore just ett hotell. ”Nu kommer det inte längre så många, så vi har lediga rum till alla. Vad säger du? Har inte de, som kom i förra veckan, checkat ut? Det var ju bara en tillfällig anstormning i förra veckan, så att vi tvingades stänga hotellet för nya gäster. Men nu kommer det inte fler än att vi hinner skriva in alla i gästboken… ”

            Ärligt talat, Anders Forss: Flyktingar ska vi ta emot, för att hjälpa skyddsbehövande så länge de behöver skydd. Inte för att bevisa något i inrikespolitiken. Hur kan du skilja mellan ekonomiska flyktingar och flyktingar med ”genuina asylskäl”? Skillnaden beror på byråkratiska beslut av Migrationsverkets rättschef. Det är ytterst ekonomisk misär som skapar politiska flyktingar.

            Problemen måste lösas i hemländerna. Men så länge de fattiga ländernas nästan enda konkurrensfördel är de låga lönerna, är det bättre om folken där stannar och exporterar till oss. I stället för att komma innanför tullmurarna och dumpa löner här. Socialdemokraterna har alltid varit ett frihandelsvänligt parti. Sverige är ett litet och starkt exportberoende land. Vad som möjligen är bra för USA, behöver inte med nödvändighet vara bra för Sverige.

            Och vad är det som ska locka tillbaka företagen till USA? Jo, kraftigt sänkta skatter för företagen och dess ägare. I kombination med åtgärder mot den illegala invandringen, så att det blir amerikanska arbetare (vita och svarta) som får jobben. Den amerikanska hemmamarknaden är ofantligt stor jämfört med den svenska.

            Den mexikanska hemmamarknaden är också mycket stor. Med ökad köpkraft för mexikanerna går det nog att sälja merparten av den mexikanska produktion, som nu exporteras till USA, i Mexiko. Anders Forss har alltså en mycket konstig syn på flyktingar, att de är något slags handelsvaror, samtidigt som han förordar en handelspolitik, som kommer att förvärra arbetslösheten i flyktingarnas hemländer.

            Med följd att …. ? Det blir nya ”anstormningar” – av de starkaste, friskaste, driftigaste och mest kreativa – som behövs på hemmaplan för att driva fram en förändring där. Den form av handelspolitik, som Anders Forss propagerar för – export av människor i stället för export av varor – är vår tids slavhandel. Dags att kritiskt granska en råa kapitalism, som står bakom Mp och vänstersosseriet. Som är de verkliga högerpopulisterna – klassisk högerpolitik, som döljs av ordsvall av vänsterretorik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tro är att vi med en solidarisk migrationspolitik i EU aldrig kommer att få ens så många med skyddsbehov att vi ens kommer upp till den maximala kapacitet vi vid varje tillfälle klarar av att ta emot.

            När jag pratar om effektiv integration och att sätta människor i arbete ser jag två saker framför mig – Enorma pensionsavgångar och enorma behov av arbetskraft för att ersätta de som går i pension. Nästa sak jag ser framför mig är en kraftig personalförtätning inom offentlig sektor som en effekt av åratal av personalminskningar och underlåtenhet att anställa mer när verksamheterna ska serva fler invånare. Fler i offentlig sektor innebär mer pengar till konsumtion och mer konsumtion innebär mer anställningar i privat sektor. När vi väl fått detta piano att börja spela kommer det att fortsätt att göra så oerhört länge – kanske till och med för evigt med rätt pianist = politik.

            Min grundinställning är att vi ska ta emot de med skyddsbehov och att vi då ska göra så solidariskt med alla andra EU-länder. De vi tar emot ska integreras på ett bra och effektivt sätt för att bli en naturlig del av vårt samhälle och huruvida de vill resa tillbaka hem om och när förhållandet i det forna hemlandet tillåter det ska varken du eller jag avgöra – Den frågan ska den som fick asyl i Sverige avgöra själv.

  10. Lars Flemström

    Flera så kallade experter tycker som Anders Forss. Har du då inte genomskådat dramaturgin? Jo, det är som teater med TV:s programchefer som manusförfattare och regissörer. Man skildrar inte nyheterna, man skapar själv nyheterna som sänds. Detta bl.a. genom egen vinkling av politikernas uttalanden, genom intervjutekniken, o.s.v. Allt för att det politiska skeendet ska ge maximal spänning.

    Redan när Juholt tillträdde som partiledare för S, försökte TV göra S; V, Mp och SD till ett sammanhållet block. Detta misslyckades eftersom Juholt vägrade spela sin tilldelade roll som blockledare även för SD, men följden blev ett makalöst mediadrev, som tvingade fram hans avgång. Nu försöker TV göra om blockpolitiken, precis som Anders Forss vill ha den, alltså ett ”högerblock” bestående av M, Kd och SD, samt ett ”vänsterblock” bestående av S, L och C (regeringspartier) och V och Mp (stödpartier till regeringen).

    Hur Sverige styrs, försöker programcheferna göra till ett underhållningsprogram i TV. Det är som om jakten på tittarsiffror skulle bestämma vinnare i idrottsmatcher. Jag tror dock att detta kommer att misslyckas, bl.a. därför att alliansen har varit alltför framgångsrik och har varit alltför sammansvetsad för att något alliansparti medvetet ska riskera att hamna utanför riksdagen. De försöker bara positionera sig i kampen om inflytande inom alliansen.

    Hur kan du veta att L och C inte var informerade i förväg om AKB:s utspel? De vill väl också ha en viss dramaturgi, eftersom det gynnar deras egna partier och alliansen som helhet. Man inte samma dramaturgi som de ”experter” som vill ha samma regeringskaos som Anders Forss tydligen vill ha. En mitten-vänsterregeing, som har gjort sig beroende av Mp och V.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan visst hålla med dig om delar av det du anför om media och deras motiv för att tycka si och så men då jag vet att du följer min blogg och att du även kommenterat ämnet tidigare så vet jag att du vet att jag anfört detta som ett tänkbart scenario långt innan det som hände igår.

      Idéen om att S +C + L skulle kunna utgöra regeringsunderlag är en sak jag påstått länge. Tittar man på Sverige historiskt så kan man se att det är betydligt närmare mellan S och mittenpartierna än det är mellan mittenpartierna och M och att blockpolitiken behöver dö och begravas tror jag att varje tänkande människa kan inse när det politiska landskapet förändrats på det sätt det gjort under de sista 8 -10 åren.

      En regering bestående av S + C + L skulle inte alls bli beroende av MP och V – Snarare så blir det så att dessa 2 partier aldrig kommer att rösta med en höger som består av M och SD då KD med all säkerhet åker ut ur riksdagen. En sådan regering skulle därför bli en mycket handlingskraftig regering och jag är helt övertygad om att dessa 3 partier skulle kunna samarbeta mycket bra tillsammans om så blir nödvändigt och då utan att kompromissa med sina respektive ideologiska värdegrunder.

  11. Alexander

    Anders

    Tycker du att utvecklingen stöder ditt påstående om att vi klarat volymerna på invandringen? Jag tänker på ett ständigt ökande utanförskapsområden. Går den ekvationen ihop?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi håller som bäst på med att forma en väl fungerande integrationspolitik och att så sker just nu i skrivande stund gör mig mer än övertygad om att ekvationen kommer att gå ihop utan problem.

      • Alexander

        Du tycker att vi klarat de senaste 10-15 årens volymer. Är det ökande antalet utanförskapsområden ett tecken på det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det du hoppar över att förstå är att den situation som gällt de sista 10 åren inte kommer att bestå med en fungerande integrationspolitik på plats. Det är därför vi ska diskutera framtid och inte historia då framtiden är det enda vi kan förändra.

          • Jonny Disenfeldt

            Det som vi sett de senaste årtiondena är bara en försmak av hur det kommer att bli, allt kommer att förvärras i en accelerande takt. En enkel extrapolering ger detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så länge jag får vara med och bestämma och påverka så är min spådom att det kommer att bli bättre – Vändningen både i Sverige och Europa har kommit och fler och fler kommer att inse att Socialdemokratisk politik är den enda politik som bygger de hållbara och jämlika samhällen merparten av befolkningen eftersträvar.

  12. Alexander

    ”Vi kommer strax att ha en fungerande integrationspolitik”

    Efter årtionden av misslyckanden är det dags. Hur är det dock ingen som vet. Det integrationsprojekt jag redovisade var bara fel, men vad som i stället ska göras fick jag inget svar på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har i en rad inlägg redovisat hur jag anser att en fungerande integrationspolitik ska struktureras och hänvisat dig till att läsa dessa inlägg om du vill se mer på djupet hur detta bör gå till.

      På din fråga så sa jag att det inte går att lämna något svar med mindre än att träffa de inblandade – I vart fall inte om man är seriös och den uppfattningen tror jag merparten av alla som läst svaret kan ställa sig bakom.

  13. Jonny Disenfeldt

    ”det inte går att lämna något svar med mindre än att träffa de inblandade ”

    Allt är alltså tankeprodukter som inteens fästs på ett papper …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man som Alexander vill att jag ska berätta hur man ska lösa ett problem han hänvisar till så är det minsta man bör göra at träffa de som varit direkt inblandade för att direkt med dem lyssna på vad problemet består i, hur utvecklingen sett ut före och efter och vilka åtgärder som vidtagits. Att påstå at man kan göra något utan at ha et sådant möte är inte seriöst vilket jag tror att även du inser.

      När jag har genomfört affärsutvecklingsprojekt tidigare kan jag inte genomföra dessa med mindre än att ha personliga möten på flera plan och samma sak gäller detta om man ska komma med en lösning som är relevant och seriöst menad.

      • Jonny Disenfeldt

        Ge oss istället resultatet av nya utredningar som ska till riksdagen, referens till vilka som ingått i arbetsgruppen som tar fram den nya integrationspolitiken etc etc. vi är läskunniga … att du behövt träffa presumtiva skatteflyktingar öga mot öga i din rådgivningsverksamhet är något helt annat.

        Sanningen är att det har inte under årtionden funnits någon fungerande politik på området och det finns det fortfarande inte, politiker i alla partier står tomhänta och har inget att komma med somger någon större effekt

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det arbetet pågår både inom regeringen och inom politiken och efter nästa partikongress är jag rätt säker på att vi kan börja presentera den mer i detalj.

          Vi Socialdemokrater står vare sig tomhänta eller handlingsförlamade i frågan – Däremot är det så att vi jobbar på med den tills vi är klara innan vi avslöjar vad vi tänkt oss och då därför att det är viktigt att det som ska ersätta det som inte fungerar blir både effektiv och fungerande,

  14. Alexander

    Jag är tillräckligt gammal för att ha varit med om oräkneliga integrationsprojekt. Utbildningar, praktikplatser, extratjänster, simundervisning, byggande av idrottshallar och f-n vet allt. Det har inte hjälpt mot det ökande ”utanförskapet”. Nu, efter alla år, har Anders Forss lösningen som fixar detta. Förlåt mig om jag tvivlar…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tvivla – Själv vet jag att mina förslag är både relevanta och fungerande genom sättet på vilket jag implementerat den i mitt eget kvarter och dess grannskap med goda resultat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med är de inte 100.000-tusentals Alexander och hur detta ska genomföras har jag beskrivit i detalj i åtskilliga inlägg så titta där ser du hur.

  15. Alexander

    Några reflektioner på det Anders skrev:

    1: Är det alltså dina förslag som regeringen kommer att anamma?

    2. Berätta gärna KONKRET vad du gjort och vilka resultaten är.

    3: Ser du någón skillnad på att genomföra det i ditt kvarter kóntra hela lendet?

    4. Blir alla som hör dina ideér häpna över att ingen tänkt på det innan du gjorde det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Några av den kommer definitivt att anammas i en eller annan form då vissa redan blivit eller är på väg att bli konkret politik och som jag svarat i tidigare kommentarer så finns inlägg i min blogghistorik som du kan gå in och läsa om du konkret vill se vad jag menar bör göras.

      Det är ingen skillnad på et helt land och ett kvarter då det vi gjort här inte är speciellt revolutionerande. Allt vi gjort är att utgå från alla människors lika värde före att med vänlighet bygga broar och skapa förtroende mellan olika kulturer för att därifrån kunna diskutera samhällsbygget på ett sätt alla kan förstå och relatera till.

      Att förstå varandras likheter och olikheter och vad som skapat dem är steg 1 – Därifrån och framåt är resten sunt förnuft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ingen bristande insikt – Att arbetslösheten går ner totalt sett är fakta. Att mer behöver göras för att sätta invandrade arbetstagare i arbete stämmer men den biten kommer vi att lösa med fungerande integrationspolitik så jag är inte orolig.

  16. Alexander

    Nordstan i Göteborg är ett skolboksexempel på det jag pratat om. Det är sådana personer som utan anledning attckerar folk, fast Anders kanske vill ha det till att de blir provocerade. Problemet är till 100% ”importerat” vilket också Expressen skriver om i dag. Nu är jag väldigt nyfiken på vilka KONKRETA förslag som Anders varit med om att utarbeta för att stoppa detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har vistats på Nordstan åtskilliga gånger och vistas fortfarande där med jämna mellanrum rätt frekvent och då på olika tider på dygnet och fram till nu har jag aldrig upplevt och/eller sett någon som påminner om det du beskriver.

      Med rätt integrationspolitik vars utformning jag beskrivit i olika inlägg så kommer de problem som säkerligen finns att försvinna – Fram tills dess är högre polisiär närvaro lösningen för att stävja brott.

  17. Alexander

    ”Jag har inte upplevt något som påminner om det du skriver”

    Det var inte så oväntat…

    ”Med rätt integrationspolitik så kommer de problem som finns att försvinna”

    Återigen inget KONKRET. Bättre integrationspolitk betyder INGENTING om du inte kan berätta vad det innebär.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har givit konkreta förslag i många inlägg till vilka jag hänvisar dig så gå dit och läs så ser du att jag varit oerhört konkret om något.

  18. Jonny Disenfeldt


    Forss första regel :

    Om inte Anders Forss personligen sett och upplevt något så existerar det helt enkelt inte. Det känns tryggt att veta för oss andra … keep calm …

      • Jonny Disenfeldt

        Ja just det Anders Forss, det var ju vad du gav uttryck för ovan när du skrev

        ”Jag har vistats på Nordstan åtskilliga gånger och vistas fortfarande där med jämna mellanrum rätt frekvent och då på olika tider på dygnet och fram till nu har jag aldrig upplevt och/eller sett någon som påminner om det du beskriver.” ,

        inser du det ? Nä…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst reportaget i Expressen och trots att jag varit där många gånger så har jag aldrig upplevt dessa problem. Ska man tor artikeln så är dessutom problemen isolerade till en rätt liten grupp och i artikeln framgår att polis och övriga samhällsorgan har börjat arbeta med problemet vilket innebär att det säkert kommer att få en lösning inom en relativt snar framtid.

  19. Alexander

    ”Några av dem kommer defintivt att anammas”

    Så det finns alltså färdiga förslag som partistyrelsen klubbat?

    ”bygga broar, allas lika värde, diskutera samhällsbygget”

    Är det de sakerna som ska ordna upp problemen i Nordstan och Malmö? Det var tungt och konkret, t om revolutionerande. Vad sade de ledande Socialdemokraterna om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs inläggen jag hänvisade till om du vill se mina förslag i detalj. Därutöver ska sägas att brobyggande och samförstånd runt hur och varför Sverige ska byggas som det ska har oerhört stor betydelse för att samhällsbygget ska lyckas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.