Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk arbetsrätt under attack från näringslivet.

Det är med stor sorg i hjärtat som jag idag läser en artikel i Tidningen Arbetet om hur personliga assistenter i Falun som jobbar i ett privat assistansföretag fick sina tillsvidareanställningar omvandlade till visstidsanställningar som kan avslutas med 2 veckors varsel – Dessutom utan fackliga förhandlingar.

Att visstidsanställningarna dessutom kan sägas upp utan att några skäl behöver anges med 14 dagars varsel gör inte saken bättre utan påvisat bara att det är hög tid att vi som regeringsbärare ser till att stärka lagstiftningen så att företeelser som detta blir omöjliga att genomföra.

Oavsett av om vi får igenom en sådan skärpt lagstiftning i riksdagen eller inte finns det en sak vi kan göra och det är att starta med att förändra synen i vårt eget parti och börja med denna skärpning i alla sammanhang där vi Socialdemokrater har makten.

Kommunal och LO-rättsskydd har tagit detta till rättslig prövning och menar att företaget i fråga brutit mot lagar och avtal och har fört fallet vidare till arbetsdomstolen för att få saken avgjord slutgiltigt. För mig som Socialdemokrat finns det ingen anledning att vänta på detta domstolsbeslut – För mig är ett agerande här och nu det som gäller.

Att detta kan ske i Sverige i vår moderna tid påvisar något som jag sagt länge. Arbetsrätten är urholkad och nyliberalismens politiska agenda är att härska genom att söndra – I detta fall genom att söndra fackföreningarnas betydelse för trygga anställningar med schyssta villkor.

Som Socialdemokrater måste vi reagera och göra något åt detta innan saker går helt överstyr. Att reagera är dock inte nog – Förutom att reagera måste vi även AGERA och då agera snabbt och skyndsamt.

En bra start på detta agerande är att de till att politiken tar sitt ansvar och att vi centralt i vårt parti Socialdemokraterna ser till att arbetstagarnas situation i både egen verksamhet och upphandlad verksamhet lever upp till vad som historiskt varit schyssta löner, arbetsvillkor och anställningstrygghet.

Därför vill jag att vi Socialdemokrater snarast möjligt fattar beslut om att följande ordning ska gälla för egen och upphandlad verksamhet i de kommuner, landsting/regioner, verk/myndigheter där vi utgör den politiska majoriteten.

Jag vill att vi i alla upphandlingar och i alla avtal med entreprenörer ska kräva:

  • Att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm för de som arbetar i verksamheten och att avsteg från detta bara kan göras i samråd med fackföreningarna.
  • Att krav ställs på att kollektivavtal ska finnas för verksamheten.
  • Att all tillsvidareanställd personal per automatik ska följa med till den nya entreprenören i samband med entreprenörsbyte.
  • Att den tim- och/eller visstidsanställda personal som följer med får tillgodoräkna sig den LAS-tid denne intjänat hos föregående entreprenör.
  • Att all tid som tillbringas på arbetsplatsen jämte 1 timmes avdrag för mat och fika rast ska vara betald tid och norm utan möjlighet till avsteg.

Genom att införa krav om självklarheter som detta har vi Socialdemokrater visat att vi tar ansvar för Sveriges arbetstagare.

Som varande ett arbetarparti ser jag ingen annan utväg en den jag beskrivit ovan för att säkerställa att marknaden inte ensidigt kan rasera den svenska arbetsrätt och anställningstrygghet som våra förfäder slogs för under lång tid.

Därför låt oss både reagera och agera och låt oss göra det nu!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

12 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Du glömmer en viktig sak nämligen att vi i Sverige har den friheten att ansöka hos Skatteverket om F skattsedel så kan man starta och försörja sig på egen hand inom vilken bransch som helst.Har du provat någon gång i ditt liv så kanske det går upp en liljeholmens vad debet och kredit innebär?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag vet mycket väl vad det innebär att vara egen företagare men i det jag skrev om i blogginlägget funkar det inte att vara sin egen. I upphandlad verksamhets ska alla som arbetar vara anställda hos den vinnande entreprenören.

  2. Jonas E

    det är ju detta som Alliansen och SD vill ha i praktiken – dom påstår en massa annat för att lura väljarna, men det är ju detta och lönedumpning som dom bevisligen jobbar för !.

  3. Johan

    Kom ihåg hur kommunal tappade många medlemmars förtroende när de avslöjades hur ansvarsfullt de använder sina medlemmars pengar.
    Även inom den fackliga rörelsen finns rävar som skor sig på arbetarnas dyra medlemsavgifter och tyvärr många lågavlönade medlemmar!

    Fast det måste väl förstås vara nyliberalismens fel som allt annat i samhället idag.
    Vad enkelt allt är idag bara att skylla på någon annan varför inte i stället på ett moget och ansvarsfullt sätt lägga energi på förändringar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Helt rätt att Kommunal förlorade medlemmar men tappet är stoppart och trenden vänd – med ny ledning växer kommunal och det fler och fler inser är att utan facket så står man sig slätt om det blir konflikt och/eller problem.

      • Johan

        Visst kan det vara så att trenden vänt.
        Det vi ska komma ihåg och aldrig glömma är att utan journalisters granskande så hade detta forstatt.
        På bekostnad av medlemmarna pengar och förtroende. Att facktoppar leker med pengar är ett dåligt tecken och tyvärr så finns detta garanterat fortfarande fast nu är man mer försiktig.
        Så ett tips är att se vilka man går armkrok med för sanningen kommer för eller senare fram!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Pengar är alltid en lockelse – Alldeles speciellt så om det inte är ens egna och oförsiktigt bruk av pengar kommer vi säkert att få se även framledes på olika sätt och i olika organisationer och partier.

          Sanningen uppdagas alltid till slut den uppfattningen kan vi vara helt överens om.

          • Johan

            Girighet finns på alla plan både fackligt och i näringslivet!
            Så man ska vara försiktig med vilka man prisar och lovordar och vilka man beskyller!

            Sedan kan jag tycka att som du kallar det oförsiktigt bruk av medlemmarnas pengar borde kallas stöld! För de ansvariga vet exakt vad som är rätt och fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst ska man vara försiktig men den största girigheten finns utan omsvep i näringslivet och att även vissa fackliga gör fel ibland försvarar eller förminskar på inget sätt den girighet som florerar bland företagsägare och storkapitalet.

  4. Johan

    Hur kan du påstå att det är där den största girigheten finns?
    Tror inte en av kommunals medlemmar som på sin låga lön betalt fackavgift för att se hur de i dina ögon sett ” inte så giriga” super, äter och bor osv håller med dig!
    Då måste du se över din moralisk kompass!

    Kan hålla med dig om att alla kan göra fel ibland fast det försvarar eller förmildrar inte det faktum att broarna mellan giriga facktoppar och medlemmarna är bränd. En bro byggd av förtroende En för alla och alla för en!
    Här visar det sitt tydliga ansikte och du fortsätter som din röda tråd att skylla allt på alliansen eller näringslivet.

    Vem kan rättfärdigt mäta vem som är girigast?
    Inte jag Anders då jag vet hur fruktansvärt kommunalsmedlemmar kände sig efter det avslöjandet.

    Om nu näringslivet är så giriga så vad kallar du de som ”stjäl” ser till jobbet försvinner genom att sänka rotavdraget?

    Att du personligen har en tråkig attityd mot näringslivet och storkapitalet är tråkigt men, Anders om jag kunde så trollar vi bort hela näringslivet och jag låter även mitt trollspö trolla bort storkapitalet.

    Vad har du då kvar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hände i Kommunal har fått effekt genom att ledningen bytts ut och regelverket förändrats och det är just den reaktionen som gjort att medlemsantalet nu växer. Med det gjort så är bron restaurerad och allt eftersom kommer medlemmarna att inse att den är säker för passage vilket i sak redan skett därför att medlemsantalet ökar.

      Men som jag sa tidigare så är det i näringslivet de stora obalanserna sker och att använda rot för att styra över på mer nybyggnation för att bygga bort bostadsbristen är inte fel väg att gå. Byggbranschen skriker efter arbetskraft och jag är helt övertygad om att ingen med kompetens för att bygga kommer att sakna jobb under överskådlig framtid med rådande bostadsbrist i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.