Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeåmoderaten Anders Ågren gör klart att han vill sammarbeta med SD.

Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå tycker att det är rätt av Moderaterna att föreslå att de ska försöka lägga en gemensam Alliansbudget för att sedan med hjälp av SD fälla regeringen.

Det uttalandet kan bara tolkas på ett sätt så vitt jag ser saken.

Med det uttalandet har Anders Ågren klart och tydligt tagit ställning för att samarbete med SD och det ställningstagandet tycker jag att det är bra att han meddelar redan nu och i god tid så att Umeåborna redan nu vet att en röst på honom och Moderaterna indirekt är en röst på SD.

Det Umeås moderata väljare nu har att ta ställning till är vilket parti de tänker rösta på om den inte indirekt vill stödja SD  – Detta om man inte redan innan dess sett till att Anders Ågren i samband med nästa val hamnar på icke valbar plats och ersätts med en person som tar avstånd från den linje Anders Ågren öppet deklarerat att han stödjer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

98 kommentarer

  1. Alexander

    SD och Moderaterna har en bra chans att få ett starkt mandat efter nästa val. Hänger dessutom KD kvar så tror jag de tre bildar regering.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bägge partierna kommer at backa utifrån det stöd de hade i förra valet så den regeringskonstellationen ser jag inte som speciellt trolig.

      • Ördög

        Sd kommer ingalunda att backa, utan bli största parti. Den giktbrutna och uttjänta Sosseadeln kommer att hamna rejält på efterkälken.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den drömmen får du gärna nära för mig gäller att arbeta hårt för motsatsen.

  2. Alexander

    Anders

    Vad är det KONKRET du syftar på som ska få SD att minska från ca 20% till under 12,9%? Du hade ett inlägg från 1 December där du förklarade att nu börjar resan utför riktigt ordentligt, ner mot fyra procent. I januaris mätningar ökar stödet. Så, vad är det som kommer att hända som får så många att fly SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Helt rätt så är det så att jag spått att SD:s stöd på lång sikt kommer att ligga runt 4 -5% och anledningen till det är att det är där någonstans andelen svenskar som är riktigt främlingsfientliga ligger och har legat historiskt.

      För några månader sedan korrigerade jag min förutsägelse genom att säga att jag tror at tappet ner dit kommer at ta aningen längre än jag först trodde och att jag därför spår att SD nästa val landar runt 10%.

      Att det blir så bygger jag på många saker bland dem den långsiktiga trenden för SD som pekar neråt. Nu när resultaten av vår Socialdemokratiska politik blir tydligare och tydligare och när människor känner att deras vardag utvecklas till det bättre så är det naturligt att stödet för S ökar och att de som tidigare stött S men övervägt SD återvänder till S.

      • Olle

        Tyvärr tror jag du har fel, SD kommer tyvärr att öka ytterligare inför nästa val.
        Regeringen levererar inte, jusst nu surfar de vidare på den högkonjunktursvåg som startade för några år sen. Inget har blivit bättre inget görs bara snack.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tvärt emot vad du tror så levererar regeringen mycket bra – Fram till nu har vi levererat i de flesta av de vallöften vi ställde ut och i takt med att människor upplever att Sverige utvecklas åt rätt håll och att de får det bättre och bättre kommer stödet för S att öka.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Korrigeringar ner mot de 4% jag förutspått tidigare om det är SD du avser med din kommentar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att uttryckte sig som honom är allvarligt och jag tycker därför att det är bra att han visat kurage och tagit sitt ansvar genom att avgå från alla sina politiska uppdrag.

      • Lars Flemström

        Det är värre än så. En ensam virrpanna? Nej, det är resultatet av en klimathysteri, som hotar med världens undergång. Politiker har blivit skjutna på grund av den typen av skräckpropaganda. Det hände i Sverige. Den skjutne var den svenska statsministern Olof Palme. Hans inställning i kärnkraftfrågan skulle ju leda till världens undergång, enligt domedagsprofeten Torbjörn Fälldin, c.

        Och nu har en förvirrad S-politiker i Småland skrivit att det var Trumps inställning i klimatfrågan som hade ”triggat” honom att önska att Trump blir skjuten. Tror ni att den förvirrade smålänningen är ensam om dessa mordiska tankar? Nej, miljötalibanerna finns överallt. Och deras logik är enkel: Det är bättre med ett mord än att världens hela befolkning på över sju miljarder dör i den klimatkatastrof, som de tror väntar runt hörnet.

        Att det var en socialdemokrat. som uttryckte dessa mordiska tankar, är förstås beklagligt. Men det är ett symtom på något annat: Nämligen det elev – lärarförhållande som S har intagit i förhållande till Mp-magistrarna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Klimathotet är reellt och att förneka det tjänar inget till. Däremot ska det inte heller överdrivas utan det som behövs är en ordentlig debatt i ämnet.

          Så vitt jag kan se och förstå så är den största delen av världens expertis överens om att människans utvinning och förbränning av fossiler är skadlig för vår miljö och att hitta hållbara alternativ till dessa fossiler måste därför vara det vi fokuserar på som jag ser saken.

          Därför tycker jag att Trumps inställning i frågan haltar även om jag på inget sätt reagerar på det sätt som de som vill se honom död reagerat på.

          En levande debatt om klimatförändringar och dess effekter ska vi alltid främja – Dock en debatt med sakliga argument och inget annat som vapen i debatten.

  3. Mr Sound

    Allvarligt talat Anders så bryr sig knappast väljarna om huruvida M samarbetar med SD eller ej för dagens inriktning är katastrofal för landet.

    Men om vi backar bandet och lyssnar på vad Batra sa så ville hon fälla regeringen med en Alliansbudget – som skulle gå om SD röstade på Alliansen. Det är långt ifrån ett samarbete. Är inte det lite oärligt debatteknik du ägnar dig åt? Att försöka förminska någon eller ett parti som kan tänka sig söka stöd utan samarbete av ett demokratiskt invalt parti är minsann bra retorik…eller njae, riktigt kasst skulle jag påstå. Ingen bryr sig, möjligtvis på vänsterkanten klappas det händer med i övrigt är det med en stor gäspning dessa tramsiga utspel läggs i samma hög som dör katten gör sina behov.

    Men nu kommer inte detta att gå, dels pga L och C:s ståndpunkt och dels pga SD som knappast kommer rösta igenom en Alliansbudget utan att få gehör för sina frågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har träffat flera Alliansväljare och även flera Moderata väljare de sista dagarna och det alla med några få undantag säger är att det spelar oerhört stor roll för dem vem M samarbetar med. Skulle M samarbeta med SD och skulle övriga Allianspartier ansluta sig till detta så kommer de at lägga sin röst på S eller något anat parti än Allianspartierna och/eller SD.

      Oavsett av om man tar aktivt eller passivt stöd av SD så är det ett samarbete i en eller annan form. Har man inte egen majoritet i riksdagen blir man beroende av stödpartier och att tro att SD skulle lägga sig platt i alla sakfrågor där de i grunden tycker olika mot Alliansen är att bita sig själv i svansen. Självklart skulle SD ställa krav vilket gör att Alliansen tvingas anpassa sig efter SD:s vilja i vissa frågor för att få stöd i andra och det är precis det inflytandet en majoritet av väljarna inte vill att SD ska få i svensk politik.

      • Mr Sound

        Att du har träffat ett antal (?) moderater som säger sig rösta på S om M och Alliansen i övrigt ansluter sig och får hjälp av SD är tyvärr något du diktat ihop själv. Möjligtvis kan en eller två sagt så men i det stora hela är det faktiskt en majoritet av M-väljare som ställer sig bakom ett samarbete med SD.

        ”När så stor del av Sveriges befolkning röstat på ett parti som SD måste även deras röst få höras oberoende av vad man tycker om deras politik”, skriver en av de tillfrågade M-väljarna.”

        ”Majoriteten av M- och KD-väljarna är också för att föra samtal med Sverigedemokraterna. 81 procent av M-väljarna tycker att det är en bra idé.”

        http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4kkQo/moderata-utspelet-splittrar-alliansvaljarna

        Ert sandlådebeteende kommer endast att ge SD större inflytande, för hur vore det om man tänkte till vilka S samarbetar med innan man kastar skit på andra partiers företrädare? Mina länkar från Twitter visar med all tydlighet vilka ljushuvud S dras med och att dessa också finns inom S.

        Så, lite ödmjukhet bör du ha!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget jag diktat ihop själv Mr. Sound. Det finns oerhört många väljare som ömsom röstar på S alternativt M och som i olika val rör sig mellan dessa partier beroende på vilken fråga som ligger dem närmast om hjärtat.

          De dessa klart och tydligt sagt till mig är att ett M som samarbetet med SD blir omöjligt att rösta på och jag har ingen anledning att ifrågasätta deras besked.

          SD:s röst hörs redan men med så lite som 13% ska man inte ha inflytande över beslut genom att mer eller mindre utöva utpressning mot övriga partier för att stödja deras förslag. Som minoritet får man förhålla sig till att det är majoriteten som styr.

          • Mr Sound

            Med de lättflyktiga väljare som du tydligen har kontakt med går det knappast att säga att M skulle förlora genom ett samtal med SD när opinionen visar att majoriteten är för just ett samtal med SD. Du hittar på, inget ovanligt egentligen men sjukt störande.

            Visst, SD fick 13% i valet men i opinionen ligger SD betydligt högre och det är övriga partier medveten om. Du och några vilsna har dock, utifrån någon obegriplig formel, räknat ut att SD är under 10% vid valet 2018 och S är runt 40%.

            Kan det bli mer fablernas värld än så? Tror inte det!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hittar inte på Mr. Sound det jag relaterar till är ren och skär fakta byggd på egna samtal med människor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mina förutsägelser bygger på egna iakttagelser och på egna studier och inte på andras tyckande.

  4. Alexander

    Det är fler moderater som tycker att Batras förslag är bra än de som tycker motsatsen. Klart och tydligt enligt en undersökning som gjordes direkt efter hennes utspel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den saken kommer att visa sig över tid och det som är det största problemet är att L och C aldrig kommer att acceptera något sådant samarbete – varken direkt eller indirekt och utan dem är Alliansen död.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Utspelet ägde tum igår och det är fortfarande ca 1 månad kvar till nästa omgång opionionsundersökningar kommer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte än. Däremot kan både jag och fler än jag dra slutsatser av hennes handlande och framtiden får visa hur rätt jag träffat. Ett mycket påtagligt resultat du kan se idag är att de andra Allianspartierna klargör att de inte kommer att ta vare sig aktiv eller passiv hjälp av SD och att allt samarbete i utskotten är uteslutet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Har jag aldrig påstått men det innebär inte att det Mr. Sound hänvisar till har rätt.

          • Alexander

            En undersökning visar att hälften av de moderata väljarna tycker att det är rätt av Batra att vilja fälla regeringen. Finns att läsa om överallt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det har gått alldeles för kort tid för att fastslå det Alexander – Om en månad vet vi lite mer om 6 månader ännu mer. Lägg därutöver att M nu befinner sig på kollisionskurs med C och L så är det lätt at inse att utspelet kommer att få negativa konsekvenser för M.

  5. Alexander

    63% av Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD. SIFO har genomfört undersökningen tillsammans med Svenska Dagbladet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag följer utvecklingen men det är allt för tidigt att se vad som blir det slutliga resultatet då valet är långt borta än. Därför står jag kvar vid min förutsägelse för stunden och ser jag anledningen att ändra den så kommer jag att göra så.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det stämmer mycket bra – Hur bra kommer vi att se över de närmaste månaderna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag aldrig påstått Alexander – Allt jag sagt är att partiet är splittrat i frågan och att AKB:s utspel med all sannolikhet kommer att spräcka Alliansen.

  6. Alexander

    Anders

    Hur gör du för att komma i kontakt med de som röstar på Moderaterna? Ringer du? Stämmer träff på stan? Hur vet du vilka som röstar på vad? Hur många har du pratat med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag rör mig rätt mycket i stan och jag känner rätt många människor med helt olika partitillhörighet. Vad de röstar på har de inga problem med att uttrycka och de jag träffat på som tidigare sagt att de tänker rösta på moderaterna har nu uttryckt en annan uppfattning och det är det jag redovisar.

  7. Alexander

    Ytterligare ett exempel på att det är meningslöst att ha en diskussion med Anders. Han har träffat moderater som inte vill samarbeta med SD, så det är sanningen. Plötsligt betyder trovärdiga SIFO ingenting när de får fram att fler än 6 av 10 vill göra det. Är det inte enklast att Anders Forss bestämmer allt i det här landet? Han har ju ALLTID rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den sanning som gäller för mig eftersom det är den ståndpunkten de jag träffat framfört. Jag förnekar inte att det finns Moderater som vill samarbeta men en splittring av Moderaterna ger inget annat än ännu sämre möjligheter att bygga samhället på lång sikt och det var det som var min poäng från början.

  8. Lars Flemström

    Den moderata riksdagsledamoten från Umeå, Edward Riedl, ger rakt motsatt besked mot det, som du försöker lägga in den andra ledande Umeå-moderaten Anders Ågrens mun. Är det en spricka inom Umeå-moderaterna eller ljuger du? Förmodligen har ditt budskap till kvarvarande S-väljare gått fram, att de kan rösta på SD och ändå få en alliansregering. Du borde få medalj för dina insatser som valbuss (i ditt fall får man väl inte säga vallokomotiv) för SD. De ”moderater” som du har pratat med på stan, och enligt dig inte gjort någon hemlighet av sina partisympatier, kan alltså vara gamla S-väljare, som tycker att det behövs röras om i grytan. Det är många som uttalar sympatier för SD i väljarundersökningar och kanske också kommer att rösta på SD av just den orsaken, att de tycker att det måste röras om.

    Du driver gamla S-väljare, som är osäkra på var S står nuförtiden, i famnen på SD. Och dessutom har du ökat stödet bland M-väljare för ett formellt samarbete mellan M och SD. Jag har skrivit åtskilliga gånger att du är en högerpopulist: Klassisk högerpolitik som maskeras som vänsterpolitik genom en svulstig vänsterretorik. Tänk om du får det högerblock, som du så gärna vill ha? Bara för att skrämmas med, eller för att du innerst inne gillar högerpolitik?

    Riedl har skrivit på sin blogg att inget alliansparti ska rösta på SD och att inget alliansparti ska samarbeta med SD. Att Kinberg-Batra vill det, är DIN tolkning av hennes ”kroppsspråk”. Du borde även redovisa dina studier av Ågrens ”kroppsspråk”…. Det här börjar bli riktigt pikant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna försöka utmåla mig som vallokomotiv för SD – Själv vet jag att jag inte är det utan snarare en som står upp för våra Socialdemokratiska ideal.

      AKB har rakt ut sagt att hon vill samarbeta med SD för att fälla sittande regering och samma sak gjorde Anders Ågren då han ställde sig bakom AKB:s uppfattning.

      har du lyssnat på radio och TV denna morgon och läst tidningar denna morgon kan du se att Åkesson välkomnar detta och att han gjort helt klart att de är öppna för diskussion men att de kommer att ställa krav på att få inflytande i AKB:s regering vad gäller vilken politik som ska föras.

      Ågrens uttalande har jag läst från hans blogg snarare än hört honom tala än mindre mött honom så hur hans kroppsspråk ser ut vad gäller detta vet jag inte. Dock har jag tidigare beskyllt både honom och Riedl för att vara oerhört nära SD i sina åsikter så jag är inte förvånad över hans ställningstagande.

    • Lars Flemström

      Nu var det inte Anders Ågren utan Edward Riedl, som jag skrev om. Ågren är moderat oppositionsråd i Umeå, och kan möjligen ha inflytande på vilka moderaterna i Umeå vill samarbeta med. Riedl är moderat riksdagsledamot från Umeå. och vet bäst av de två vilka moderaterna vill samarbeta med på riksplanet.

      Riedl har klart och tydligt skrivit att M inget alliansparti (således ej heller M) har för avsikt att rösta på eller samarbeta med SD. Detta torde vara den moderata riksdagsgruppens ståndpunkt. Om du sprider ut att M vill något annat (mer än vad AKB faktiskt har sagt) ljuger du och lurar därigenom ett mindre antal (jag vill inte överdriva din betydelse) en del tidigare moderatväljare att lämna M för andra partier, inklusive SD. Det är inget som gynnar S, och ökar definitivt inte den i.o.f.s, minimala chansen till ett regeringssamarbete mellan S och L eller C.

      När jag har skrivit om ett eventuellt regeringssamarbete mellan S och M, har det varit endast till nästa val och för att göra slut på regeringens ständiga handlingsförlamning p.g.a konflikterna inom regeringen mellan S och Mp, och naturligtvis med övriga allianspartiers godkännande.

      Jag har varit särskilt noga med det sistnämnda, eftersom hittillsvarande erfarenhet visar att varje försök att splittra alliansen utifrån, bara har lett till att sammanhållningen mellan allianspartierna har ökat.

      Läst tidningen idag har jag gjort. Men vad Åkesson säger, är lika lite som dina studier i kvinnnors (AKB:s) kroppsspråk, en sammanfattning av vad den moderata partiledningen vill. Vad Åkesson har sagt, är vad hans eget parti vill. Det är något som du också borde göra, i stället för att låtsas veta vad andra partier vill, om du vill framstå som mer trovärdig än Åkesson

      Jan Björklund, L, har enligt dagens tidning begärt att AKB preciserar vad hon menar med ”samtala med”. Det är så långt vi kan komma i nuläget. Jag vidhåller att vissa socialdemokraters försök att skapa ett nytt regeringsblock av S, Kd och SD, skadar socialdemokratin och gynnar SD.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Du skrev under rubriken för det inlägg som handlade om Anders Ågren och det var därför jag infogade honom i svaret.

        Att Riedl tycker att beslutet var rätt har jag nämt tidigare så att så är fallet är ingen nyhet. Däremot är det helt klart att denna frågan splittrar partiet vilket i sig är bra om det leder till mindre sympatier för M i nästa val, döden för Allianssamarbetet och en begravning av blockpolitiken.

        Att öppna vägar för nya regeringskonstellationer är vägen framåt och den samlingsregering bestående av S + C + L jag pratat om tidigare blir bara mer och mer trolig med nuvarande utveckling.

        Om du lyssnar till Åkessons krav på inflytande över AKB:s politik om hon bildar och leder en regering med passivt stöd av SD för att fälla regeringens budget samtidigt som hon framhärdar att hon kommer att gå vidare med det hon sagt går det bara att dra en slutsats Lars. M tänker samarbete med SD oavsett av vad de andra Allianspartierna.

        Att framföra den åsikten är inte att ljuga.

        En regerings bestående av S och M ser jag som totalt omöjlig då dessa partier står så långt från varandra som det någonsin går. Då är den S + C + L regering som jag föreslagit ett mycket bättre alternativ då en sådan skulle få igenom sin politik därför att de får stöd av V och MP – endera direkt eller genom att dessa två partier lägger ner sin röst.

        Slutligen så har jag klart och tydligt deklarerat att jag tycker att vi Socialdemokrater redan nu ska förhandla med C och L för att undanröja de hinder och meningsskiljaktigheter som eventuellt kan blockera ett regeringssamarbete oss emellan efter nästa val om valresultatet blir så att detta blir nödvändigt.

        Jag har sålunda varit klar och tydlig på den punkten – Något jag för övrigt är med alla förslag jag lägger.

  9. Alexander

    Om Moderaterna backa i nästa mätning kommer antagligen Anders att påstå att han har rätt. Ett exempel:

    1. Moderaterna har 100 000 väljare.

    2. 63000 vill samarbeta med SD, 37000 vill inte.

    3. Av de 37000 väljer 2000 att byta parti.

    4. Moderaterna tappar stöd.

    Detta påverkar fortfarande inte frågan som var om Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD, det är klart och tydligt på det viset. Ett minskat stöd innebär INTE att väljarna avvisar samarbetet. Däremot att de som gör det kanske byter parti. En MAJORITET av Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD. I alla fall i dagsläget. Fast antagligen spelar det ingen roll vad jag skriver, Anders har ändå rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Moderaterna backar och de röster de tappar tillfaller andra partier t.ex. S så är moderaternas utspel dåligt för Alliansen vilket är vad mina inlägg handlat om.

      Men i grunden är jag glad för rätt hanterat innebär detta döden för blockpolitiken vilket i sådana fall inte vore en enda dag för tidigt.

      Det jag vänder mig mest mot är dock kortsiktighet och populism inom politiken för med sådan bygger man inga stabila samhällsbyggen.

  10. Alexander

    Anders

    Du har påstått att Moderaternas väljare är emot ett samarbete med SD. Det grundar du på de FU träffat i Umeå. SIFO visar att du i DAGSLÄGET har fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min uppfattning baserat på de människor jag talat med är den jag presenterat och som jag sagt massor av gånger så får vi se hur rätt jag har när de långsiktiga konsekvenserna för Moderaterna avspeglar sig tydligt i opinionsundersökningarna. Än är det allt för tidigt att säga vilken trend som blir den långsiktiga trenden och jag har inga problem med att du vill se en annan trend än den jag ser och har sett stöd för hos de jag pratat med.

  11. Alexander

    ”Det är den sanning som gäller för mig eftersom att det är den ståndpunkten de jag träffat framfört”

    Det är din ÅSIKT, ingen sanning. Du skulle inte respektera ett liknande resonemang från Jimmie Åkesson eller någon annan som har en annan uppfattning än vad du har. När jag jobbade i förskoleklass var det vanligt att barnen höll på som du gör. ALDRIG erkänna att de gjort fel, ALLTID en alternativ tolkning och ALLTID hade de rätt. Tycker du, med handen på hjärtat, att du beter dig som en trovärdig politiker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är både min sanning och den åsikt jag har baserat på den input jag fått från väljare.

      Att andra har en annan åsikt har jag inga problem med då vi lever i ett demokratiskt samhälle. Det betyder inte att jag ger upp det jag tror på och självklart kommer jag att jobba för att det går i den riktning jag tycker är bäst – Att ge upp min egen ståndpunkt och därmed den ideologi jag står upp för finns inte i min värld.

      Sedan är det så att det är väljarna som bestämmer i samband med valen vilken ideologi de anser vara bäst och jag kommer att jobba för min så får Åkesson jobba för sin.

      Att stå upp för det man tror på är i allra högsta grad att vara trovärdig som politiker – Detta till de som vänder kappan efter vinden och byter åsikt och ideal för att vinna kortsiktiga opinionsmässiga fördelar.

  12. Alexander

    Anders

    Så beroende på input kan det alltså vara så att alla våldtäktsmän är araber? Om de personer man möter säger så är det alltså en slags sanning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En våldtäkt är en våldtäkt och en våldtäkt är ett brott där förövaren ska straffas. Vem som är förövare och vilken etnisk tillhörighet denne har saknar helt betydelse då brottet varken blir mer eller mindre avskyvärt bara därför att förövaren har ett visst ursprung.

      At som du försöka dela in brottslingar efter etnicitet är både rasistiskt och starkt främlingsfientligt och inget som hör hemma i ett modernt samhälle.

  13. Alexander

    SIFO är alltså numer ett av de institut som inte går att lita på. Deras undersökning som visar på att Moderaternas väljare vill samarbeta med SD är inte korrekt. Det vet Anders Forss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att SIFO inte är att lita på – Det jag påstått är att tiden är allt för kort för att dra en ordentlig slutsats av de långsiktiga slutsatserna – En första indikator på hur de ser ut får vi i samband med nästa SIFO undersökning där vi ser om M tappat eller ökat – Därefter i undersökningarna över nästa 6 månadersperiod som kommer att visa de verkliga effekterna.

  14. Alexander

    Anders

    Du kan ju uppenbart inte förstå vad jag skriver. Om majoriteten av Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD har ju inget att göra med det allmänna stödet för partiet. Är det så svårt att ta till sig?

    ”Tiden är alltför kort”

    Fast du uttalar dig efter att ha pratat med väljare på gatan. Det är ”sant”, men SIFO kan inte göra det eftersom tiden är för kort. Hör du inte hur dumt det låter?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ju väljarna som väljer och de som inte stöder ett sådant samarbete kommer självklart att rösta på ett annat part än M så det har rätt stor relevans.

      Även för mig är tiden allt för kort för att säga hur det ska se ut i det långa perspektivet och allt jag gör är att redovisa det jag hittills kommit fram till – vad den långsiktiga trenden säger får vi återkomma till när mer tid förflutit.

      Att upplysa de som följer min blogg om det jag kommit fram till är samma rätt för mig att redovisa som det är för andra att redovisa vad de kommit fram till – Det är det som kallas demokrati.

      • Jonny Disenfeldt

        Sätter större tillförlit till exempelvis SIFO, SCB och Medlingsinstitutet än till dig Anders. Det är det som kallas trovärdighet som ligger bakom det beslutet.

        Nej, de som inte stödjer det tänkta samarbetet byter inte därmed val av parti bara pga den frågan.
        Alliansväljare vill ha allianspolitik, det är rätt enkelt.
        Det finns många S-väljare som avskyr alla former av samarbete med Mp (och V) men de röstar likväl med S etc etc
        .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får välja att lita på de du vill lita på – jag har aldrig sagt att jag inte litar på SIFO allt jag sagt i denna fråga är att det jag kommit fram till så här långt visar i en annan riktning än den SIFO redovisar. Detta då kompletterat med att det har gått alldeles för kort tid ännu för att veta hur stort det långsiktiga tappet för M kommer at bli över tid. Att det kommer at leda till et tapp är jag helt övertygad om – Lika övertygad som att Alliansen kommer att spricka om inte AKB avgår eller helt byter fot i frågan.

          De som absolut inte kan tänka sig ett samarbete med SD har inget annat val än att byta parti Jonny då det är samarbete med SD som är deras huvudproblem.

          Min övertygelse är att vi Socialdemokrater förlorat röster på att samarbeta med MP – Att V skulle ha något större inflytande över vår politik är mer en skröna som sådana som du gillar att använda sig av än reell verklighet.

  15. Alexander

    Anders

    63% av Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD, håller du med om de siffrorna? I så fall är det oväsentligt om de övriga 37% byter parti. Det påverkar inte att majoriteten av MODERATERNAS väljare vill se ett samarbete med SD. Naturligtvis påverkar det det allmänna stödet och det är självklart ett misslyckande, med MAJORITETEN av MODERATERNAS väljare är ändå positiva.

    Nu har jag försökt 1465 gånger men jag antar att det är tröstlöst…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Moderaterna förlorar 37% av sina väljare så utgör det nästan 8% av deras totala väljarunderlag vilket enligt sista SIFO mätningen skulle innebära att de går ner från dagens 21% i väljarstöd till 13% i väljarstöd och att påstå att det är oväsentligt för Moderaterna är en grov överdrift. Min tro är att ett sådant väljartapp spelar mycket stor roll för dem – Alldeles speciellt om hälften av de 37%.en väljer att rösta på S.

      Min uppfattning i frågan kvarstår – AKB:s utspel är oansvarigt och visar att hon inte har vad som behövs för att i regeringsställning leda Sverige på ett ansvarsfullt sätt.

      • Alexander

        Det är ju inte det jag skriver, har du så svårt att fatta? I frågan om majoriteten stöder ett samarbete med SD är det oväsentligt. Allvarligt talat, hur många gånger måste man skriva samma sak?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur kan det vara oväsentligt för M om de förlorar 8% av sitt väljarstöd på kuppen?

          • Jonny Disenfeldt

            Vilket de ju givetvis inte gör, bara enstaka individer viktar den frågan högre än att få den allianspolitik de vill ha. Sedan räknar M givetvis med att vinna tillbaka en del väljare från SD som de tidigare förlorat, summa summarum blir det mycket små rörelser i väljarkåren pga en enskild fråga av denna karaktären.

            Jag förstår att du försöker hetsa med din negativa propaganda men det är ju samma sak som att varna väljare för att S gett kommunister och socialister i V inflytande på ett litet antal regeringsfrågor för att säkerställa deras stöd … det stora problemet är ju att S gett Mp så stort negativt inflytande över viktiga frågor,vi talar om mycket destruktiv politik här …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi ska ta en ordentlig debatt i frågan 3 – 6 månader från nu vilket är den tidpunkt när utspelet från M och dess påverkan på M sympatisörer kommer att kunna utläsas i den långsiktiga trenden för M i olika opinionsundersökningar.

            Att tro att MP ska ha fått något riktigt stort inflytande i politiken stämmer inte – Visst inflytande har de fått och så här långt har politiken varit allt annat än destruktiv.

            Arbetslösheten sjunker, Statsfinanserna stärks, Skolans resultat skönjer viss förbättring även om mycket återstår – Lägg därtill att vi nu lyckats dämpa den ökningstakt vad gäller sjukskrivningar som Alliansen skapade så skulle jag kalla detta framgångsrik politik snarare ån destruktiv politik.

            Dessa goda effekter och fler ändå är det både du och resten av svenskarna kommer att få uppleva fram till nästa val och det är de goda effekterna som kommer att stärka S på bekostnad av M och SD.

  16. Alexander

    ”det jag kommit fram till visar en annan riktning än SIFO”

    Fast när någon annan gör samma sak påpekar du raskt att mätningarna visar något annat. Då är SIFO, SCB eller valfritt institut sanningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt huvudbudskap angående den SIFO undersökning du hänvisar till har hela tiden varit att det gått allt för kort tid för att se hur stora de långsiktiga effekterna av AKB:S ändrade kurs är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.