Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå kan och ska bli bäst i Sverige på landsbygdsutveckling!

I måndags kväll hade vi möte inom Socialdemokratin i Umeå där embryot till kommunens nya plan för landsbygdsutveckling presenterades – Ett möte i vilket vi alla genom grupparbeten fick komma med tankar och idéer om hur arbetet med bya och landsbygdsutveckling ska gå till för att bli framgångsrik.

Idéerna var många och dessutom oerhört kreativa och jag är helt övertygad om att Umeå har allt som behövs för att bli bäst i Sverige på att skapa en dynamisk kommun där stad och landsbygd lever hand i hand i högönsklig välmåga.

I Umeå finns som jag sa alla ingredienser som behövs:

  • Ett ledande och innoivationsinriktat Universitet.
  • En ung, framtidsinriktad och välutbildad befolkning.
  • En framsynt politisk ledning.
  • Byar med stark byagemenskap.
  • En stark folkrörelseanda och ett väl utvecklat föreningsliv.

Alla dessa saker är viktiga för att bli framgångsrika med landsbygdsutvecklingen så att vi kan skapa en bra balans mellan landsbygd och stad.

Efter gårdagens möte så är min övertygelse om att ”the sky is the limit” vad gäller landsbygdsutvecklingen inom Umeå Kommun.

Tänk er att kunna erbjuda olika saker i olika byarSaker och företeelser som attraherar många och tillgodoser många människors önskan om en specifik livsstil.

  • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö som helt lever efter den cirkulära ekonomins lärosatser.
  • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö som är helt självförsörjande på el och energi.
  • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö där vi säger åt de som vill bo där – Varsågod – Bygg som du vill utan krångel.
  • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö där all mat odlas och framställs på ort och ställe.
  • Tänk er ett universitet som är både Sverige och världsledande inom cirkulär ekonomi med alla som därtill hör.
  • Tänk er framväxten av företag som redan idag utvecklar, tillverkar och tillhandahåller det alla morgondagens människor kommer att se som självklart.

Tänk er därutöver att vi löser kommunikationen genom att erbjuda bra och effektiv kollektivtrafik som via elbussar erbjuder hållbara transporter från byarna in till nav såsom Sävar, Hörnefors med flera från vilka vi har kollektivtrafik med bra turtäthet in till Umeå.

Min tanke är inte att vi ser allt av det ovanstående i alla byar utan att varje by väljer ett koncept och en livsstil och utvecklar den på ett framgångsrikt sätt.

Tänker ni så ser ni samma verklighet som jag ser när jag tänker på framtiden för Umeå Komun och dess invånare – Den verklighet som uppstår när boende både i stan och på landsbygden engagerar sig och slår sina kloka huvuden i hop för att bygga levnadsmiljöer som attraherar de allra flesta oberoende av vilken livsstil man eftersöker.

För mig som Socialdemokrat är det ett förverkligande av detta vi ska eftersträva med den landsbygdsutvecklingsplan vi Socialdemokrater sjösatte i går – För mig är inte frågan längre om utan snarare hur fort alla dessa saker kommer att bli verklighet.

Jag vill därför bjuda in alla er som redan bor i byarna – Ta kontakt med oss politiker – Ta kontakt med er närmaste S-förening så att vi tillsammans kan diskutera hur vi bäst tillvaratar de goda krafterna i er by.

Var och en för sig är vi svaga – Tillsammans kan vi uträtta underverk!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Olle

    Väldigt vilket mode det är att ”gulla” med landsbygden från S sida nu då ,dags att börja röstfiska ?? Det blir väl som med alla trainee jobb ,det blev den berömda tummetotten. Levererar ni så är det bra men tillåt mig tvivla !!!!
    Och i och med den eventuella kilometerskatten så kommer företagen på landsbygden totalt dö ut.
    Kommer inte att finnas nån skogsägare väster om Lycksele som kommer att avverka efter detta.Detta tillåter inte dagens priser på råvaran .och särskilt inte då biomassan. De små livsmedelsbutikerna kommer heller inte att överleva med dessa kostnader. Och mjölkbönderna klarar inte heller detta, nog illa som det är. Ok ,öka priset då! Jo då ökar importen .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer aldrig att ägna mig åt röstfiske Olle – Den politik jag står för ska vara reell och göra det jag säger att den ska göra. Jag tillhör den gruppen socialdemokrater som alltid sagt att vi måste tänka på hela kommunen och inte bara på centrala stan och den åsikten har nu fått så stort fotfäste att den lett fram till utvecklandet av en landsbygdsutvecklingsplan som ska säkerställa att så blir fallet.

      Kilometerskatten kommer inte att införas då majoriteten av våra egna riksdagsledamöter är motståndarfe till en sådan liksom de flesta i oppositionen så jag är inte speciellt orolig över den.

  2. Lars Flemström

    Som jag har skrivit på annan plats, ska kilometerskatten ses i sitt skattemässiga sammanhang, d.v.s. det totala skattetrycket för privatpersoner och företag. Något stopp för skogsavverkning väster om Lycksele kommer det inte att bli, för där finns ju gott om sågverk och träindustrier, som behöver sågtimmer. Men det kommer att vankas goda tider för dem, om de slipper bjuda över massaindustrierna vid kusten för att få tag i sågtimmer.

    Den långsamväxande norrländska skogen ger en betydligt högre kvaliatet på sågtimret än den snabbväxande sydsvenska skogen. Det är ett enormt slöseri med prima skogsråvara att använda densamma som massaved. Högre kostnader för transporterna från skogen, kommer man inte att ha, om kilometerskatten blir lika i hela landet.

    Räckvidden för en lönsam lastbilstransport är lika i hela Sverige, vilket betyder att är transportavstånd för kort för att järnvägstransport ska löna sig, körs timret på lastbil, även om det finns järnväg parallellt. Man borde emellertid investera mer i järnvägar och järnvägsfordon för att få ner kostnderna för järnvägstransporter ännu mer, för då krymper kortaste avstånd för konkurrenskraftiga järnvägstransporter. Vilket i högsta grad skulle gynna det norrländska näringslivet., alla kategorier.

    Det ständiga gnölet, som orkestreraras av mäktiga lobby-organisationer för vägtrafik och flyg, om hur olönsamt allting är i Norrland förstärker bara fördomar om Norrland och sänker investeringsviljan, så att kapitalet flyr från Norrland.I stället behövs positiva signaler. Tala om allting som är bra, i stället. Och om allting som skulle kunna bli ännu bättre med måttliga investeringar.

    Och hur billigt det skulle bli att bo i vattenkraftkommunerna, om vattenkraften skulle beskattas där den produceras. För i så fall skulle vi se kraftiga sänkningar av kommunalskatten i inlandskommunerna, samtidigt som de skulle kunna expandera sina utgifter lika kraftigt.

    Men nu handlade ju inlägget om landsbygdsutveckling inom kustkommunen Umeå, som för all del också har en inlandsdel, (”det kustnära inlandet”) som också kan utvecklas. Jag håller verkligen med om att det finns goda möjligheter till en stark landsbygdsutveckling i hela Umeå kommun. De, som tvivlar på politikernas löften, borde i stället engagera sig själva i projektet. Så blir det svårare för politikerna att smita från vad de lovat, och samtidigt lättare för politikerna att uppfylla sina löften.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som su säger i slutet så är det bara att engagera sig politiskt om man tvivlar – Själv menar jag det jag säger när jag påstår att framtiden för byarna inom Umeå kommun är ljus och att jag kommer att kämpa för att planen utförs planenligt.

  3. Vicky

    Ni är pinsam! Först vill ni avveckla skolor (inte ens en punkt på eran lista för att utveckla landsbygden) Punkt 1 borde väl vara att ha kvar skolorna så att folk vill flytta ut på landsbygden? Så att barn familjer vill ut på landet?
    Kom ut i byarna Du, Hans och Moa vettja….de löna sig inte att sitta på ett stadshus och ”bestämma” saker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tillbringar det mesta av min tid ute och med att träffa människor i olika miljöer och landsbygdsutvecklingen kommer att bli bra det törs jag lova. Dessutom finns det andra saker än bara skolan som lockar.

      • Vicky

        Ja ni lovat mycket, de ha man ju märkt…men hålla de är sämre tyvärr. Tänk på att pengarna ska räcka också, innan man lovar nåt.
        Oj då, ja de beror ju på hur man se de. Jag tycker skola är jätte viktigt på en landsbygd för att locka folk. I övrigt tycker jag att dom andra punkterna ser bra ut.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst måste pengarna räcka till och de kommer de att göra så länge vi lägger en plan över många år och följer den till punkt och pricka. Du har helt rätt Vicky som politiker måste man veta att man förmår hålla det man lovat innan man lovar det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.