Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu får Trump lära sig vad politik innebär!

Donald Trump får nu lära sig den hårda vägen hur politik faktiskt fungerar och att grundlagar och andra regelverk som finns på plats finns där av en anledning.

Populism fungerar måhända i talat språk och vad gäller symbolhandlingar – I verkligheten och i det politiska systemet är det dock andra faktorer än populism som styr.

Så kan man sammanfatta Trumps bakslag om inreseförbudet.

Förvisso beskyller Trump motparten för att försöka politisera situationen men det argumentet tycker jag faller på eget grepp då det Trump praktiserar är just politik och politiska symbolhandlingar.

Att allmänhetens allmänintresse av att kunna resa fritt väger tyngre än risken för för en eventuell risk för rikets säkerhet i just detta fall tycker jag är en korrekt bedömning.

USA har bra koll på vilka länder de terrorister som utförde 11 september attackerna kom från och att fortsatt tillåta medborgare från dessa länder att resa in till USA medan man stoppar medborgare från andra länder som inte var inblandade gör enligt mitt förmenande att beslutet om inreseförbud i allt det gör handlar om diskriminering mot specifika folkgrupper.

Det ska bli spännande att följa denna ”dokusåpa” – Mitt tips är att även beslutet i nästa instans kommer att gå Trump emot. Förhoppningsvis lär han av detta och inser att politik är bra mycket mer än populism och populistiska beslut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Anders Forss har skrivit ”Att allmänhetens allmänintresse av att kunna resa fritt väger tyngre än risken för för en eventuell risk för rikets säkerhet i just detta fall tycker jag är en korrekt bedömning.”

    Spontant tycker jag samma sak. Men ingen av oss är president, eller ens federal domare i USA. Och bör därför inte vara så tvärsäkra i vårt tyckande.

    Forss skriver dessutom om allmänhetens intresse av att kunna resa fritt i just detta fall. Vad vet vi om just detta fall, förutom att Trump inte har offentliggjort några fakta, som stödjer hans beslut? Det brukar vara sekretess på sådana saker, men nog finns skäl att misstänka att det inte ens finns sekretessbelagda fakta av tillräcklig tyngd för att stödja beslutet.. Det är som med ubåtarna i den svenska skärgården. Finns de? Inga fakta av tillräcklig tyngd för att bevisa deras existens har offentliggjorts?

    Och det handlar nu inte om ”allmänhetens allmänintresse av att kunna resa fritt” utan om personer, som redan hade inresetillstånd, och möjligen också om amerikanska medborgare av utländsk härkomst och andra personer som med amerikanska myndigheters medgivande redan var bosatta i USA.

    Vad i övrigt gäller ”allmänhetens allmänintresse av att kunna resa fritt”, så finns den rätten bara i svenska miljöpartisters fantasi, vad gäller resor utanför sitt eget land. Alla har rätt att röra sig fritt inom sitt eget land, samt att återvända till detta. Enligt Europakonventionen, som inte gäller utanför de europeiska staterna, har alla som vistas lagligt i något europeiskt land, samma rätt. Detta innebär bl.a. att svenska myndigheter inte har rätt att tvångsförflytta människor från ”utanförskapsområdena” ens om syftet är att bryta segregationen.

    Men varje land har alltså rätt att bestämma över utlänningars rätt att resa in i landet, dock att EU-länderna har att följa vad EU har bestäm därom.

    Någon allmän rättighet att resa in till USA finns alltså inte. Utan nu handlade det om personer, som på ett eller annat sätt redan hade fått tillstånd.

    Terroristattackerna 11 september var för femton år sedan, och dessutom var terroristernas hemländer (deras statliga myndigheter) inte på något sätt inblandade, varför diskussionen om just de terroristerna härkomst är fullständigt irrelevant. Genom att blanda in 11 september försöker man visa att det skulle handla om diskriminering av muslimer, trots att berörda länders hela folkmängd motsvarar högst 1 / 5-del av världens alla muslimer.

    Dessutom har ju en mängd terroristattacker, inte minst i Irak och under senare år även i Europa, förekommit under de gångna femton åren. Den person, som ledde attackerna i Paris, hade ju f.ö. varit bosatt i Märsta i Sverige under flera år, och var känd av den svenska säkerhetspolisen, som dock inte ansett sig kunna gripa honom.

    Jo, nog ter sig listan över länder ,som inreseförbudet riktar sig mot, märkligt mot bakgrund av att Sverige inte finns med på listan, trots Sveriges uppenbara oförmåga, för att inte säga ovilja, att ta itu med terroristerna på hemmaplan – så länge de inte angriper mål i Sverige, utan bara mål i andra länder. Men det skulle väl bli ett ramaskri om svenskar inte fått resa runt i världen, som de själva behagar.

    En av de svenskar, som har gjort det, heter väl Anders Forss? Du skriver kanske i egen sak …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.