Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen är Gymnastikens Hus i Umeå invigt.

Under eftermiddagen har jag haft äran att få delta i invigningen av Gymnastikens Hus på Marielund i Umeå och jag utbrister därför i samma fras som under invigningen uttalats av många – ÄNTLIGEN!

Den frasen kan jag skriva under på än mer efter att med egna ögon sett stoltheten och glädjen hos utövarna och efter att ha pratat med alla gymnaster och övriga som visade en enorm glädje över att detta projekt äntligen är färdigställt.

Att gymnastik är en så stor sport som den är i Umeå är en glad nyhet som gör öppnandet av Gymnastikens Hus än större och viktigare än jag någonsin föreställt mig.

Denna fråga har stötts och blötts inom kommunen i 27 år allt sedan 1990 och då framför allt därför att Vänsterpartiet gjort allt som stått i deras makt för att förhindra och fördröja projektets genomförande.

Vänsterpartiet har under hela processen varit förgiftade av vem som äger väggarna till lokalen där verksamheten finns – För oss övriga är det innehållet, hyran och det faktum att kommunen fullt ut kontrollerar lokaliteterna som är det viktiga när vi avgör vart verksamhet ska byggas.

Vänsterpartiet pratar tillsammans med Arbetarpartiet ofta om slöseriet med kommunala medel och om skrytbyggen. Att då gå emot saker som gör att kommunala medel sparas samtidigt som nyttjandet inte blir dyrare för kommunen och skattebetalarna utan snarare billigare förvånar därför de allra flesta skulle jag gissa.

Hursomhelst är det jättekul att denna invigning nu kunde gå av stapeln så att alla gymnaster får sin egna permanenta anläggning. När Gymnastikens Hus nu blivit verklighet och är i full drift är jag övertygad om att vi snart kommer att ha Umeågymnaster i Sverigeeliten.

I skrivande stund pågår färdigställandet av etapp 2 av anläggningen vilken kommer att innehålla alla ”mattsporter” såsom brottning, boxning, kampsporter etc. vilket gör anläggningen än mer komplett. 

Lägg därtill alla tider tillkomsten av dessa anläggningar kommer att innebära i befintliga idrottsanläggningar så är det lätt att förstå att tillkomsten av Gymnastikens Hus kommer att innebära ett lyft för fler idrotter än gymnastiken och mattsporterna.

Jag vill ge en stor eloge till Ari Lejnonen (S) och Lennart Johansson (M) som politiskt drivit på och sett till att Gymnastikens Hus blivit verklighet – Därtill till Balticgruppen som äger fastigheten och byggt anläggningen.

Förutom dessa två politiska företrädare såg jag både Byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S) och flera ledamöter i fritidsnämnden på invigningen vilket jag tycker är bra. Dock saknade jag framstående representanter från både C, L och MP samt från Vänsterpartiet.

Avslutningsvis vill jag började genom att utbrista ÄNTLIGEN – Dessutom i ett stort LYCKA TILL i er nya anläggning till alla gymnastikvänner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

10 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Vad jag läst så var kalkylen för eget kommunalt GH vid Midgårdsskolan lägre driftskostnadsmässigt och dessutom gav eleverna en bra gympahall. Så V var nog klokare än majoriteten här, ekonomiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      PÅ inget sätt Urban – Detta alternativ är inte dyrare dessutom ligger det betydligt bättre till ur kommunikationssynpunkt.

      • Johan

        Snacka om dubbelmoral!
        Att ena stunden på ett hatiskt sätt se orättvisor i skattesatser och företagande som skapar vinster. Att vi ska ha det så jämställt!

        Sedan stå och slå sig på bröstet och njuta av allt man lyckas tillföra i Umeå centrum.
        Det var ju tråkigt att det aldrig finns en slant över till en skolrenovering. Olika budgetar visst men, kanske en omflyttning hade gett sörforsskolan den akuta renovering som behövs!

        Nä, Anders detta visar du tydligt i din blogg hur ni vill ha ert Umeå vårat Umeå kommun.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I fallet Gymnastikens Hus så är både kommunen och idrottsutövarna vinnare. Kommunen har fått en anläggning med samma hyra som om vi byggt den i egen regi dessutom utan att låna upp de pengar som behövs för att bygga den och utan att riskera att kommunens inflytande och bestämmande över lokalbokning och andra viktiga principer gått förlorad.

          Detta frigör investeringsutrymme för andra saker – t.ex. renoveringen av Sörfors skola. Att renoveringen skjutits på framtiden är inte mitt beslut utan ett beslut i FoG som jag inte nödvändigtvis står bakom till 100%.

      • Jonny Disenfeldt

        Vem av er har rätt ?

        Anders Forss : ”Kommunala medel sparas samtidigt som nyttjandet inte blir dyrare för kommunen och skattebetalarna utan snarare billigare”

        Urban Bengtsson : ”Vad jag läst så var kalkylen för eget kommunalt GH vid Midgårdsskolan lägre driftskostnadsmässigt”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla de uppgifter och den information jag har säger att driftskostnaden är densamma. Därutöver är det en styrka att kunna erbjuda gymnasterna en anläggning som är dedikerad till deras sporter och en anläggning där redskapen är permanent uppsatta.

      • Urban Bengtson

        Läs nedan debattinlägg från Vänsterpartiet i fjol, där tjänstemannaförslaget räknade dyrare på Mariehem/lund. Så V lyssnade på specialkunnig förvaltning.
        http://www.vk.se/1417032/bygg-gymnastikens-hus-nu

        ”Majoriteten i nämnden gör detta trots att de ansvariga tjänstepersonerna på kommunen konstaterar att i en direkt kostnadsjämförelse mellan de två alternativen så skiljer det cirka 1,4 miljoner kronor i årlig drift till Midgårds fördel.”

        Ett MidgårdsGH hade centralare, närmare gymnasier och ger större koll för kommunen i omfattning och tid + effektivare nyttjande därmed.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har fått en redovisning av läget och jag törs lova att det inte blir dyrare. Hur positioneringen bland tjänstemän och andra sett ut angående detta kan vi lämna bakom oss.

          Gymnastikens Hus har kommit till i ett bostadsnära läge i ett bostadsområde som utvecklas enormt mycket just nu. Lägg därtill i ett läge som ligger mycket bra till ur rese och kommunikationssynvinkel så blir saken än bättre.

          Dessutom kommer skolutbyggnaden på Midgård inte att bli av som tidigare diskuterat utan den satsningen hamnar nu på Fridhem och satsningen på den nya Fridhemsskolan som blir både grundskola och gymnasium.

          Vad gäller sista stycket om kontroll, nyttjande, tidsbokning, vaktmästare mm. så är det ingen skillnad då dessa tjänster är ambulerande.

          • Urban Bengtson

            Vilka har redovisat? Offentliggör denna redovisning. Och vad betyder ”positionering bland tjänstemän..”?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Siffrorna finns hos kommunen för den som är intresserad och alla som varit involverade i frågan om Gymnastikens Hus vet att den varit politiserad till makt – Det är därför Vänsterpartiet fördröjt öppnandet med mer än 25 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.