Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bidragsberoende och nyttjande av bidrag är borgerlighetens paradgren.

Inledningsvis vill jag säga att detta inlägg har hämtat sin inspiration från en krönika som IF Metalls klubbordförnaden på Volvo Lastvagnar i Umeå Jan-Olov Carlsson skrev för ett par veckor sedan i pappersupplagan i ETC Umeå. En krönika som talade om bidragsberoende och om vem som är bidragsberoende.

Jan-Olov pekade med stor säkerhet ut många traditionellt borgerliga väljare och många företag som de som är mest bidragsberoende i Sverige och i det avseendet håller jag med honom helt och hållet.

Både Allianspartierna och organisationer som Svenskt Näringsliv och borgerliga tankesmedjor pekar ut svaga grupper som bidragsberoende och beskyller dem för att befinna sig i ett mer eller mindre permanent utanförskap – Detta trots att de starka grupperna får oerhört stora bidrag på det sätt som redovisas nedan.

Det sista man ägnat stor kraft åt är att tillsammans med SD peka ut de asylsökande som kom i slutet av 2015 som nästa stora grupp bidragstagare.

Precis som Jan-Olov påpekar så haltar debatten om vem som är bidragsberoende betänkligt – Alldeles speciellt så om man tittar på de subventioner som välbeställda och välavlönade och många företag åtnjuter trots att subventioner och avdrag i grund och botten är bidrag snarare än subventioner.

  • Ränteavdrag på bostadslån är ett förtäckt bidrag för de som äger sitt boende och som bekostas av samhället.
  • Rut-avdrag. ROT-avdrag är alla exempel på bidrag som tillfaller privatpersoner som anlitar hjälp såsom städhjälp, läxhjälp mm. och till alla de som bygger om sina hus och lägenheter med subventioner=bidrag från samhället.
  • Lönebidrag. Instegsjobb. Nystartsjobb. Traineejobb och yrkesintroduktion är alla namn på olika fenomen där privata företag får statliga subventioner=statliga bidrag för att anställa människor som hjälper dem att tjäna pengar och göra vinster.

Så här långt är det oerhört tyst i debatten om dessa bidrag – Måhända därför att man valt att kalla dem subventioner snarare än bidrag.

Faktum kvarstår dock – En subvention är i grund och botten precis samma sak som ett bidrag. Därför är det hög tid att vi sansar debatten och börjar tala klartext om vilka grupper som får mest bidrag i och av samhället.

Den stora frågan vi alla bör ställa oss är därför varför subventioner som i egentlig mening är bidrag ska anses vara bättre och mer legitima än bidrag för försörjning bara för att de mottas av välbeställda snarare än av de som verkligen behöver bidrag därför att de saknar inkomst och/eller egen förmögenhet?

Den debatten vill jag härmed lyfta i detta inlägg och jag ser med glädje och entusiasm fram emot fortsättningen av debatten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

94 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Det är precis tvärtemot vad den svenska borgerligheten tror och påstår. Det är alltför låga bidrag som leder till ”bidragsberoende”.

    1. Den, som har mycket små inkomster, anpassar sig neråt tills han inte längre har någon drivkraft för att ens försöka förbättra sin situation.

    2. Det skulle bli mycket dyrt för samhället att skapa jobb till ”bidragsberoende” om det ska ske genom lönesubvention till arbetsgivaren. Avståndet är för stort, mellan det bidrag han har fått som bidragstagare och den lön han kommer att få som löntagare. Om arbetsgivaren ska klara sig utan lönesubvention, måste den nyanställda personen åstadkomma åstadkomma en produktion, var saluvärde är minst lika stort som detta inkomstgap. Lagen om den avtagande gränsnyttan säger att på en mogen marknad, där utbudet redan är lika stort som efterfrågan, så sjunker saluvärdet för varje nyanställd, även om han producerar samma kvantitet som de tidigare anställda. Ekvationen går inte ihop.

    3. Ingen arbetsgivare vill anställda en halvsvältande, illa klädd och i värsta fall även ovårdad person, som förmodligen dessutom saknar både bostad och bil. Och dessutom ger ett allmänt uppgivet intryck efter att ha misshandlats och tvingats delta i en massa meningslösa ”jobbsökaraktiviteter” av en arbetsförmedling, som inte ens försöker leva upp till sitt namn ”förmedlingen”.

    Det faktum att den borgerliga ”bidragspolitiken”, som grundas på den felaktiga föreställningen att man kan svälta ut arbetslösa på arbetsmarknaden, får inte undanskymma det faktum att det senaste borgerliga förslaget, att helt sonika lägga ner Arbetsförmedlingen och tillåta andra aktörer, är ett ord i rättan tid.

    TV-samtalet nyligen mellan Fredrik Reinfeldt och Anders Fogh-Rasmussen, som var partiledare i dem danska motsvarigheten till svenska Moderaterna, visade att Fogh-Rasmussen hade valt den diamentralt motsatta linjen mot den svenska borgerligheten, i första hand för att öka rörligheten på den danska arbetsmarknaden och säkra tillgången på den arbetskraft som arbetsgivarna ansåg sig behöva.

    Genom relativt höga bidrag, jämfört med Sverige, skulle danskarna vara mindre rädda för arbetslöshet och därmed våga ta större risker vad gäller att säga upp sig från sina gamla jobb och prova någonting nytt. Med den danska, relativt restriktiva invandringspolitiken, undvek man dessutom att det blev ett för stort överskott på arbetskraft och att kostnaderna för bidrag till arbetslösa rusade i höjden.

    Det svenska fenomenet hög arbetslöshet och samtidig brist på arbetskraft tycks vara relativt okänt i Danmark. Och det är inte enorma satsningar på utbildning, som verkar vara de svenska socialdemokraternas universalmedicin mot alla problem, som ligger bakom ”miraklet”, utan helt enkelt en mer flexibel arbetsmarknad, högre bidrag vid arbetslöshet och en nyktrare syn på invandring.

    Men nog måste det väl finnas någon nackdel även med det danska systemet? Jo, och det är ett sämre anställningsskydd för dem som har jobb. Fogh-Rasmussen sa rent ut att höga bidrag till arbetslösa var en direkt förutsättning för det sämre anställningsskyddet.

  2. Alexander

    Sifo är det pålitligaste institutet. I de två senaste mätningarna backar Socialdemokraterna ungefär två procent medan SD ökar. Anders förutsägelser kan bli sanna, men i dagsläget är inte trenden som han säger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I den sista backade vi men i den föregående ökade vi så jag är fortsatt trygg vad gäller den långsiktiga trenden – Vi närmar oss valresultatet och vi kommer att samla 35-40% av rösterna nästa val.

  3. Bertil

    ”En subvention är i grund och botten precis samma sak som ett bidrag. Därför är det hög tid att vi sansar debatten och börjar tala klartext om vilka grupper som får mest bidrag i och av samhället.”

    Exakt. Socialdemokraterna har varit otoligt veka när det gäller att kontra Allianspartierna om bidrag, subventioner, sociala skydd. Det är väl en milsvidd skillnad om du får bidrag när du är frisk och har arbete än om du får bidrag är sjuk arbetslös och i behov.

    Man skulle även kunna dra upp Vinster i Välfärden. som om så blir även det blir ett märkligt sätt flytta skattemedel för att stoppa direkt i välmåendes fickor där man kanske sitter utomlands rullar tummarna och kräver mer av de som ska utföra jobbet .

    Kanske den politiska debatten måste omtalas mer vart skattepengar egentligen tar vägen
    Det handlar helt enkelt mer och mer om de som faktiskt inte det minsta utsätts för nån arbetslinje i borgelig mening utan tvärtom rullar tummarna och gottar sig åt enorma miljarder i skattemedel
    utan att det minsta lyfta på arslet.

    Vad är viktigare göda redan berikade eller ha en fungerande välfärd där de med behov faktisk är de som borde gynnas.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Ränteavdrag på bostadslån är ett förtäckt bidrag för de som äger sitt boende och som bekostas av samhället.”
    Husägare betalar flyttskatt (12 miljarder), vinstskatt och fastighetsavgifter så minus-nettot är inte så stort …
    Ränteavdrag är infört av ditt eget parti.

    ”RUT”
    Rut skapar så många okvalificerade arbetstillfällen och överför svarta jobb till vita beskattade jobb att nettot blir plus för staten pga sänkta kostnader för arbetslöshet och intäkter av arbetsgivaravgifter. RUT ger även de som arbetar förmåner som sjukförsäkring, pensionspoäng etc.

    ”ROT”
    Är helt onödigt eftersom den marknad det riktar sig mot består av högavlönade som arbetar i en bransch med mycket sysselsättningsnivå.
    ROT är infört av ditt eget parti.

    ”Statliga subventioner till företag”
    Det mesta är infört av ditt eget parti. De flesta av dessa borde aldrig ha fått komma till, endast bidrag av typen att hjälpa t.ex handikappade att få ett meningsfullt jobb borde kvarstå. Ta bidrag till tidningar, borde även de helt avskaffas. Statliga bidrag till företag är oerhört dyrbara och ger oftast mycket små positiva effekter

    Avslutningsvis, det flylktingindustriella komplexet är numera ett av de största områdena i vårt samhälle vad gäller kostnader för det offentliga och det borde du veta. Bara staten lägger mer än 100 miljarder per år på detta numera, till det kommer kostnader för kommuner och landsting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gör ditt bästa för att försvara bidragen till de redan rika Jonny men i sak är det ingen skillnad mellan bidrag till dessa grupper och bidrag till försörjning för de som behöver det.

      Det är den debatten vi ska ha – Bidrag är inget skällsord utan namnet på något som finns i syfte att hjälpa när hjälp behövs.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej där har du fel, vilket ju inte är det minsta förvånande utan helt i linje med det mesta du yttrar dig om.

        Jag förklarar ovan att huvuddelen av detta är något som ditt eget parti infört.

        Jag för vidare fram att t.ex husägare beskattas vid köp av hus, under ägandet av hus samt vid försäljning av hus. Att ränteavdrag bör avskaffas på sikt är något som jag också anser, men även den orättvisa flyttskatten bör avskaffas, ca 12 miljarder som tas ut av husägare när de köper hus.

        ROT bör absolut avskaffas som jag skriver ovan eftersom det inte har några positiva effekter på den arbetsmarknaden, tvärtom driver det upp kostnadsläget.

        RUT är en helt annan form av stöd som i slutändan ger ett POSITIVT NETTO för stat/kommun, dvs det är en skattelindring som ger plus i totalen eftersom svarta jobb blir vita och intäkter från RUT tillsammans med minskade kostnader för arbetslöshet ger plus i kassan.
        DEN sortens subvention är alltså en intelligent subvention.

        Avslutningsvis skriver jag att de flesta företagssubventioner bör avskaffas.

        Dvs än en gång har du Ander Forss fel, jag försvarar inte ”bidrag till de rika” men du har ju låst fast dig i ideologi och helt släppt fotfästet till verkligheten och har uppenbara problem att förstå vad jag skrivit.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har inte fel Jonny och den fastighetsavgift en husägare betalar är långt ifrån den fastighetsskatt som tidigare gällde.

          Alla de avdrag och subventioner jag tog upp är bidrag Jonny precis som jag skrivit. Jag kan förstå att du har problem med att smälta att det är så men så är det.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders : ”jag har inte fel Jonny”

            Jo Anders, läs och försök förstå vad jag skriver.

            Anders : ” och den fastighetsavgift en husägare betalar är långt ifrån den fastighetsskatt som tidigare gällde.”

            Och vad har det med saken att göra ? Menar du att bara för att en skatt varit på ett visst sätt så måste den alltid förbli så eller möjligen höjas ?

            Anders ”Alla de avdrag och subventioner jag tog upp är bidrag Jonny…”

            Jag förklarade ovan att det mesta du tog upp INFÖRTS AV DITT EGET PARTI OCH ATT JAG ANSER ATT DET BÖR AVSKAFFAS, undataget är RUT som med en ENKEL OKOMPLEX MATEMATISK beräkning kan visas ge plus skattemässigt när en viss omsättning uppnåtts vilket det med råge gjorts. Att avskaffa RUT skulle alltså ge minus i det offentligas saldo pga ökade kostnader för arbetslöshet när den braanschenm ånyp drivs ut i svaarta sektorn. Jag vet att matematik inte är din starka sida så för dig är det nog svårt att själv kunna förstå denna ENKLA OKOMPLEXA matematiska beräkning.

            Anders : ”Jag kan förstå att du har problem med att smälta att det är så men så är det.”

            Jag vet att du har uppenbara brister att förstå vad andra skriver i media och vad vi skriver på dib blogg, du har bristande förmåga att uttrycka dig korrekt, hittar hela tiden på egna begrepp och alternativa falska fakta, du ljuger om nödvändigt in till sista andetaget. Men kämpa på, det kan inte bli sämre !

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt svar blir kort Jonny – jag står fast vid det jag skrivit i inlägget.

  5. Fredrik

    Hej Anders.

    Du lägger ingen värdering i att många av de ”bidrag” som du räknar upp kan vara jobbskapande för de människor som i dag går på andra former av bidragsstöd? Många gånger kan det vara så att möjligheter att få in en fot på arbetsmarknaden via någon annan anställningsform gör att man får ett fast arbete, om man visar framfötterna. Kan hålla med om att ränteavdraget kan diskuteras, men tar du bort det i dag så kommer antalet bidragstagare att öka drastiskt, det är inte bara de 50 rikaste i Sverige som har egen bostad. Sen är väl den absolut mest brinnande frågan inte att dra in bidrag eller öka skatten utan att prioritera arbetet med att få stat och kommun att använda varje skattekrona på bästa sätt, inte som i dag. Kan väl inte vara rimligt att Sverige ska behöva mer pengar till statskassan än vad som kommer in i dag, det borde vi klara oss på. Men det är väl som vilket barn som helst, man gör av med alla pengar man får, hur mycket det än är.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I just detta inlägg lägger jag inte in någon sådan värdering där har du helt rätt.

      Det detta inlägg syftar till att skapa debatt runt är varför en form av bidrag ska anses finare än en annan?

      Att vi ska använda våra skattepengar på ett bra sätt är för mig självklart och fokus måste alltid ligga på att sätta människor i arbete så att de har egen försörjning och på att se till att skolan, vården och omsorgen fungerar och tillse att de sociala trygghetssystemen står starka och fungerar som de ska.

  6. Fredrik

    1. Slopat ränteavdrag på bostadslån skulle inte ge dem utan bostad större möjligheter att köpa sin egen bostad utan snarare tvärtom. När du tillsammans med din kärlek samlat ihop till den summa du behöver kontant, kanske med hjälpa av föräldrar eller mor/farföräldrar, för att sedan låna på bank till en egen bostad så ökar kostnadskalkylen eftersom du inte kan räkna hem ränteavdraget. Visst, det ges tillbaka av staten men den eller dem som faktiskt behöver det är dem som är på den absolut lägsta skalan av ”fastighetsägare”. Jag, med min ekonomi, behöver den egentligen inte men kan inte avsäga mig den. Och, den har funnits under både allians- och s-regering så det är närmast det man ska fråga sig. Varför tar inte S bort det?
    2. Rut och Rot skapar jobb, som i sin tur skapar intäkter till staten. Jag hoppas att du inte missförstått detta. Dessutom, till och med S hävdar att svarta jobb har minskat drastiskt genom Rut och Rot (tillsammans med t ex kassaregister för frisörer) och vi vanliga människor som lever i verkligheten vet att just inom området för Rot så ”privata” jobb vanliga. Att göra dessa jobb vita är positivt för statens intäkter. När det gäller Rut så kan jag till viss del hålla med, läxstöd är bara ett monumentalt misslyckande för de skolöverenskommelser som tillkommit sedan LGR80. Men även Rut skapar merjobb, därmed mer intäkter till stat. Dessutom, Rut har bara i Västerbotten öppnat möjligheten för kvinnor av utländsk härkomst att starta företag på stor front. Detta måste ses som positivt.
    3. Instegsjobb, nystartsjobb mm är några saker du tar upp och det finns en anledning till varför du glömmer en viktig sak i denna punkt, lägre arbetsgivaravgift för unga under 25. Denna riktade sig inte bara till privata företag utan också till kommun, landsting och stat. Små företag drivs oftast med en ägare/chef som arbetar i verksamheten och att öka möjligheter till att anställa fler skulle frilägga en ägare/chef att i stället just vara detta, chef. Idag är det enormt krångligt att t ex göra sin deklaration som företagare och kostnaden för detta tas enbart av företaget, inte av staten. Tiden för att fylla i papper och/eller formulär till staten enbart, läs Skatteverket, är för en liten företagare minst 10 timmar i veckan, lägg därtill lön, pension, schemaläggning, personalsamtal, sociala medier (vilket ofta en ägare själv ansvarar för på ett litet företag), kontakter med media för reklam så är ägarens/chefens totala tid mer än 167 timmar i månaden och han/hon är inte övertidsreglerad på det sätt som personalen är. Att låta någon göra detta åt ägaren/chefen är inte gratis och i massor av år har regeringar av olika färg blundat för dessa problem, oavsett färg. Så när möjlighet skapas att anställa en ung människa och då ge mig som ägare/chef mer tid till att faktiskt vara chef så är det negativt.
    4. Till sist. Sandlåda. Om alliansen och Svenskt Näringsliv kritiserar bidrag för att gå hemma och inte göra något, så kritiserar du/ni/Carlsson på Volvo tillbaka med hänvisningen att subvention egentligen är ett finare ord för bidrag. Så, alliansen och SN vill ha sina bidrag, du/ni/Carlsson på Volvo vill ha era bidrag, och vad är det positiva som kommer ut av detta? Pajkastning fram och tillbaka, är det positivt? Delar man inte SN:s syn på att dessa subventioner är bra för svensk ekonomi och att den skapar jobb, så kom med egna förslag. Vi vet att bidrag som inte sätts med något som helst krav inte ger fler i arbete, speciellt unga. Det är bara att fråga Arbetsförmedligen. Men vill man utveckla företags-Sverige och framför allt de små företagen, som är i majoritet när det gäller Rut och Rot t ex, så räcker det inte med pajkastning. Och precis som vanligt Anders så är du en ”fire starter” utan några som helst förslag på hur man släcker elden. Du vill ”bara skapa debatt”. När ska du våga komma med egna förslag och inte bara kopiera och/eller b

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grunden är räntesubventioner oerhört orättvisa då de subventionerar boendet för de som äger sin bostad på ett sätt som de som hyr sin bostad inte får ta del av. Detta skapar segregation på bostadsmarknaden. Räntesubventionerna ska fasas ut så at den som äger sin bostad betalar den fulla kostnaden det är en rättvisefråga.

      I övrigt så är det tid att lyfta debatten. Det är tid att Alliansen tar bladet från munnen och berättar varför bidrag till starka grupper är bra och bidrag till svaga grupper dåligt.

      • Fredrik

        Jag kan köpa att ränteavdraget bör tas bort, inget problem med det MEN det skapar inte bättre möjligheter för unga att komma in på bostadsmarknaden. Att du ser det som ett rättviseargument får stå för sig, men den som hyr sin bostad saknar kostnader för sådant som den som äger har. T ex behöver inte den som hyr betala för vitvaror när dessa går sönder. Bara för att nämna ett exempel.

        Jag kan däremot tycka att Rot och Rut borde gälla de kommunala bostadsbolagen i samma utsträckning som mig som privat ägare av fastighet. Alltså inte den som hyr en bostad, eftersom den inte äger fastigheten men väl t ex Bostaden i Umeå skulle få möjlighet till renovering enligt Rot. Det skulle på sikt skapa bättre bostäder. Dock måste de kommunala bolagen helt följa kommunlagen för att det ska vara möjligt, kommunala bolag som går med vinst ska inte kunna göra dessa avdrag.

        Men, kanske det mest skrämmande från S är att detta faktiskt slår hårt mot dem som under ett helt liv varit S-anhängare. Nämligen dem som byggde Sverige i efterkrigstiden. Dem som byggde hus och köpte bostad under 60-talet, dessa S-anhängare blir nu måltavlor eftersom deras bostäder är ju värda massor av pengar och då ska de tas ifrån möjligheten att renovera, dessutom kommer det vid en försäljning ett tillägg på skatt på förmögenhet. Dessa människor, min mor och far som exempel, har inte gjort något fel i sina liv utan jobbat och betalat skatt och pga lama väster- och högerregeringar under 80-talet och framåt så straffas dessa underbara människor och pekas ut som ”fel”.

        Hur kan ni göra så mot en generation av människor?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det bästa sättet att se till att unga kommer in på bostadsmarknaden är att bygga bort bostadsbristen och då främst genom byggande av fler hyresrätter. I den ideala av världar så är utbudet aningen högre än efterfrågan då ett sådant scenario bidrar till att hålla ner både priser och hyror.

          Hyrorna förhandlas mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna och avsättningar till fonder för framtida reparationer och underhåll ingår i hyran och har så gjort sedan urminnes tider så den delen betalas redan av hyresgästen vilket i sak är helt rätt då den som står för förslitningen ska bekosta slitaget.

          För mig är en bostad en bostad och ett ställe att bo på och inte ett spekulationsobjekt. Regelverket för både inflation och reperationer och underhåll är rätt generöst och gör man vinster därutöver tycker jag att det är rätt att man ska betala kapitalskatt på den vinsten på precis samma sätt som man betalar kapitalskatt på andra kapitalvinster.

  7. Micke

    Har många gånger påvisat hur välbeställda villa- och bostadsrättsägare får bidrag av skattebetalarna och varje gång får man höra från personer som lyfter dessa bidrag att ROT/RUT och ränteavdrag inte är bidrag utan avdrag vilket är som bäst skrattretande.

    Borgeligheten vurmar för dessa bidrag för det gynnar deras kärnväljare ekonomiskt.

    Det var också en av anledningarna man hoppade av senaste försöket till att förändra svensk bostadsmarknad.

    Det går enligt borgarna väldigt bra lyfta bidrag för rika i villa- och bostadsrätter men en fattig ensamkommande ska inte förvänta sig få en smula från dessa rikas bord.

    Hyckleri är ett allt för snällt ord hur dessa borgare ser på bidrag och bidrag.

    • Fredrik

      @Micke:
      Rätt orättvis beskrivning av verkligheten, i mitt område där jag bor finns flertalet anhängare av S och en hel del fd och nuvarande S-förespråkare både på riks-, landstings- och kommunnivå och jag bor i villa, har dubbelgarage (som de allra flesta ovan också har) så borgerligheten är detsamma som M, L, KD, C, S och MP alltså?

      För jag är av den meningen att ska man ”talk the talk” så måste man också ”walk the walk”, alltså leva som man lär eller vill avkräva. Det går således inte att bo som en kung, nyttja det som finns tillgängligt och i samma andetag kritisera det. Om Rut och Rot ska bort, ja då får man som anhängare av detta inte heller använda sig av det och jag har svårt att se att all den renovering som skett i området de senaste 4-5 åren enbart skett med oskattade pengar. Och, då kanske det finns nån som menar att alla ska få använda det. Så klart säger jag, jag är för Rot och Rut, men vill man ta bort det så kan man inte agitera för det och sedan bakom ryggen på folk använda sig av det.

      Så dra alla över samma kam Micke, alla dem oavsett politisk härkomst. För när det gäller Rut och Rot spelar din politiska övertygelse ingen roll när du använder den.

      Däremot Micke så kan jag inte avsäga mig ränteavdraget. Det går bara inte. Om jag räknar ut hur mycket det är och betalar in extra till Skatteverket så kommer det lika förbaskat tillbaka. Jag är dock övertygad om att ta bort ränteavdraget inte skapar lättare förutsättningar för yngre att skaffa bostad, tvärtom tror jag faktiskt.

    • Johan

      Tycker det är tråkigt att stirra sig blind på vilka som använder och får använda rot/rut.
      En annan sida som ger en tydlig bild av vad detta ger tillbaka är arbetstillfällen som ökade och svarta jobb blev vita och gav ett klirr i våra gemensamma skatteintäkter!

      Enligt en rapport Skatteverket publicerade under hösten 2011 motsvarar antalet köpta arbetstimmar inom RUT cirka 5 000 helårsarbeten och inom ROT cirka 30 000 helårsarbeten – notera att antalet sysselsatta dock är högre eftersom många inte arbetar heltid. Totalt betalades RUT ut till 12 500 företag 2010 av vilka 47 procent startades 2007 eller senare, dvs. efter det att skatteavdraget hade införts. Statistiken visar att reformerna utnyttjats flitigt och att det har genererat en stor mängd nya företag och arbetstillfällen.

      Därför tillför rot/rut något bra till samhället!

      Det som är oroväckande är att Rot företagen försvinner i snabb takt sedan sänkningen till 30% vid förra årsskiftet.
      5963 rot företag (8.8%) och antalet köpare har minskat med 179 444 st.
      Sedan Rot avdraget infördes 2009 har avdraget skapat tusentals jobb och varit en dragkraft i svensk ekonomi.
      Vad har hänt med dessa företag min gissning är att många har lagt ner och att vita jobb åter blivit svarta.
      Vad som då händer är att för oss seriösa arbetsgivare så måste vi slås mot oseriösa som väljer att utföra arbetet svart. Vilket i sin tur leder till mindre skatteintäkter som drabbar oss alla i slutändan genom sämre resurser i den svenska välfärden.

      Så min tanke med detta är att det är ytterst viktigt att tänka på helheten och inte stirra blint på hur avdragen används för i slutändan om man läser på lite så ser man saken på ett annat sätt.
      Den svenska välfärden är något vi ska vara stolta över och vårda på samma sätt som våra föräldrar och farföräldrar gjort genom hårt arbete och med detta sagt så måste vi vara rädda om alla arbetstillfällen för det är här ifrån allt finansieras!

      • andersforss (inläggsförfattare)

        I grunden har jag inget alls mot vare sig ROT eller RUT Johan – Allt jag efterlyser är en nyanserad debatt där framförallt Alliansens företrädare slutat klanka ner på bidragstagare.

        Det skulle vara mer klädsamt om de sa att bidrag är just bidrag och menade att hjälpa samhället och medborgarna om än på olika sätt.

        Sedan kan jag tycka att RUT och ROT ska begränsas vad gäller avdragsrätten för höginkomsttagare meden den bör utökas för låginkomsttagare.

        Det jag främst tycker ska bort är ränteavdragen som ska fasas ut då dessa är orättvisa mot alla som hyr sin bostad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hela tiden sagt att vi har alla förutsättningar att bli ett 40% parti och med nuvarande politik som levererar på punkt efter punkt har förutsättningarna för det ökat markant.

  8. Micke

    Skillnaden mellan fattiga och rika i Sverige har aldrig i nutid historiskt sett varit större och kan läsas i en artikel från DN. Orsaken är att politiker och Riksbank gör sitt bästa för att späda på förmögenheterna för personer med privata fastigheter. Bidrag i form av ränte- och ROT-bidrag till dessa privata fastigheter i storleksordningen +40 miljarder årligen och att Riksbank stödköper statsobligationer för att hålla nere marknadsräntorna bidrar väldigt mycket till denna förmögenhets överflyttning till personer med privat ägda bostäder. Man vill på konstgjord väg hålla uppe lyx- och vanlig konsumption för dessa gynnade grupper i Svenska samhället.

    http://www.dn.se/ekonomi/klyftorna-vaxer-mellan-rika-och-fattiga/

    Citat – ”De fattiga hushållen, som definieras av att de tjänar mindre än 60 procent av riksmedianen, ökade från 12,9 till 13,7 procent. Samtidigt blev även de rika hushållen fler, som definieras av att de tjänar mer än 200 procent av riksmedianen. Hushållen med högst inkomster ökade från 6,9 till 8 procent. Mellangruppen minskade från 80,2 till 78,3 under samma period.

    Utvecklingen förklaras delvis med kapitalinkomster från försäljning av bostäder och aktier som utgjorde 15 procent av hushållens disponibla inkomst under 2015. Nästan 90 procent av kapitalinkomsterna gick då till den tiondel av befolkningen med högst inkomst.

    – Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara de senaste fem utan tio åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle, säger Shekarabi till SVT Nyheter.

    Fjorton av de 20 kommunerna med störst andel höginkomsttagare finns i Stockholms län. I Stockholmskommunen Danderyd räknades 36,6 procent av hushållen som rika under 2015.2 – slut citat.

  9. Micke

    Här en intressant artikel om hur ekonomiskt fel ROT-bidraget slår på svenska hushåll. Privata hushåll ökar sin förmögenhet enormt på värdestegringar på fastigheter medans boende i hyresrätter lämnas därhän. Ägare av hyresrätter har ej rätt till ROT-bidrag. Ej heller räntebidrag.

    Skriver ut denna artikel i sin helhet för det är då lättare läsa hur snedvriden denna borgeliga reform har slagit på svenska hushåll –

    http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

    Citat- ” Förra året betalade staten ut nära 17 miljarder kr i ROT-bidrag. Bidraget, som formellt utgår som ett skatteavdrag, är en direkt subvention till löpande underhåll av villor och bostadsrätter.
    Av hela befolkningen över 20 år var det cirka 14 procent som utnyttjade ROT-bidraget, enligt SCB:s senaste statistik från 2013. Eftersom utnyttjandegraden är i stort sett densamma i olika inkomstskikt varje år kan vi räkna ut att omkring 9 av de 17 miljarder kr som betalades ut 2014 har gått till sex procent av den vuxna befolkningen med en beskattningsbar inkomst på över 340 000 kronor.
    Allra mest utnyttjas bidraget av folk med över en miljon kronor i beskattningsbar inkomst. Av dessa tog hälften ut ett ROT-bidrag.
    Bidragstagarna inom ROT utgör alltså en ytterst välavlönad och liten grupp. Och egentligen är snedfördelningen värre än vad som direkt framgår av statistiken. Många nolltaxerare kvitterar ut ROT-bidrag på tiotusentals kronor.
    Här handlar det om avancerad skatteplanering. Ett annat trick är att mycket rika familjer genom att skriva över kapitalinkomster på barnen kan skaffa sig ROT-avdrag på 200 000 kronor per år.
    Ytterligare en orättvisa är att hyresgäster är uteslutna från ROT-systemet. De var inte det tidigare men då var maxbidraget 11 000 kronor per hushåll för alla och dessutom tidsbegränsat till ett eller två år.
    Eftersom staten när den permanent lämnar bort skattebidrag om 17 miljarder per år måste skaffa sig dessa pengar på annat sätt, betyder det att hyresgästerna som grupp varje år i praktiken subventionerar villaägare och bostadsrättsinnehavare med 5-6 miljarder kronor år efter år.
    17 miljarder kr är en närmast ofattbar stor summa. Som en jämförelse kan sägas att det motsvarar ungefär den totala kostnaden för alla garantipensioner, alltså pensioner till de allra fattigaste pensionärerna.
    Hela svenska polisväsendet kostar omkring 21 miljarder kr och alla våra universitet dubbelt så mycket. Det årliga driftunderhållet av vägar och järnvägar uppgår till cirka 20 miljarder kr.
    Är det mot denna bakgrund rimligt att vi fortsätter skänka bort 17 miljarder kr per år till löpande utgifter för underhåll av bostäder? Är inte underhåll något som ägarna av fastigheten måste klara av själva som de alltid gjort tidigare? Och varför ska bidragen gå till dem som har allra bäst inkomster?
    Sådana frågor måste regeringen ha ställts sig när den i veckan meddelade att den nästa år ville spara in tre miljarder på ROT-bidragen och använda inbesparingen till att få fart på byggandet av hyreslägenheter.
    Den enda kritiska fråga man borde ställa är varför man inte redan nu tar ett större första steg mot en avveckling av bidragen. Det är ju orimligt att 85 procent av befolkningen varje år ska subventionera 15 procent av befolkningens boende år efter år med så väldiga belopp.
    En som reflexmässigt protesterade när hon hörde talas om regeringens planer var centerledaren Annie Lööf. Kritiken handlade om att en minskning av ROT-bidragen skulle drabba barnfamiljer och låginkomsttagare.
    Ett så fräckt och stolligt påstående är svårt att tänka sig när man vet hur bidragen fördelas. Hon sa sig dessutom sig vara mot allt stöd till bostäder. Ett fantastiskt påstående eftersom hon ju framstår som en fanatisk försvarare av nuvarande ROT-subventioner.
    Annie Lööf påstod också att ett borttagande av stödet skapar arbetslöshet. Vad hon då väljer att bortse i

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett både läsvärt och framförallt tänkvärt inlägg i debatten – Tack Micke.

  10. Micke

    Bara för att lättare förstå hur mycket politiker ger i bidrag till sveriges villa- och bostadsrättsägare gör jag en liten jämförelse.

    Svensk polis kostar årligen cirka 22 miljarder, alltså total kostnad för alla Sveriges poliser och administration.

    ROT- och räntebidrag till villa- och bostadsrättsägare är +40 miljarder årligen dvs nästan lika mycket som 2 svenska poliskårer. Det är helt ofattbart och extremt orättvist att politiker fortsätter pumpa in dessa skattemedel till redan mycket välbeställda, oftast de mest välbeställda i svenska samhället, ägare av privata bostäder.

    Har man tagit lån för privat ägande i fastigheter får man själv betala lånen, det ska inte Sveriges skattebetalare göra, skattemedel behövs till mycket viktigare saker än att öka privat konsumptionen för de rikaste.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En jaämförlse så god som någon och som påvisar hur mycket subventioner = bidrag välbeställda grupper åtnjuter.

    • Jonny Disenfeldt

      Till Micke :
      Ja, ränteavdrag bör avskaffas (infört av S), men du glömde nämna flyttskatten som husägare betalar i form av pantbrev etc, ca +12 miljarder till staten senaste årret, husägare betalar även vinstskatt på försäljning av hus, ytterligare en stor summa samt till detta betalar man många miljarder i fastighetsavgifter… så husägare är även en hårt beskattad grupp…nettokostnaden är allså inte alls så stor som du ger sken av.

      ROT som är ett stöd startat av S borde aldrig införts och borde avskaffas.

      Vad gäller kostnader kan man notera att det migrantindustriella komplexet nu kostar staten mer än 100 miljarder per år, till det kommer sedan kommuners och landstings stora kostnader.

    • Jonny Disenfeldt

      Till Micke :

      Ja, ränteavdrag bör avskaffas (infört av S), men du glömde nämna flyttskatten som husägare betalar i form av pantbrev etc, ca +12 miljarder till staten senaste året, husägare betalar även vinstskatt på försäljning av hus, många sköna miljerder,samt till detta betalar man många miljarder i fastighetsavgifter… så husägare är även en hårt beskattad grupp…nettokostnaden är allså inte alls så stor som du ger sken av.

      ROT som är ett stöd startat av S borde aldrig införts och borde avskaffas.

      Vad gäller kostnader kan man notera att det migrantindustriella komplexet nu kostar staten mer än 100 miljarder per år, till det kommer sedan kommuners och landstings stora kostnader.

  11. Oberoende Observatör

    Ok. Jag vet att detta är lite vid sidan av ämnet men tycker det har sitt värde ändå :
    Varför bidde det bara en tumme, och knappt det, av arbetarrörelsens största seger under modern tid, ATP? Socialdemokraterna tycks vara på väg att sälja ut till och med minnet av den. Lagom till jul kom ett erbjudande om att köpa historiska valaffischer. En var den välkända ”Gärna medalj men först en rejäl pension”, en annan Olof Palmes löfte om att det växande välståndet skulle fördelas rättvist. Det var då.

    Inga-Lisa Sangregorio

    Pensionär

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska restaurera pensionerna likväl som nivåerna – Det kommer men det tar tid att restaurera det Alliansen rivit ner. Att sedan SD röstade emot när vi gjorde ett ärligt försök gör inte saken bättre.

      • Jonny Disenfeldt

        Det var faktiskt Göran Persson som rev sönder pensionerna när han tog ett par hundra miljarder från dem för att gömma arbetslöshet genom förtidspensionering. Hade inte det skett hade läget varit mycket bättre för dagens pensionärer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det stora felet var att Göran lånade att pensionspengarna utan att återställa dem och jag har kritiserat både honom och mitt eget parti för det men Alliansen har förvärrat situationen för pensionärerna och när vi nu ville göra bot och bättring röstade både SD och Alliansen emot en bättre vardag för landets pensionärer.

          • Jonny Disenfeldt

            På vilket sätt har alliansen förvärrat situationen för pensionärerna ?
            Fakta är att det var S-regering med Göran Persson som urholkade pensionssystemet.
            Dvs du hade FEL igen Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Genom att inte ge även pensionärerna de avdrag som vanliga löntagare fick.

  12. Alexander

    Hur mycket betalar en hyresgäst när vitvarorna går sönder? Jag som har en bostadsrätt har bara att slanta upp. Det finns fler saker som kostar….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du har en bostadsrätt så finns i regel en fond för inre underhåll att nyttja. Hyresgästerna betalar månatligen som en del av hyran – Hur mycket kan du kolla med berörd hyresvärd då detta bokförs.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hos HSB och Riksbyggen består den så vitt jag vet. Gör den inte det så innebär det att du slipper betala det beloppet i högre hyra vilket gör att du med fördel kan spara motsvarande summa på ett eget konto för framtida reparationer.

          • Alexander

            Varför uttalar du dig om saker du inte har en aning om? Återigen påstår du saker som inte stämmer. Avgiften har ingenting med det att göra….

          • Jonny Disenfeldt

            Jag har bott och ägt i flera omgångar i olika bostadsrättsföreningar så jag vet uppenbarligen mer än dig även på detta området. DU hade FEL Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Även jag har ägt bostadsrätter Jonny och jag känner många som bor i bostadsrätt så jag har rätt. Det viktiga är att man ska betala själv om man äger bostaden och att man indirekt betalar själv om man hyr tack vare den del av hyran som utgörs av avsättningar till framtida reparationer och underhåll.

  13. Alexander

    När jag köpte lägenhet tittade jag på sex stycken i lika många föreningar. Ingen av dem hade kvar avsättning till reparationsfonden och hade heller inte sänkt avgiften vid bortplockandet, utan den hade i vissa fall höjts ganska mycket. Ordförandena i föreningarna sade att det inte fanns något samband mellan avskaffandet av avsättningarna och avgiften….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du göra som jag sa och lägga undan pengar själv. I Umeå finns avsättningar i alla föreningar jag känner till och varför man valt något annat hos er kan jag inte svara på. Sannolikt för att slippa höja hyran om du frågar mig då en bostadsrättsförening inte har någon anledning att göra vinster.

      • Jonny Disenfeldt

        Den springande punkten är att den som äger en lägenhet själv ansvarar för att t.ex byta vitvaror när de går sönder, I ett eget hus ansvarar man själv för att betala en ny värmepump, kostnader för att dra in fiber, byte av tak och fönster etc etc.

        Att du inte vet hur det fungerar i olika bostadsrättsföreningar är bara ännu ett exempel på att du uttalar dig generaliserande om något du inte behärskar. Beklämmande

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får tycka att det är beklämmande Jonny men äger man sin bostad så är det naturligt att man själv bekostar sina reparationer utan statliga subventioner.

          Hyresgästerna betalar för detta på hyran och det kan du aldrig komma ifrån. Att det finns bostadsrättsföreningar som valt att ta bort avsättningar till fonden för inre underhåll för att hålla nere hyran är inget argument.

  14. Jonny Disenfeldt

    Ovan beklagar sig Anders Forss över pensionärernas villkor.

    Jag påpekar att problemet var att S-regeringen med Göran Persson i spetsen tog flera hundra miljarder ur systemet och urholkade det.

    Anders Forss menar trots det att alliansen under sina regeringsår försämrat för pensiuonärerna.

    <bJag undrar då på vilket sätt.

    Anders svar:
    ”Genom att inte ge även pensionärerna de avdrag som vanliga löntagare fick.”

    God natt jord Anders… det försämrade inget för pensionärerna att de som arbetar fick skattesänkningarr, för övrigt så betalar de som arbetar via arbetsgivarnavgiften en allmän löneavgift på ca 10% som är en ren statlig skatt (en skatt för att betala EU-medlemskapet), något som pensionärer slipper.
    Ånyo ser vi hur alternativa fakta presenteras av Anders, hur begrepp vrids, en förbättring för en grupp är en försämring för en annan trots att den senare inte fått mindre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den allmänna löneavgiften träffa företag och inte privatpersoner.

      Faktum kvarstår Jonny Pensionärer fick ingen skattesänkning på samma sätt som arbetstagarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingen får en försämring därför att a-kassan höjs Alexander. A-kassa är en försäkring på samma sätt som brandförsäkringen på huset eller trafikförsäkringen på bilen – Den finns där inte för att den behövs utan för att skydda om det oförutsedda skulle inträffa.

      • Jonny Disenfeldt

        Jo Anders, enligt DITT snurriga sätt att resonera så innebär en förbättring för de arbetslösa just en försämring för t.ex pensionärer och oss som arbetar. Det är DITT sätt att resonera, det är inte logiskt, det är Anders-Forss-argumentation i sin enkelhet

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blir inga försämringar för de som arbetar eller är pensionärer Jonny – vart har du fått det ifrån?

          • Jonny Disenfeldt

            En grupp, i detta fallet de arbetslösa som tjänat mest innan de blev arbetslösa får mer pengar i plånboken , motsvarande höjning får inte pensionärerna och de som arbetar, alltså med din egen logik så får pensionärer och arbetande en försämring. DU påstår ju att om någon får en förbättring och andra inte får densamma så får de sistnämnda en försämring

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Taken i a-kassan har varit oerhört låga – Till och med så låga at merparten slagit i taket. Att a-kassan höjs är således nödvändigt ur många synvinklar inte minst ur rättvisesynpunkt.

            Åter igen hade inte Alliansen och SD satt sig emot hade pensionärerna redan nu haft mer pengar att röra sig med.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt – Du får inte sänkt premie på brandförsäkringen bara för att huset inte brinner eller hur?

          • Jonny Disenfeldt

            ”Du får inte sänkt premie på brandförsäkringen bara för att huset inte brinner ”

            Jo, om mitt och andras hus i samma område brinner mer sällan får vi sänkta premier…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ytterst marginellt då brandförsäkringen slås ut på många försäkringstagare och då efter lång tid utan bränder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man får rabatt för skadefria år ja men inte på trafikförsäkringen men väl på del- eller helkaskon.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Över tid kan de bli det men sänkningarna kommer inte efter ett enskilt år utan efter en lång period utan brinnande hus.

  15. Alexander

    Ytterilgare info från Anders. Försäkringarnas kostnader påverkas inte av hur ofta de utnyttjas. Och i vanlig ordning håller de flesta med….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rabatter vid skadefrihet är oerhört så och sprids över ett försäkringskollektiv så det räcker inte bara med att du är skadefri Alexander.

      Försäkringar kan jag för övrigt rätt bra då jag har certifiering och diplom från IFU på området – Dessutom av den sorten man fick gammalt tillbaka när utbildningen lärde ut försäkring från grunden.

      • Jonny Disenfeldt

        ”så det räcker inte bara med att du är skadefri ”

        JO Anders, det är exakt vad som räcker, jag får rabatt för att jag är skadefri. Var du ”expert” sa du ? Verkligen ?/b>

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är både utbildad och har diplom vilket innebär at jag kan jobba både som bolagsanställd försäkringsman och/eller som försäkringsmäklare om jag skulle vilja det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.