Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Resterna av Alliansens skadliga Arbetslinje ska skrotas permanent.

Trots att vi Socialdemokrater suttit i regeringsställning drygt 2 år finns det fortfarande kvar alldeles för mycket av Alliansens skadliga Arbetslinje i samhället och i många av våra sociala trygghetssystem

Den skadliga Arbetslinjen har skapat stor stress med påföljande sjukskrivningar som följd på våra arbetsplatser vilket jag ser som illavarslande och som något som måste åtgärdas när vi Socialdemokrater nu bygger om Sverige till ett Sverige byggt på den svenska samhällsmodellens principer.

Därför tycker jag att det är hög tid att vi tar itu med problemet och skrotar ut den skadliga Arbetslinjen och dess skadeverkningar helt och hållet – Som jag ser saken är arbetslinjen att skylla för följande skevheter: 

  • Att en större andel medborgare lever i utanförskap.
  • Att vi fått högre arbetslöshetstal sett i procent av hur mångas som är arbetslösa av den arbetsföra delen av befolkningen.
  • Att vi har högre sjuksskrivningstal i och med att allt fler blir utbrända och långtidssjukskrivna.
  • Att fler är beroende av socialbidrag för sin dagliga överlevnad.
  • Att statliga kostnader vältrats över till landets kommuner.
  • Att vi ser en ny våg av barnfattigdom i Sverige.
  • Att resultaten i den svenska skolan faller därför att den sociala tryggheten försvunnit.
  • Att sjuka människor blivit och blir utkastade från sjukförsäkringssystemet.
  • Att arbetslösa kastas ut ur rätten till A-kassa.
  • Att göra fackligt medlemsskap och medlemsskap i A-kassan till en klassfråga.

Delar av dessa punkter har vi Socialdemokrater börjat åtgärda men för att slutgiltigt sätta punkt för den skadliga Arbetslinjen måste vi se till att rätta till alla de ovanstående skevheter Arbetslinjen medfört.

Alliansen och dess politiker som envetet hävdade/hävdar att Arbetslinjen var rätt väg för Sverige borde egentligen ställas till svars tycker jag – Alldeles speciellt så därför att den matematiska ekvationen bakom Arbetslinjen är cynisk och girig.

För att visa hur cynisk och girig Arbetslinjen är kommer här en förenklad förklaring av dess matematiska uppbyggnad: 

  • Färre medarbetare + Högre produktion + Mera stress + Högre arbetsbelastning + Högre vinster = ARBETSLINJEN.

Av den anledningen är det därför dags att vi en gång för alla sätter stopp för detta vansinne!

Det är i vart fall vad jag kommer att jobba för då jag som Socialdemokrat aldrig kan acceptera att vi utnyttjar människor och medvetet bränner ut dem för att sedan straffa dem när de blir sjuka.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

22 kommentarer

  1. Fredrik

    Lögn. Alliansen arbetslinje må vara något du ogillar, men direkta lögner ska du be om ursäkt för.

    Alliansen arbetslinje är INTE ansvarig för den svenska skolans tillbakagång, något som började långt före Alliansen kom till makten 2006. Att inte se detta är oansvarigt. Den svenska skolans tillbakagång började med en fd socialdemokrat som skolminister, Göran Persson, och den blocköverskridande överenskommelsen LPO/LPF94.

    Om du anser att Alliansens arbetslinje inte förbättrat den svenska skolan må vara en sak, men det var inte detta du skrev. Du gav Alliansens arbetslinje skulden för den svenska skolans tillbakagång. Direkt felaktigt och nu på en gång bör du be om ursäkt. Till alla läsare och till alla dem som arbetar i skolan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alliansens Arbetslinje är ansvarig för allt som gått fel under Alliansens år vid makten Fredrik.

      • Fredrik

        Den som sitter vid makten och fattar beslut är så klart ansvarig för detta, men den svenska skolans tillbakagång började inte 2006 utan långt tidigare. Alltså är både en Alliansledd och S-ledd regering ansvarig och varför ger du inte samma känga till S? Du har flera gånger skrivit som svar att när du gjort fel, farit med osanning så skulle du be om ursäkt. Varför gör du inte detta då?

        S drev igen reformen kring friskolor. S var drivande i frågan kring en ny läroplan, en läroplan som tog tid från lärare i klassrummet till att vara tvungen att sitta med administration istället. S har lett regeringar från 1994 till 2006 som kategoriskt INTE lyssnat på Lärarförbundet och Lärarnas Riskförbund i deras förtvivlan om att antalet lärare inte räcker och där S inte gjort något åt det. S var med och formade det som 2001 startade som Nya lärarutbildningen. En utbildning som riktades in på att vara ”ledare” i skolan och inte lärare. Kraven på lärarutbildningen har under åren 2001 till 2011 inte höjts utan stagnerat. Fem år med S vid makten och fem år med Alliansen.

        När du har fel, sprider osanning så ska du våga be om ursäkt. Det gör en riktig människa, en vuxen, en som inser sin egen begränsning. Men när du vägrar så säger det en sak om dig. Du tror inte på demokrati utan på ren diktatorisk toppstyrning och i din naiva värld verkar du tro att du ska leda den?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har i många tidigare inlägg skuldbelagt även mitt eget parti för kräftgången i skolan och de dåliga resultaten och tillskrivit detta LOV och det fria skolvalet.

          Det ändrar dock inte det faktum att Allainsen och Arbetslinjen skapade större klyftor och större barnfattigdom vilket påverkat skolan negativt.

          • Fredrik

            Nu ändrar du dig. Alliansens och dess arbetslinje har påverkat skolan och dess resultat negativt säger du helt plötsligt. Du har alltså gått från att påstå att Alliansen och arbetslinje är ansvarig för skolans tillbakagång till att säga att Alliansen och arbetslinjen påverkat skolan negativt. Du är inte konsekvent.

            Så, det är på sin plats att du faktiskt ber dina läsare om ursäkt. Du skrev en sak, ändrar dig till något annat. Alltså, antingen är det du skrev först rätt eller så det du skrev sist. En av dem är osanning.

            Att du kommer att be ursäkt har jag sedan länge förstått att du aldrig kommer att göra. För, du har nämligen aldrig fel. Det måste vara en underbar värld du lever i Anders där du aldrig har fel, där du med allsmäktighet delar med dig av din rätt till oss andra dödliga. I vårt sekulära samhälle vi har idag är detta skrämmande, att inte kunna ha fel skapar en omöjlighet för dig att möta andra människor eftersom du på förhand har rätt.

            Säg mig, kommer fackförbund att finnas kvar i ditt rike Sverige?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tillbakagång och negativt är två ord för samma sak Fredrik så jag ser ingen anledning att be om ursäkt.

            Arbetslinjen är den skadligaste politiska skapelsen någonsin,

            Fackföreningar och till och med fackföreningar med utökade maktbefogenheter är centrala inom Socialdemokratin och i den politik vi Socialdemokrater förespråkar,

  2. Lars Flemström

    Under inlägget om AMS och AMU har skrivit om hur Arbetsförmedlingen satt tvångssjukpensioneringar i system för att få bort arbetslösa ur statistiken. Jag känner också till personer som har kämpat förgäves för att få pensionsbesluten upphävda.

    Att pensionera bort arbetslösheten var från början en bra idé p.g.a. de många företagsnedläggningarna under 1970-talet. Gamla arbetare, som hade tunga jobb, erbjöds deltidspension fr.o.m. 60 år. Förtidspensionen återkom sedan i olika varianter. Det stora misstaget var när man slog ihop förtidspensionen och sjukpensionen. , så att det inte krävdes helt förlorad arbetsförmåga för att få sjukpension. Detta avskaffades vid mitten av 1990-talet.

    Jag har flera gånger under diskussionerna på S-bloggar föreslagit att förtidspensionen borde återinföras, och beviljas på samma grunder som sjukpension beviljades under början av 1990-talet. För dem som p.g.a. hög ålder i kombination med partitiell nedsättning av arbetsförmågan ändå inte kunde få något jobb, alltså flera kriterier. Fullt friska unga personer borde inte gå arbetslösa eller tvingas delta i meningslösa ”åtgärder”, samtidigt som äldre med avtagande krafter tvingade kvar i arbetslivet. Unga handikappade, som vill ha jobb, borde inte tvångssjukpensioneras, när det finns äldre som inte riktigt orkar med längre – och själva VILL gå i pension.

    Alliansregeringen visste alltså att det fanns sjukpensionärer, som inte uppfyllde de nya och hårdare reglerna för sjukpension, när man lanserade ”arbetslinjen”. Man hoppades att med sänkta inkomster (ökad skillnad mellan arbetande och icke-arbetande), ekonomisk otrygghet och ren svält tvinga ut lindrigt sjuka och måttligt handikappade på en arbetsmarknad som inte fanns för dem. Slagordet blev ”arbete i stället för bidrag”.

    Arbetsförmedlingarna skulle köpa in en mängd konsulttjänster för att motivera de arbetslösa att söka jobb och ”tala för varan” (sig själv som arbetskraft) som de värsta försäljare. Vi ska inte tro att allianspolitiker gjorde detta av ren ondska, utan snarare av ideologisk förblindelse. Man trodde att man kunde slå två eller flera flugor i samma smäll. De arbetslösa skulle komma i arbete, samtidigt som man skapade en nu bransch; arbetslösheten blev en guldgruva för nya företag.

    Arbetsförmedlingen som praktiskt taget aldrig har levt upp till sitt namn, att förmedla jobb, skulle än mer än tidigare bli myndigheter, som beviljade bidrag hit och dit (mest till ”jobbcoacher” och ”anordnare” av olika slag). Och dessutom skulle de i ännu högre grad än tidigare fungera som kontrollmyndigheter, som övervakade att de arbetslösa deltog i alla meningslösa och förnedrande åtgärder.

    Detta har fortsatt efter regeringsskiftet, då arbetslösa kan få sina bidrag indragna, om de inte har fyllt i ”aktivitetsrapporter” om vad de har gjort mellan olika klockslag. Arbetsgivarna har givetvis blivit allmer irriterade av att tvingas delta i detta apspel: ”Är du här nu igen? Är det den där aktivitetsrapporten nu igen? Har jag inte sagt åt dig femtioelva gånger att jag inte har något jobb åt dig?”

    Detta är ”arbetslinjen”, och den ska skrotas fullständigt. Allt som liknar myndighetsutövning måste bort från arbetsförmedlingarna, som måste omvandlas till serviceorgan med enda uppgift att matcha dem som söker arbetskraft mot dem som söker jobb.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso fanns delar av AMS och AMU som var mindre bra men med historien som facit så kan vi återinföra AMS och AMU utan att återinföra det som var mindre bra.

  3. Jonny Disenfeldt

    Det var ett oseriöst och ologiskt inlägg.

    Att vidare peka ut politiska motståndare som cyniska och giriga är något du gillar att göra, du gillar att kasta stenar på andra, kristen som du är… ren populism.

    PS – Lägg ”matematik” åt sidan, det är något du definitivt inte behärskar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du tycker att inlägget är oseriöst och ologiskt visar för mig hur rätt och riktigt det var och hur det satte fingret mitt på den ömma punkten i det som är fel med Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det får du gärna tycka om det gör att du känner dig bättre till mods Jonny – Sedan beror det inte på dig utan på väljarna om så blir fallet och i det avseendet tror jag att jag snarare ån du har väljarna med mig.

      • Fredrik

        Umeå kommun har 33kr i skatt idag per intjänad 100-ing. Hur mycket mer ska vi betala i kronor och ören?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte mer om jag får bestämma utan snarare mindre i och med att jag vill lägga ner landstinget och Region Västerbotten.

          • Lars Flemström

            Du tänker alltså finansiera återupprättandet av en totalt onyttig , arbetslöshetsskapande och klientförtryckande byråkrati, som har begått de skändligaste övergrepp mot arbetslösa arbetare genom att lägga ner landstinget och region Västerbotten? Men någon nytta gör väl ändå både landstinget och regionen? Lägg ner landstinget och ni kommer att få dyrare och sämre sjukvård. Lägg ner regionen och och chansen till arbete och nyföretagande samt ubyggd kollektivtrafik i länets glesbygdskommuner kommer att försämras ännu mer.

            Lägg i stället ner länsstyrelserna och slå ihop landstinget och regionen till en förvaltning, med ansvar för sjukhusvården, räddningstjänsten , den regionala kollektivtrafiken med buss och tåg, gymnasieskolan i de mindre kommunerna samt yrkesutbildningen, inklusive bristyrkesutbildningen (som AMU tidigare ansvarade för). Och gör om länsindelningen så att vi får landskapet Lappland blir ett eget län.

            Beslut ska tas på lägsta effektiva nivå. Och det kräver i ett land av Sveriges storlek tre demokratiskt valda beslutsnivåer för den offentliga makten: stat, landsting och kommuner. Lägg ner hela den statliga verksamheten, som kallas Arbetsförmedlingen, och säg upp alla anställda och låt dem efter avprogrammering söka nya jobb på de nyinrättade kommunala arbetsförmedlingarna!

            Du tror kanske att jag ljuger eller överdriver eller har förts bakom ljuset av moderaterna? Det är i så fall en grov förolämpning mot mig. Vad vet du själv? Du har ju vistats mesta delen av ditt vuxna liv i länder, som är halvdemokratier eller diktaturer, där arbetare har att lyda och riskerar att mördas om de kritiserar arbetsgivare och /eller myndigheter. Du vill ju gärna framstå som en handlingskraftig blivande S-politiker. Men visa då att du inte tvekar att rensa upp i de värsta träsken inom den offentliga sektorn! I stället spelar du med i spelet, att arbetslösheten beror på de arbetslösa.

            Arbetslösheten beror på att det inte behövs så mycket arbete för att tillgodose de svenska befolkningens behov av varor och tjänster (inkl den export som behövs för att finansiera importen). Det är en förolämpning mot hela den svenska arbetarklassen att försöka lösa arbetslösheten genom en återgång till föråldrade produktionsmetoder. Du vet inte vad du pratar om, du tror att stressen och utslitningen av personal i vården är något nytt. Det var ännu värre förr.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min syn på saken är annorlunda ön din Lars och det är vi bägge medvetna om sedan länge.

            Min syn på saken är att att effektivisera sjukvården och öka väljarnas närhet till besluten samtidigt som vi begränsar överklagande tiden i plan & byggärenden till ett minimum utan att äventyra rättssäkerheten.

            Därför vill ha skrota landsting/regioner och länsstyrelserna för att därefter överlåta sjukvården, den regionala kollektivtrafiken och byggande och underhåll av infrastruktur till staten och ett överlåtande av övriga beslut till kommunerna – Därtill ett upprättande av en PBL-domstol med domare av toppklass,

          • Fredrik

            Men du får inte bestämma, så ditt svar lämnar fortfarande en del att besvara. Sannolikheten att Region Västerbotten och alla landsting i Sverige skrotas är minimal, för att inte säga obefintlig. Så, än en gång: Under tiden betalar jag 33kr per intjänad hundring och hur mycket mer ska jag betala fram till dess att du avskaffat landstingen och Region Västerbotten?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur det blir med mitt bestämmande Fredrik återstår att se och med bestämma menar jag att påverka och få som jag vill och fram tills nu har det fungerat riktigt bra.

          • Mr Sound

            Jomenvisst, att lägga ner landstinget och region Västerbotten skulle leda till en skattesänkning men vi vet redan hur ni sossar fungerar. Finns det behov skulle snarare skatten höjas och mer slösas bort.

            Varför tror du det ser ut som det gör? Inte är det pga att skatteintäkter saknas utan för att värdelösa politiker använder sin ideologi/naivitet för att styra. Det slutar inte alltid bra, visst man kan som du Anders skylla på Alliansen men faktum är att S varit bra duktiga på att ta mindre lyckade beslut.

            Du kan fortsätta prata inför döva öron om bl.a. allas lika värde, vi övriga (läs allt fler) har totalt tröttnat på fabler och utopier samt lögner. Sverige är en bananrepublik utan bananer, denna utveckling rår de sju partierna för. Gemene man bör fråga sig vilket land man vill lämna över till kommande generationer eller sina barn, en snabb blick över det som händer i landet så lär beslutet vara enkelt var rösten bör hamna. Och inte är det på S.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Skulle vi Socialdemokrater styra Sverige som vår ideologi förespråkar så skulle allt fungera mycket bra Mr. Sound,

            Det är därför jag vill återgå till den politik vi förde under Palmes tid då den politiken fungerade mycket bra och byggde ett Sverige som var världens ledande välfärdsnation och som det land där medborgarna och landet mådde som allra bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.