Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kapitalismen och nyliberalismen har dödsryckningar – Länge leve socialismen!

Författaren Paul Manson spår att den nyliberala kapitalismen nått slutet av sin levnadscykel och att den därför måste ersätts av en annan ideologi i framtiden.

I nästa andetag säger han att valet av ersättare står mellan socialismen och nationalismen och att socialismen måste ta initiativet för att skapa en bättre värld.

Delar av det han säger är jag fullt ut beredd att hålla med om även om jag inte håller med om allt han skriver om i sin bok Postkapitalism.

En sak är vi dock överens om och det är att nyliberalismen hålls vid liv med hjälp av konstgjord andning.

Den stora frågan är vilken politik som ska ersätta nyliberalismen och för mig är en återgång till demokratisk socialism svaret på den frågan och då en demokratisk socialism i modern tappning då nationalism i egentlig mening bara är nyliberalism i maskerad form för att fortsatt tillåta att klyftorna i samhället fortsätter att öka.

Manson säger att möjligheten att skapa en bättre värld är oändliga i vår tid och i det specifika uttalandet håller jag med honom fullt ut – Det är därför vi nu bör koncentrera oss på att bestämma oss för hur denna framtid ska se ut.

Automatiseringen och robotiseringen är en möjlighet snarare än ett hot om vi politiskt kan enas hur vi drar nytta av denna teknologiutveckling,

Det vi som socialister och Socialdemokrater måste se till är att se till att vår politik får stöd av medborgarna/väljarna – Detta gör vi bäst genom att säkerställa att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag vilket enkelt låter sig göra om vi har dådkraft nog att vara trogna våra ideal.

Därför vill jag se följande två saker bli verklighet:

  • Ett avskaffande av arbetsgivaravgiften och ett införande av produktionsavgift som utgår oavsett av om produktionen sker manuellt eller maskinellt för att trygga pensioner och sjukförsäkringen och vår gemensamma välfärd.
  • Ett införande av basinkomst/medborgarlön för att säkerställa att människor även framleden i ett robotiserat samhälle kan leva och överleva.

Exakt hur detta bör göras har jag presenterat i en rad tidigare inlägg varför jag inte kommer att utveckla detta vidare i detta inlägg.

Några saker är dock säkra och det är att vi som räknar oss själva som socialister ska behålla initiativet i svensk och europeisk politik genom att fatta politiska beslut som innebär att företag och företagsägare även framgent ska betala för människans välfärd och liv och leverne.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

38 kommentarer

  1. Per Fjellberg

    Jag förstår inte vad dina två förslag har med socialism att göra. Det går alldeles utmärkt att göra en skatteväxling från skatt på arbete till skatt på produktion/konsumtion utan att blanda in socialism.

    Likaså har medborgarlön lite med socialism att göra men väldigt mycket att göra med vilka som ska betraktas som medborgare och vilka som ska få bli medborgare.

    Du försöker ”piska en död häst”, socialism som praktik har misslyckats tillräckligt många gånger för att inte få fler chanser, även socialdemokratin ligger illa till i många länder i Europa.

    ”Man skapar sina fiender”, det är vänsterns brister som gör att SD växer. Hade SD bara tagit väljare från Alliansen skulle S ha kunnat le i mjugg men nu lockar SD även traditionella S väljare. Det kan mer socialism aldrig förändra eftersom socialismen är en del av problemet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anledningen till att socialismen är viktig kan sammanfattas med att bara socialismen har som mål att använda beskattning som ett verktyg för effektiv fördelningspolitik och för att skapa ett jämlikt samhälle.

      Skulle andra ideologier förespråka detta så kan de säkert användas men så länge de inte gör det är socialismen och Socialdemokratisk politik vägen framåt.

      Tvärtemot vad du skriver så kommer du att få uppleva en renässans för Socialdemokratin i Europa och då därför att människorna förstått att den sortens politik är enda vägen framåt om målet är att bygga ett jämlikt och rättvist samhälle med små klyftor,

  2. Micke

    Paul Manson Är journalist och debatör. Han har betalt för att tycka saker som skapar rubriker. Din blogg blir mer och mer vilsen för varje dag. Du borde skriva ett bra inlägg i veckan istället för 7 dåliga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du gärna få tycka Micke och på samma sätt som han tjänar pengar på att skriva böcker och tycka finns det de som tjänar pengar på att tycka motsatsen.

      • Lars Flemström

        Varför väljer du borgerliga frasradikaler, som denne Paul Manson, till dina husgudar, när det finns mycket bättre litteratur i ämnet? För snart 120 år sedan skrev Marx om kapitalismens nära förestående fall i Kommunistiska manifestet. När kapitalismen fortfarande fanns kvar 67 år senare,skrev Lenin ”Staten och revolutionen” samt ”Imperialismens som kapitalismens högsta stadium”. Man kan ju också läsa Lenins ”Vad gör göras?” utan att göra det som Lenin förespråkar. Det har nu gått exakt 100 år sedan dessa böcker kom ut, och kapitalismen finns fortfarande kvar…

        Mig synes det som att du försöker damma av gamla kommunistiska och vänstersocialistiska idéer utan att kompromettera dem med det ideologiska sammanhang i vilka de föddes. Därmed lär du dig heller ingenting. Marx´analys av den tidiga kapitalismen, framlagd i hans verk i flera band ”Kapitalet” är nämligen mycket lärorik. Och så även Lenins analys av det, som under hans samtid uppfattades som den bortdöende senkapitalismen.

        De båda har visat att man mycket väl kan se avigsidorna hos någonting, utan att själv ha något bättre alternativ. Lenins ”misstag” var att han trodde att han kunde påskynda kapitalismens förmodade bortdöende med despotisk socialism. Svenska socialdemokrater som Karleby och Wigforss läste säkerligen både Marx och Lenin, men drog helt andra slutsatser om vad som borde göras.

        De uppmärksammade kanske att Marx delvis byggde sina ekonomiska teorier (bl.a. att maskiner var en möjlighet och inte ett hot) på en borgerlig nationalekonom, som hette David Ricardo. I en av sina skrifter (som jag har läst) diskuterar Ricardo, som i alla andra avseenden kan kallas konservativ, faktiskt möjligheten att bygga ett välfärdssamhälle för alla.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga husgudar Lars och att citera Manson i de fall han säger eller skriver sådant som är relevant ser jag inga fel i.

          Det enda jag strävar efter är en återgång till traditionell Socialdemokratisk politik som bevisligen klarade av att bygga både välfärdssamhälle och ett jämlikt land i vilket medborgarna mådde som allra bäst. Det är dit och ingen annan stans jag strävar.

  3. Krister

    Den ideologi du har är fullt av ERROR beroende på att verkligheten har förändrats.
    Den senare snabbare än den första.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kommer att få uppleva en renässans för Socialdemokratisk politik Krister – Är det något som andas ERROR så är det nationalism och främlingsfientlighet.

  4. Lars Flemström

    Straffskatt för arbetsgivare, som låter anställda göra rätt för en hygglig lön, låter dem känna tillfredsställelse i jobbet och att de gör nytta utan att behöva slita ut sig, är ju direkt samhällsfarligt Samma sak med att samhället ska försörja asociala och kriminella individer, som inte vill arbeta fastän de är fullt friska, åtminstone innan de började förstöra sin hälsa med droger. Vi ska ha socialförsäkringar för att försörja sjuka och ofrivilligt arbetslösa.

    De ofrivilligt arbetslösa ska ha jobb fortast möjligt, även om de inte är de mest kvalificerade för något jobb. Folk ska inte vänjas vid långa perioder av arbetsöshet med låga inkomster, för då sänker de sina anspråk och har då inte längre någon molivation för att arbeta. En nyanmäld med bättre kvalifikationer ska inte med automatik ha förtur till jobb före en långtidsarbetslös. Förutom att det inte finns exakta metoder för meritvärdering, leder konkurrensen om jobben till omfattande och allvarligt fusk.

    Skatt på arbets- och kapitalinkomster samt på realistationsvinster, är mycket bättre än ”produktionsavgift” – bl.a för att man kan göra inkomstskatten progressiv så att inkomstskillnader jämnas ut. Det ska däremot inte vara någon skatt på sådant som man bara äger utan att ge någon avkastning, som man kan ta ut skatt på. Ev. realisationsvinster ska beskattas när de uppstår.

    De offentliga arbetsförmedlingarna ska kommunaliseras och ha som enda uppgifter att skaffa jobb åt arbetssökande och att skaffa arbetskraft till arbetsgivare som söker sådan. Det ska dessutom finnas privata arbetsförmedlingar, som finansieras med skattemedel i relation till hur många varaktiga anställningar som kommer till stånd tack vare dem. De kommunala och privata arbetsförmedlingarna ska inte ha någon som helst kontroll- eller myndighetsfunktion gentemot de arbetslösa.

    Rätten att försörja sig själv genom eget arbete i sitt eget hemland ska vara en mänsklig rättighet, som inte får förvägras någon som inte är frihetsberövad p.g.a. brott. Ingen är för okvalificerad för att få NÅGOT jobb. Kvalifikationskrav ska gälla för yrken, vars natur kräver dokumenterade kunskaper och /eller erfarenheter, Men då kan vi inte heller har en migrations- och integrationspolitik som skapar ett stort överskott på okvalificerad arbetskraft.

    Ovilja att vidareutbilda sig utöver den obligatoriska skolan ska inte bestraffas med arbetslöshet eller indragna eller sänkta bidrag.Just det att man inte kan få de högavlönade och intressanta jobben, ska vara ”straff” nog. Men lönen från en heltidsanställning får aldrig vara så låg, så att man behöver ”utfyllnad” från socialtjänsten till sin egen försörjning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är helt rätt att Socialdemokratiska partier tappat historiskt men vändningen har kommit som jag ser saken och en stärkt Socialdemokrati i Tyskland med flera länder kommer att stärka Socialdemokratin i alla länder över tid.

  5. Lars Flemström

    Valet står inte mellan nationalism eller socialism, utan mellan den goda och den onda nationalismen.

    Den goda nationalismen är en nödvändig förutsättning för en socialistisk (i detta ords positiva bemärkelse) utveckling i en kapitalistisk värld. I länder med en svag nationalstat råder kaos, anarki, etniska motsättningar samt motsättningar mellan olika klaner, förtryck och krig.

    Vad är motsatsen till den goda nationalismen som hävdar alla folks rätt till nationellt självbestämmande?Jo, den onda nationalismen, som enbart hävdar det egna folkets rätt till självbestämmande och dess rätt att härska över folk och länder; kolonialism och imperialism.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders : ”även om jag inte håller med om allt han skriver om i sin bok Postkapitalism”

    Har du läst hela boken Anders ???

    Boken sågas …
    http://www.aftonbladet.se/kultur/a/0abgE/sa-latt-krossas-inte-kapitalismen

    Mason’s ide :

    ”Han stödjer sig på anteckningar som hittats efter Karl Marx död – publicerat som Fragment om maskiner – där Marx skrev att om det fanns en maskin som tillverkade sig själv, aldrig gick sönder och höll i all evighet, skulle den inte kunna ge någon vinst.

    Mason menar att denna maskin nu har uppfunnits. Vilken är den: jo, mjukvaran! Mjukvaran är enligt Mason !”

    ”ett nytt subjekt träda fram: den ”nätverkande individen” som kallar till demonstration via Twitter. Det är ”ett nytt slags människa med multipla jag” som är bäraren av det postkapitalistiska samhället. Vilket inte kommer likna socialismen eftersom den är gammal och inte fungerar, däremot ett ”nätverkande, icke-linjärt lagarbete i moduler.””

    ”Mason har skrattats ut i de flesta marxistiska tidskrifter i världen. Men här i Sverige bemöts denne charlatan med en respekt som antingen beror på att han är engelsman, vilket många tror borgar för kvalitet, eller på att kunskapsnivån är så låg. ”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte boken och teorierna i sig jag skriver om i inlägget Jonny utan det faktum att nyliberalismen som politisk ideologi spelat ut sin roll i och med att kapitalismens girighet och egoism gått flera steg för långt i sin strävan att göra de redan rika rikare på övrigas bekostnad.

      Det är upptäckten att detta skett som gör att väljarna kommer att lämna nyliberalismen för oss Socialdemokrater och den ideologi vi företräder.

      Dagens människor har blivit vilsna av nyliberal politik som lovar runt och håller tunt – Det är därför de i växande skaror letar sig tillbaka till den sorts politik som byggde Sverige till världens ledande och jämlika välfärdsnation.

      • Jonny Disenfeldt

        Konstigt då att socialismen redan är död och begraven och socialdemokratin följer efter ner i graven i brist på förnyelse …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialismen i socialdemokratisk tappning är inte död – Snarare öevande och snabbt växande.

          • Jonny Disenfeldt

            Helt fel om man tittar ut i verklighetens Europa där socialdemokratin årtionde efter årtionde går bakåt vilket du borde veta om du är allmänbildad, det du ger uttryck för är dina personliga drömmar vilket är något helt annat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ger inte uttryck för enbart drömmar Jonny – Det jag ägnar mig åt är att titta på trender och på vad människor efterfrågar och en ny renässans för Socialdemokratisk politik är just precis det som efterfrågas vilket börjar synas lite varstans ute i Europa – Nyliberalismen har varit trenden en tid för att på vissa ställen följas av nationalism – En nationalism som nu är på tillbakagång där den haft fotfäste ett tag till förmån för Socialdemokratisk socialism som är den enda sorts politik som fungerar långsiktigt om jämlikhet ska råda och om alla i samhället ska må bra och tillerkännas samma värde.

  7. Krister

    Du skall ha en eloge för att du svarar på kommentarer.

    Vad jag menar är att det har hänt mycket mellan när
    ideologin beskrevs via förslag på Palmes tid och nu i vår tid. ha fungerat
    Att då vilja ha ”som det var på Palmes tid” är ju inte hållbart.
    Jag vet inte om Palme varit en ledare för vår tid i dagens kontext.

    Det gäller givetvis även kapitalismen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska vara trogen våra ideal och otrogen angående metoderna för att nå idealen brukade Palme säga ofta – Det gäller även i vår tid.

      Att sträva efter ett jämlikt samhälle med världens minsta inkomst- och förmögenhetsklyftor och ett samhälle med fungerande sociala trygghetssystem och fungerande välfärdstjänster för medborgarna är minst lika relevant i vår tid som under Palmes tid – Det är den sträva och det målet jag vill återinrätta – Hur vi sedan tar oss dit kan variera kontra då även om beskattning och fördelningspolitik är nyckeln idag på samma sätt som då.

  8. Jonny Disenfeldt

    ”ett jämlikt samhälle med världens minsta inkomst- och förmögenhetsklyftor

    163000 nya svenskar från 2015 plus deras ca 300 000 anhöriginvandrare innebär en dryg halvmiljon människor, de flesta i utanförskap, arbetslöshet eller lågavlönade. Lägg till dettssa till de övriga 1 miljon vi redan hade i utanförskap…


    Då måste man med din politik HÖJA BIDRAG MYCKET och BESKATTA VANLIGA ARBETARE KRAFTIGT för att få dessa små inkomstklyftor. Bidrag(s)partiets apostel har talat !

    Inget nytt under (s)olen direkt.

    PS – Jämlikhet har inget med inkomst/förmögenhetsklyftor att göra, lär dig att vad ord betyder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du fortsätter att tjata om siffror som inte kommer att bli verklighet Jonny och förutsätter att vi inte kan förändra och skapa god integration och fler arbetstillfällen – Att vi kan förändra och att vi kan effektivisera och skapa fler jobb är min övertygelse och den politik jag vill föra strävar i den riktningen.

  9. Lars Flemström

    Kajsa Ekis Ekman är väl inte den skarpaste vänsterdebattören, men hon träffar dock huvudet på spiken, när hon beskriver Manson som en charlatan, som osynliggör arbetaren. Som exempel på det osynliggjorda arbetet, nämner han inte bara programmerarna utan även den helt miljövidriga verksamheten i Kongo och andra uländer med att framställa råmaterialet till hårdvaran. Arbetsmiljön är så vidrig, så att verksamheten omedelbart hade förbjudits om den ägt rum i vårt land.

    Men i stället för att visa solidaritet med dessa de mest utnyttjade och utsugna individerna inom den globala arbetarklassen, pratar du om att integrera den i jämförelse lilla minoritet, som har betalat flyktingsmugglare med sina i hemlandet ihopsparade pensionspengar för att komma till Sverige.

    Manson avfärdar klassförtrycket i hans ”postkapitalistiska” samhälle med att dessa arbetare är så efterblivna, så att de aldrig kommer att spela samma politiska roll som norra halvklotets arbetarklass.
    Det är ju ren rasism, men den har du inte ens lagt märke till, om du ens har läst boken. Har du ens läst Ekis’ krtik mot Manson?

    Efter att ha beskrivit dig själv som en trollkarl, som ska fixa jobb till både gamla och nya svenskar, griper du nu halmstrået att betala fullt friska och arbetsföra lättingar för att göra ingenting. INvandrarna ska jobba och svenkarna lata sig?! Hur länge tror du att det kommer att dröja innan den nya, utlandsfödda arbetarklassen finner det för gott att göra sig av med svenskarna, som ju ändå inte gör någon nytta – om samhället ska byggas enligt dina ritningar?

    På din S-blogg har du skrivit i ditt svar på en av kommentarerna att medborgarlönen ska vara 10.000 kr /mån och även ges till pensionärer. Om du menar att jag och övriga c:a 3 miljoner ålderspensionärer ska få en inkomstförbättring med 120.000 kr /år får vi väl tacka och ta emot. Men det kommer då att handla om flera hundra miljarder plus medborgarlönen till alla yngre som inte vill jobba.

    Nej, du menar förstås att våra pensioner ska ersättas med en ”basinkomst” på 10.000 kr /mån. vilket faktiskt vore en inkomstsänkning för landets samtliga pensionärer, utom möjligen de, som fyllt 65 redan vid invandringen till Sverige. Din medborgarlön ligger faktiskt under garantipensionen till merparten av de fattigaste pensionärerna. Och ändå undrar man hur deras pensioner, vilka bara har vistats en kortare tid i Sverige, ska finansieras. Garantipensionen är ju till för dem, som inte har betalat in tillräckligt mycket för att få full inkomstpension.

    Men med din medborgarlön kommer det inte bara att handla om äldre invandrare, som inte har bidragit tillräckligt till pensionssystemet, utan också om svenskfödda personer, som kanske aldrig har haft ett jobb, utan hellre drar runt på stan och röker hasch, när andra sover för att orka jobba nästa dag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller en basinkomst så är min inställning att effekterna av en sådan ska utredas mycket noga innan den eventuellt införs – Införs den bör den dock vara rätt stor och därför är 10.000 kronor per månad en rimlig summa.

      Hela tanken med en basinkomst är att den ska ersätta andra bidrag såsom föräldrapenning, studiebidrag mm. Hur detta skulle slå och hur och om vi ska införa en sådan måste som sagt utredas och jag är inte säker på att det behöver bli speciellt mycket dyrare än idag att ha basinkomst istället för bidrag.

      En sak är dock helt klarlagd och det är att en basinkomst skulle skapa större individuell frihet att bestämma hur man vill varva studier och att vara hemma med barn med arbete under livets gång.

      • Lars Flemström

        Du vill avskaffa delar av demokratin, eftersom demokratin är för dyr (vilket högerpopulister har tyckt i alla tider) men vill smälla iväg en massa pengar på en meningslös utredning om basinkomst till lättingar, som inte vill göra rätt för sig, fastän de kan. Du vill sänka inkomsten för de fattigaste pensionärerna med över tusen kronor i månaden och för övriga pensionärer med flera tusen kronor i månaden.

        Du vill alltså lägga alla bidrag, som idag går till behövande i en gemensam pott, som de behövande ska dela med lättingarna. Det säger sig självt att det då blir mindre till var och en. Bland dessa bidrag finns pensioner och socialförsäkringar, som de behövande själva har betalat in till. Dessa pengar ska de dela med lättingar, som inte har betalat in något.

        Du tänker väl inte demonstrera på 1 maj för ett samhälle ”där lättingen ej råda får”, som det står i Internationalen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill inte avskaffa någon del av demokratin Lars – Om något vill jag öka demokratin.

          basinkomst måste utredas som jag ser saken då införandet av en sådan kan vara svaret vi söker på hur vi ska se till att människor kan leva och överleva i robotiseringens och automatiseringens tidevarv. Att inte utreda vore dumtdristigt.

          Att ge människor möjlighet att styra över sina liv och blanda föräldraledighet och studier med arbete efter eget välbefinnande gör den inte till vad du kallar lättingar – Ett uttryck jag för övrigt inte gillar.

          • Lars Flemström

            Du vill pressa ner människor i fattigdom och misär för att andra ska kunna leva som lättingar. Och du vill att barn ska växa upp under de förhållandena. Att leva under fattigdom är verkligen inte att styra över sitt eget liv. Du lanserar ett borgerligt hugskott som svar på arbetarrörelsens krav att alla ska ha rätt till försörjning genom eget arbete. – vilket förutsätter att rätten till jobb är en mänsklig rättighet. Naturligtvis skiljer jag mellan ofrivillig arbetslöshet, som ska ersättas enligt inkomstbortfallsprincipen, och ren lättja, som du vill belöna genom stöld från verkligt behövande. Du må ogilla begreppet ”lättingar”, men att strö pengar över unga, friska och fullt arbetsföra personer utan krav på någon som helst motprestation, är att uppfostra dessa till lättingar. Du må ogilla detta begrepp, men då får du också censurera Internationalen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du tror att jag vill pressa ner någon i fattigdom så tror du fel Lars.

            Du har även fel om du tror at jag inte vill att människor ska arbeta vilket är precis vad jag försöker åstadkomma men på ett friare sätt där fler delar på samma arbetsuppgifter i och med att några väljer at arbeta färre timmar.

            Sedan har jag inte rakt av sagt att vi ska införa basinkomst utan snarare att saken ska utredas ordentligt.

      • Petter

        ABSURT ,allvar eller skojar du ???
        Detta vore nog drömmen för många ”lättingar” som Lars uttrycker sig,basinkomst ?.
        Då tror jag inte du fattar hur vissa människor tänker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det finns människor som är villiga att leva på så lite som 10.000 kronor per månad så är det valet deras – Att de skulle välja att göra så skapar inget sämre samhälle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Venezuela under Maduro är inte bra då han saknar allt det hans föregångare Chavez hade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer att kommentera valet i Nederländerna när resultatet är fastställt men att Socialdemokraterna där förlorar väljare visste vi redan innan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.