Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I grund och botten är alla svenskar miljonärer.

Uttalande kan säkert provocera många vid en första anblick och anses vara lögnaktigt och kontroversiellt men läser ni vidare kommer jag att förklara varför det är sant.

Det Sverige som vi Socialdemokrater byggt under många generationer har givit alla svenska medborgare rätten att med fog kalla sig miljonärer och det redan vid födseln även om Alliansen med sin politik gjort sitt bästa för att så inte ska vara fallet.

Låt sedan vara att detta inte syns vid en direkt kontroll av det egna kontoutdraget från banken – Men likväl vi är alla miljonärer. Gör vi en internationell jämförelse blir det med ens klart och tydligt hur rika vi svenskar faktiskt är.

Det jag pratar om är att vi i Sverige har ett system som via skatter gör att alla medborgare får gå i skolan utan att betala dyra skolavgifter.

På samma sätt har vi tillgång till näst intill gratis sjukvård och övriga omsorgstjänster. Ovanpå detta finns det i Sverige sociaförsäkringssystem som på olika sätt fångar upp oss om livet tar en vändning vi inte räknat eller kalkylerat med.

Att vi har det så beror på Socialdemokratisk politik och ideologi och på att våra kloka förfäder insåg vad som skulle bli bäst för Sverige i det långa loppet.

Kort sagt är Sverige och svenskarna redan vid födseln miljonärer åtminstone sett ur en utländsk betraktares ögon – Detta då saker som skola, vård och omsorg är långt ifrån gratis i de flesta länder där det till skillnad mot i Sverige kräves att man är miljonär även på banken för att i sitt hemland åtnjuta den trygghet vi har i Sverige.

Kunskapen om att vi som svenskar faktiskt är miljonärer och att det är år av ansvarsfull politik och hårt slit av våra förfäder som gjort oss till miljonärer är en kunskap som helt tycks saknas hos framför allt den yngre generationer svenskar.

Den saken vill jag ändra på och mitt hopp för framtiden står till det faktum att svensken i gemen är både välutbildad och allmänbildad. Detta faktum förstärker min tro att framtiden för Sverige är ljus.

För att skapa kunskap om varför alla är miljonärer i Sverige och för att fylla den kunskapslucka som finns hos den yngre generationen måste vi politiker på ett enkelt sätt förklara hur saker är uppbyggda och varför.

När denna insikt sedan sjunkit in hos medborgarna är jag säker på att det använder sitt sunda förnuft och ser till att det dröjer länge innan vi ånyo släpper fram en borgerlig höger regering.

Alliansen 8 år av regeringsmakt och då speciellt Alliansens skadliga och förkastliga arbetslinje har i många avseenden varit katastrofal för Sverige då Alliansen har använt sin regeringsmakt till att effektivt bryta sönder de trygghetssystem som gör alla svenskar till miljonärer.

Vad vi alla måste förstå är att Alliansen har ett enda mål med sin politik och det är att genom olika reformer och försämringar i de sociala trygghetssyystemen stjäla medborgarnas miljoner för att i stället via privatiseringar flytta dem till privata fickor.

I Socialdemokraternas värld kallas detta girighet!

I mitt Sverige där vi Socialdemokrater sitter i regeringsställning är det en självklarhet att vi ska återställa de tillgångar Alliansen stulit av det svenska folket genom olika privatiseringsåtgärder och genom avregleringar och skattesänkningar.

Därför har det samhällsbygge jag företräder som Socialdemokrat som uttalat mål att stärka Sverige som nation och se till att jämlikheten ökar så att alla medborgare har det bra.

Det arbetet är ett grannlaga arbete som vi måste göra väl så att vi genom väl genomtänkta reformer kan se till att alla svenskar även i framtiden kan titulera sig miljonärer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Erik

    Anders, har du inte ännu tagit dig tid att lyssna på Ekots lördagsintervju av din partisekreterare Baastad. Programmet sändes i P1 lördagen den fjärde mars. Utan att säga för mycket om intervjun kan jag ge dig en kort sammanfattning; Baastad hade sitt ”papegojmanus” med sig till intervjun, det vill säga det manus man tagit fram på Sveavägen 68 till alla poltikfunktionärer, stora som små, för att säga att allt vara sämre under allianstiden. Men Baastad ramlade ner i pottan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har lyssnat på intervjun och visst kunde hon ha gjort bättre ifrån sig den saken är helt klar men påståendet om att hon ramlat ner i pottan eller gjort bort sig stämmer inte som jag ser saken.

  2. Mr Sound

    Fy vad irriterad jag blir när jag läser goja som detta. Är du på riktigt? För det första så byggde inte S upp välfärden! För det andra, hur många gånger ska du bli överbevisad innan du tar till dig detta? ”Utan fri företagsamhet, fred, ekonomisk och personlig frihet, hög arbetsmoral och stor tillit mellan invånarna” hade S haft det väldigt tufft med att ”bygga” upp välfärden. Idag visar det sig att den sk välfärd knappast är byggd för det utanförskap vi ser.
    https://iea.org.uk/publications/research/scandinavian-unexceptionalism-culture-markets-and-the-failure-of-third-way-soc

    Att du totalt kör över driftiga enprenörer, duktiga arbetare mfl som slitit för att bygga upp Sverige är i sig tragiskt. Hoppas verkligen de gamla sossar som nu lever på ålderdomshemmen ser hur S menar med hur rik vi är…

    Och visst är det tragikomiskt att läsa hur du anser vi är rika, du har jobbat på bank va? Kan inte tänka mig att du fick räkna något där med din bristande ekonomiska bildning. För om vi studerar BNP/capita kan vi se hur vi blivit fattigare, även med jobbskatteavdraget. Detta vill du förvärra ytterligare genom skattehöjningar, nu kommer du säkert att skylla på Alliansen men faktum är att inget hänt med S vid rodret.

    Lägg där till skolresultaten, sjukvården på fall, rättsstaten på dekis, jihadister som tas emot utan åtgärder, pension är ett skämt liksom ersättningarna i trygghetsförsäkringarna. Infrastrukturen är eftersatt, bostadsbrist råder och de bostäder som byggs är sjukt dyra. Jobbtillväxten har avtagit, du borde verkligen inte kasta så stora stenar i ditt glashus då den nedåtgående spiral på välfärden startade före Alliansen – det har bara blivit tydligare på senare tid.

    Tidigare hade vi tillit till varandra, idag med dagens kriminella utveckling och det inflöde av människor som man inte har koll på kan vi glömma det. Ni har ju våldfört er på Sverige. Att människor ska fortsätta rösta på de som är ytterst ansvarig för denna utveckling finner jag osannolikt. Även om ni med näbbar och klor försöker klamra er fast vid makten med div uppgörelser med partier långt från er ideologi kommer SD nå framgång vid valet 2018.

    Och det är pga er, inte att människor inte tror på ”allas lika värde”. Vilket är ett tragiskt argument i sig…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ett oomtvistat faktum att vi Socialdemokrater byggde upp det svenska välfärdssamhället genom rätt sorts politik och genom reformer som skapade världens mest jämlika land med världens bäst fungerande sociala trygghetssystem – Vill du påstå något annat talar du inte sanning.

      Sedan har jag aldrig förnekat att Sverige behöver duktiga entreprenörer och duktiga företagare och även på det området har vi Socialdemokrater lyckats bra. Allra bäst lyckades vi när offentlig och privatsektor och dess aktörer höll sig på sin egen sida utan att inkräkta på varandras område.

      Sverige var som allra bäst och det land där alla mådde som allra bäst på 1980-talet när jämlikheten var bäst i världen – De försämringar vi upplevt sedan dess kan till största delen tillskrivas Alliansen och nyliberal politik även om vi Socialdemokrater har viss del i skulden till att Sverige blivit sämre sedan dess och framför allt mer ojämlikt,

      Det är detta vi ska restaurera och då genom att använda beskattning som ett verktyg för effektiv fördelningspolitik och genom att kraftigt begränsa möjligheten till skatteplanering och genom att se till att de med de största inkomsterna och största förmögenheterna betalar mer i skatt så att övriga kan få sänkt eller oförändrad skatt samtidigt som välfärden återställs till forna nivåer.

      Förstår man inte att detta är vad som behövs kan man inte räkna vilket jag kan då det är just det jag gjorde i banken när jag jobbade där.

      • Mr Sound

        Jag ljuger aldrig, du däremot slirar på sanningen en hel del. Jag har aldrig sagt att S inte genomförde lyckade reformer MEN detta var möjligt på grund av duktiga enprenörer, hög arbetsmoral, fred mm. Utan detta skulle inte S kunnat genomföra vissa lyckade reformer, det vi nu ser är dock att välfärden inte är konstruerad för denna befolkningstillväxt och utanförskap. Är det svårt att ta till sig?

        Och berätta gärna inom vilket område ni sossar har lyckats när det kommer till företagare? Vilka företag har ni i S drivit?

        Och nej, vi kan inte höja skatterna mer utan att det får konsekvenser. Det är ett faktum att hushållens konsumtion har hållit igång vår ekonomi, då främst med lånade pengar. Att minska människors inkomst för att ni politiker ska slösa mer kommer enbart att gräva oss djupare ner. För det är så många sektorer som skriker efter resurser att ni kan endast släcka små bränder medan elden får än mer kraft på annat område. Att omförhandla avgiften till EU lyckas ni inte ens med, hur dåliga är ni egentligen?

        Men om du anser S byggde allt vad gör S nu? Jo, de jobbar hårt med att rasera. Och försök gärna beskatta höginkomsttagare och företag som slåss globalt mer, för är man obildad i nationalekonomi så tror man på den ekvationen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sverige har alltid haft duktiga entreprenörer och har så även idag – Att ha en ordning där offentlig- och privatsektor håller sig på sina respektive kanter för allas och framför allt för landets bästa är den ordning som skapade välfärdslandet Sverige.

          Den ordningen ska vi återställa så att samhället har förmågan att utbilda och förse dessa företag och entreprenörer med kvalificerad arbetskraft så att de kan tjäna sina pengar.

          hade det inte varit för reformer som tillsåg just utbildning så hade entreprenörerna inte kunnat tjäna de pengar de gjort och att de haft tillgång till just det är en effekt av Socialdemokratisk politik,

          Sedan är jag inte obildad i nationalekonomi och den enda effekt jag hoppas på med Donald Trump vid makten i USA är att vi på nytt inför tullar därför att tullar på sikt leder till att arbetena flyttas tillbaka dit marknaden för produkterna finns.

  3. Martin

    Ok. Vad säger du till alla pensionärer under fattiggränsen? Pensionärer där komunder drar in lingonsylten till kålpuddingen ,men ger feta avgångsvderlag till sossepampar? TIll de som får föda i bilden för S & V lagt ned BB? Till de som blir rånade o misshandlade av ungdomsgäng? Till de cancerpatienter som får bekosta sin egen behandling i andra länder? Vår skola är bra men internationellt mycket medelmpåttig? Till de sjuksköterskor som får mycket bättre betalt om de jobbar i Norge än under S som arbetsgivare i Sverige?
    Vi har haft det bra. Och vi är många som är beredda att betala för att vi skall ha det bra. Nu betalar vi enorma skatter, men jag ex köper till en privat sjukvårdsförsäkring för att vara trygg med att få vård.

    Du lever i ett annat årtionde. Läs tidningarna o fråga dig – hur kunde det bli så här med världens högsta skatter=?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De problem du beskriver och den problembild du målar upp är allt effekten av nyliberal politik och det är just för att återställa ordningen och restaurera Sverige som vi behöver en stark Socialdemokrati och traditionell Socialdemokratisk politik.

      Sedan har vi inte världens högsta skatter Martin – Att det skulle vara så är en skröna och enligt OECD är Sverige världens bästa land att starta och driva företag i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.