Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Industriarbetarnas nya 3-åriga avtal är ett rimligt och bra avtal.

Industriavtalet som sätter märket hamnade på löneökningar på 6,5% över 3 år med 0,5% dedikerat för avsättningar till delpension vilket jag ser som en seger och som ett mycket bra och rimligt avtal.

Just avsättningen till delpension är viktig för industrin då många inte orkar arbeta fullt ut hela vägen fram till ordinarie pension utan väljer delpension innan ordinarie pensionsålder – Att möjligheten att göra så med en högre delpension som en effekt av den extra avsättningen tror jag kommer att visa sig vara en mycket stor seger i framtiden.

Att vi dessutom fick till en extra låglönesatsning med en högre pott för de med löner under 24.000 kr/månad känns extra bra och inger hopp om att vi ska kunna minska klyftorna en aning.

Den största segern även om det inte är en seger i egentlig mening då det endast innebär att vi bibehåller dagens regelverk får ändå anses utgöras av att vi lyckades stå emot alla propåer från arbetsgivarhåll om flexiblare förläggning av arbetstider och ett höjt övertidstak.

Med detta avtal på plats finns det all anledning att hoppas att övriga branscher anpassar sig till samma löneökningar och villkor som i industriavtalet – Att den speciella låglönesatsningen och den extra avsättningen till delpension kommer med i alla övriga avtal ser jag som självklart då dessa satsningar är minst lika viktiga inom t.ex. handeln och inom Kommunals avtalsområden.

Att detta avtal tillkom utan större strid och utan stridsåtgärder och vapenskrammel är bra och inger hopp om att stabiliteten på svensk arbetsmarknad kommer att bestå över de kommande 3 åren vilket jag ser som nödvändigt när vi ska utveckla Sverige och se till att den svenska samhällsmodellen får fullt genomslag.

Kan vi Socialdemokrater ovanpå detta göra de ändringar som är nödvändiga i LAS (lagen om anställningsskydd) för att förbjuda hyvling och andra avarter på svensk arbetsmarknad ser det ljust ut för svenska arbetstagare.

Att ha en förutsägbar arbetsmarknad med väl kända villkor och löner och med trygg lagstiftning är vad varje land behöver för att skapa den stabilitet och förutsägbarhet som behövs för ett framgångsrikt samhällsbygge – Att första steget i den stabiliteten nu är tagen och överenskommen känns bra och som en stor seger för Socialdemokratisk politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.