Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag är imponerad över svenskt polisväsende och över stockholmarnas stora och öppna hjärtan.

Efter terrordådet i Stockholm går det inte att låta bli att bli imponerad av Sverige i allmänhet och stockholmarna i synnerhet och av svenskt polisväsende som till skillnad från många andra länders polismyndigheter grep den skyldige oerhört snabbt – I det avseendet kan vi verkligen säga att stockholmarna öppnat inte bara sina hjärtan utan även sina hem.

Om vi börjar med stockholmarna så går det inte att låta bli att beröras av sättet på vilket man ställde upp för medmänniskor som inte kunde ta sig ut ur staden på grund av det inträffade. Att öppna sina hem och att erbjuda mat och husrum visar att kärleken till medmänniskorna i vårt land är mycket levande.

Dessutom förtjänar Polisen och myndigheter oerhört mycket beröm för sitt sätt att hantera situationen och för sitt sätt att oerhört snabbt spåra upp och gripa skyldiga och misstänkta.

Jag tillhör de som hela tiden sagt att Polisen och Säkerhetspolisen har mycket bättre koll på dessa individer än gemene man vill tro – Att man lyckats i sitt arbete på det sätt man gjort är beviset för detta och något som borde innebära att vi kan känna oss rätt trygga i vårt land trots det inträffade.

Sedan tycker jag att de manifestationer och annat som skett efter attentatet är rörande och visar på en kollektiv beslutsamhet att inte låta händelser som dessa att leda till att vi sluter samhället och ändrar vårt sätt att leva våra liv.

Att skydda sig från enskilda individer som begår hemskheter och terrorbrott är i stort sett omöjligt vilket inte minst alla skolskjutningar och annat i USA är beviset för. Så länge den som begår gärningen inte förvarnar utan behåller sina tankar och känslor för sig själv är det svårt att skilja ut dessa från övriga som rör sig i samhället.

Enskilda gärningsmän har inget speciellt utseende eller några speciella kännetecken likt tatueringar i pannan etc. Tittar vi på skolskjutningen i Trollhättan och andra liknande händelser så blir det lättare att inse att vi aldrig helt och fullt kan skydda oss från dåd som dessa.

Däremot kan vi bli ännu duktigare på att identifiera potentiella gärningsmän vilket jag vill mena att svenskt polisväsende och säkerhetspolisen är rätt duktiga på redan i dagsläget.

Ska vi bli ännu vassare på det området finns ett antal frågor att ställa oss – Frågor som berör hur mycket vi ska tillåta att vår personliga integritet kränks och hur stor insyn polisen och övriga myndigheter ska ha i vårt privatliv och i vår dagliga liv.

  • Ska övervakning och avlyssning vara lättare att utföra än idag?
  • Ska myndigheter tillåtas kartlägga allas surfande, skrivande, gillande, osv. på sociala medier?
  • Ska asylsökande övervakas under hela asylprocessen?
  • Ska samhället slutas mer och ska t.ex. kroppsvisiteringar mm. bli vardag vid skolor, flygplatser, järnvägsstationer och andra platser som samlar mycket människor?

Det jag försöker säga är att allt har ett pris och att den stora frågan är hur högt pris samhället är beredd att betala för att leva fritt men tryggt.

Min tro är att vi ska vara rätt nöjda med situationen så som den ser ut idag med ett enda tillägg – Vi måste bli betydligt duktigare på att hålla koll på de som ska utvisas och se till att utvisa dem med omedelbar verkan.

Därutöver tror jag på ett system som på ett eller annat sätt övervakar sociala medier och spårar upp riskbeteende och i sådana fall ett generellt system som omfattar alla samhällsmedborgare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Micke

    Håller inte med helt då det gäller SÄPO och polisen.

    Ok man kanske vet mer än vi tror men sen då? Den informationen måste föras vidare så andra myndigheter och kommuner också är informerade. Det förebyggande arbetet är viktigast.

    Detta har brustit och måste åtgärdas.

    Sen har naiva politiker ett stort ansvar då återvändare från isis har behandlats som de varit på en semesterresa.

    Alla återvändare ska lagföras och utredas i häkte om vilka krigs brott de utfört och sedan utvisning ur landet. Att vara medlem i en av FN kallad terror organisation ska vara ett brott och medföra ett fängelse straff och utvisning.

    Dessa individer ska inte vara ute i det vanliga samhället då jag tror att ett utvisningsbeslut kan innebära att det triggar extrema handlingar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att samarbetet över myndighetsgränser kan bli bättre håller jag med om men ska vi får till det så krävs det med all säkerhet vissa lagändringar.

      Vad gäller de som återvänder och tillhör IS är vi överens och jag har i tidigare inlägg framfört åsikten att de ska utredas noga och ställas till svars för det de eventuellt gjort när de krigat för IS räkning.

  2. dagl

    Visst är det något fruktansvärt som hänt och visst skall man visa solidaritet när det händer och visst skall man ligga lågt med ifrågasättanden.
    Och visst förtjänar myndigheterna stort erkännande för att den skyldiga mycket snabbt kunde gripas, och det finns ingen anledning att förmoda att många gjorde mycket för att lindra effekterna av vad som inträffade.
    Men jag ifrågasätter ändå om man inte överreagerade när man totalt stängde av kommunikationerna i Stockholm centrum under lång tid. Personer som var i centrum missar sitt flyg, kan inte ta sig hem till förorten där de sover etc. Förbindelserna Umeå södra sverige störs dygn framåt av några timmars infarkt på Stockholm C. Kunde inte avstängningen varit kortare och mindre omfattande?
    Dödsfallen var en tiondel av terrordådet i Egypten dagen därpå. Jämförliga konsekvenser när en skidlovsresebuss välte i Härjedalen för några väckor sedan. Den skyldiga hann smita från centrum före kommunikationsavbrottet. Händelsen var ingalunda oväntad och det har varit ett terrordåd på Drottninggatan tidigare. Det tedde sig säg 16.30 troligt att det var en enstaka galning/frustrerad som av en tillfällighet såg chansen att komma över en olåst lastbil med svag koppling till organiserad terrorism och inte inledningen till en serie attentat. Hälftan av de dödade var utlänningar vilket visar hur många utlänningar som rörde sig i centrum vid tillfället. Dessa blir naturligtvis ännu mer förvirrade och oroliga för hur jag kommer härifrån än svenskar eftersom den lilla information som faktiskt ges är på svenska.
    Skälet för terroristdåd är att få uppmärksamhet, ju mer uppmärksamhet och större konsekvenser det får, ju mer lyckat ur terroristsynpunkt. I ringa grad har myndigheterna bidragit till konsekvenser och uppmärksamhet, bl a genom den omfattande isoleringen av Stockholm city.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommande utredningar kommer säkert att ge svar på om vi överreagerade eller inte men för egen del så tycker jag att det är bra att följa ordspråket – ”Better safe than sorry” när saker som dessa inträffar – Detta sagt mot bakgrund av dåden i Paris och Bryssel som följdes av fler dåd.

      • Lars Flemström

        Det är tveksamt om polisen gjorde rätt, som stängde inne tusentals människor unders så många timmar i en storstad, där en livsfarlig terrorist kanske gick lös och sökte nya offer. Det var dessutom direkt hänsynslöst av Trafikverket att inte släppa iväg fjärrtågen omedelbart sedan polisen hävt stoppet, utan först fem timmar senare.

        Det är ganska lätt att räkna ut att terroristen hann med ett pendeltåg till Uppsala via Arlanda, med avgångstid från Stockholm C kl. 15.09. Han har sedan åkt buss till Märsta, men inte kommit vidare därifrån eftersom all trafik var inställd. Detta var alltså befogat under de första timmarna. Kraschen in i varuhuset skedde senast 14.54, då det första larmsamtalet till polisen kom 14.53. Med normal gångfart är det en promenad på 11 – 12 minuter mellan varuhusentrén och och plattformen för pendeltåg norrut.

        Mycket kraftiga bromsspår på platsen tyder på att kraschen med varuhuset inte var planerad, utan att han troligen hade tänkt svänga in på den tvärgata, som blev hans flyktväg till centralstationen. Det är en verklig bakgata med lite trafik för att vara mitt inne i en storstad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är väl bekant med hur det ser ut på platsen och huruvida avspärrningarna skulle hävts tidigare eller inte råder det delade meningar om – För egen del tycker jag att det är bättre att vara extra försiktig på det sätt vi var vid detta tillfälle.

  3. Lars Flemström

    Trafikverket, som verkar ha satt i system att jäklas med tågresenärerna förtjänar sannerligen inget beröm, när man beslutat att ställa in fjärrtågen till kl. 5.00 på lördag morgon, trots att polisen avblåste stoppet vid midnatt. Det är upprörande hur Trafikverkets pressinformatör har stått i TV och blåljugit om att det inte skulle ha varit möjligt att köra fredagstågen under natten mot lördagen.

    Det har hänt förr att tåg har varit kraftigt försenade. Det är en skandal att regeringen fortfarande 2,5 år efter regeringsskiftet inte har återupprättat Banverket. Denna försummelse kan man väl ändå inte skylla på Mp?

    Ledarsidorna. se, som brukar vara väl underrättad om vad som sker i kanslihuset, skriver idag att ”Det är inte någon hemlighet att främst Miljöpartiet har agerat broms, tillsammans med enskilda individer från justitiedepartementets och utrikesdepartementets politiska staber för att bromsa och minimera den lagstiftning som Norge bland annat infört. Förslagen har funnits i regeringskansliet men tystats ner eller lagts undan i det runda arkivet.”

    Ansvaret faller tungt på statsministern för att ha bildat regering med ett parti, som är ökänt för att stödja terrorister och dessutom har som ideologi att lägga sig platt för de värsta våldsverkarna för att de ska bli snälla som små lamm. Mp är också ideologiskt för fri invandring och dessutom finns inom partiet strömningar som är motståndare till all statsmakt över huvud taget.

    – Alla lastbilar bör snarast byggas om så att man kan ta ur nyckeln ur tändningslåset med motorn igång och lämna förarhytten, men det ska då inte vara möjligt att köra bilen från platsen.

    – Myndigheter ska inte tillåtas att regelbundet ”kartlägga allas surfande, skrivande, gillande, osv. på sociala medier”, men vi bör införa ett utgivaransvar för bloggar och Fb- och twitterkonton. Lagen om brev- och telehemligheter bör inskränkas till pappersbrev och fasta telefonnätet vad gäller myndigheters åtkomst – i legitimt syfte såsom brottsbekämpning – till privat kommunikation.

    – Datalagringsdirektivet, d.v.s. skyldigheten för mobiloperatörer och internetleverantör att lagra historik under sex månader måste fortsätta att gälla och utökas till två år, vilket innebär att Europadomstolens förbud måste kringgås på något sätt.

    – Alla asylsökande ska placeras i särskilda utredningsförvar under de tre första dagarna, innan de slussas vidare till öppna asylboenden. EBO-lagen ska givetvis avskaffas. Papperslösa ska stanna i dessa utredningsförvar tills deras identitet har fastställts. Om de trots flera chanser inte vill medverka till detta, skall deras asylansökningar avslås.

    – Asylprocessen kan snabbas upp väsentligt om Migrationsverket vid anhopning av ärenden får låna in personal från andra myndigheter, vars ärenden får vänta. Samt om betänketiden från beslut till sista dagen för överklagande av samma beslut kortas ner till högst en vecka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Trafikverket inte är skrotat och Banverket återuppståndet är vi överens om – Huruvida det var rätt att behålla tågstoppet så länge som nu blev fallet hoppas jag att en utredning kan ge svaret på.

      I övrigt publicerar jag ditt inlägg som ett inlägg i debatten.

      • Lars Flemström

        Jag anklagar Trafikverket för både medveten lögn och grov hänsynslöshet. Och hoppas verkligen att ansvariga högt uppe i Trafikverket får kännbara straff för sitt tilltag, som var att riskera människors liv och hälsa.

        Exempel: Om man åker med första tåg från Skövde en fredag morgon och tillbaka med sista tåg samma dag, kan man stanna i Stockholm under nästan 12 timmar och ändå komma i säng hemma i Skövde i normal tid. Har man då med sig sin nattmedicin till Stockholm, om det bara var ett besök under dagen planerat? Om man kunnat åka från Stockholm omedelbart sedan polisen hade hävt trafikstoppet, så hade man kommit i säng ungefär när de flesta människor stänger av TV:n en sen fredag kväll.

        Trafikverkets pressinformatör blåljög i TV, men det förstod han kanske inte själv, när han påstod att alla tåg och all tågpersonal fanns på fel platser i landet. De tåg och den tågpersonal som skulle ha åkt under stoppet, fanns naturligtvis kvar i Stockholm. Trafikverkets motivering till detta övergrepp mot inbokade resenärer är direkt löjeväckande: att man ville att alla tåg skulle gå i tid under lördagen.

        Lördagar är nämligen lågtrafiktid, varför det finns massor med tåg som inte alls körs under hela lördagsdygnet. Man kunde ha ringt in veckoslutsledig tågpersonal. Återigen har Trafikverket gjort en styrkedemonstration och visat handlingskraft. Det kan man tydligen inte göra utan att någon drabbas. Det är tydligen en sport bland vissa makthavare att ta ”impopulära” beslut, som gör att enskilda människor får lida.
        Resenärerna borde förstås ha fått välja om de ville åka hem under natten, eller sova över i Stockholm – vilket naturligtvis hade krävt sängar till alla, som valt det alternativet.

        Stockholms stad ska också har kritik för att man bara brydde sig om att hjälpa svenskar, företrädesvis sådana som bor i Stockholms-området och förstår svenska och känner till vad att göra. Samtidigt som hela den svenska nationen, med konung och regering i spetsen pöser över att självgodhet, visades ingen som helst barmhärtighet mot de utländska turister, som övernattade på Stockholms centralstation.

        Det är en skam för en stad, som tjänar så mycket pengar på turisterna. Staden har därmed brutit mot socialtjänstlagens portalparagraf om skyldighet att bistå alla hjälpbehövande som vistas i kommunen. De, som har lättast allt beskylla andra för att vara rasister, för att de är skeptiska mot invandringspolitiken, har nu avslöjat sig själva som varande de mest inskränkta nationalisterna.

        Jag tänker exempelvis på det mörkhyade paret, som efter en lång flygresa till Arlanda hade tänkt fortsätta med tåg från Stockholm C. Så illa behandlade de blev. De finns inte ens sova i fred på stengolvet i Centralhallen, utan blev ideligen väckta av väktare, som om de vore fyllon. Detta visades visserligen i TV, men i stort sett har ”public service” brutit mot kravet på objektivitet, genom att pumpa ut den falska bilden över världen om Sverige som effektivitetens och godhetens högborg på jorden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.