Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokraterna har stärkt rollen som arbetarparti.

Redan innan den Socialdemokratiska partikongressen startade flaggade jag och fler än jag för att huvudtemat för årets kongress skulle bli arbetsmarknadspolitik och frågor relaterade till arbetstagarnas livsvillkor – Detta har nu besannats och jag är stolt över att kongressen enats och slutit upp bakom beslut som stärker socialdemokratins roll som arbetarparti.

Min uppfattning är att vi ska vara trogna våra ideal och det kan vi bara vara om vi står upp för en politik som gynnar arbetstagarna och därmed folkflertalet i samhället.

Därför vill jag från djupet av mitt hjärta och från min innersta själ säga tack till våra kloka kongressledamöter som fattat dessa kloka beslut.

Med de fattade besluten kommer vi närmare vår grundläggande värdering om att samhället ska byggas på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” – Ska vi uppnå ett jämlikt samhälle där vinsterna av allas arbete delas mer rättvist än idag är ett sådant ställningstagande ett måste.

Vad har kongressen beslutat?

  • Att ”hyvling” dvs. en arbetsgivare rätt att ensidigt minska en arbetstagares arbetstid utan att förhandla ska göras omöjlig genom lagstiftning och ändringar i lagen om anställningsskydd.
  • Att vår partilinje nu efter beslut på kongressen ska vara att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm i Sverige.
  • Att regeringen redan gjort ändringar som innebär att det är arbetsgivarna som ska bekosta obligatoriska arbetskläder.

Med dessa förändringar har vi Socialdemokrater klart och tydligt tagit ställning för arbetstagarna och för att fenomenet visstidsanställning ska bort från svensk arbetsmarknad. Att vi går ut från denna partikongress som ett stärkt arbetarparti råder det inga tvivel om efter dessa väl genomtänkta och väl förankrade beslut.

Att besluten dessutom stödjer min motion i ämnet till partikongressen känns bara som ett plus i sammanhanget.

Jag är fullt medveten om att det parlamentariska läget vi har för stunden kan göra det svårt att genomföra ändringar i lagen om anställningsskydd men det förtar på inget sätt vikten av beslutet då dessa beslut innebär att vi kan göra förbudet mot hyvling och rätten till tillsvidareanställning på heltid till viktiga valfrågor i kommande val.

Att Sveriges arbetstagare klart och tydligt kan se och förstå att det finns ett parti som tar deras sida i fighten mot landets arbetsgivare är viktiga politiska signaler och något som kommer att stärka oss som parti efter nästa val – Detta därför att arbete och trygga anställningar berör alla medborgares vardagsliv.

Varje politiskt parti som går emot ett stopp för hyvling och varje politiskt parti som inte vill ha tillsvidareanställning på heltid som norm på svensk arbetsmarknad är arbetarfientligt och att det är så kommer att få genomslag i den politiska debatten framgent.

Att det ska bli så kommer jag att jobba för och jag är helt övertygad om att mina partikamrater kommer att göra samma sak.

Med gemensamma krafter ska vi berätta för svenska folket vem de ska rösta på om de vill ha trygghet, stabilitet och förutsägbarhet på svensk arbetsmarknad – Ett budskap jag är övertygad om kommer att gå hem i våra stugor och stärka oss som parti.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Niklas Karlssson

    Absolut sämst villkor har offentligt anställda ofta i kommuner och landsting ofta där ni styr, så att ni skulle värna dessa arbetstagarnas rättigheter är ju ett skämt..
    Nej ni VILL att dom ska ha det dåligt, för ert existensberättigande bygger på det finns konflikter och orättvisor..
    Ge med ena handen och ta det med andra, bara för att lova tillräckligt mycket att bli omvalda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den politik jag står upp för handlar om att i ord och mening göra det bättre för alla arbetstagare och i det ingår satsningar på bättre löner och bättre arbetsvillkor – Bland anat genom personalförtätningar inom offentlig sektor.

      Att vi värnar alla arbetstagare är inget skämt Niklas.

    • Bertil

      ”Absolut sämst villkor har offentligt anställda ofta i kommuner och landsting ofta där ni styr,”

      Sanningen är väl att Alliansen var de som verkligen gjorde offentliganställda illa.
      Minns frysta statsbidrag inom Landsting. man överförda statliga åtagande till kommuner som tvingades höja skatter. Samtidigt tog man fördelarna av den statliga skaten som skattesänkningar till
      de med bäst välordnat liv.

      Med en en skattemoral som är vettig och skatteuttag på rätt ställen som ex. finansmarknaden
      så skulle kommunanställda erhålla marknadsmässiga löner. Men Alliansen förstörde allt
      och nu skyller man på sossarna , Detta genom retorik allternativ fakta och rena lögner.

      Precis vad jag anade skulle ske när sossarna fick makt igen efter Alliansen och framförallt moderaternas plundringståg under 8 helgalna år.

  2. Krister

    Jag hörde 2 saker på radion i veckan.

    1. S har förlorat 16 av 17 val i Europa (EU) sista åren.

    2. S har inte monopol på arbetarklassen(Vidar Andersson)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det betvivlar jag inte att du har hört men utvecklingen på bägge fronter är nu vänd och i de kommande valen kommer du att få uppleva hur socialdemokratin i Europa stärks samtidigt som Socialdemokraterna på nytt blir arbetarklassens naturliga val som en effekt av de kloka beslut vi fattat på vår partikongress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.