Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Har Anders Ågren förlorat förståndet?

Att Vänsterpartiet har för vana att ha spenderbyxorna på sig utan att ha en susning om hur man ska finansiera sina förslag är ledamöterna i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Umeå vana vid – Att Moderaterna och Anders Ågren skulle gå samma väg som Vänsterpartiet och komma med förslag som saknar finansiering är en STOR NYHET.

Ågren och Moderaterna är inte kända för detta beteende men väl för att i tid och otid kritisera den socialdemokratiska kommunledningen för att spendera pengar i onödan och för att leva över sina tillgångar på ett sätt som innebär att kommande generationer skuldsätts.

Att då i det läget komma med ofinansierade förslag som skulle innebära minskad kommunal service alternativt ökad lånefinansiering förvånar storligen.

Ska jag tro något så är Ågrens förslag inget annat än ren och skär populism och ett sätt att försöka vinna billiga politiska poänger.

Idén om en friskvårdstimme varje vecka för alla kommunens anställda har jag i sak inget emot så länge vi kan möjliggöra och finansiera denna utan att kommunens verksamhet blir lidande.

Motion på arbetstid är bra men ett införande av en friskvårdstimme nu skulle sannolikt ställa till med mer skada än nytta då vi har många verksamheter inom kommunen som inte kan avvara sina anställda under den timmen utan att skapa större stress bland de anställda och/eller utan att sänka sin ambitionsnivå.

För egen del tycker jag som sagt att förslaget är bra i grunden men att vi kan göra detta på ett ännu bättre sätt.

I stället för 1 friskvårdstimme per vecka tycker jag att vi ska ta en ordentlig diskussion med både Moderater, Vänsterpartister och övriga partier om hur vi kan sänka arbetstiden 1 timme per dag och införa 7 timmars arbetsdag för alla med 3 av dessa timmar dedikerade för motion på tid som tidigare var arbetstid.

Den diskussion vi ska ha ska givetvis handla om effekten av förslaget och viktigast av allt om hur vi ska finansiera förslaget utan att försämra verksamheten och/eller spränga våra budgetramar.

Kan vi genomföra en sådan förändring som en del av resan ner mot 6 timmars arbetsdag för alla så kommer vi med garanti att minska sjukskrivningarna på det sätt som Anders Ågren hoppas på.

Följer vi Ågrens och Vänsterpartiets nuvarande förslag om 1 friskvårdstimme per vecka är min tro att effekten på sjukskrivningskostnaderna blir den omvända – Dvs. att sjukskrivningskostnaderna ökar.

Avslutningsvis hoppas jag att Anders Ågren slutar med politisk populism och börjar ägna sig åt realpolitik – Vem vet med en realpolitisk agenda kanske Ågren och Moderaterna på nytt kan komma ut ur frysboxen och tillbaka in i den politiska gemenskap han tidigare haft med oss Socialdemokrater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

18 kommentarer

  1. Sven

    Hur kommer det sig att många privata arbetsgivare kan erbjuda detta och mer generösa friskvårdsbidrag och anse att det är en klok investering? Har de alla fel och du större kunskap och kompetens i frågan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sagt att det är fel Sven vilket du ser om du läser inlägget ordentligt – Däremot måste det finansieras och att för att göra så behövs runt 170 miljoner som herr Ågren i sådana fall måste leta fram utan att det påverkar övrig verksamhet.

      • Kim

        Det du säger med liknande uttryck är att privata arbetsgivare inte heller finansierar det.

        Men antar att det, som vanligt, inte går fram…

        Vad ligger bakom ditt påstående att sjukskrivningarna ökar om man får en friskvårdstimme?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mitt antagande om att sjukskrivningarna kommer att öka är att en friskvårdstimme med all sannolikhet skulle ledan till ett läge där vakansen som uppstår under timmen inte kan bemannas vilket gör att stressen och därmed risken att bli sjukskriven ökar bland de som ska utföra den frånvarande personens arbete.

  2. Petter

    Här tycker jag du ska ge en eloge till oss företagare som anammat detta och bekostar det på våra företags vinster . Sen delar vi också ut inträde till gym eller sim för 1500kr/år.
    Vet inte hur många företag som gör detta men vet flera i min närhet, så vi företagare är inte bara enligt din snedvridna syn bluffare.
    Det viktigaste vi har i våra företag är våra anställda!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart ska företagen ha beröm för detta även om bidrag till gym och sim är en avdragsgill kostnad.

      Jag har aldrig någonsin framfört åsikten att företag och/eller företagare är bluffare – Det enda jag sagt är att de ska betala sina skatter som alla andra.

  3. Gandalfdenvite

    Det är ett hån att slösa pengar på friskvårdstimme när Umeå kommun har många heltidsarbetande arbetslösa, hos Umeå kommuns Viva Resurs, som inte ens får någon LÖN alls för att bland annat städa äldreboenden, Skräddaren…, i stan och konkurrera med cykelverkstäder och…! Umeå kommun utnyttjar arbetslösa, som tvingats söka förnedrande Försörjningsstöd eftersom det svenska systemet för arbetslöshetsersättning är extremt orättvist, som oavlönade slavar utan vare sig LÖN eller några som helst rättigheter alls, semesterledighet…, och med direkt dödshot och hot om hemlöshet på grund av indraget försörjningsstöd som ”piska”! Det borde vara självklart att allt arbete alltid ska innebära avtalsenlig LÖN, medan det måste vara olagligt att utnyttja försörjningsstödet som en form av ”lön” för att tvinga arbetslösa att arbeta gratis åt kommunen…!
    Grundproblemet är att normalarbetstiden inte anpassats till verkligheten, stressigare jobb för många medan datorer o robotar ersatt arbetsuppgifter för andra! Istället för absurd ”friskvårdstimme” där vikarier måste hoppa in eller ordinarie personal tvingas stressa ännu mer för att hinna det som annars skulle gjorts under timmen på gymmet, så borde normalarbetstiden anpassa till 7 eller 6 timmar per dag samtidigt som arbetslösheten minskas genom att fler ordinarie personal anställs för att kompensera för de minskade antalet arbetade timmar! Detta skulle dramatiskt minska sjukfrånvaron och öka effektiviteten…., vilket leder till minskade kostnader! Arbetstidsförkortningen bör ske så att samma lön fås ut i lönekuveret men en stor del av detta bör bero på att arbetstidsförkortningen kombineras med att skatten på arbete samtidigt sänks!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med om att alt arbete ska vara avlönat och att vi ska sträva mot 6 timmars arbetsdag.

      Det är därför jag lämnat det förslag jag lämnat i inlägget.

  4. Olle

    Tror du får räkna om de siffror som Lindberg sagt .170 miljoner går definitivt inte ihop.
    Han kan inte ha räknat på den budgeterade personalkostnaden .

    Får inte ihop detta, är nog som vanligt internetfakta som blir sanningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Siffrorna kommer inte från Lindberg utan från tjänstemännen – Dessa brukar vara rätt duktiga på att räkna och jag är rätt säker på att de räknat rätt även denna gång.

  5. Fredrik

    Varför fungerar detta i kommunala bolag såsom Umeå Energi AB, AB Bostaden m fl.? Varför fanns det en friskvårdstimme fram till och med 2010?

    Du säger att detta kostar 170 miljoner, sjukskrivningarna inom kommunen kostar 200 miljoner. Du påstår att sjukskrivningarna kommer att öka, hur? Inte vad du tror utan var finns statistiken till det påståendet?

    Det hade blivit mer trovärdigt om du haft statistik med dig från tiden före 2010 och hur sjukskrivningarna såg ut med friskvårdstimmen och efter 2010 utan den timmen. Vad har hänt med sjukskrivningarna sedan 2010? Gått ner? Gått upp? Stått stilla? Jag tror vi alla vet att de gått upp, men för att vara säker så hade du kunnat leta reda på hur sjukskrivningarna såg ut i kommunen med denna friskvårdstimme, sjönk den? Eller bibehölls den på samma nivå?

    Du svarar inte på dessa frågor, utan raljerar över att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet förlorat en omröstning. Du är sur över detta. Det står nu helt klart Anders att du har ingen som helst empati för oss medborgare i Umeå kommun. Ingen alls. När förslag från andra partier vinner laga grund så är det dåliga förslag. Inget som kommer från någon annan än Socialdemokraterna är värda att respekteras, det är precis detta som man läser mellan raderna i dina inlägg. Hur ska Socialdemokraterna kunna regera/bestämma med en sådan attityd? Drygt 70 % av Sveriges befolkning står inte bakom Socialdemokratin. 2/3-delar av medborgarna i Umeå står inte bakom Socialdemokratin. Hur ska du klara av att leda dessa om du stänger av hörseln när andra pratar, men kräver att alla lyssnar på dig?

    Som jag ser det så hyllar du en Socialdemokrati som kommer till makten, med vilka hjälpmedel som helst, för att sedan använda makten till det som passar makten bäst. Folket är av mindre betydelse. Folket är en bonde på schackbrädet, lätt att offra för att hålla fast i makten. Så, det är ingen skillnad på vem som sitter vid makten – socialdemokrat eller moderat – då syftet är att stanna kvar där, inte lyssna på dem som satt en där. Och ”vanliga” partier är chockerad över att SD får många röster i kommun, landsting och riksdag.

    Min politiska övertygelse är inte hos SD, men jag förstår dem som röstar på dem. Ingen av dem jag känner som röstar på dem är rasister. Tvärtom skulle jag säga. Men dom är less på att bli osedda av makten. Min övertygelse ligger hos individen, att individen är rätt person att själv bestämma sin väg. Det kan handla om allt från var man vill handla mat till hur ens barn ska uppfostras. Jag är tydlig med att man aldrig ska kunna begå brott och hävda att det är ens åsikt. Jag anser alltså att stat, landsting och kommun inte alls är bäst på att tillhandahålla det som efterfrågas. Jag är övertygad om att det finns familjer där barnen hade mått bäst av att få vara hemma med sina föräldrar och bli skolad av dem än att tvingas gå i den vanliga skolan, som exempel.

    Och detta menar jag är felet i vårt samhälle idag. Samhället vill att alla ska vara olika, samtidigt lika. Mångfald är viktigt, men bara när makten tycker det är viktigt. Individualism är skällsord och hör inte hemma i ditt Sverige Anders. I Sverige får man inte heta vad man vill. Det finns människor som har som yrke att bestämma över namn i Sverige. Kollektivet har alltså bestämt vad som är lämpligt eller inte. Individen är inte lika viktig. Men, då glömmer man lätt det faktum att individualism har genom mängder av år gett oss August Strindberg, Jackson Pollock, Annika Sörenstam och Anja Pärson för att bara nämna några. Utan deras individualism och egoism hade de inte kommit fram. Hade de inte valt att gå sin egen väg hade vi aldrig veta vem de hade varit.

    Så jag tycker vi ska sålla oss till två läger – dem som vill låta individen själv få bestämma sin väg och dem som vill låta staten/landstinget/kommunen bestämma åt en. Störst vinner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är stor skillnad på kommunala bolag där verksamheten kan vänta och ingen vikarie sättas in jämfört med skola, vård och omsorg där arbetstagarna inte kan lämna som de vill utan att en annan person sätts in under den tid de är borta.

      Sedan behövs nog ingen statistik för att förstå att om färre individer ska utföra samma jobb därför att någon är frånvarande utan att vikarie kan hittas vilket gäller för våra bristyrken så ökar stressen för de som blir kvar och därmed risken för sjukskrivning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Friskvårdstimmen i de kommunala bolagen leder inte till det Sven. Det jag försöker säga är att det är skillnad på vilka arbetsuppgifter som ska utföras när det handlar om huruvida ersättare behöver kallas in eller ej.

      • Fredrik

        Åter igen påstår du något utan att visa på sanningshalten i det. Statistik ska enligt dig användas när? När den passar ditt syfte? Du påstår att ingen statistik behövs för att bevisa att sjuktalen kommer att öka om förslaget med friskvårdstimme införs. Är du synsk?

        Om du påstår något utan belägg, för det är precis det du gör, så kan jag göra detsamma eller hur? Så, jag menar att friskvårdstimmen gör personalen friskare – något jag vet från ett personligt perspektiv då jag själv blivit friskare av friskvård i en timme i veckan – och med friskare personal så sjunker sjuktalen och med sjunkande sjuktal så blir kostnaden för sjukskrivningar lägre för kommunen, så låg som kanske 50 miljoner kronor istället för 200 miljoner kronor, och dessa pengar kan då kommunen använda för att dels höja lönerna för anställda inom vård, skola och omsorg och dels anställa fler inom samma områden. Alltså, friskvårdstimmen ger friskare personal och mer personal som i sin tur ger mer skatteinkomster till kommunen, som därmed kan bygga fler bostäder för unga och därmed kan fler unga flytta hemifrån och de äldre kan sälja sina lägenheter mer ofta och därmed förändrar förslaget om friskvårdstimmen hela bostadsmarknaden i Umeå.

        Jag kan inte förstå att socialdemokrater och miljöpartister är motståndare till att unga människor ska kunna få en egen bostad, varför är ni motståndare till detta? Det är så hemskt mot dessa unga människor när ni mobbar dem. Usch och fy på er alla socialdemokrater och miljöpartister som mobbar unga människor.

        Dessa två stycken ovan är den typ av retorik du Anders använder dig av. Lösa trådar utan någon som helst förankring i fakta, eftersom du påstår något som är sant, med skuldbeläggning på alla dem som inte delar ditt påstående eller kommer med förslag som går emot det du tror på. Det är tur att du inte är forskare Anders, inte ens på ett så rött universitet som Umeå Universitet eller så röd högskola som Södertörns Högskola, hade denna typ av ”bevis” accepterats.

        Det är skillnad på kommunala bolag och t ex Tegs Centralskola. Det kan alla se, men problemet är att ”din” kommun Anders gör skillnad på anställda. Anställd i Umeå kommun är inte detsamma som att vara anställd i något av de bolag som kommunen äger. Det är skillnad. Precis som att anställda i bolagen är mer värda eftersom de får en timme varje vecka till friskvård. Du får det att verka som att kommunen inte kan göra något åt denna friskvårdstimme i bolagen, men så klart de kan. Ta bort den. Behåll den och lägg in den för alla. Så var det före 2010. Förslagen är många på hur det är genomförbart, men du ser detta inte. Det mest uppenbara ser du absolut inte, nämligen: Sälj Umeå Energi och använd pengarna till att anställa fler inom vård, skola och omsorg så att friskvårdstimmen går att genomföra.

        Till sist, om Anders Ågren förlorat förståndet för att han vill genomföra en friskvårdstimme för alla anställda i Umeå kommun, är inte du då en förespråkare av segregation? Någon som medvetet gör skillnad på individer? Alltså, Anders Ågren är dum i huvudet och du Anders Forss är rasist?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag använder mig av sunt förnuft i det fallet och av det faktum att det finns gott om exempel som visar att arbetslinjen där färre ska göra mer arbete under större stress och belastning för att företagen ska tjäna mer pengar leder till ökade sjukskrivningar. Att tro att detta inte skulle bli samma även denna gång är för mig rätt uppenbart.

          Att vi över tid ska arbeta oss till ett läge där vi har en personaltäthet som tillåter en friskvårdstimme har jag inga som helst problem med även om jag ser en generell arbetstidsförkortning som ett mycket bättre sätt att skapa bättre hälsa hos kommunens medarbetare – Hur jag vill utforma det har jag beskrivit i mitt inlägg.

          Sedan bygger vi i Umeå så fort och så mycket som det någonsin går med hänsyn tagen till överklagandeprocesser och framtagandet av byggklar mark så att vi socialdemokrater skulle vara emot att unga kan få en bostad och flytta hemifrån stämmer inte.

    • Sven

      Om man röstar på SD och tror de ska se en som annat än ett sätt att nå egen makt är man mer än lovligt korkad. Mer populism för egen vinning får man leta efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.