Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att papperslösa ska fångas in och avvisas är viktigt i ett demokratiskt rättssamhälle.

Ibland måste tiden ha sin gång och saker inträffa för att politiker ska få ändan ur vagnen och anledning nog att fatta beslut som borde varit fattade för länge sedan. Så är det med den enighet som nu ser ut att finnas om hur vi ska leta upp sådana som gömmer sig undan utvisning därför att de fått avslag på sin asylansökan.

Jag har skrivit många inlägg i fråga om en väl fungerande integrations- och migrationspolitik och då sett ur ett perspektiv som handlar om att en sådan förutom att vara effektiv även måste vara rättssäker.

Att alla är lika inför lagen och att den som fått avslag och har en i laga kraft vunnen dom om detta ska avvisas och då helst med omedelbar verkan är viktigt att följa om respekten för lagar och regler ska bestå.

Därför tycker jag att det är bra att det nu ser ut att finnas en bred politisk enighet om att skärpa regelverket även om jag beklagar att något så hemskt som händelsen på Drottninggatan var ett måste för att skapa denna enighet.

Jag har bott i ett antal länder under mitt liv och arbetat i än fler och nästan oavsett vart jag varit så har migrationsmyndigheter och gränspolis alltid gjort oanmälda besök för att kontrollera arbets- & uppehållstillstånd i syfte att fånga in papperslösa.

Att motverka förekomsten av ”papperslösa” på arbetsmarknaden tjänar flera syften – Bland dem att undvika rena slavanställningar och lönedumpning därför att mindre nogräknade arbetsgivare utnyttjar den situation den ”papperslöse” befinner sig i.

Därför tycker jag att det är helt rätt att riksdag och regering snarast möjligt fattar de beslut som innebär både mer av den typen av arbetsplatskontroller och mer av inrikes gränskontroller.

Införandet av sådana åtgärder kommer att stärka medborgarnas tilltro till att lagen är lika för alla och därutöver sänder den typen av åtgärder mycket starka signaler till den som funderar på att gömmas sig undan utvisning – Signaler om att det inte är fruktbart att gömma sig och att man kommer att bli hittad och utvisad.

Låt oss därför komma till skott med dessa förändringar redan nu – Dock med tillägget att det som beslutas måste bli rättssäkert.

Sverige har många gånger för vana att tolka internationella konventioner och lagar & regler aningen strängare och mer till sin egen nackdel än andra länder och i just detta fall tycker jag att vi innan beslutet ska se hur hanteringen av de som fått avslag på sin asylansökan behandlas i andra EU-länder.

Avslutningsvis tycker jag att vi ska försöka driva på i EU och skapa en samsyn och ett gemensamt regelverk för hur de som fått avslag på sin asylansökan ska letas upp och behandlas innan de avvisas – Detta får dock inte ske på bekostnad av att vi väntar med våra egna beslut i frågan utan som ett parallellspår samtidigt som vi tillämpar den modell vi nationellt beslutar ska gälla med omedelbar verkan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Petter

    Nu går det helt plötsligt bra att avhysa, för ett år sen var man nästan rasist när man sa nåt sånt. Och nu kunde helt plötsligt Löfven stå framför svenska flaggan. För nåt år sen stod KD ledaren framför flaggan och då skrek S i högan sky.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23185898.ab
    http://www.aftonbladet.se/ledare/a/78n28/nu-stjal-lofven-ms-paradfragor

    Då gick det bra att kalla det populism ,men nu då ?? Goda kålsupare är ni.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi socialdemokrater handlar alltid handfast för att lösa problem och det som inte sågs som ett problem och därför saknade riksdagsmajoritet för att genomföras kan nu genomföras därför att fler än tidigare uppmärksammat problemet – Själv har jag länge påtalat att den som får avslag ska avvisas med omedelbar verkan.

  2. Lars Flemström

    Nu tror jag att bananrepubliken Sverige har satt ett svårslaget rekord i naivitet och dumhet. Vi ska väl ändå inte förstöra för dem, som riskerar att få avslag på sina asylansökningar, så att de inte kan återvända hem. Men så blir det med den ”öppenhet” som vi skryter om. Det är ju bara för ambassadpersonal att läsa handlingarna.

    Den här killen fick avslag på sin asylansökan därför att Migrationsverket och Migrationsdomstolen inte trodde på hans berättelse. Det betyder troligen att han blåljög om att han var en farlig terrorist (nu har han blivit) det)
    , som riskerade svår förföljelse i hemlandet. Säpo hade fått något slags underrättelse om IS-sympatier, men. hade inte fått detta bekräftat och lämnade inte uppgiften vidare till polisen.

    Det finns mytomaner, som överdriver sin egen betydelse, och i det här fallet ökar det chansen att få asyl, förutsatt att svenska myndigheter tror på överdrifterna. Det är ju också mycket troligt att de advokater, som förordnas för att tlllvarata en aylsökandes rätt, uppmanar till överdrifter. Därtill kommer att ambassaden kontaktas när någon ska avvisas.

    Uzbekistan är en hård diktatur med enorm arbetslöshet. Halva f.d. Aralsjön ligger i Usbekistan. Aralsjön var världens fjärde största sjö, lika stor som Bottenhavet mellan Gävle och Umeå, men i stället för vatten finns där en enorm saltöken. eftersom allt vattnet har tagits till bevattning av bomullsfälten i Uzbekistan och grannlandet Turkmenistan Det finns massor med uzbekiska gästarbetare i Ryssland, vilka har blivit arbetslösa till följd av EU;s handelskrig mot Ryssland.

    Naturligtvis leder detta både till en viss radikalisering och till fortsatt migration till nya länder. där man lever helt utanför samhället. De blir djupt besvikna på Sverige, efter att ha sett bilder på ”godhjärtade” svenskar med skyltar ”Welcome refugfee”. Inte nog med att de ”godhjärtade” har lurat hit en massa människor som saknar asylskäl. Samma svenska myndigheter, som beslutar om avvisning, skapar själva verkställighetshindren med sin offentlighetsprincip.

  3. Jonny Disenfeldt

    Till och med S har till slut har fattat galoppen, det som förut av partiet sågs som fascism och rasism är nu praktisk politik som behövs i en demokrati …

    Problemet är bara att det är mycket försent av S att hoppa på tåget, Sverige kommer att få se en kraftigt ökad kriminalitet pga Lövfens katastrofala hantering av migranterna.

    Sedan är frågan vad S kompisar Mp och V säger om detta … de är inte med på tåget i samma omfattning …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har på inga sätt hoppat på tåget sent beroende på att tåget inte gått förrän nu.

  4. Leif Andersson

    Det som irriterar mig med svenska politiker är att man bara verkar kunna fokusera på en sak åt gången i jakt på lättköpta väljarröster. Nu kommer fokus bara att vara på detta fram till efter sommaruppehållet medan alla andra problem tillåts eskalera.

    Sveriges största problem är ju knappast den obefintliga kontrollen av de som olagligt uppehåller sig i landet vilket för övrigt hade kunnat undvikas om man fört en mer restriktiv migrationspolitik från första början.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har aldrig funnits parlamentarisk övervikt för en restriktivare migrationspolitik fram till anstormningen hösten 2015 så att införa den tidigare hade aldrig fungerat.

      • Lars Flemström

        Jo, det har funnits sedan högeranarkisten Fredrik Reinfeldt smet undan sitt ansvar för de migrationspolitiska uppgörelserna med Mp och M lade om kursen. en tid efter regeringsskiftet. S kunde ha gjort upp med M om migrationspolitiken. De första tecknen om den kommande ”anstormningen” kunde sedan redan 2012. Men Reinfeldt satte munkavle på sin migrationsminister Tobias Billström, m.

        Under våren 2015 rapporterades om uppbrottsstämningar i flyktinglägren i Mellanöstern. Och i juli drog Turkiet in kustbevakningen i farvattnen mellan Turkiet och Grekland, och drog samtidigt in arbetstillstånden för syriska flyktingar i Turkiet. Problemet fanns inom regeringen

        Det är bedrövligt att det skulle behövas ett terrordåd, som det i Stockholm i fredags, för att S-delen av regeringen skulle våga flytta bort Mp från bromspedalen, och lägga fram förslag, som troligen har legat länge i S-ministrarnas hyllor och samlat damm. Det är inte ansvarsfullt att fortsätta regeringssamarbetet med vänsteranarkisterna och terroristkramarna i Mp,

        Mp-mupparna bord sitta på kalhyggen och protestera. Mp är ju från början inget politiskt parti, utan en utomparlamentarisk proteströrelse

  5. Nils Lindholm

    Sist dom gjorde REVA så vart ju polisen anklagade för rasism, så . . .
    Minister Fridolin o alla som hatade REVA verkar nu gjort 180
    Minister Fridolin har ju stått för att alla illegala i Sverige skulle få , tror han sade amnesti.
    Charta 2008

  6. Lars Flemström

    Jag läste någonstans att ambassadpersonal kan gå upp på Migrationsdomstolen och läsa domar i asylärenden. Vad jag fått fram, finns inga särskilda sekretessregler. Alliansregeringen har tillsatt en utredning om sekretess, men det torde ha runnit ut i sanden.

    När det nu allmänt ropas på ”hårdare tag”, ska man kanske sätta sig in i deras situation, som fått ett avvisningsbeslut, att de faktiskt inte vågar åka hem p.g.a. den svenska offentlighetsprincipen, utan att för den skull fall in i ”flyktingvännernas” kampanjer. När man lever illegalt i ett främmande land, och tar alla jobb man kan få och skickar pengarna till familjen därhemma, vilken verklighetsbild har man då av världshändelserna?

    När man tror att IS kämpar för en rättfärdig sak, och ser bomberna falla över såväl IS-krigarna som deras fruar, som rest ner för att bli martyränkor. Akilov verkar ju vara närmast stolt över vad han har gjort, när han har hämnats bomboffren i Syrien och Irak genom att döda ”otrogna” i Sverige. Kan vi förstå att det finns olika sätt att se saken, och att man inte behöver vara ”sjuk” för att bryta så här grovt mot våra lagar?

    Vi kan lära oss en del av detta.
    – Det går inte att skilja ”ekonomiska migranter” från ”genuina flyktingar”.
    – Vi kan inte lösa världsproblemen med flyktingmottagning.
    – Invandring är ingen vinst för vare sig värdlandet eller hemlandet, som mister driftiga personer, som behövs för landets utveckling. I stället för att satsa på det, gör sig hemlandet beroende av de pengar som skickas hem från ”gästarbetarna” i utlandet.
    – Det är stora risker för värdlandets egen befolkning att ha en stor underjordisk befolkning, som lever helt utanför samhället och har sina egna tolkningar av händelser i omvärlden.
    – Systemet med ”svart” arbetskraft tränger ut värdlandets egna arbetslösa, så att de blir kvar i arbetslöshet och lever på ”bidrag”, samtidigt som samhället går miste om skatteintäkter, som i stället skulle kunna användas till internationellt bistånd.

    Vi får inte glömma att Uzbekistan har drabbats av världens hittills värsta miljökatastrof. Men om det talas ingenting eftersom orsaken varken är koldioxid eller radioaktivitet, utan något till synes så oskyldigt som bomull.

    Asylsystemet måste göras om i grunden. Det behövs en ny domstolstyp för asylfrågor, och en särskild asylprocesslag samt absolut sekretess i dessa ärenden. Dom ska avkunnas, medan den som fått avslag är kvar i domstolsbyggnaden, och inte expedieras, eftersom det senare förfarandet ger den, som fått avslag, möjlighet att avvika och stanna illegalt.

      • Lars Flemström

        Offentlighet vid rättegångar, med närvarorätt för allmänheten och media anses så viktig för rättssäkerheten, att det är ett krav i Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Men detta har ju helt förfelat sitt syfte, då media enbart är intresserat av att snaska i ruskiga detaljer, helst på temat sex och ond, bråd död (det säljer…), så att den misstänkte i praktiken är dömd på förhand.

        Och även i asylprocesser motverkar offentligheten direkt sitt syfte, att erbjuda skydd åt förföljda, och skilja ut dem som saknar asylskäl så att de kan skickas hem. Offentligheten gör den, som saknar skyddsbehov, till en regimkritiker och farlig terrorist i hemlandet ögon, Hur många gånger har vi inte fått höra att vi svenskar inte skulle klara oss utan invandrarna, att invandringen är en investering? Hur mycket har inte det budskapet spridits över världen?

        Vi lockar alltså hit människor, som kanske aldrig har gjort någonting politiskt utan bara vill arbeta och göra rätt för sig och försörja sina familjen, terroriststämplar dem eller rentav gör dem till terrorister, och skickar hem dem. Och klagar sedan på att de håller sig undan.

        Det är inte öststatskommunismen som råder i hemlandet utan ett annat slags diktatur, som inget har att invända mot att landets medborgare åker utomlands och jobbar och skickar hem pengar. Det är fortfarande oklart om lastbilsmördaren hade sökt asyl från början, eller hade sökt arbetstillstånd (eller något annat slags tillstånd) och fått rådet att söka asyl i stället.

        Bomull är förvisso en ren naturprodukt, men är också en enormt vattenkrävande växt. Och vatten är en bristvara i ett land med inlandsklimat som Uzbekistan. Tänk dig en linje från Gävle över till de finska sidan, och från Umeå till den finska sidan och att allt vatten torkar ut mellan de linjerna och havet ersätts av en saltöken, och att giftbemängt salt sprids med vindarna, och att djur och människor blir sjuka och går en för tidig död till mötes.

        Jobben i det vanliga jordbruket och i fisket, har försvunnit ,och regeringen tillgriper tvångsarbete på bomullsfälten för att ge landet exportintäkter. Så är livet i dagens Uzbekistan. Då är naturligtvis de exportintäkter som skickas hem av gästarbetarna i Ryssland och andra länder ytterst välkomna. Inte en diktaturen i Uzbekistan torde ha kommit på tanken att man är en terrorist för att man nekas arbetstillstånd och har blivit avvisad från det främmande landet.

        Det är lätt att röras till tårar av uzbekernas hemska öde, och kanske t.o.m. känna någon form av sympati för lastbilsmördaren, och att ingen ska avvisas. Men här hjälper inga tårar. I stället behövs massor med internationell solidaritet. Ge uzbekerna ett alternativ till den förbannade bomullen, upphör med konstbevattningen och låt flodvattnet rinna ut den f.d. sjön, som förr i tiden.

        Investera i nya jobb i Uzbekistan i stället för att lura oss själva att tro att flyktingmottagningen i Sverige är en ”investering”, som är nödvändig för vår egen framtida välfärd.

      • Lars Flemström

        Jag vill inte vara tvärsäker på att jag har rätt om Akilov. Men ju mer jag hittar, desto mer lutar det åt att jag har rätt. Visserligen framkommer påståenden om att han skulle vara efterlyst av den uzbekiska säkerhetsjänstenm, men det verkar inte vara på grund av något, som han har gjort innan han lämnade hemlandet, utan p.g.a. hans förehavanden därefter. Det är ju rent av sagt för jävligt att vi inte kan hemlighålla asylsökandes identitet för hemlandets myndigheter.

        Även om en del av en rättegång hålls innanför lyckta dörrar, är partsställningen och vad rättegången handlar om alltid offentlig. Vartill sådant som sägs inom lyckta dörrar ofta tas med i domen. Så här står det i DN ”En person som avslöjas att ha sökt asyl räknas som förrädare och hotas av tortyr av uzbekiska regimen”. Det är väl dock inte så, att asylansökan sig uppfattas som ett brott, utan att asylansökan uppfattas som ett bevis för att man har ägnat sig åt olagliga handlingar i hemlandet eller eller utomlands. Och dessutom har talat illa om hemlandet. Det kan ju uppfattas som ett brott

        Vi gillar ju inte heller spridning av kritik mot Sverige och den svenska regeringen utomlands, fastän det inte är något brott hos oss. Men det blev ju mycket starka reaktioner mot sverigedemokraternas artikel i Washington Post. Hur uppfattas samma sak av en regim, som över huvud taget inte tillåter någon kritik?

        Medan journalister, som skrivit om fallet, uppfattar problemet så att ingen som fått avslag på sin asylansökan, bör avvisas, ser jag snarare offentlghetsprincipen som ett problem. Men det gör inte journalisterna. Offentlighetsprincipen borde vara till för att granska myndigheter, och inget annat.

  7. Markus K

    Att låte skuggsamhällen och svarta branscher breda ut sig är inte bra för någon. Problemet med papperslösa måste lösas. De som ska få stanna ska bli medborgare och komma in i samhället och de som inte får stanna måste snarast lämna.

  8. Lars Flemström

    Det är inte bara Sverige som har problem med avvisningar av asylsökande, som fått avslag. Hälften av alla, som fått avslag i något EU-land är kvar. Principen om offentliga rättegångar gäller i hela EU. Men Sverige sticker ändå ut, med sin unika offentlighetspricip.

    Offentlighetsprincipen borde vara till för att granska myndigheter, och inte för att vem som helst ska kunna förfölja och hota vem som helst till livet. Men så fungerar det i Sverige, där det behövs ett särskilt beslut om skyddad identitet för att inte livsnödvändiga personuppgifter ska röjas.

    De, som hårdast motsätter sig ett bättre integritetsskydd för enskilda är Tidningsutgivarna, Publicistklubben och Sveriges Journalistförbund. Det är också medlemmar i sistnämnda organisation, som driver kampanjerna för ökad flyktingmottagning och rätt att stanna och försörjas av det allmänna, om man har fått avslag.

    Det är också de, som brunsmetar och rasiststämplar alla som försöker få en diskussion om rimligheten i asylsystemet, och förföljer dem, som trotsar det informella yttrandeförbudet i frågan. En av brunsmetarna, som använder rasiststämpeln så flitigt, är Anders Lindberg på Aftonbladet. Men de finns också på den borgerliga sidan, exemelvis EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, L.

    Hon har drivit på att asylrätten innebär att alla ska bjudas på resa in i EU för att söka asyl. Vad, som händer med dem, som får avslag, tiger både hon, Andrers Lindberg och Jonas Sjöstedt om. Att många terroriststämplas av själva asylprocessen, så att de får det skyddsbehov, som de saknat från början. Om vi inte hade haft övercensor Anders Lindberg, hade kanske någon börjat granska problemet med de offentliga rättegångarna.

    Ett problem, som också måste diskuteras är om inte flyktingströmmarna håller på att växa mottagarländerna över huvudet, och om vi inte måste finna något annat sätt att rädda förföljda människor än att ta hit en mindre del av dem, och ge just dem permanenta uppehållstillstånd. Det är nu visserligen sant att uländer tar emot flest flyktingar i förhållande till egen folkmängd, men det är knappast de ländernas skattebetalare som finansierar flyktinglägren.

    Det är ingen framkomlig väg att kräva att andra EU-länder ska ta emot lika många flyktingar i förhållande till egen folkmängd som Sverige. Speciellt inte efter dådet i Stockholm. Vi vet fortfarande inte om Akilov drevs av ett ideologiskt motiv eller av personligt hämndbegär, som han riktade mot alla svenskar.

    FN:s flyktingkonvention tillkom under en tid, när Sovjetunionen var en av segrarmakterna i Andra världskriget och flyktingar började komma från ett starkt Östblock, med ytterst små chanser att återvända. Vi måste erkänna att flyktingkonventionen är obsolet,d.v.s. föråldrad och måste ersättas med en ny.

    Sverige kan i varje fall inte som snart enda land i världen tillämpa den på samma sätt, som det kanske var tänkt under 1950-talet. Vi måste i stället hävda varje människas rätt att bo kvar i sina hemtrakter, där de är födda och har vuxit upp, och sätta kraft bakom de orden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.