Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Offentlig sektor är den privata sektorns drivmedel.

Rubriksättningen på detta inlägg är enligt mitt tycke klockren då den beskriver verkligheten så som den ser ut. Att jämvikt mellan offentlig och privatsektor råder är viktig för att undvika drivmedelsbrist inom den privata sektorn.

När det uppstår drivmedelsbrist i den privata sektorn är det naturligt att den med alla medel försöker skaffa nytt drivmedel.

Det är därför vi kan se hur den privata sektorn idag med hjälp av avregleringar och konkurrensutsättning är inne och härjar i verksamheter som tidigare drivits av det offentliga för att råda bot på den drivmedelsbrist Alliansens nyliberala politik skapat.

När den privata sektorns omsättning och vinster minskar som en följd av att den välmående medelklassen decimeras blir de desperata – Detta därför att vinstnivåerna måste bibehållas till varje pris om ägarnas omättliga profithunger ska kunna tillfredsställas.

Det verkar inte finnas några gränser för vilka åtgärder och metoder man använder sig av för att uppnå målet med bibehållna eller ökade vinster – Ju större drivmedelsbrist ju större inblandning av privata företag i den skattefinansierade offentliga sektorn.

Statens kaka är ju som bekant både god och stabil men den stora frågan är om detta är rätt väg att gå om man vill bygga ett välmående och väl fungerande samhälle?

För egen del vill jag påstå att så inte är fallet – Det företrädare för privat sektor och för nyliberalismen inte inser är att det är just den privata sektorns inblandning i offentlig sektor som skapar drivmedelsbristen.

Det är privat inblandning i offentlig sektor tillsammans med automatisering, jobbflytt till låglöneländer och den välmående medelklassens decimering som lett fram till dagens situation.

Den privata sektorns girighet som startade med en devalvering som sedan fortsatt med skattesänkningar och påspädning av kapitalets makt och inflytande vilket har givit oss den situation vi nu lever i.

När företagens anställda inte längre har råd att konsumera företagets produkter sjunker försäljningen. Denna sanning måste vi alla ta till oss och se till att förändra om vi vill ta oss ur dagens situation.

Sverige har allt sedan superdevalveringen 1982 (genomförd av oss Socialdemokrater men framtvingad av kapitalägarna) sett en snedvridning när det kommer till kontrollen över Sveriges tillgångar. Vid den tidpunkten kontrollerade de rikaste 3% ungefär 1/5-del av den totala svenska ekonomin – I dag kontrollerar dessa 3% 1/3-del av den totala ekonomin.

Det är denna devalvering och förskjutning i ekonomin som gjort att medelklassen i Sverige decimeras i antal.

Alla som kan lite grand om ekonomi vet att en av grundförutsättningen för en välmående ekonomi är en växande och välmående medelklass – Detta därför att det är medelklassen som är varje lands största konsumenter. Kort sagt kan man säga att de investerar hela sitt ökande välstånd för konsumtion av nya produkter och tjänster – Något som ökar företagens omsättning och vinster.

Dock är det en gång för alla så att det behövs en stark offentlig sektor för att skapa dynamisk tillväxt i Sverige – En offentlig sektor som är byggd på den demokratiska socialismens läror för att säkerställa att medelklassen kan växa sig stark och kan driva landets ekonomi framåt.

Avsaknaden av drivmedel i form av en stark samhällsägd offentlig sektor – Skattefinansierad och driven av behov och inte av vinstintresse har bland annat lett till följande misslyckanden för det svenska samhället:

  • En ökad arbetslöshet under Alliansens regeringsår som närmast kan beskrivas som massarbetslöshet om siffrorna ställs mot 1960-talets siffror – En trend vi Socialdemokrater nu börjat vända.
  • Kraftigt ökade sjukskrivningstal och längre sjukskrivningstid som en effekt av den skadliga arbetslinjen.
  • Sjunkande kunskapsresultat i de svenska skolorna
  • En kollaps för järnväg och övrig infrastruktur.
  • Missförhållanden inom skola, vård och omsorg med hög arbetsbelastning och stora vinstutag.
  • Massiv utflyttning av svenska företag.
  • Brist på arbetskraft med rätt kompetens.
  • Nedrustning av de sociala trygghetssystemen.

För att ta oss ur denna negativa spiral måste vi se till att vi återupprättar och renoverar svensk offentlig sektor till sin forna glans.

Detta kan bara göras genom att återreglera och återta samhällets kontroll över offentlig sektor för att därefter se till att driften av offentlig sektor sker utan inblandning från den privata sektorn.

Det är den typen av politik jag brinner för – En politik med en stark offentlig sektor som självklar grundbult för samhällsbygget.

Den typ av politik som Socialdemokraterna drev på 60-talet är själva garanten för att återföra Sverige till positionen som världens ledande välfärdsstat utan att komma i konflikt med näringslivet.

Även om Sverige står starkt i en internationell jämförelse får vi aldrig stanna upp och känna oss nöjda. Sverige behöver stärka sin position i världen. En stark offentlig sektor som jobbar hand i hand med den privata sektorn är garanten för att vi ska lyckas med den föresatsen.

Utan en stark offentligt ägd och offentligt driven offentlig sektor står sig näringslivet slätt i den internationella konkurrensen – Detta om något har blivit klart och tydligt under Alliansens 8 år vid makten.

En stark offentlig sektor är dessutom en garant för att kunna göra något åt den höga arbetslöshet som nu råder. I 1960-talets Sverige skulle de arbetslöshetstal som nu gäller kort och gott beskrivas som ”massarbetslöshet”.

En stark offentlig sektor som drivs av behov och inte av efterfrågan är lösningen på denna ”massarbetslöshet”.

En fullt ut fungerande offentlig sektor enligt 60-tals modell innebär att vi med lätthet kan parera skillnaderna mellan hög och lågkonjunktur – Detta då vi i tider av lågkonjunktur kan se till att hålla medborgarna i arbete eller i utbildningsinsatser för att tillgodose näringslivets behov av kvalificerad arbetskraft när konjunkturen vänder.

För att kunna bygga om och återställa den offentliga sektorn till sin forna glans måste vi därför skrota det mesta av alla avregleringar och reformer som berör utförsäljning och drift av verksamheter som tidigare drevs i kommunal, landstings eller statlig regi – Därtill skrota LOV.

Innerst inne tror jag att många av Alliansens företrädare inser detta även om de inte vågar erkänna att så är fallet i rädsla att förlora ännu fler röster.

Välfärdstjänster och kommunal service måste ägas och drivas av det allmänna om vi vill säkerställa att den offentliga sektorn ska klara av att producera tillräckligt mycket drivmedel för att privat sektor ska må bra och utvecklas.

Så länge offentliga verksamheter är styrda av efterfrågan och vinstintresse snarare än av behov kommer de aldrig att fungera som avsett – Vill vi råda bot på drivmedelsbristen måste offentlig sektor återställas till sin forna glans

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

12 kommentarer

  1. Johan

    Utan den privata sektorn så finns det sämre förutsättningar för den offentliga som drivs av skattepengar betalda av företag och anställda ur den privata sektorn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag påstår att balans måste råda Johan. Dessutom skulle de privata företagen inte ha någon att anställa om det inte var därför att offentlig sektor utbildar framtida arbetstagare så att dessa har rätt kompetens.

      • Johan

        I dag står många företag för kompetens utbildning för sin personal för att matcha det de söker.
        Att ställa arbetslösheten mot siffror från 60-talet visar mer på din okunskap om arbetsmarknaden och dess förändring än relevanta och jämförbara siffror.
        Att arbetslösheten minskat beror på konjunkturvåg vi fortfarande surfar på och där har du minskningen inte är det partiet socialdemokraternas förtjänst.

        Det jag skulle vilja se är att den offentliga sektorn lär sig av den privata sektorn gällande effektivisering och hur man prioriterar när pengapåsen krymper.
        Ta skolan/ förskolan som exempel där man är medveten om att det krävs mer pengar och samtidigt så drar man igång en renovering av ett fungerande torg. Var är logiken där?
        Att man måste en attraktiv stad för att nå målet med 200 000 invånare år 2050 är kanske inte möjligt om man inte kan tillgodose en bra grund som lockar såsom förskola, skola och äldreomsorg i hela kommunen.
        Den höga arbetsbelastningen finns ju även inom den offentliga skolan/förskolan det kan du väl inte ha missat.

        Tror inte att det är ett privat fenomen med sjukskrivningar då dessa med all säkerhet även finns i de i den offentliga sektorn också. De företag som är måna om sina anställda och har en sjukvårdsförsäkring ska nu om regeringen och vänstern får bestämma förmånsbeskattas.
        Förslaget gör arbetskraftskostnaderna ännu högre, vilket slår särskilt hårt mot småföretagen som är extra känsliga för både kostnader och sjukfrånvaro både för egen del och för sina anställda.
        Att försäkringar av det här slaget är populära och har ökat i omfattning under senare år beror bland annat på att de avlastar den vanliga sjukvården och ger möjlighet att minska sjukfrånvaron genom att erbjuda ökad tillgänglighet. Denna tillgänglighet innebär inte förtur till den offentligfinansierade vården.
        Så om du nu är så kritisk mot sjukfrånvaro varför detta.?
        Långtidssjukskrivning beror på långa vårdköer minska köerna så minskar dessa.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det torg du kallar fungerande och då framför allt det som ligger under torget i form av ledningsgator är mycket gammalt och utslitet och att byta ut detta samtidigt som vi ställer iordning torget kommer att spara pengar i en framtid.

          Att arbetslösheten minskar är till stora delar effekten av politiska förändringar som vi genomfört efter det att vi tog över regeringsmakten och med kraftiga anställningar inom offentlig sektor kommer vi att minska arbetslösheten än mer.

          Förvisso kompetensutvecklar företagen men då bland befintlig personal – När det gäller nyanställda ser företagen kompetensutvecklingen och utbildningen till rätt kompetens som samhällets ansvar.

          • Johan

            Nej Anders det är ej er politik som ökar jobben det är högkonjunkturen som kräver mer anställda mer produktion i företagen.
            Er politik har vi ej sett konsekvensen av ännu då detta avspeglar arbetsmarknaden på längre sikt.
            Tror tyvärr att det blir dystra siffror.

            Tråkigt att du inte anser att ni fel prioriterar
            Fast du har väl samma inställning som dina partikamrater. Vi har inte fel vi gör inte fel och är det någon som säger något annat så är det lögnar som inte håller sig till fakta eller låtsas förtroendevalda.

            Ett tydligt tecken på detta ser du i förskolefrågan.
            Tänk om föräldranätverket dragit i gång samtidigt som folkinitiativet då hade nog situationen sett anorlund ut idag.
            Folk och anställda försöker göra sig hörda men, tyvärr så kommer deras vädjan inte att göra skillnad så serden bistra sanningen ut i Umeå.
            Fast vänta nu de jobbar väl i den offentliga sektorn då måste de som klagar ha fel för där görs väl inga felprioteringar eller?

            Hur vill du att ditt land ska byggas och för vilka Anders?
            Som det ser ut i Umeå nu så delar jag inte din åsikt om era skapande av en utopi utan snarare ett förfall som någon måste städa upp efter nästa val!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi är oense i den frågan Johan – Min syn är att vår politik har stor inverkan på sysselsättningen.

            Jag har inga problem med att erkänna och/eller kritisera när vi gör fel men vad gäller arbetsmarknadspolitiken så gör vi rätt – Att prioritera massiva anställningar inom offentlig sektor blir en samhällsvinst på många sätt – Bland dem minskade sjukskrivningar och dessutom högre efterfrågan och fler anställda inom privat sektor.

            Mitt Sverige ska byggas för folkflertalet och för deras väl och ve vilket innebär större jämlikhet och mindre klyftor och ett samhällsbygge som har ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” som ledstjärna.

  2. SixtenJonsson

    Väldigt tydlig beskrivning varför höger och vänster aldrig kan mötas i detta land ,då synen på vem av privat eller offentlig sektor som genererar respektive rekvirerar pengar och resurser i samhället är absolut motsatt.
    Du nämner 60 talet som föredöme men minns du när Astrid Lindgren påpekade när Palme regeringen nått vägens ände med Pomperipossa effekten med en mariginalskatt på över 100% sominnebar att det kostade henne att förse läsarna med utgåvan .Sedan dess har skatt på arbete justerats nedåt men är nu påväg igen mot All time High igen med samlade vänstern.Det som är positivt idag är att företag och kapital är lätt rörligt och kan flytta produktion och Hk dit där regeringarna har en annan grundsyn så tvingas även vänstern i Sverige skapa förutsättningar för tillväxtföretag för annars faller även offentlig sektor tillbaks.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar i de förslag jag lagt för hur företag ska beskattas så kommer du att hitta et förslag som gör att det inte kommer att spela någon roll för företagen vart de flyttar – Detta så länge det som produceras ska säljas i EU.

  3. Fredrik

    Har inget förändrats i Sverige sedan 1960-talet? I världen? Är verkligen allt det som hänt sedan dess bara av ondo? När Torslandaverken i Göteborg var som störst, utifrån antalet anställda, så byggdes färre bilar än vad det görs idag. Hur är detta möjligt? Jo, innovationer. Idag kan färre anställda göra samma sak som krävde 25% fler anställda och inte bara inom privat sektor, utan också inom offentlig sektor. Du kan idag arbeta åt VLL genom att bo i Australien, omöjligt skulle jag vilja säga att detta var på 1960-talet.

    Det är så många frågor som du inte ställer i dina ”presentationer” av det perfekta samhället från förr som får mig att undra om du överhuvudtaget tror på detta själv? Att du tror på den offentliga sektorns förträfflighet berör mig inte, men samhället har förändrats oerhört sedan 1960-talet. Framför allt så skulle jag vilja hävda att kvinnors möjligheter är betydligt större idag än då, på alla plan. Hur ska din återgång beakta detta? På den tiden, den tid du söker dig tillbaka till, så bestod offentlig sektor till största del, solklart, av kvinnliga anställda. Idag, med en offentlig sektor med majoriteten kvinnor, som då ska resa tillbaka i tiden kommer ju att cementera kvinnor i offentlig sektor än mer än att lyfta deras möjligheter till andra yrken.

    Du vill alltså att kvinnor ska stanna kvar i offentlig sektor i större utsträckning än idag, för att klara av utbyggnaden av den, och på så sätt utvidga gapet mellan män i privat sektor och kvinnor i offentlig sektor? För, det är precis detta som kommer att ske. Du har varit extremt tydlig att offentlig sektor ska vara fri från privata intressen, precis som att den privata sektorn ska vara fri från offentliga intressen. Alltså, den lönebild som finns idag mellan offentlig och privat samt mellan man och kvinna kommer att vidgas. Gapet kommer att bli större.

    Enda möjligheten till att så inte sker är att genom statlig inblandning, alltså att arbetsmarknadens parter inte alls är dem som bestämmer lönebilden. För, vad tror du att tjänstemännen inom Unionen kommer att kräva om kommunal får 3%? Jo, 3%. Och då ökar klyftorna mellan privat och offentligt, mellan män och kvinnor.

    Med andra ord Anders, den tid som var är svunnen. Att ens ödsla energi att försöka ta sig tillbaka dit ökar klyftorna snarare än minskar dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är många saker som förändrats Fredrik – Inte nödvändigtvis till det bättre i alla avseenden och att det är så förändrar inte det faktum att en balans mellan offentlig och privat sektor är viktig om man vill bygga ett välmående land.

      De åtgärder jag föreslår kommer att få önskad effekt och att se till att blandekonomin fungerar som den ska är viktigt då det är just blandekonomi som ger det bästa och starkaste och framför allt mest jämlika samhällsbygget.

      Att vi som socialdemokrater kommer att lyckas med detta har jag inga dubier runt omkring och vi kommer självfallet att genomföra de förändringar som behövs med hjälp av lösningar som är anpassade till vår tid.

      Det handlar om att vara trogen sina ideal men otrogen vad gäller de metoder som används för att uppnå idealen och i detta fall är en väl fungerande blandekonomi idealet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.