Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lennart Holmlund måste lära sig att som politiker är man en offentlig person.

Allt som oftast brukar Lennart Holmlund ondgöra sig över VK och det som VK skriver om. I bland kan jag tycka att han har rätt i sin kritik men för det mesta tycker jag att Lennart har fel och att VK gör rätt som skriver om saken.

Det Lennart måste inse och lära sig är att en journalists främsta uppgift är att bevaka politiken, offentliga personer och saker som är av nyhetsvärde och allmänintresse för gemene man. Felaktigt beteende eller lagbrott av en politiker faller under detta allmänintresse.

Att skriva om Ingemar Nyman och att han åkt fast för rattfylleri är helt rätt då Ingemar i allra högsta grad är en offentlig person som därmed måste räkna med att bli både övervakad och omskriven i olika sammanhang – Detta därför att en politiker förväntas ha högre moral och en oklanderlig efterlevnad av lagar och regler jämfört med en vanlig samhällsmedborgare.

Det är en oerhörd skillnad på en politiker och en kommunal tjänsteman Lennart – Detta därför att en politiker alltid är en offentlig person medan en tjänsteman är en anställd privatperson som alla andra.

När man bestämmer sig för att bli politiker gör man även valet att bli en offentlig person som står under ständig bevakning från media. Jobbar man som tjänsteman är man en arbetstagare och privatperson utan allmänintresse vars namn och integritet ska skyddas.

I och med att man valt att bli politiker och därmed offentlig har man även avsagt sig rätten till ett privatliv skyddat från medial uppmärksamhet – Det är därför politiker alltid måste leva som de lär och vara extra noga med att föregå med gott exempel och leva som de beslutar att andra ska leva.

Som beslutsfattare och lagstiftare ligger det ett extra stort krav på en politiker att följa lagar och regler då lagen måste vara lika för alla – Även för politiker.

Därför tycker jag att VK gjorde helt rätt som ”hängde” ut Ingemar med namn då politikers agerande är av stort allmänintresse.

Däremot håller jag helt med Lennart om att det var fel av VK att hänga ut stadsdirektören men namn då denne bör omfattas av samma sekretessregler vad gäller namnet som övriga medborgare – Detta trots att stadsdirektören befinner sig i gränslandet mellan vad som är en offentlig person och inte.

Jag håller även med Lennart om att politiker borde få samma hjälp enligt arbetsrättsliga regelverk om de har alkoholproblem som vanliga anställda – Dock med förbehållet att de självfallet bör avsäga sig de politiska uppdragen därför att det ställs betydligt högre krav på en politiker än på en vanlig anställd.

Slutligen vill jag ånyo skicka en uppmaning till Lennart Holmlund – Vi ska inte skjuta budbäraren (i detta fall VK) utan istället koncentrera oss på att göra rätt och inse att vi får utstå kritik och mediabevakning som varande offentliga personer om vi väljer att verka som politiker.

Att VK och andra tidningar och dess journalister sedan kan ha en egen politisk agenda är något vi får leva med så länge som det inte handlar om Sveriges Radio och SVT som i allt de gör ska hålla sig neutrala och opartiska.

Lennart – Att VK som borgerlig tidning har borgerliga värderingar och borgerlig syn på vad som är rätt eller fel i politiken måste vi hantera vare sig vi vill eller inte.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Alkohol svullen hjärna.

    CITAT FRÅN LENNART HOLMLUNDS BLOGG:
    ”hon hade en alholprocent på över 0,63 i blodet men erkände och fick ett strafföreläggande”

    Som gammal polis vet man hur man kan förhala provtagning, väl inne på polisstation vägrar man blåsa. Då blir det väntan på sjuksköterska och blodprov. Hade han lyckasts förhala provtagning en halvtimma till så hade han klarat sig.
    Dessutom.
    Allmänheten borde lära sig av den före detta polismannen och numera före detta politikern:
    FÖRNEKA ALLTID BROTT, ERKÄNN ALDRIG VÄGRA BLÅSA OCH VÄGRA PISSA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.