Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Franska presidentvalet kommer att bli första tecknet på högerpopulismens och nationalismens fall.

Nu har första omgången av det franska presidentvalet avlöpt och utgången blev som förväntat att Marcon och Le Pen kommer att bli de som gör upp om presidentposten i en andra valomgång.

Det som blir spännande blir att se hur resultatet av den andra valomgången kommer att bli då resultatet av den blir den första reella indikationen om huruvida jag har rätt eller fel när jag påstår att högerpopulism och nationalism är ismer på stark tillbakagång i Europa.

Min tro är att Le Pen kommer att ha mycket svårt att samla mer än maximalt 30% av rösterna i en andra valomgång vilket om så sker kommer att stärka min tes.

När väl det franska presidentvalet är avklarat kommer det att rulla på med val i Europa och nästa anhalt blir det tyska valet. Att AfD – Tysklands motsvarighet till Frankrikes Nationella Fronten redan börjat slåss inbördes om budskapen inför valet är för mig starka tecken på att nationalism och högerpopulism befinner sig på fallrepet.

För mig står det helt klart att Europas befolkning genomskådat och underkänt högerpopulismens och nationalismens budskap vilket gör att partier som framstår som högerpopulistiska eller nationalistiska kommer att förlora stort i kommande val i Europa.

Utgången i det franska valet har betydelse för hur framtidens Europa ska se ut då alla propåer att göra sitt land mer nationalistiskt skapar grogrund för misstro mellan goda grannar och således grogrund för ett framtida krig baserat på att man vill skydda den egna befolkningen från influenser utifrån.

Nationalism är inte svaret på framtidens samhällsbyggen i Europa. Snarare är det så att svaret på ett framgångsrikt samhällsbygge stavas god integration, stor öppenhet och bejakande av alla människors lika värde i alla lägen.

Europa behöver således mer av integration och mindre av nationalism och hur det blir med den saken på kort sikt får vi som sagt svar på efter den 7 maj.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

74 kommentarer

  1. Sven

    Märkligt resonemang.
    Hur har det gått för de etablerade partierna och i synnerhet de röda?
    Har inte cancersvullsten Le Penn som en av två gått vidare till slutomgång? Alltså fått mer röster än de etablerade?
    Hur kan man så fullständigt förneka det? Genom att ignorera dessa fakta ger man dem ännu mer plats att växa på. Tyvärr är det ju uppenbart att man inte själv heller vill lära sig och se hur missnöjda folk är med de etablerade partiernas floskler mycket snack. Lite verkstad. Mycket löften. Låååååååång distans till verkligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Le Pens parti har varit i denna situation tidigare under hennes far och även denna gång kommer de att få storstryk i en andra valomgång.

      När det handlar om uppfyllande av vallöften så har vi Socialdemokrater genomfört de flesta av dem och innan mandatperioden är över räknar jag med att vi genomfört alla som är möjliga att genomföra under rådande parlamentariska läge.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ja Marcon är i grunden Socialdemokrat och driver socialdemokratisk politik och att han lyckas medan ”de gamla” socialdemokraterna misslyckas beror på att alla gamla etablerade partier i Frankrike upplevs inte göra något.

          Det förhållandet gäller dock inte i Sverige och inte i Tyskland där vi Socialdemokrater går från klarhet till klarhet och stärker vårt stöd.

      • Petter

        Det ser nog ut som Le Pen gått rejält framåt sen 2002 då partiet hade 18 % , vid första valomgången hade de 36 % väljare , ökningen kommer från arbetarna och yngre . Så du kör med din Trumpstrategi och försöker att ljuga dig fram och trolla med siffror. Vore väl inte bra med Le Pen vid makten ,men ……

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Le Pens utfall i det Franska valet stärker bara min teori om att nationalism och högerpopulism är på dekis och på nedgång. För inte allt för länge sedan var man mycket segervissa på samma sätt som sina ideologiska fränder i Nederländerna, Österrike och Tyskland – Något som nu kommit helt på skam.

  2. Kim

    Marcon har ingen politisk bakgrund.
    Le Penn slog ut alla etablerade partier.
    Dina parti-systrar och -bröder ”krossades”.
    Din egen bedömning är att ungefär var tredje fransk väljare kan tänka sig att rösta på en återgång till slutna gränser, höjda murar och ökad spänning mellan människor.

    Hur kan man få det till att högerpopulismen är på tillbakagång? Hur kan man som representant för de traditionella politiska partierna HELT blunda för denna signal om vad folk tycker om de etablerade politikerna som vägrar att lyssna? Hur kan undvika att inse att inlägget bara blir ännu en signal från ett etablerat parti att man ignorerar alla signaler från samhällsmedborgarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Marcon har politisk bakgrund och tittar du på den politik han vill föra så är den klassisk socialdemokratisk politik och inget annat,

      • Kim

        Till skillnad från Frankrikes Socialdemokrater?

        Man upphör aldrig att förvånas över politikers logik. Ta fragment från olika håll för att benhårt försvara en linje. ”Jag är felfri.”

        Undra varför folk söker sig till skit som Le Pen och SD…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Högerpopulism och nationalism har spelat ut sin roll som politiskt alternativ – Detta är glasklart i Nederländerna och Österrike och kommer att bli samma i Frankrike när Marcon vinner andra valomgången.

          Därefter går Tyskland till val där samma sak kommer att påvisas – Därtill med ett oerhört starkt Socialdemokratiskt parti och ett AfD på dekis. När vi sedan kommer till det svenska valet så är jag övertygad om att SD kommer att gå samma öde tillmötes och landa runt 10% väljarstöd.

  3. Erik white

    Och Socialdemokraterna fick endast 6,35%. Medans liberala och konservativa partier fick över 50%.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du glömde bort är att Marcon är Socialdemokrat om man ser till den politik han vill driva.

  4. Lars Flemström

    Redan för ett par år sedan förutspådde jag att SD ganska snart skulle nå sitt ”all time high” på strax under 20 %, och därefter backa. Utvecklingen hittills visar att jag hade rätt. SD har visserligen fått betydlig mer i enstaka mätningar, men man har då använt mätmetoder som inte är helt tillförlitliga. Men jag måste erkänna att SD inte har backat så mycket som jag trodde. Och då måste man analysera varför SD kunnat hålla sig kvar på en så relativt hög nivå, som man har gjort.

    Det finns säkert flera orsaker, och en av orsakerna heter Anders Forss – som dock torde vara i stort sett helt okänd för den stora allmänheten utanför Ersboda i Umeå. Desto mer känd bland de aningslösa SD-hjälparna torde Anders Lindberg på Skibstedt-ägda Aftonbladet vara. Andra kända SD-hjälpare är miljöpartisterna i regeringen, samt delar av vänstersosseriet.

    Det är helt enkelt för stora protester mot regeringens politik, för att densamma ska ge någon mer märkbar utdelning i ökat väljarstöd för S och minskat väljarstöd för SD. Det är för högljudda krav – även inifrån socialdemokratin – på en återgång till den kaosartade migrationspolitiken före den 24 november 2015.

    Moderaterna hade chansen att ta hem f.d. moderatväljare från SD, men den chansen spolierades helt av ”samtalen” mellan M och SD – vilket var en taktiskt dumhet i klass med S-ledningens löften om ministerposter till Mp. Den självklara slutsatsen av dessa ”misstag” blev ju att man kan rösta på Mp eller SD och ändå vara säker på att få en S-ledd respektive M-ledd regering, beroende på vilket block som skulle få flest röster.
    forts.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den sortens socialdemokratiska politik jag vill driva vinner stadigt stöd och anhängare och jag törs lova att jag är känd även utanför Errsboda och Umeå Lars.

  5. Lars Flemström

    forts.
    Dessa ”misstag” har nu kostat både S och M ett tapp på 1 / 3-del av de potentiella S- respektive M-väljarna, och givit SD en ställning som tungan på vågen-parti, som troligen kommer att bestå efter valet 2018. I stället för att ta tillbaka tidigare M-väljare från SD, har alltså överströmningen av M-väljare till SD fortsatt och kompenserat den i och för sig marginella överströmning av SD-väljare till S och V, som troligen skett och sker.

    Det verkar vara för jobbigt för valstrategerna (med undantag för SD:s valstrateger förstås) att analysera rörligheten mellan partierna över längre tid och i detalj. Om parti A ökar och parti B minskar, är det ju inte alls säkert att motsvarande antal väljare går direkt från B till A. En troligen stor, men okänt, andel väljare som nu har gått från M till SD, torde vara gamla S-väljare som gått till M i ett tidigare skede, lockade av M:s påståenden att vara det nya arbetarpartiet.

    Efter att ha upptäckt att M inte är något arbetarparti har de fortsatt till SD i sökandet efter det nya arbetarpartiet. Det är still stor del vänstersosseriets förtjänst att de inte givit upp sökandet efter ett nytt arbetarparti och återvänt till ”fadershuset”. Marine LePens framgångar beror på att hon har haft som medveten strategi att locka f.d. kommunister till Nationella Fronten.

    Detta har SD lärt sig av. I Sverige har vänstersekteristerna inom V och på socialdemokratins vänsterflygel haft som en nästan uttalad valstrategi ”Vi vill inte att dessa usla människor ska besudla våra fina partier med sina röster. Hellre kvalitet än kvanitiet. Hurra, hurra, va’ bra vi är”.
    Marine LePe kommer inte att bli president. Men att den fortsatta marschen framåt nu verkar sakta av, tyder inte på högerpopulismens snara fall. Vad vi nu bevittnar är snarare det franska presidentämbetets förfall. Efter en mandatperiod med Macron som ”lame duck” kommer Le Pen att få en ny chans. Man ska inte underskatta sin motståndare, vilket Anders Forss gör.
    Vindflöjeln Macron är ju kompromisskandidaten som ingen egentligen vill ha, men man röstar på för att blockera någon annan. Hälften av högerväljarna kan tänkas rösta på LePen, och så även hälften av extremvänsterns väljare. Hon kan få vad som helst mellan 20 % och 38 %, som vissa bedömare tror, i den andra valomgången.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som rår för att S tappat i väljarstöd beror på at vi har slutat prata ideologi och vilken sorts samhälle vi vill bygga och för vem vi vill bygga det och inget annat.

      När vi nu återgår till det debattformatet kommer vårt stöd att öka – Själv ser jag 35-40% som realistiskt i samband med nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så är det säkert och hur nära väljarnas åsikter står mina åsikter är upp till väljarna att avgöra Kim.

  6. Håkan Öhgren

    Jajamen,det är bara att tutta på ännu mer bilar t.e.x.Och ingen vettig människa borde söka sig till räddningstjänsten längre.Tala om att ha dålig arbetsmiljö.

  7. Lars Flemström

    Du spelar ultranationalisterna i händerna, genom att du agerar politisk streber som försöker vinna bifall genom att ”bunta ihop dem och slå ihjäl dem alla på en gång” samt ”Det är inte jag – det är dom!” Du växlar snabbt mellan vänster- och högerpopulism. Du har fortfarande inte lärt dig att skilja mellan god nationalism (Alla folks frihet) och ond nationalism (Vi är härskarfolket som ska härska över alla andra). Du angriper gång på gång idén om att mångkulturellt Sverige, där inga kulturella särarter (inte ens den svenska) ska få finnas, utan bara din och de värsta EU-fanatikernas nya monokultur.

    Du har gång på gång fört fram (men med andra ord) idén om ett ”Festung Europa”, med inre frihandel, men som är stängt för import från andra världsdelar. Vi kan ta det afrikanska landet Mali som exempel. EU har nu en överenskommelse med den maliska regeringen, att den ska försöka stoppa strömmen av ekonomiska migranter från och genom Mali till Europa. Detta har lett till protester från den maliska befolkningen, som till stor del byggt sitt spirande välstånd på pengar som gästarbetarna skickar hem från Europa.

    En bättre ordning vore om dessa gästarbetare gör samma jobb hemma i Mali som de gör i Europa. Men det förutsätter att vi fortsätter att betala för dessa produkter även när de är ”made in Africa”. Så slipper de maliska familjerna splittras, de slipper riskera att familjeförsörjarna omkommer under de årliga illegala resorna till Europa, utan hela familjen kan åka legalt till Europa på semester och spendera en del av sina pengar här.

    Sverige är ett litet exportberoende land, och det måste Mali också vara, om landet ska utvecklas. Men de ska exportera varor och tjänster och inte arbetskraft. Men egentligen finns det ingen anledning till fri rörlighet från sydöstra Europa (Balkan) än från Mali till Sverige. Problemet med EU:s s.k. friheter är att arbetskraft uppfattas som en vara bland andra, och att alla som vill ha förtur till jobben i sitt eget land för den inhemska befolkningen stämplas som både rasister och nationalister (i negativ bemärkelse).

    Ett annat problem med EU är att våra politiker i EU blir så isolerade från sina svenska väljare, så att de blir en egen ”nation”, med egna värderingar och våldsamma överskattningar av alla fördelar med EU. De finns, men när dessa entusiaster försöker utveckla EU till en ny alleuropeisk nation, så befinner det sig på ett sluttande plan till den onda ultranationalismen, som vi alla ska bekämpa.

    Ett problem med begreppen nation och nationalism är att det saknas vedertagna definitioner, som omfattas av alla, av dessa begrepp. Därför är det illa att bunta ihop alla, och slå mot alla, som du, och de värsta EU-fanatikerna, gör. Följden har blivit att partier på yttersta högerkanten har tillerkänts något slags ensamrätt till dessa begrepp, medan EU-fanatikerna har isolerat sig som en liten sekt bestående av vissa socialdemokrater och liberaler, som dessutom har vänt upp och ner på begreppen höger och vänster.

    Om det blåser vänstervindar i Europa, så är det bara extremhögern som har byggt vindkraftverk, där de vindarna blåser. Marine LePen är ett strålande exempel. Hon kan gotta sig i att leda det enda ”nationalistiska” partiet i Frankrike, trots partiets ideologiska rötter hos gamla landsförrädare i den ”tyskvänliga” Vichy-regeringen under andra världskriget. De verkliga nationalisterna kämpade mot landsförrädarna i Vichy.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig någonsin sagt att det inte ska få finnas kulturella särarter Lars – Det jag har sagt är att dessa ska kunna leva sida vid sida utan problem och prata samma språk.

      Vad man sedan äter för mat eller vilken sorts musik man lyssnar på etc. spelar mindre roll så länge man inordnar sig under ett gemensamt regelverk beslutat i demokratisk ordning.

      • Lars

        De kulturella särarterna handlar för dig om ren kuriosa, som ”exotisk” mat och lustiga kläder, men inte om rätten att leva sin kulturella särart. De, som flytt från bl.a. Turkiet från kravet att underordna sig den turkiska monokulturen och tala turkiska, finner sig utsatta för samma slags likriktning i Sverige, men med mjukare metoder. Den socialdemokratiska partikongressen blev en skammens kongress, då man beslöt att inte erkänna folkmordet 1915 på kristna i det dåtida turkiska imperiet.

        Folkmördarna var inge religiösa fundamentalister, utan ultranationalister som ville skapa en modern sekulariserad nationalstat, med en en religion, en kultur och ett språk. Och då valde man majoritetsfolkets religion, kultur och språk. Inte för att man trodde på den religionen, men man hade inte klarat av att utrota alla muslimer, så det blev de kristna i stället.

        Islamofobin i det SMp-styrda Sverige har nu gått långt utöver behovet av gemensamma regler i den svenska nationen, då strypsnaran ska dras åt kring de religiösa friskolorna. Det går för långt, när muslimska feminister utsätts för krav att ta avstånd från sin religion, om de vill erkännas som feminister. Judar flyr från svenska städer. Var det inte extremism och terrorism som skulle bekämpas?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även om man talar svenska i Sverige så betyder det inte att man inte kan behålla sitt modersmål och prata detta med andra som talar samma språk.

          I övrigt får det du anfört stå för dig.

          Att förbjuda religiösa friskolor i ett sekulariserat land är ingen stor grej Lars utan naturligt om man vill hävda att man är ett sekulariserat land,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Marcon och den politik han vill föra är i allt Socialdemokratisk politik Jonny.

      • Sven

        Politiska bedömare delar inte din mening.
        Det är ditt halmstrå för att försvara din tes isf att se fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Politiska bedömare tycker olika i denna fråga så även jag och vem av oss som har rätt får framtiden utvisa – En sak är dock säker och det är att skillnaden mellan Marcons politik och vår svenska socialdemokratiska politik är rätt liten.

          • Kim

            Poängen är att just det att du inte vet vilken politik som han kommer att föra (trots att du påstår att den är socialdemokratisk). Det du däremot VET är att Socialdemokraterna i Frankrike fick blygsamt med röster.
            Att inte reflektera kring det och att eländet Le Pen faktiskt gick till sista omgången utan tvärt om se det som en styrka för den socialdemokratiska iden är bland de största strutsbeteenden jag någonsin skådat.

            Våga se varningssignalerna och ta tag i problemen i tid isf att tro att de inte finns och på så sätt släppa fram avarter som gammelkommunister/extremvänster, nazi-folk (och annat brunt folk) och annan skit.
            Eller är du ännu en av alla de politiker som är så förblindad i tron på sin egen förträfflighet att du inte kan se?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har läst Marcons politiska agenda och min uppfattning är att den i det mesta är socialdemokratisk. Huruvida det blir så eller inte återstår dock att se men för stunden så kvarstår jag vid min uppfattning och kommer så att göra tills motsatsen är bevisad.

            Jag ska analysera Le Pen efter det att andra valomgången är avklarad precis som jag sagt på bloggplats och fram tills dess så håller jag mig till det jag nu anfört.

            Jag är inte förblindad av något Kim – Allt jag vill är att se till att Socialdemokratin får en ny renässans därför att det är den sortens politik som är bäst för folkflertalet.

  8. Nils Lindholm

    Det tror jag också då han har stöd från Rothschild-under-grupperna.
    Han verkar ju inte vara Social-komunist i iaf. och han vet, (till skillnad från våra v-fi-MP-flummare) att det finns inga ’guldbyxor’ att ösa ur.
    Frankrike verkar ju vara extremas land, antingen vänster eller höger, men det kanske beror på deras valsystem där vinnaren måste ha minst 50%
    Men grejen är väl nu, att gamla S-väljare måste nu välja på ett helt nytt parti så färskt så det har just satt upp 150 regler för att styra landet, dom gamla partierna att välja på, är – blir utslagna.
    Det är alltså bevis på att folket lessnat på politiker som likt Löfven säger ’vi har varit naiva’ (hur kan man vara naiv med hela Sveriges kunskap att tillgå?) och vill ha nytt.
    Sen blire väl lite kaos då då Macron inte har Riksdagen, vad nu den heter utan måste kompromissa och bilda koalitioner för varje fråga..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur Frankrike under Macron kommer att utvecklas återstår att se – Det enda jag kan konstatera är att den politik han vill föra är klassisk socialdemokratisk politik.

  9. Bengt Svensson

    Socialdemokraterna fick 7% och du räknar med att Le Pen kommer att få ca 30% och du anser att detta är en framgång!
    Detta är ju inget annat än en katastrof, nationalistiska partier går framåt i land efter land.
    Senast Holland nu Frankrike, och du ser detta som positivt, har du helt tappat förståndet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du glömmer är att Marcon är socialdemokrat vad gäller den politik han avser föra – Sett till det är valet en framgång.

  10. Jan

    Din slutsats är felaktig, Anders. Högerpopulismen eller nationalismen är inte på tillbakagång i Europa. Det är däremot till exempel socialdemokratin. Se på det franska valet. Däremot tycks det som att högerpopulistiska partier som SD i Sverige eller FN i Frankrike har en övre spärr vid ungefär 20-25 procent. Vilket gör att Le Pen kommer att förlora i den andra valomgången. Eller att Åkesson fortfarande stängs ute från det politiska arbetet i riksdagen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Macron och den politik han vill driva är i egentlig mening socialdemokratisk politik så jag ser det som en seger – Sedan har du helt rätt i att partier som SD bottnar ur vid 20% för att sedan förbli på nedgång.

      Vad gäller SD så torde den nedgången bli till runt 10% i kommande val och över tid ner mot den 4-5% där de naturligt hör hemma.

      • Jonny Disenfeldt


        Snacka om alternativa fakta du kör med Anders.
        Ditt systerpartis kandidat i Frankrike fick 6%.
        Macron är liberal.

        Här kan du läsa om fler exempel på socialdemokratins tillstånd i Europa.
        Österrike, Holland, Spanien, England, Norge, Finland etc … trenden är klar. Som Mellin uttrycker det i ett fall ”katastrof, dråpslag, jordbävning, snabbtransport till helvetet ”

        http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1lqaG/storkris-for-sossarna-i-eu-sa-paverkar-det-stefan-lofven

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst Melins ledare och sett vad hon skrivit om Jonny.

          Tittar du på den politik Macron vill föra och jämför den med den vi svenska socialdemokrater för så hittar du få och inga skillnader så Marcon är i grunden socialdemokrat om än i ny paketering.

  11. Lars Flemström

    Varför ställde socialdemokraterna upp med en egen kandidat, om Macron är socialdemokrat? Därför att han inte är socialdemokrat. Han är inte ens vänsterliberal, utan snarare ”nyliberal” (som vissa svenska moderater). Om han hade varit socialdemokrat, hade han inte startat eget och fronderat mot den socialdemokratiska kandidaten. Varifrån har han fått kampanjpengarna?

    Nu gissar även en svensk statsvetare, att Macron kommer att vinna valet med siffrorna 60 – 40. Så blir det om hälften av högerväljarna och hälften att extremvänsterns väljare röstar på Le Pen i nästa valomgång. Om Le Pen får mindre än 40 % kommer man att säga att det blev ett katastrofval för henne, och att det förebådar högerpopulismens fall i Europa.

    Jag gissar att Le Pen kommer att få mellan 25 och 30 % av rösterna, vilket i så fall kommer att vara en enorm framgång för henne och Nationella Fronten, vad Anders Forss än må säga. Med Macron som en ”lame duck” på presidentposten under den kommande mandatperioden, kommer Le Pen att ha sin chans vid nästa presidentval om fem år.

    Svenska media (med undantag för Dokument utifrån i söndags) ger exakt den bild av Nationella Fronten, som Marine Le Pen velat ge genom ”avdemoniseringen” av partiet. Själv omger hon sig med ökända högerextremister med nazi-sympatier, men säger att de har ändrat sig och numera är goda demokrater. Hon har uteslutit sin egen far ur partiet, för att han inte vill kalla marskalk Petain, som ledde Vichy-regeringen, för landsförrädare.

    Den franska motståndsrörelsen mot den tyska ockupationen av halva Frankrike och den nazivänliga lydregeringen i Vich i den andra halvan leddes av kommunister och nationalister, som var en sammanslutning av borgerliga anti-nazister. Kommunisterna var starka vid krigsslutet och det var på vippen att Frankrike hade blivit kommunistiskt.

    Exakt hur det gick till, när kommunisterna utmanövrerades, känner jag inte till, med USA spelade en avgörande roll, troligen med hjälp av både nationalister och sidbytare från Vichy. Att Vichy-regeringen i själva verket var en fascistisk diktatur med en närmast nazistisk ideologi har länge förträngts i Frankrike, varför det blev en chock bland fransmännen när sanningen avslöjades under senare delen av 1900-talet.

    Nu passar det EU-anhängarna att svärta ner de borgerliga demokrater, som utgjorde den nationalistiska delen av motståndsrörelsen mot nazismen och sedan räddade Frankrike från kommunismen och att skylla andra världskriget på ”nationalismen”. Hade det varit bättre om Hitler hade vunnit kriget, eller om kommunisterna ensamma hade kämpat emot i de ockuperade länderna?

    Det är kanske dags att syna EU som ”fredsprojekt”, och den EU-dirigerade felaktiga användningen av ordet nationalism. Det hade gått sju år sedan krigsslutet, när början på det, som skulle bli EU 41 år senare, bildades. Gör vi inte upp med EU:s historieförfalskning, när man utmålar sig själv som räddaren från nya krig och alla nationalister som fiender, kommer högerpopulismen att fortsätta växa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det råder delade meningar om Marcon och hans politik Lars. Det jag gjort är att jämföra den politik han står för med vår svenska socialdemokratiska politik och gör man den jämförelsen vill jag påstå att Marcon är socialdemokrat snarare än nyliberal.

      • Lars Flemström

        Det råder delade meningar mellan mig och dig om Macron. Och du är nästan ensam om din mening. Macron har gått ur det socialdemokratiska partiet (som heter Socialisterna i Frankrike), och har aldrig varit socialdemokrat i ideologisk bemärkelse.

        Han plockades in i regeringen, sedan Socialisterna hade slängt ut partiets vänsterflygel, och försökte då genomföra anti-fackliga och arbetarfientliga lagar, som ansågs nödvändiga för att rädda landets usla ekonomi, bl.a avreglering av busstrafiken. Något som du påstår dig vara motståndare till i Sverige. Vilket ben står du själv på – egentligen?

        Socialisternas impopularitet och katastrofala valnederlag är alltså till största delen Macrons förtjänst. Men själv lämnade han det sjunkande skeppet, som han själv borrat i sank, i tillräckligt god tid för att – med stöd av finanskapitalet .- lansera sig själv som en politisk kameleont med oklar ideologi. Vilket motsäger din tes att ”ideologin” skulle vara räddningen för de svenska socialdemokraterna.

        I detta läge hade de franska S-väljarna gått till den traditionella högern (Moderaternas motsvarighet), men detta hindrades av en smutskastningskampanj, som troligen iscensattes av Macron eller hans uppbackare, mot högerkandidaten Fillon för korruption – som inte torde varit värre hos honom än bland andra ledande franska politiker. Macron är kompromisskandidaten som ingen egentligen vill ha.

        Om det franska presidentvalet är ett bevis på att det blåser vänstervindar, så är Macron inget bevis för den saken, utan snarare de anmärkningsvärt stora framgångarna för extremvänstern, som fick nästan 20 %, (mot 0,01 % för motsvarande parti i Sverige) och för Marine Le Pen, som retoriskt har lagt sig mycket nära kommunisterna och har drivit en intensiv valkampanje i tidigare starka kommunistfästen.

        Fransk facklig arbetarrörelse är en komplicerad historia, enär det har funnits hela tre fackliga centralorganisationer motsvarande svenska LO, en kommunistisk, en socialdemokratisk och en katolsk (kristdemokratisk). Jag vet inte om alla tre finns kvar, men den franska allmänheten torde ha tröttnat på att viktiga samhällsfunktioner gång på gång lamslås av kommunistdominerade fackföreningar.

        Smutskastningskampanjerna mot Fillon har säkerligen givit som resultat en rejäl överströmning av borgerliga väljare till den fackföreningsfientlige f.d. bankmannen Macron. De kommer med stor sannolikhet att rösta på honom i nästa valomgång också. Men det är inte för att de uppfattar honom som socialdemokrat utan som en nyliberal mitten-högerpolitiker.

        Det är mer ovisst om han kommer att vinna parlamentsvalet också, då både högern och socialdemokraterna hunnit slicka sina sår och troligen kommer igen med nya kandidater. Då kommer vi att få se om det blåser höger- eller vänstervindar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur det blir med Marcons politik vet vi inte svaret på innan den är satt i praktisk handling men utifrån de förslag och idéer han presenterat så är min bedömning att han är Socialdemokrat om än i mittfåran av socialdemokratin sett i svensk kontext.

      • Jonny Disenfeldt


        Macron är liberal oavsett hur du desperat försöker se något ljus i den tunnel som socialism och socialdemokrati befionner sig i där de reser ner mot marginalisering och utplåning.

        Om till äventyrs Le Pen skulle vinna så får du Anders väl försöka propagera för att även hon egentligen är socialdemokrat …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så länge han för Socialdemokratisk politik är jag nöjd Jonny – Så länge det är fallet där du kalla honom vad du vill.

          • Jonny Disenfeldt


            Han driver inte socialdemokratisk politik, han är liberal och bedriver liberal politik.
            Det finns däremot ett socialdemokratiskt parti, dess representant fick ca 6% …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Titta på hans politik och jämför så ser du at jag har rött Jonny.

  12. Ördög

    Den svenska sosseriets systerparti fick duktigt med stryk av de franska väljarna, men den alltid lika upplyste bloggaren konstaterar att Emmanuel Macron egentligen är sosse. Bra, då vet vi det. Kan du även förklara det för Per Gudmundson på SvD?

    https://www.svd.se/hundraaringen-som-klev-ut-genom-fonstret-och-forsvann/om/frankrikes-presidentval-2017

    ”Men nu, efter hundra år, överger väljarna socialdemokraterna. Arbetarklassväljarna tycks i hög grad söka sig till nationalistiska reaktionära partier. Och den medelklass som socialdemokraterna länge höll i sitt grepp med hjälp av generell välfärdspolitik har gått vidare i takt med att de offentliga systemen har slutat att leverera.

    Beroende på utkikspunkt kan man betrakta skeendet på olika sätt. Man kan likt statsvetaren Francis Fukuyama utropa historiens slut, och konstatera att liberalismen vann över socialismen.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag behöver inte förklara något alls för Gudmundson då han har sin uppfattning och jag min.

      Marcon kommer från Socialistpartiet och står för en i grunden socialdemokratisk politik om än i mittfåran sett i svensk kontext,

      • Jonny Disenfeldt

        I Anders Forss värld är ju alla socialdemokrater, har för mig att Anders påstod just det vid ett tillfälle till och med … så snart är Le Pen även hon stämplad av Forss som en klar socialdemokrat…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att alla är Socialdemokrater Jonny – Däremot har jag påstått att socialdemokratisk politik är den politik som gynnar flest och det står jag för,

  13. Krister

    – During his time in the French Socialist Party, he supported the party’s right wing,whose political stance has been associated with ”third way” policies advanced by Bill Clinton, Tony Blair and Gerhard Schröder, and whose leading spokesman has been former prime minister Manuel Valls./Wikipedia

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så som du ser är han socialdemokrat – Högersosse i Frankrike och i mitten av socialdemokratin sett ur ett svenskt perspektiv.

      • Jonny Disenfeldt

        Bara för att ta ett exempel – Avskaffa 35-timmars veckan … ja det låter ju socialdemokratiskt …
        Han säger själv att han är liberal och inget annat. Din sosse-kandidat fick bara 6% i valet, det borde kännas … vinden blåser kallt i Europa.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Han säger själv att han är socialliberal vilket inte ska förväxlas med liberal då det är stor skillnad,

          • Jonny Disenfeldt


            Nej Anders, han säger att han är varken höger eller vänster, han säger att han är liberal.
            Högersossar är socialliberaler, vänstersossar är socialister.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I din nomenklatur kanske det ser ut så – I min på det sätt jag anfört i inlägget.

          • Kim

            Ingen idé Jonny. Du argumenterar med en politiker. Där väljer man vilka delar som är relevanta så det passar den bild man bestämt sig för.

            Att en omvärld tillsammans med en person själv påstår en sak är irrelevant. Precis som att de som verkligen representerar samma parti blev förnedrade är irrelevant. Det är saker som man kan bortse från.

            Inte ens att omgivningen ser det löjeväckande i ”logiken” når fram, så det är bara att släppa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis Kim – Jonny kan släppa och då av den anledningen att varje människa har rätt att framföra sin åsikt – Den jag framfört är min och jag står för den.

  14. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver
    ”I din nomenklatur kanske det ser ut så – I min på det sätt jag anfört i inlägget.”

    Vi vet att du har ett alternativt språk och använder alternativ fakta, allt för att passa din världsbild Anders. Den överväldigande majoriteten av oss andra inklusive mig håller oss till vedertagna fakta.
    Vi ägnar oss inte åt att anklaga SCB, OECD etc för att ljuga medvetet, vi tar saker för vad de är och förhåller oss till det, vi lever i verkligheten, dit har du ofta långt Anders.

  15. Jonny Disenfeldt

    Anders, så här skriver din socialistkollega Åsa Linderborg / Aftonbladet :

    ”En populist – utan folk
    Åsa Linderborg om liberalernas gullegris Macron: Därför är han lika farlig som Le Pen”

    ”Macron är populisten utan folk.”

    ”Vad ögontjänaren Emmanuel Macron än försöker få sina väljare att tro, är han dock ingen oförarglig mittenpolitiker. Det ”socialliberala” i hans program är mindre skolklasser och ökad invandring. Fördelningspolitiskt är han nyliberal med stora nedskärningar på agendan.”

    Outsidern” Macron var finansminister när Hollande genomdrev en historisk försämring i arbetsrätten och kollektivavtalen. Hela Frankrike kokade av protester. Hur hanterade Macron det? Jo, genom att håna de drabbade.

    Kolumnisten Cole Stangler skriver i Dissent om hur Macron uppmanade en av demonstranterna, en sextioårig lärare, att sluta oroa sig för nedskärningarna och arbetslösheten: ”Starta din egen business i stället”.

    Macron vill skära ner på de offentliganställda. Han vill avreglera finanssektorn. Han vill minska skatterna för de stenrika. Han är obekymrad över globaliseringens effekter för arbetarklassen.
    http://www.aftonbladet.se/kultur/a/lPv2G/en-populist–utan-folk

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt svar är att vi får se resultatet och vilken politik han kommer att driva efter det han är invald. Tittar jag på vad han säger att han ska genomföra så är han socialdemokrat i mina ögon – Dessutom en som ser ut att ha brett stöd bland väljarna.

      • Kim

        Nej. Ditt svar har hela tiden varit att han är en ”klassisk socialdemokrat” som bedriver ”socialdemokratisk politik”. Med tillägget att det bara är att titta själv på vad han sagt. Allt som Åsa / Jonny tar upp har han sagt MEN du väljer att bortse från det för att driva din tes. Istället hävdas att han vunnit på ”klassisk socialdemokratisk politik”. Dessutom ska man bortse från att Le Pen fått mångfalt fler röster än sossarna själva.
        Jojo …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig skrivit att han är en klassisk socialdemokrat Kim – Vad jag skrivit är att den politik han aviserat är socialdemokratisk politik till övervägande del,

          • Kim

            Vad är det då som känner tecknar ens definition på en socialdemokrat om det inte är den politik hen vill föra?

            Några av dina citat om honom enl ovan:
            ”är han socialdemokrat i mina ögon”
            ”Marcon är i grunden Socialdemokrat och driver socialdemokratisk politik”
            ”den politik han vill föra så är den klassisk socialdemokratisk politik och inget annat”
            ”Marcon och den politik han vill föra är i allt Socialdemokratisk politik Jonny”
            ”Det du glömmer är att Marcon är socialdemokrat”
            ”En sak är dock säker och det är att skillnaden mellan Marcons politik och vår svenska socialdemokratiska politik är rätt liten.”
            ”gör man den jämförelsen vill jag påstå att Marcon är socialdemokrat”
            osv

            Du ser inte heller här problemen med linjen i ditt resonemang om att han sedan inte är socialdemokratisk?
            Fascinerande!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För dig må det vara fascinerande Kim men inte för mig. Det jag tittar på är den sorts politik han aviserat att han vill driva och det är därför jag känner mig mycket trygg i det jag anfört o ärendet.

      • Jonny Disenfeldt


        Du är rätt ensam om att försöka skyla över den socialdemokratins totala fiasko i Frankrike genom att benämna den trolige kommande vinnaren dvs liberalen Macron till att istället vara en socialdemokrat.

        Vi vet vad Macron gjort tidigare, vi vet vad han står för, han säger själv liksom de flesta andra att han är liberal och för en liberal agenda.

        Trots detta hävdar Forss i sin ensamhet att denne är en socialdemokrat eller åtminstone kommer att föra en socialdemokratisk linje, vilken komedi du bjuder på Forss…

        ”Macron vill skära ner på de offentliganställda. Han vill avreglera finanssektorn. Han vill minska skatterna för de stenrika. Han är obekymrad över globaliseringens effekter för arbetarklassen.”

        Detta är alltså enligt Anders Forss socialdemokratisk politik !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om jag är ensam eller inte om min uppfattning spelar mindre roll för mig i detta sammanhang – Det som betyder något är den sorts politik han aviserat och min bedömning är att den i det stora hela är liktydig med socialdemokratisk politik.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver så typiskt för honom : ”Om jag är ensam eller inte om min uppfattning spelar mindre roll för mig i detta sammanhang ”

            Du hamnar ofta i den situationen att du strider för en uppfattning som går tvärs emot vedertagna fakta, att du tolkar ord på ditt eget sätt etc. Det är ju ett bekvämt förhållningssätt för dig men tyvärr är ju din trovärdighet som politiker totalt raserad.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur det står till med min trovärdighet överlämnar jag åt väljarna att avgöra Jonny.

  16. Petter

    Dina förutsägelser gick fel här också ,AFD gick framåt TYVÄRR tycker jag.
    Det vet jag att även du tycker och även Tyska S gör sämsta valet sen 40 -talet.
    AFD backade trots valundersökningarna, dessa och även SD går inte att förutspå i några väljarundersökningar på grund av att många inte vill säga att de röstar på dessa främlingsfientliga partier. Det samma gällde Trump. Vet att du säkert har en massa ursäkter om varför du misslyckades i dina profetior ,att tyska S inte kör med S politik men det visste vi långt tidigare före du gissade fel

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Det blev fel och då av den anledning jag anfört i inlägget där jag redovisar både att de gick fel och varför,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.