Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeås vänsterpartister baserar sin politik på egentillverkade alternativa fakta.

Efter att ha suttit en hel dag på Kommunfullmäktige i Umeå så är det ganska glasklart att Vänsterpartiet i Umeå använder sig av helt egentillverkade alternativa fakta i den politiska debatten.

Inte nog med att man använder egentillverkade alternativa fakta – Därutöver kritiserar Vänsterpartiet beslut man själva varit delaktiga i och försöker få det att framstå som om man inte varit med och fattat beslutet trots att så är fallet

Modus operandi i Vänsterpartiet är att föreslå åtgärder och reformer som går rakt emot egna löften vilket sannolikt är naturligt då Vänsterpartiet i Umeå redan i förväg vet att man aldrig kommer att behöva ta ekonomiskt ansvar för sina vidlyftiga förslag.

Den sortens populism och användande av alternativa fakta visar med all önskvärd tydlighet att Vänsterpartiet i Umeå aldrig kommer att vara att lita på – I vart fall inte så länge som Ulrika Edman och Elisabeth Forsell utgör deras förtroendevalda och ingår i partiets lokala ledning.

Om vi börjar med Vasaplan och dess ombyggnad har Vänsterpartiet och Ulrika Edman mage att gå in och kritisera oss Socialdemokrater och Alliansen för att inte ha involverat bussförarna, deras fackföreningar och övriga intresseägare i beslutet – Därtill anföra att ombyggnaden bör anstå och att pengarna för ombyggnaden bör användas till annat.

Vänsterpartiet är självfallet i sin fulla rätt att ifrågasätta det beslut som fattades under den tid de själva hade ordförandeposten i Tekniska nämnden.

Svaret på varför dessa grupper inte blivit involverade bör dock Ulrika avkräva från sin egen partikamrat Lasse Jacobsson som var ordförande i nämnden och inte till övriga partier då Lasse om någon borde veta varför.

Samma beteende upprepar Elisabeth Forsell angående barngruppernas storlek inom förskolan då hon påstår att vi bryter mot tidigare fattade beslut om maximalt 15 barn per barngrupp – Detta trots att beslutsprotokollet klart och tydligt säger 15 barn per barngrupp och inget annat.

Att Vänsterpartiet sedan överklagat försäljningen av Scharinska villan i Umeå trots att vi i Umeå kommun har beslut och riktlinjer som klart och tydligt säger att vi ska sälja av alla lokaler som vi inte behöver och som inte kan inrymma kommunalverksamhet är inte förvånande.

Däremot förvånar det storligen att Vänsterpartiet vill behålla Scharinska villan för att bedriva verksamheter som Länsstyrelsen förbjuder i lokalen och som därför inte är möjliga i huset.

Vad Vänsterpartiet säger med den inställningen är att det är bättre att behålla en fastighet i kommunal ägo av nostalgiskäl med tillhörande årliga driftskostnader än att satsa de pengar detta kostar på fler lokaler för förskolan och på färre barn per barngrupp.

Dagens stora debatt stod dock att finna runt det förslag Vänsterpartiet lagt tillsammans med Moderaterna om införandet av en friskvårdstimme per vecka på betald arbetstid för all personal i kommunen – Ett förslag Vänsterpartiet dessutom anser att vi ska genomföra utan att utreda och utan att involvera anställda och fackföreningar.

Varför Vänsterpartiet inte vill involvera arbetstagare och fackföreningar i ett beslut om en friskvårdstimme per vecka för alla kommunens anställda har jag redan räknat ut.

Involverar man dessa redan i beslutsfasen förlorar man möjligheten att bete sig som i beslutet om Vasaplan – Dvs. man avhänder sig rätten att senare kritisera det beslut man själva drivit fram och då mot bakgrund av att det är dåligt förankrat hos de berörda och deras fackföreningar.

Tack och lov finns det politiska partier som tar ansvar och det är därför vi Socialdemokrater yrkade på en återremiss av förslaget om en friskvårdstimme.

En återremiss som ger oss möjlighet att utreda konsekvenserna och möjligheten att implementera friskvårdstimmen på ett sätt som gör att alla anställda praktiskt kan tillgodogöra sig friskvårdstimmen.

Ska en friskvårdstimme införas ska den kunna nyttjas av alla – Hårt schemalagda kvinnodominerade yrkesgrupper likväl som mansdominerade tjänstamannagrupper med flextid.

Sedan ställde jag två frågor till Vänsterpartiet i ett tidigare inlägg – Frågor jag inte fått svar på och sannolikt aldrig kommer att få svar på.

Det jag frågade var följande:

  • Vilken förklaring ger Vänsterpartiet till de föräldrar som strävar efter mindre barngrupper inom förskolan när man väljer att använda pengar motsvarande minst 365 årstjänster i förskolan till att bekosta en friskvårdstimme?
  • Vilken förklaring ger Vänsterpartiet till de partimedlemmar och V-väljare som kritiserar ombyggnaden av Rådhustorget därför att man ser det som ett slöseri med kommunala medel när förslaget om en friskvårdstimme för all personal kostar motsvarande ombyggnaden av 3-6 Rådhustorg per år?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

18 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Ang. friskvårdstimme och dagisspersonal.

    På min tid i förskolan hade vi barnfri tid på fyra tim/veckan då vi inte var i barngrupp.

    Nu kallas denna icke-närvarande tid i barngrupp för planeringstid, men är nog svår att ta ut
    pga de stora barngrupperna och svårigheter med vikarier. Så tid finns i avtal och om avtalen
    skriver in 1 tim mindre för administrativ tid och att denna går till friskvård så löses allt.

    Detta kostar i teorin inget mer i kronor, men ger tillbaka pengar i friskare personal och mer rättvist gentemot näringsliv. Det som kostar, men är investeringar, är generellt mer personal och/eller mindre barngrupper.

    Läs även nedan.

    Umeå http://www.umeatidning.se/artiklarna/reportage/731-foerskollaerare-svart-att-foelja-laeroplanen
    Stockholm http://lararnastidning.se/planeringstid-i-avtalet-men-inte-i-praktiken/

    Ang. barngrupperna så var beslutet ursprungligen 15 barn per grupp i genomsnitt i hela Umeå kommun och det som fortfarande används som jämförelsesiffra, inte max 15 barn eller 15 barn. Skolverket säger däremot max 15 i äldregrupp på dagis och max 12 i yngregrupp.

    Det är under S-ledning som Tekniska nämnden verkställt utredning om Vasaplansombyggnation. Och S + övriga partier utom V och AP fortsätter att driva igenom byggandet trots den allvarliga kritiken nu + från MHF-håll på riksnivå.

    Och att överhuvudtaget införa vänstertrafik på Vasaplan utan barnkonsekvensanalys, det får alla partier, utom V och AP nu, ta på sig. Umeå framstår inte som en barnvänlig kommun här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga i en reform om friskvårdstimme är att säkerställa att alla anställda kan nyttja den oavsett vilken verksamhet man arbetar i samt att det finns vikarier att sätta in för att inte öka arbetsbelastningen på övriga – Detta är inte uppfyllt och säkerställt och det är därför en återremiss är rätt väg framåt.

      Vad gäller vasaplan så blev de besluten i det stora fattade förra mandatperioden.

      • Urban Bengtson

        Vasaplansbeslutet om just en mittrefug avgjordes på förvaltnings- och konsultnivå den här valperioden, det framgår av de dokument som finns på Umeå kommuns hemsida.

        Det handlar inte en 1-timmesvikarie för varje personals träning utan att med generell personalökning så kan arbetsplatserna organisera sin friskvårdstimme efter arbetsplatsens och enskilda anställdas förutsättningar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har tittat på de samrådsprotokoll som finns och dessa hölls 2014 Urban. Sedan är det helt rätt att flera möten hållits efter det men beslutet att bygga om togs före förra valet.

          Ska friskvårdstimmen införas så måste arbetstagaren fritt kunna välja när så länge den planeras in i god tid. När jag anförde den högre kostnaden så har jag antagit värsta tänkbara scenario vilket innebär att vi måste anställa en vikarie med 3 timmars lön för varje friskvårdstimme som ska utnyttjas – Det lägre värdet är tjänstemännens beräkning.

          • Urban Bengtson

            Godtas det i avtal att en ”planeringstimme” på dagis – av 4-6 – (där personal går ur barngruppen) är friskvård så kan denna läggas där förskolepersonalen är överens, svårare behöver det inte vara och utan extra kostnad (där man idag får ut sina planeringstimmar vill säga, annars först när personalstyrkan klarar detta).

            Och för annan kommunpersonal där planeringstid finns går det att göra sammalunda. Däremot kan det vara knepigare för tjänstemän där sammanträdena avlöser varandra och man måste vara närvarande.

            Vasaplansbeslutet om hur utformningen ska bli, beslöts på delegation av tjänstemän ihop med konsulter, det framgår av materialet som finns på hemsidan, jag har läst allt. Så det hade varit enkelt för dagens Tekniska nämnden under nuvarande valperiod att stämma av, kritiken mot refuger har funnits sedan ett par år. Och förstärkts nu av MHF mot vänstertrafiken (och det är aldrig för sent att ändra sig).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tjänstemännen är nog den lätta gruppen att lösa problemen för – Problemen dyker upp i äldrevården, bland de personliga assistenterna, bland sjuksköterskor och personal i för & grundskolan som alla brottas med för låg personaltäthet.

            Att ha vänstertrafik så att det blir lättare för passagerarna att byta buss är en mycket bra och säker lösning som fungerar mycket bra – Hur bra kan du se genom att besöka t.ex. Sundsvall där denna modell existerat länge.

            Sedan ska vi självfallet se till att all annan trafik försvinner från Vasaplan vilket är fullt möjligt då alla varuintag ligger så till att distributionsbilarna inte behöver använda Vasaplan.

    • Kim

      Urban – ang förskolans tider: Tyvärr finns inte tiden i praktiken. Jag har sju mycket nära vänner som jobbar på olika förskolor och alla säger de samma sak. Den tid som tidigare kunde läggas på planering och strukturerande av verksamheten är i praktiken borttagen av Umeå kommun. Eftersom det är snålt med personal i stora barngrupper läggs schema MEDVETET så att det inte blir någon tid kvar för planering. En smygbesparing som genomförts successivt i 10 års tid. Tyvärr gör inte politiker eller ansvariga kopplingen mellan den sämre planerade verksamheten och mer utbrända personalen och detta faktum.

        • Urban Bengtson

          Men jag skriver också det att det först är när man får ut sina planeringstimmar, annars går det inte, poängen är att förutsättningar finns redan i avtal, det är ”bara” för politikerna att se till att medel ordnas, några nya utredningar behövs då inte.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För mig är det bra att frågan återremitterades så att en ordentlig utredning kan göras. När utredningen är klar ska vi ta debatten om vad som är viktigast om resurserna är begränsade.

            Vad är viktigare för de anställdas hälsa? En betald friskvårdstimme eller fler arbetskamrater som kan avlasta arbetsbördan?

      • Urban Bengtson

        Men jag skriver också det att det först är när man får ut sina planeringstimmar, annars går det inte, poängen är att förutsättningar finns redan i avtal, det är ”bara” för politikerna att se till att medel ordnas, några nya utredningar behövs då inte.

  2. Petter

    När du själv bara vräker ur dig vad som ska göras så snackar du inte vad det kostar men helt plötsligt så när V säger nåt då finns inga pengar.
    3-6 Rådhustorg/ år ,skitsnack. Andra kommuner klarar detta ,och det gör även Umeå kommun om de har nån tanke på sina anställda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som kommun kan vi klara av en friskvårdstimme på sikt men innan det blir möjligt utan att skapa stress hos övriga så måste vi se till att personalförtäta ordentligt så att det blir möjligt att gå ifrån och träna utan att övriga arbetskamrater drabbas av ökad arbetsbelastning.

      Sedan kostar det pengar även om kostnaden i sig inte är något problem så länge obegränsat med pengar finns.

      De förslag jag lägger åtföljs i regel av tillhörande finansiering.

  3. Ville-Valle

    …härligt Anders! Läste just Lennart Holmlunds blogg där han ondgör sig på dig för att du så enkelt och jordnära avslöjade Holmlunds dåliga kunskaper inte bara om vad det innebär att vara en offentlig person utan också Lennart Holmlunds arroganta och bristande allmänbildning. Fortsätt så och du stiger i aktning. Och du, blir du less på Holmlund och Company kan du alltid gå över till Vänsterpartiet…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vänsterpartiet är och förblir inget alternativ för mig – Jag är Socialdemokrat och det är som socialdemokrat jag verkar politiskt.

  4. Kim

    ”Umeås vänsterpartister baserar sin politik på egentillverkade alternativa fakta.”
    Jag skulle säga att det tyvärr allt mer är ett generellt politikerdrag.

    Då det gäller friskvårdstimmen genomförande så förstår jag att det kostar. Förstår politikerna vad det kostar att inte vara en attraktiv arbetsgivare? Vi pratar här ett teoretiskt produktionsbortfall på max ett par procent. Väl insatta förstår vilka vinster man gör i händelse man lyckas anställa personal med högsta kompetens som dessutom är nöjda och glada. Den ambitionen har inte Umeå kommun.
    Men man kan ju alltid tillsätta en ”utredning” eller göra ett ”program” och tro att allt blir bättre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi Socialdemokrater har inte rakt av motsatt oss ett införande – vad vi sagt är att vi måste utreda saken för att säkerställa att alla kan nyttja den utan problem.

      Sedan måste vi ha med oss arbetstagarna och facket vilket vi inte har i dag då Kommunal skrivit ett öppet brev och motsatt sig ett införande utan föregående utredning och innan nödvändiga personalförtätningar som enligt dem är viktigare för arbetstagarna genomförts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.