Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att Somaliska Föreningen i Västerbotten är en gren av Vänsterpartiet är en nyhet för mig.

Idag fick jag frågan om huruvida jag vet om Somaliska Föreningen i Västerbotten är en gren av Vänsterpartiet från några av mina somaliska vänner?

När jag ställde en motfråga om varför de frågar fick jag till svar att frågan kommer därför att Somaliska Föreningen i Västerbotten tillsammans med Vänsterpartiet står som arrangör för 1 maj firandet under vinjetten Solidaritet och Socialism.

Att de frågade just mig beror på att de som somalier inte känner sig bekväma med att räknas som Vänsterpartister bara för att de är av somaliskt ursprung och av den anledningen lovade jag att göra vidare efterforskningar i ämnet.

En annan sak som fick mig att reagera och undersöka saken är att jag alltid trott att Somaliska Föreningen i Västerbotten är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Jag har därför gjort en liten undersökning i ämnet och mycket riktigt står Somaliska Föreningen i Västerbotten med som arrangör tillsammans med Vänsterpartiet så den delen visade sig stämma mycket väl. Är det så är Somaliska Föreningen i Västerbotten i allra högsta grad är en politisk förening – Detta i det fall den existerar annat än på pappret.

I alla sökningar jag gjort på internet i olika databaser om sagda förening framgår att den registrerades 2003 som en ideell förening vilket säkert stämmer. Oavsett vart jag söker och då även i kommunens föreningsregister så finns ingen styrelse angiven vilket jag tycker är underligt.

Att föreningen så vitt jag kunnat finna saknar styrelse reser ett antal frågor:

  • Hur kan en förening utan styrelse fatta beslut om att vara medarrangör till ett 1 maj firande tillsammans med Vänsterpartiet?
  • Har föreningen överhuvudtaget några medlemmar eller är föreningen liktydig med Abdi Hanad och Ahmed Hersi som bägge har sin politiska hemvist i Vänsterpartiet?
  • Om föreningen har medlemmar har dessa medlemmar i sådana fall i demokratisk ordning beslutat att ändra föreningsform från ideell förening till politisk förening?

De frågorna är i allra högsta grad relevanta att ställa då i vart fall jag tycker att det är viktigt att rätt ska vara rätt – Något som mina somaliska bekanta även de ger uttryck för då de känner sig obekväma med att bli sammanblandade med Vänsterpartiet trots att de röstar och stödjer andra partier än Vänsterpartiet.

Sedan är det även på sin plats att ställa två frågor till Vänsterpartiet:

  • Har Vänsterpartiet kontroll på vilka de samarbetar med?
  • Har Vänsterpartiet behov av att påvisa politiska samarbeten som inte existerar i realiteten?

Även den frågan tycker jag är relevant därför att så icke verkar vara fallet då Somaliska Föreningen i Västerbotten synbarligen saknar styrelse.

Det är helt okay att gå ut och fira arbetarrörelsens dag då det är viktigt att stå upp för arbetarklassens kamp för ett mer jämlikt Sverige – Det gör jag själv som medlem i Ersboda S-förening – Under rätt flagg och i arbetarrörelsens och Socialdemokraternas gemensamma 1 maj tåg.

Däremot tycker jag att de föreningar som deltar som arrangörer faktiskt ska existera och vara rätt registrerade vilket jag inte tycker är fallet vad gäller Somaliska Föreningen i Västerbotten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

16 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Man kan tycka vad man vill om saken, men Vänsterpartiet är enda riksdagsparti, som inte ställer upp på regeringens förslag att ge polisen rätt att gå in på arbetsplatser för att söka efter illegal arbetskraft, även utan konkret brottsmisstanke.

    Man behöver inte vara vänsterpartist för att stödja V i denna fråga. Jag gör det inte, men nu handlar det om rätten att demonstrera för sina åsikter. Om du inte tycker att alla ska ha den rätten, borde du inte ge dig på Somaliska föreningen, utan i stället kritisera det faktum att 200 poliser hade samlats i Falun för att skydda en öppet nazistiskt demonstration. Trots Sveriges åtagande gentemot FN att förbjuda rasistiska organisationer.

    Sveriges regering och riksdag har gjort vårt land till ett åtlöje internationellt. Samma poliser, som jagar illegala invandrare ena dagen, skyddar nazister på 1 maj. Det borde inte förvåna någon att en del invandrare drar felaktiga slutsatser av en sådan dubbelhet, och stödjer V, fastän de inte gillar övriga delar av V:s politik.

    Kan du citera ur någon lag, som visar att Somaliska föreningen har brutit mot lagen för att dom inte är registrerade som en politisk förening? I så fall bryter väl LO mot samma lag, när man arrangerar 1 maj tillsammans med S…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som inträffade i Falun ska givetvis tillägnas ett helt eget inlägg och ett sådant kommer inom sinom tid.

      Jag ger mig inte i sak på Somaliska Föreningen i Västerbotten men frågorna i inlägget är oerhört relevanta därför att jag har många somaliska vänner av vilka en handfull frågat mig hur detta kunnat gå till.

  2. Micke

    Håller med att det verkar vara lite underligt.

    Som gammal LO medlem så hade jag problem med att min fackavgift gick till att stödja Socialdemokratin och det är viktigt att fackförbund inte tar politisk ställning för dess medlemmar.

    Så detta problem finns i många skepnader som tex svenskt näringsliv som stöder moderaterna och alliansen.

  3. Abdi Hanad

    Ganska rolig gubbe du är Anders.

    Jag hade för mig att Somalier kan tala för sig själva och inte behöver tolk.
    Du låter lite kolonial gubbe någonstans i historia böckerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida jag är gubbe eller inte får andra avgöra men jag har passerat 50 år så måhända är jag gubbe – I vart fall i ögonen på vissa.

      Jag har levt i många olika länder och jobbat i än fler och jag gör mig på inget sätt till tolk – Däremot tar jag frågeställningar från mina vänner på största allvar och lovar jag att undersöka undersöker jag Abdi.

      De frågeställningar jag rest i inlägget är mycket relevanta och kräver svar.

  4. Jonny Disenfeldt

    Hur är läget vad gäller t.ex samarbetet mellan Sigtunas socialdemokrater och vissa syrianer…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den saken är jag övertygad om att framtida utredningar kommer att fastslå.

  5. Halimo

    Jag blir aldrig förvånad nu mera av att alla uppmärksamhets sökare hakar sig på somalierna. Har ni hört att den Somaliska befolkningen är tung-lösa eller inte kan föra sin talan. Om du verkligen tror att du ska utnyttja vårt namn så har du fel. Vi känner till väl hur sådana som dig väljer att förtrycka gemon att låtsas vara en ”vän”. Vi behöver inte någon som ska föra våran tal när det gynnar just bara hen.

    Och förresten kunde du inte komma med annat skit att slänga än detta lilla.

    We see what others don’t see!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag för inte talan för någon annan än för de som bad om min hjälp och något annat har jag aldrig poåstått.

      Däremot är det oerhört störande att jag inte får svar på de frågor jag ställde i det första inläggen då adekvata svar på dessa från officiellt
      håll säkert skulle kunna räta ut många frågetecken.

      Somaliska Föreningen i Västerbotten är ett namn som förpliktigar Halimo då det förutom Umeå även omfattar resten av kommunerna i Västerbotten.

      Står de somalier som bor i Skellefteå, Norsjö, Malå, Sorsele, Storuman/Tärnaby, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Lycksele, Nordmaling, Vännäs, Vindeln, Robertsfors mm. bakom besluten att delta i denna 1 maj demonstration?

      • Lars Flemström

        Först vill jag säga att jag inte försvarar Somaliska föreningen i Umeå eller de ledande personerna inom densamma. De har inte bett mig att försvara dem, och de behöver sannolikt inte min hjälp. Hur skulle jag kunna försvara, eller (göra som du gör) angripa någon, som jag inte vet något om?

        Men jag tycker nog att innan man angriper en invandrarförening för missbruk av svensk föreningslagstiftning för egen vinning, så bör man själv veta vad denna lagstiftning faktiskt säger. Och det vet du uppenbarligen inte.

        Du har fortfarande inte besvarat MIN fråga ”Kan du citera ur någon lag, som visar att Somaliska föreningen har brutit mot lagen för att dom inte är registrerade som en politisk förening?”

        Ingenting av det som du hittills har skrivit tyder på att de har brutit mot någon SVENSK lag. Du blandar nog ihop med föreningslagstiftningen i något av de andra länder som du har bott i. Och dessutom: Om någon över huvud taget ska kritiseras för samarbetet mellan Vänsterpartiet och Somaliska föreningen, så är det Vänsterpartiet och inte Somaliska föreningen, som har funnit en plattform för att föra fram sina åsikter.

        Vi har både föreningsfrihet och demonstrationsfrihet i Sverige. Och ingen, ej heller den som är invandrare från Afrika, är skyldig att fråga mig eller dig, vad vi tycker att han eller hon ska demonstrera för eller mot, och i vilket demonstrationståg.

        Det är aningen komiskt att just du, som hittills har varit en så entusiastisk förespråkare för fortsatt massinvandring så att Sverige skulle få 30 miljoner invånare – vilket innebär att vi etniska svenskar skulle bli en minoritet – har så svårt att acceptera invandrare, som inte rättar sig efter vad vi (om du nu verkligen representerar alla oss etniska svenskar) tycker är rätt eller fel.

        Snart får du kanske ett brev från Jimmie Å: ”Gratulerar till de nya insikterna. Välkommen i gänget”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det föreningen brutit mot enligt mitt förmenande är demokratiska spelregler – Detta därför att den ger sken av att omfatta alla somalier i hela Västerbotten om man ser på dess namn – Dessutom därför att det inte går att hitta någon styrelse i nämnda förening.

          Vill man hävda att man handlat korrekt så bör man i sådana fall från deras håll besvara de frågor jag ställt i det första inlägget – Ett svar på dem skulle sannolikt besvara mycket.

    • Kim

      Tråkig retorik.
      Angrip den som kritiserar.
      Undvik frågeställningar och sakfrågor.
      Den hanteringen är tyvärr allt för talande.

      Thats what I see …

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Så är det frågorna jag ställde saknar fortfarande svar och istället försöker man göra debatten till något helt annat för att slippa svara på frågorna.

  6. Abdomagid Mohamed

    Jag tycker att ansvariga på den påpekade föreningen får möta kritiken på ett professionellt sätt och svara på hittills obesvarade frågorna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis rätt – Det är de svaren jag väntar på men de lyser med sin frånvaro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.