Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag tycker att Vänsterpartiet i Umeå försöker vilseleda väljarna.

I dag fick jag en 4 sidor stor reklambroschyr från Vänsterpartiet i min brevlåda – En reklambroschyr full av tvivelaktiga påståenden om saker som sker och om saker som Vänsterpartiet vill ta åt sig äran av under den tid man samarbetade oss Socialdemokrater under den förra mandatperioden.

Låt mig därför ta tillfället i akt att belysa något av det jag anser vara felaktigt.

Vänsterpartiet framför att det är fel och en stor kostnad att bygga om Rådhustorget som enligt dem bara handlar om att ge torget en ny design och nya stenplattor – Förvisso får torget både ny design och nya stenplattor men det är inte det som är huvudsyftet med ombyggnationen.

Den stora anledningen till ombyggnationen av Rådhustorget är att vattenvärmen som håller torget snöfritt nått slutet av sin tekniska livslängd vilket innebär att den dels är ineffektiv och slösar på energi i onödan samt att den hotar kosta stora pengar att lappa och laga i en framtid.

Samma sak gäller med de vatten och avloppsledningar som ligger under torget vilket även de är gamla och utslitna liksom övrig infrastruktur som ligger under marken. Att i det läget inte passa på att förnya och förbättra det som syns ovanpå marken vore att betrakta som tjänstefel.

Sålunda är ombyggnationen av Rådhustorget inte en kostnad utan en investering som kommer att ge avkastning i form av minskade framtida drifts- och underhållskostnader.

Vänsterpartiet anser att pengarna detta kostar hade varit bättre använda om de använts till att bygga nya förskolor genom att försöka ställa ombyggnationen av Rådhustorget mot byggandet av nya förskolor.

Låt mig därför påminna om att samma Vänsterparti som vill bygga förskolor hellre än att göra nödvändiga investeringar i ledningsinfrastruktur så sent som förra Kommunalfullmäktige tillsammans med Moderaterna av alla parter motionerade om införandet av en friskvårdstimme för alla kommunens 12.000 anställda.

En sådan reform kostar lika mycket som ombyggnaden av 3 – 6 Rådhustorg beroende på hur man räknar – Då inte som engångskostnad utan som årlig kostnad. Den stora frågan till Vänsterpartiet blir då hur många förskolor man kan bygga för de pengarna om pengarna för ombyggnaden av torget skulle kunna bygga 3 nya förskolor?

Att Vänsterpartiet sedan har mage att påstå att beslutet om försöket med 6 timmars arbetsdag var deras förtjänst trots att de var i minoritet är en annan sak som förundrar. Förslaget om 6 timmars arbetsdag på försök var i allra högsta grad ett Socialdemokratiskt beslut och inget annat – Hade det inte varit det hade det inte passerat kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet påstår även att det inte byggs tillräckligt med skolor och förskolor för att klara av Umeås tillväxt vilket även det är fel. Förvisso behöver det byggas fler då behoven ökar genom nyinflyttning likväl som genom större barnkullar men att påstå att vi Socialdemokrater inte vill bygga är att vilseleda.

Jag vill påstå att kommunledningen samt för & grundskolenämnden är fullt medveten om problematiken och därför gjort en utredning om vart och hur mycket som behöver byggas för att möta de framtida behoven. Frågan är därför en icke fråga då vi självklart kommer att matcha de behov som finns.

Bygget av den nya Fridhemsskolan är ett exempel på detta liksom planerna på andra nybyggnationer/ombyggnationer av skollokaler som ligger i pipelinen.

Däremot håller jag med Vänsterpartiet om att kollektivtrafiken ska vara gratis för barn & ungdomar för att skapa mindre biltrafik och en bättre miljö och för att skapa ett jämlikare samhälle.

Vänsterpartiet vill att detta ska gälla alla barn upp till 13-års ålder – För egen del vill jag lägga ribban betydligt högre än så och göra kollektivtrafiken gratis hela vägen fram tills dessa man gått ut gymnasiet och därtill även erbjuda gratis kollektivtrafik till alla de pensionärer som varit med och byggt vår välfärd.

För mig är det så man bygger ett rättvisare och mer jämlikt Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Manne N

    Om kostnader för friskvård så är du åtminstone okunnig. I värsta fall ohederlig.
    Om man lyckas få sin personal att utnyttja friskvårdstiden, så minskar kostnaderna. Tyvärr brukar det vara svårt. Du är alltså ohederlig eller okunnig på två punkter: Utnyttjandet och effekten!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kostnaden i det lägsta skiktet har kommunens tjänstemän tagit fram givet at alla utnyttjar den och den beräkningen utgår jag från är korrekt.

      Den högre är värsta tänkbara scenario där varje vikarie ska avlönas för 3 timmars arbete vilket är vad avtalet säger varje gång de går in och jobbar 1 timme.

  2. Per

    Bra formulerat idag!

    Hur ser du på att västerbottens läns landsting har friskvårdstimme?
    Också politikerstyrt och skattefinansierat.
    Nästan lika många anställda som Umeå kommun.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge friskvårdstimmen kan utnyttjas av alla efter egen vilja och utan att öka arbetsbelastningen är den ok men är det så att kostnaden för den påverkar personaltätheten och ökar belastningen är den ett problem – Dock ett som kan lösas genom personalförtätning.

      I grunden är jag för friskvårdstimme men först sedan viktigare saker är åtgärdade.

      Hur det ser ut med den saken på VLL vet jag inte och har därför svårt att uttala mig tvärsäkert.

      • Per

        Jag tänker att om vi räknar kostnaden på samma sätt för kommunen som för landstinget borde valet vara lätt.

        Då landstinget saknar personal och istället tvingas dra ner på semester, hyra in personal och i slutändan dras med stora kostnader och långa köer kan jag inte se hur friskvårdstimme är motiverat för nästan 10000 anställda.

        En bättre investering kan vara att höja löner för vissa grupper för att undvika underbemanning och sjukskrivningar.

        Nu vet inte jag hur det fungerar exakt men om umeås socialdemokraterna och fler partier är emot friskvårdstimme inom Umeå kommun borde inte samma partiåsikter och agenda gälla för VLL med samma argument?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är olika människor i VLL och i kommunen vad gäller beslutsfattandet men visst kan jag hålla med om att ställningstagandet borde vara lika om förutsättningarna är lika.

          Hur situationen på VLL ser ut och hur friskvårdstimmen utnyttjas av den anställda har jag ingen aning om.

  3. Petter

    Hittar inte din orsak till varför torget byggs om .
    Så här säger informationen:

    Vi bygger om Rådhustorget för att skapa en vacker och representativ miljö i hjärtat av Umeå, en plats som både är folklig och officiell. Torget ska vara en attraktiv mötesplats året om och locka med sittplatser i solen, aktiviteter och utbud, där umeborna kan mötas, tala och umgås. Självklart ska platsen vara till för alla: trygg, tillgänglig, flexibel och lättorienterad.

    Torget upplevs i dag av många som slitet, rörigt och trångt som gör det svårt att ta sig fram. Det naturliga gångstråket mellan Kungsgatan och kulturhuset Väven behöver öppnas upp och belysningen bytas ut för att uppfylla nya krav. Därför finns det behov av att bygga om Rådhustorget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du letar i de kommunala nämndsbesluten så finner du att den största anledningen till ombyggnationen är att bygga om det som ligger under marken då den infrastrukturen är över eller oerhört nära sin tekniska livslängd.

      Om inte annat kan du kolla med tekniska nämnden som kan intyga att så är fallet.

      • Oberoende Observatör

        Nu far du med osanning. Om du går in på Umeå Kommun och söker på Rådhustorget , markera Sök i dokument och filer så hittar fu en pdf- fil Projektbeskrivning Rådhustorget December 2014 som detaljerat beskriver varför man bygger om torget. Man byter markvärmen men det är inte huvudsyftet och nämns bara i en mening.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I diskussionerna i nämnden och i underlaget till beslutet så är det det som ligger under marken som är huvudanledningen – Detta för att undvika stora framtida kostnader – Dessutom verifierat av de som var med om att fatta beslutet.

          • Kalle

            Om huvudsyftet är att bygga om det som ligger under marken men man lägger tonvikten på att kommunicera ut den synbara förädringen har man väl misslyckats med kommunikationen? Frågar du 100 Umeå bor om anledningen skulle nog majoriteten säga ”estetisk ombyggnad”. Min poäng är ju att det är väl inget vidare bra marknadsföringsjobb gjort då.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Förvisso är det inget marknadsföringsjobb gjort för att lyfta upp den egentliga anledningen – Detta sannolikt därför att den har rätt lågt intresse hos medborgarna som hellre vill veta vad som kommer att ske ovan jord.

  4. Nils Lindholm

    Manne N
    Det har ju provats med tror det var 6-timmars arbetsdag på riktigt, tror 2-år i göteborg, där det visade sig att det enda resultatet vart ökade kostnader, sjukskrivningarna minskade inte, däremot så trivs ju folk med ökad ledighet på andras bekostnad.

  5. Caanita

    Ditt parti, med Lennart Holmlund som kommunalråd, valde helt själva att samarbeta med vänsterpartiet i den förra mandatperioden. Ingen hade tvingat er till detta. Självklart ser de sin möjlighet att föra fram sin politik, vad annars trodde du? Det är fult att i efterhand kasta kritik på sina samarbetspartners.
    Nu ser det ut att behövas 115 nya dagisavdelningar hit till Umeå, en”icke fråga eftersom ni självklart ska matcha fram de behov som finns”.
    Dessutom behöver äldrenämnden 100 miljoner i tillskott för att kunna bibehålla nuvarande nivå, kommer ni att matcha fram de pengarna också eftersom behoven bevisligen finns?

    100 nya millar för att kunna bibehålla nuvarand

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lennart valde att samarbeta med dem men om jag förstått Lennart rätt i det han skrivit så anser han idag att det var ett misstag av den enkla anledningen att Vänsterpartiet inte står för sina löften och för uppgjorda överenskommelser.

      Att kritisera sina politiska motståndare är aldrig fel Caanita – Alldeles speciellt så om kritiken är befogad vilket jag tycker att den är i de saker jag lyft upp.

      Som Socialdemokrater är vi vana att ta ansvar och det kommer vi att fortsätta att göra så jag är på inget sätt orolig över att vi inte ska klara av att matcha de framtida behoven – Detta så länge vi slipper genomföra förslag från Vänsterpartiet som aldrig presenterar någon finansiering på det man föreslår.

      • Caanita

        ”Lennart valde” var han verkligen ensam om det beslutet? Helt säkert var frågan förankrad i partiet, att det sedan visade sig vara ett dåligt val bör väl inte bara Lennart Holmlund lastas för.
        Kritisera, debattera och opponera ska man absolut göra, men inte flera år efter att ärendet var aktuellt, särskilt inte om man själv röstade för beslutet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Frågan gällde Lennart och därför var svaret anpassat till frågan – Visst är det majoriteten som väljer och på samma sätt tror jag att majoriteten tycker som Lennart.

          I den politiska debatten är det ibland viktigt att lyfta upp det som hänt historiskt för att påvisa likheterna med det som händer nu – Då som referensmaterial för att dra en slutsats.

          Att erkänna att ett beslut blev fel kan man alltid göra oavsett hur lång tid som förflutit Caanita – Sedan är det du som drar upp det gamla – I vart fall i den här diskussionen.

  6. Bergis

    Du glömde nya Vasaplan. Helt meningslöst att bygga om den så att bussarna inte ryms. Det har Västerpartiet sagt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla bussar som ska rymmas vilka är de från Ultratrafiken kommer att rymmas på Vasaplan och även här är huvudskälet till ombyggnaden värmeslingorna och ledningsgatorna under mark som nått sin slutet på sin tekniska livslängd eller mer därtill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.