Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min teori har belagts – Nationalism och högerpopulism är på dekis.

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om att nationalism och högerpopulism spelat ut sin roll som politisk idé och att politiska partier som bedriver sådan politik är på stark tillbakagång. I samma inlägg skrev jag att den första riktiga signalen på att så är fallet skulle komma i det franska presidentvalet – Något som nu inträffat.

Marine Le Pen och Nationella Fronten gick ut hårt i början och har under lång tid präglats av en stöddig attityd där de känt sig säkra på att gå segrande ur striden – Detta påhejade av nationalister från andra länder däribland anhängare till SD i Sverige.

För egen del sa jag i inlägget jag publicerade om nationalismens och högerpopulismens fall att Marine Le Pen skulle få svårt att samla mer än ca 30% i valet – En förutsägelse som inte verkar vara speciellt långt från sanningen om man ska tro på de indikationer som kommit så här långt. Hade valdeltagandet varit högre och i nivå med tidigare val tror jag att min förutsägelse varit klockren och helt korrekt.

Att det blivit det utfall det blivit och att nationalister och högerpopulister misslyckas med att attrahera väljarna i Frankrike likväl som i Österrike och Nederländerna på det sätt man hoppats sätter säkert griller i huvudet på sagda nationalister.

För egen del är jag inte ett dugg förvånad då min upplevelse sedan några månader tillbaka är att väljarna insett att alternativa fakta är liktydigt med felaktiga fakta.

Med Marine Le Pen och Nationella Frontens nederlag i Frankrike proklamerar jag återigen med än högre röstläge – Nationalism och Högerpopulism är döda som politiska idéer och ideologier – I vart fall för en oerhört lång tid framåt.

Nästa test för min teori kommer i det tyska valet där nationella Frontens och SD:s motsvarighet AfD länge befunnit sig på dekis och tappat stort i väljarstöd – Hur stort tappet blir när valet väl har gått av stapeln kommer att bli en bra värdemätare för hur stort fallet för svenska SD kommer att bli i nästa val sett från sin högsta opinionssiffra ner till det verkliga valresultatet.

Med detta sagt så vill jag avslutningsvis säga att jag nu är än mer övertygad om att resultatet för SD i samband med nästa val kommer att bli 10% eller mindre.

Nationalismen och högerpopulismen är död – Länge leve framtidsideologin socialismen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

50 kommentarer

  1. Per

    Inte då….Sd kommer att bli större och större! Länge leve sd och Jimmie!???? S är snart ett minne blott som parti i sverige, mycket bra och riktigt skönt att veta. Verkar bara vara du som inte ser detta, men man får väl inte begära mera av en så kallade Socialdemokrat som alla andra har huvudet djupt nerkört i sanden! Älska Sd för evigt!!/Per

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD är på samma dekis som resten av den nationalistiska och högerpopulistiska rörelsen i Europa – Om inte förr så kommer du att vli varse att så är fallet efter nästa val.

  2. Leif Andersson

    Tror inte man kan projicera valresultat från andra länder på svenska förhållanden så som du gör.

    Hursomhelst tror jag Macron blir en bra president. Till skillnad från t.ex. Löfven och AKB så hade Macron kunnat tjäna mer inom det privata näringslivet än som politiker vilket är tecken på viss idealism. Det är också positivt med hans bakgrund inom finansvärlden vilket borde innebära mer av rationalitet och pragmatism än bakbundenhet av gamla politiska ideologier. Gillar också hans socialliberala mix med både nödvändig strukturomvandling samtidigt som hänsyn tas till svaga grupper. Också spännande att en helt ny politisk inriktning på ett år kan slå ut gamla etablerade partier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Preis Leif väl skrivet. han är trogen idealen men otrogen metoderna.

      Sedan är min övertygelse att det som händer i andra europeiska länder kan projiceras på Sverige på det område jag angett.

  3. Jonny Disenfeldt

    Svårt att tro, varför sprider du dessa alternativa fakta gång på gång Anders Forss ?

    Varför vill du inte kännas vid att ditt systerpartis representant fick usla 6% … istället vill du utnämna liberalen Macron till något han inte är. Snacka om ”alternativa fakta”.

    Sedan hade vi Tyskland … Socialdemokratiska partiet dyker till 26 procent, ett tapp om närmare fyra procent jämfört med förra valet.

    Det är andra delstatsvalet i rad som SPD backar medan CDU firar triumfer. Delstatsvalet i Saarland i mars slutade även det med besvikelse för Socialdemokraterna,
    medan CDU gjorde ett succéval och fick mer än 40 procent av rösterna.

    Men — du Anders får väl kalla CDU och Merkel för att vara socialdemokrater de med så löser det sig propagandamässigt för dig …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sprider inte alternativa fakta Jonny – Den saken sköter du alldeles utmärkt på egen hand.

  4. Alexander

    Anders hade fel i en förutsägelse, Le Pen fick en bra bit över 30%. Detta trots komplexa beräkningsmetoder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag skriver i inlägget men att kalla hennes utfall för en bra bit över är inte korrekt. Före valet och i början av året var hon säker på seger och det har kommit helt på skam vilket befäster det jag sagt länge.

      • Jonny Disenfeldt

        Marine Le Pen fick historiskt sett ett mycket stort stöd , att då ropa hej som du gör verkar rätt märkligt och dina slutsatser faller tyvärr platt till marken.

        Om inte Macron fångar upp missnöjet med verkningsfull politik så kommer missnöjet bara att växa sig än starkare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hon fick ett mycket mindre stöd än det tidigare opinionsmätningar och utspel från henne antytt och det är det som räknas och betyder något.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det är de långsiktiga trenderna som är viktiga och de pekar tyvärr inte åt det håll du påstår.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är just det de gör Jonny – De långsiktiga trenderna för nationalistiska partier likt SD pekar nedåt och har så gjort under en tid.

            Nationalism och högerpopulism går på bakslag efter bakslag i land efter land – Att det är så kan du gärna försöka förneka men det dämpar på inget sätt den nedåtgående spiralen för den sortens partier.

  5. Alexander

    Erkänn nu att du hade fel i ditt antagande att hon knappt skulle få över 30%. Är det så svårt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ju precis det jag skrivit i inlägget om du orkar läsa det jag skrivit.

  6. Sven

    Men du gör ingen som helst koppling mellan resultatet och ett gravt nöje med de etablerade partierna som tex sossarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den politik som förs jag drar slutsatserna utifrån – Att människor visat missnöje med de gamla etablerade partierna har jag avhandlat tidigare men detta betyder inte som nationalister och högerpopulister gärna felaktigt vill hävda att det är ideologin det är fel på.

      Att nationalsim och högerpopulism går på bakslag efter bakslag i land efter land påvisar att jag har rätt i min teori.

      • Kim

        Alltså ingen koppling till att ”etablerade partier” har betydligt sämre ”trender” än tex högerpopulister. Ingen koppling till att de två som kom till slutomgången inte är ”traditionella” och står för tex den politik du säger dig representera?
        Ingen som helst fundering kring att Le Pens avskräde tar sig till en slutomgång och faktisk krossar dina partivänner.

        ”Man ser det man vill se.”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det viktiga är slutsatsen Kim – Precis som i Nederländerna och Österrike gick de franska nationalisterna på pumpen och gjorde ett sämre resultat än de förutspått för några månader sedan – Något som med största säkerhet till viss del kan tillskrivas Trump.

          När valet i Tyskland är avklarat kommer den trenden att befästas än mer då AfD redan nu är iskallt som parti vad gäller väljarstöd.

  7. Per

    Haha…..du låter som ett litet barn som tror att du får som du vill bara du upprepar samma och samma om och om igen. Nä du Anders, någon seriös politiker som någon tar på allvar blir du aldrig. Och eftersom du inte förstår det själv så är det ju bra om någon kan tala om det för dej, då kan du ju göra som många andra S: are, bara göra det för pengarna och en fin fallskärm. Länge leve Sd…!????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag upprepar det därför att det är sant som jag skriver Per. Att det är så kommer du at bli varse efter nästa val.

      Sedan är jag inte i politiken för någon fallskärm utan för att förändra och bygga ett starkare och bättre Sverige.

  8. Olle

    Marine Le Pen fiskar röster bland arbetare som är besvikna över att vänstern – socialisterna inte kan rädda deras jobb och stoppa utflytten av franska fabriker till låglöneländer. Detta kommer även att hända här i Sverige om dina ideer om produktionsavgifter mm skulle införas i Sverige. Säkert som amen i kyrkan.Detta har vi redan anammat och flyttat arbete från Umeå till Shenzen för ca 20 arbetstillfällen ,funkar hur bra som helst och hur lönsamt som helst . Totala vinsten på dessa produkter var tidigare 11 % idag 2 år efter flytten 24 % . Vet att du kommer dragande med dålig kvalite och transporter skulle äta upp vinsten. Det kan du glömma i detta fall. Vi kommer även att flytta ut fler produkter på sikt ,dock ej till China i detta fall utan till Indien när det är frågan om mek.konstruktion som idag utförs av konsulter från Umeå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du beskriver kommer inte att inträffa givet at vi genomför förslagen på det sätt jag föreslagit – Detta därför att en flytt inte innebär att man kommer undan betalningsansvaret – I det fallet blir produktionsskatten till en importskatt in i EU för de företag som vill sälja i EU.

      Det tankesättet och förberedelsearbetet för att införa en sådan på EU nivå har redan inletts Olle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det val jag pratar om är valet till Förbundsdagen och det är av tradition stor skillnad mellan det och delstatsvalen i Tyskland med hoppande majoriteter. I de mätningarna ligger de tyska Socialdemokraterna mycket bra till under sin nya ledning.

  9. Micke

    Bra att högernationalisterna fick sig en tankeställare.

    Det finns ingen framtid för deras usla politik.

    • Kim

      Känns struts i det uttalandet!

      Att de kommer till sista omgången är bedrövligt. Om man fortsätta som om problemen inte finns och att de ska självdö får de näring att fortsätta samla missnöjesfolk.

      Våga se dem och ta tag i problemen isf att låtsas som om de inte finns!

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag har aldrig låtsats som om SD inte finns och är det någon som tagit debatten mot dem så är denne någon jag.

        Det är ingen struts i uttalandet utan bara ett konstaterande av verkligheten för nationalistiska och högerpopulistiska partier.

  10. Petter

    Den franske filosofen Jacques Rancière sammanfattar prognosen skrämmande bra: ”Att välja skojaren för att undvika fascisten, det är att förtjäna både den ena och den andra. Och förbereda sig för att få dem båda

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan du säkert se det även om min bedömning ser annorlunda ut och så som jag beskrivit den i inlägget.

  11. Krister

    Förra gången farsan Le Pen kom till 2:a valomgången fick han mindre än hälften
    än vad dottern fick nu så det måste man kalla en STOR framgång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ingen framgång jämfört med det man hade i opinionsstöd i början av året och jämfört med att man var säkra på att segra – Allt det gör är att belägga min teori om att den sortens partier spelat ut sin roll.

      • Magnus

        Le Pen är den kandidat som (tyvärr) hade starkast stöd bland unga under 25, där 44 procent röstade på henne. Så det är nog dessvärre alltför tidigt att säga att högerextremismen har spelat ut sin roll. Slate har en väldigt läsvärd artikel i ämnet: http://slate.me/2pTVlnk

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den är på ordentlig dekis Magnus och nästa gång det blir val så kommer stödet för den sortens politik att vara än lägre och då på grund av det jag anfört i mina inlägg.

          • Mr Sound

            Men nu är du duktigt vilse. Att påstå macron står för en socialdemokratisk politik bevisar det rätt klart. För var får du in sänkta skatter och avgifter för företag i socialdemokraternas politik? Eller den effektiviseringen han tänker genomföra för den offentliga sektorn?

            Macron är Frankrikes Reinfeldt, du är tyvärr oinsatt så dina sk analyser kan med lätthet kastas.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Titta på politiken han deklarerat att han vill föra så ser du att min analys är korrekt. Även Socialdemokrater kan sänka skatter och avgifter om dessa är onödigt höga och det finns en hel del bedömare spm håller med mig.

  12. David

    Intressant. Jag gör precis motsatt tolkning.
    I första valomgången var det jämnt mellan Macron och Le Pen. (23,8 respektive 21,5 procent)
    Det var de kandidaterna som slog ut de andra och gick vidare till den andra valomgången. När en kandidat för ett nationalistiskt parti slår ut bl.a socialistiska kandidater så kan jag inte med bästa vilja i världen få det till att det är nationalismen som är på dekis.

    I andra valomgången lyckades Le Pen skrapa ihop över 30% av rösterna. Att hon skulle vinna valet var orealistiskt eftersom alla som inte ville se Le Pen röstade på Macron som väntat.
    Just det där med att rösta mot en kandidat istället för att rösta för en kandidat är något som sprids mer och mer. Även om jag tycker att det är bra att Le Pen inte vann så tycker jag inte resultatet egentligen är något att hurra för. Frankrike är idag ett splittrat land och Macron är president för ett folk som inte vill ha honom, utan såg honom som det minst dåliga alternativet. Får man över 30% av rösterna kan man knappast säga att ideologin man företräder är död. Om Macron misslyckas med att leva upp till folks förväntningar och misslyckas med att ena landet så finns fortfarande Front National bakom knuten, med en garanterat växande skara väljare…
    Mer än 30% av rösterna i ett så stort land som Frankrike kan man inte bortse ifrån.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill påstå att det resultatet var väntat och då mest på grund av att människor inte hade tilltro till kandidaterna i sig snarare är till de partier de företrädde.

      Min analys kvarstår och den står jag upp för – Att du har en annan åsikt är helt legitimt i en demokrati.

  13. Per

    Ja du Anders…..gick bara bra för S i Tyska valet hehe…! Var det inte du som sa att S skulle öka i hela Europa? Nä S är helt värdelösa och kommer att minska och minska, härligt härligt!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi får se hur det blir med den saken i förbundsdagsvalet då det är detta jag uttalat mig om – Men i delstatsvalet du refererar till tappade man.

      Socialdemokratin är på stark frammarsch det kommer di att bli varse över tid.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Socialdemokratin är på stark frammarsch”

        Var då ? Du låter mer och mer som Bagdad Bob…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.