Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Parlör för att förstå Moderaternas politiska budskap.

Anders Ågren kommunalråd (M) i Umeå publicerade i går ett blogginlägg på sin blogg under parollen ”Arbetslinjen ska utvecklas – inte avvecklas” och på grundval av det och andra uttryck Moderaterna slänger sig med så behövs en parlör för att förstå vad Moderaterna menar med ord som arbetslinjen.

Håll till godo:

  • Jobbskatteavdrag = Ett samlingsord för ett skatteavdrag som gynnar de med de högsta inkomsterna i syfte att öka klyftorna och fortsätta den kraftiga ökning av inkomst- och förmögenhetsklyftorna OECD öppet deklarerat är dåliga för Sveriges ekonomiska utveckling.
  • Arbetslinjen = Ett samlingsord för att beskriva att färre människor ska göra mer arbete under högre stress och arbetsbelastning i syfte att öka företagens vinster.
  • Sänkta trösklar = Sänkta lägstalöner i syfte att öka företagens vinster.
  • Förstärkta aktivitetskrav = Ett samlingsord för att beskriva att de som uppbär försörjningsstöd ska tvingas arbeta gratis för att erhålla försörjningsstödet.

Orden och uttrycken som används av Moderaterna är många och listan skulle kunna göras i det närmaste oändlig men uttrycken ovan räcker mer än väl för att beskriva vad jag avser.

Oavsett uttryck så har Moderata politiska förslag ett enda syfte – Att öka inkomst- och förmögenhetsklyftorna så att de redan rika kan bli ännu rikare på övriga medborgares bekostnad.

Tittar man ytterligare en bit och granskar Moderaternas förslag runt arbetsmarknadspolitiken, a-kassan och sjukförsäkringen och andra försäkringar så går det att se en tydlig trend:

  • När vanliga medborgare och arbetstagare lyfter pengar ur socialförsäkringssystemen kallas detta enligt Moderat terminologi för bidrag – När företag skatteplanerar och när företagsägare och höga chefer tillskansar sig fördelar så benämns detta enligt Moderat terminologi anställningsförmåner eller löneförmåner.

Den sortens politik ska vi givetvis inte ha i Sverige och trots att jag förstått att gemene man i allt ökande omfattning börjat se igenom Moderaternas falska budskap om vad som är bra respektive dåligt för Sverige så kommer jag att fortsätta med att påminna om vad Moderat politik står för när jag anser att så är nödvändigt.

Oavsett vad Moderaterna tycker om saken och oavsett hur mycket de försöker snedvrida debatten genom att fokusera på sakfrågor snarare än på samhällsbygget som helhet kommer jag att göra allt för att ta den politiska debatten tillbaka till det format där den hör hemma – Det format som debatterar det som är politikens huvudsakliga uppgift – Vilken typ av samhälle vi ska bygga och vem vi ska bygga samhället för?

Välkommen till den nya politiska verkligheten Anders Ågren med flera Moderater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

28 kommentarer

  1. Fredrik

    Vet du vad ordet parlör betyder? Det betyder översättning av fraser, men de är inte beroende av ideologi. De är allmänna. Så, när du presenterar en parlör för Moderaternas uttryck så måste du göra det utifrån ett allmänt perspektiv och inte från ditt eget personliga perspektiv. Annars är det ingen parlör nämligen.

    Så Anders, är det så att svenska folket tolkar de uttryck från Moderaterna precis som dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svenska folket har i starkt stigande antal börjat tolka moderata uttryck på det sätt jag gör vilket syns i deras opinionssiffror.

      jag vet mycket väl vad ordet parlör betyder och det jag skrivit i inlägget är en parlör = förklaring till de uttryck som anges.

      • Fredrik

        Åter igen, en parlör översätter fraser på likadant sätt för alla. Det du gör i ditt inlägg är att ge din översättning, bara din, och det är så klart helt i sin ordning men du kan inte påstå att den översättningen är universell – den passar inte för alla, alltså inte en parlör.

        Du påstår i ditt svar att fler och fler uppfattar Moderaternas politik precis som dig, men det betyder inte att alla i Sverige gör det eller hur? Det är inte ens säkert att en majoritet av svenska folket tycker som dig, snarare är det mer troligt att en minoritet gör det eller hur?

        När du använder ord som ”alla”, ”folket” etc så måste du förstå att det innebär att du pratar för dem, att du för deras talan. Detta är naivt och jag har påtalat detta för dig vid ett flertal gånger, men du lyssnar inte utan predikar vidare på samma sätt.

        Till sist, när du använder likhetstecken så måste du vara 100% säker på att du har rätt. Och då menar jag inte ideologiskt utan rätt oavsett. 3+3=6, det är rätt. 9/3=3, det är också rätt. Inom matematiken används likhetstecken ofta för att just visa på rätt svar, det du däremot använder likhetstecken för är grundat i ideologisk övertygelse, alltså något som är personligt – något som alltså skiftar från person till person. Därmed blir ett likhetstecken fel eftersom det inte överrensstämmer med allas övertygelse. Och då Anders, då spelar det ingen roll om det är en person som det inte stämmer för eller för en miljon människor.

        För Anders, du är inte talman för folket. Du är bara talman för dig själv, då ska du också vara tydlig i detta i dina inlägg. Inte påstå att det du skriver är en sanning alternativt fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ord kan användas på många sätt Fredrik och i politiska sammanhang är detta en parlör – Det är därför jag använde uttrycket parlör för att understryka vad Moderaterna avser med sina ordval och fraser.

          Vill man kalla något arbetslinje ska den ju sätta fler i arbete och inte öka på arbetslösheten eller hur?

          I övrigt förbehåller jag mig rätten att kritisera politik och politiska beslut på det sätt som passar mig då det är upp till läsaren att avgöra vad denne anser är rätt respektive fel i det jag säger.

          • Fredrik

            Likhetstecken betyder att det som står till vänster är detsamma som det som står till höger. Det är fakta. T ex 1+1=2. Det är inte svårare än så, något som alla fick lära sig någon gång i 3:e klass, några kanske tidigare och några senare. Med andra ord, jag kan inte säga:

            Socialdemokrater = livsfarlig för svenskars plånböcker.

            Varför? Jo, det påstående passar inte alla svenskar. Den passar för mig, men inte för vissa andra. På exakt samma sätt har du Anders beskrivit Moderaternas slagord, från ditt perspektiv enbart. Skillnaden mellan dig och mig är att jag aldrig skulle försöka hävda att jag har rätt. För den enda rätt jag har är att ha en åsikt. Min åsikt är rätt, för mig. Du däremot Anders hävdar att din åsikt är rätt för alla. Och med den inställningen behövs ingen annan åsikt än din Anders. Förstår du hur farligt detta är?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du hakar upp dig på det tecken och andra petitesser utan att debattera vad t.ex. arbetslinjen innebär i realiteten.

            Att människor sedan kan ha olika åsikter när det gäller politik förändrar inte saken.

  2. Jonny Disenfeldt

    Istället för att hitta på saker om dina politiska motståndare kanske du ska ägna din tid åt att

    * lära dig att uttrycka dig i det svenska språket
    * lära dig att använda vedertagna begrepp och betydelser istället för att använda dig av dina egna märkliga definitioner.

    Passa samtidigt på att sluta sprida ”alternativa fakta”, erkänn när du har fel istället för att snärja in dig i allt värre lögner så kommer du en bit på vägen till politisk mognad…

    PS – Jobbskatteavdraget gynnar inte de med de högsta inkomsterna, att du inte förstår hur skattesystemet fungerar är bara beklagligt ”herr skatteexpert”.

    Resten av texten ovan var inte bättre om vi säger så, löjeväckande Forss.

    För att använda din egen nivå :
    Du är socialist Anders Forss, om jag hade en egen privat ägd ko skulle du komma och ta den, vid behov över min döda kropp, allt mindre än 100% skatt är för dig otänkbart, vi ska arbeta som slavar i din socialiststat etc etc …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Är det något jag behärskar mycket väl är det svenska språket – Därtill engelskan Jonny.

      Parlören är till för att läsarna ska få en snabböversättning och förklaring av hur skadlig Moderat politik är för Sverige.

      Vad gäller skattesystemet så är jag expert Jonny.

    • Lars Flemström

      Du hittar alltså. på saker om våra politiska motståndare, oavsett om de Vänsterpartister eller Moderater. Tror du att det är så man vinner val?

      Dessutom anklagar du Moderaterna för att ”fokusera på sakfrågor snarare än på samhällsbygget som helhet” – en kritik som delvis drabbar även Vänsterpartiet, som gärna vill visa (även om de inte alltid lyckas så bra) att de vill lösa problem, som vanliga människor har i sin vardag, d.v.s. sakfrågor. Socialdemokratins styrka i det förgångna var att vi var bra på sakfrågorna. Ett pragmatiskt parti, som inte hemföll åt extremism.

      Svårigheterna för socialdemokratin kom när man löste upp banden med LO. Man blev sämre på sakfrågorna. Ett exempel var den i stort sett misslyckade arbetsmarknadspolitiken. Jag vet detta, därför att jag var en av dem som drabbades, när jag i slutet av mitt yrkesverksamma liv drabbades av en förslitningsskada, som gjorde att jag inte kunde fortsätta det fysiskt tunga arbetet som lantarbetare.
      Vem ville anställa en utsliten 57-årig arbetare?

      Du ska nog inte vara så stöddig, för du vet inte alls hur det känns att bildligt talat slängas på sophögen, fastän man har massor kvar att ge. Det var i den vevan, som socialdemokratin lanserade ”arbetslinjen”, som man dock inte lyckades fylla med något vettigt innehåll. Detta var alltså från början ett socialdemokratiskt begrepp, som stals av Moderaterna, som lovade lösa de problem (en sakfråga) som socialdemokraterna inte hade lyckats lösa. Men det blev ännu sämre.

      I stället för att ta strid om arbetslinjens innehåll, vill du ge Moderaterna patenträtt på ”arbetslinjen”. Du förtalar själva ordet, så att det blir oanvändbart. Behärskar du verkligen svenska språket, som det talas och används i Sverige, eller använder du någon utländsk ”parlör”?

      Felet med den moderata ”arbetslinjen” är att M tror att man kan öka utbudet av arbetskraft, genom att sänka ersättningarna i socialförsäkringssystemen, och att det är just arbetslösa och /eller sjuka som står för den ökningen.

      Jag vet av egen erfarenhet att detta är fel. Jag ska inte förklara detta närmare för dig, eftersom du är totalt oförmögen att lära av andras erfarenheter, du som vet mer om hur afrikaner tänker än de, som faktiskt är afrikaner. I synnerhet om de dessutom är vänsterpartister. Nej, de kanske inte tänker på samma sätt som dina afrikanska affärsvänner. Även i Afrika finns klassamhällen.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det Socialdemokratin ska koncentrera sig på framgent är att prata mer ideologi och fokusera på politikens kärnuppgift som är samhällsbygget.

        Politik handlar om att definiera vilken typ av samhällsbygge vi ska ha och för ven samhället ska byggas. Inom Socialdemokratin är beslutet att samhället ska byggas så att det inkluderar alla och dessutom på ett sätt som är jämlikt.

        Med det definierat och klart är sakfrågornas lösning enkel då alla förslag och beslut måste verka till att påverka samhällsbygget på avsett sätt för att uppnå målet med samhällsbygget.

        Sedan är vi helt överens om att det var fel att lösa upp banden med LO – Detta är nu under återuppbyggnad då banden åter knutits vilket kommer att ge genomslag i politiken framgent.

    • Bertil

      ”lära dig att uttrycka dig i det svenska språket”

      Skriver Disenfeldt. Svenska språket är ju just det Moderaterna vill ändra på och gärna ofta så folk inte förstår vad man har för lurande i vassen.

      Arbetslinjen anser jag = Förtryckarlinjen.
      Arbetslinjen den äkta övergavs 26 Okt -90

      Minns ni Jobbgarantin = Unga som trodde bara man röstar på Alliansen ( valet 2006) så fixar de ett jobb. Jag hörde t.o.m politiker som sa inte behöver ni vara med i facket där är bara pampar utan vi Moderater har en jobbgaranti så fackmedlem behöver man inte vara.-

      Jobbgaranti var att sitta 8 tim på arbetsförmedling söka jobb som inte fanns.
      Minns 2007-2008 när arbetslösheten steg detta sedan Alliansen sänkt ersättningarna för att man sa sjuka, arbetslösa var lata.

      Nä Moderater är onda.- Det råder ingen tvekan om det.
      De gör det enklaste man kan göra inom politiken göda de rika.
      Det svåra det gör Vänsterpartiet de kämpar för den lilla människan .

      Men deras politik betraktas som utopi.
      Detta för att ju mer till höger du röstar ju latare är du att bedriva politik för allas bästa.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil – Du förstod uppenbarligen inte varför jag skrev exemplet på en ”Forss-nivå” om kon. Fundera lite till så kanske det hjälper.

    • Bertil

      ”För att använda din egen nivå :
      Du är socialist Anders Forss, om jag hade en egen privat ägd ko skulle du komma och ta den, vid behov över min döda kropp, allt mindre än 100% skatt är för dig otänkbart, vi ska arbeta som slavar i din socialiststat ” skriver Disenfeldt.

      En del förstår tydligen inte svenska. men så finns inte så många med namnet Disenfeldt i Sverige heller så vem förvånas.

      Minns på 20-talet när spanska sjukan härjade.
      Då vilket jag läst i gamla lokaltidningar var det en kvinna som hade förlorat sin man.
      och hon hade ingen mat hon tvingades ta död på den sista ko hon hade för att få mat.
      Hur det sedan gick med denna kvinna förtäljer icke historien från den lokala tidningen från 1918

      jag anser det var en hemsk tid. Folk dog som flugor,
      Jag tror säkert i en sådan situation så hade din ko legat risigt till

      Då skulle du nog inte kunnat behålla den om fattiga utsvultna sett som enda utväg ta din ko
      och få mat. Självklart skulle du skrikigt som en stucken gris fast matbordet vore fullt med mat
      Att dela med sig har aldrig varit en moderats bästa sida.
      Men ta allt nyttja allt och med attityder som är skrämmande har de farit fram.

      Tyvärr så är det den politiken höger vill driva man tar bit för bit av de social välfärdsskydden.
      och utnyttjar folk i allt mer i allt lägre låglöner.
      Klart det är befogat med stöld om livet ska behållas. Det är ju dit högern driver folk.
      Detta utan minsta lilla empati.

      Sverige håller på bli som många outveklade länder när Nyliberal högerpolitik styr.
      Det handlar om äta eller ätas.
      Så din Ko Disenfeldt den bör du nog hålla hårt i om moderaterna ska styra landet.

      Det lär bli många som sneglar efter att norpa den. Men all rätt.

  3. Micke

    Som vanligt fegar moderaten Anders Ågren ur och vill inte ta en diskussion på sin blogg.

    Han skrev att bidragen ska minskas men vilka bidrag undrade jag?

    Jag frågade honom om bidragen till villa- och bostadsrättsinnehavare skulle minska nu när som han säger bidragen ska minskas. Det är ju inga småsummor dessa individer med privata bostäder får skattebetalarna, år 2015 var summan + 40 miljarder.

    På det fick jag inget svar.

    Av erfarenhet vet jag att moderaten Anders Ågren inte vill sänka bidragen till dessa i Sverige speciellt gynnade individer som har privata bostäder. Det verkar vara skillnad på bidrag och bidrag i moderaterna värld. De som redan ligger ner ska man sparka på men rika välbärgade villaägare ska man fortsätta pumpa in +40 miljarder årligen.

    Svagt av Ågren att fega ur och inte våga ens diskutera sin egen usla politik.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Räntsesubventioner/räntebidrag samt avsaknad av en fastighetsskatt värd namnet samt högre skatt på reavinsten om denna inte placeras i en dyrare bostad.

        • Jonny Disenfeldt

          Räntesubventioner bör givetvis avvecklas på sikt i takt med att beskattning av ränta tas bort samt att flyttskatten avskaffas.,

          ”fastighetsskatt värd namnet” säger du Anders , hur ser den ut och hur mycket mer ska den inbringa till staten ?

          ”högre skatt på reavinst” , hur mycket högre då ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur höga kommer framtida utredningar att ge svaret på.

        • Kim

          Frågan ställd till Micke, men ok då …
          Vad jag vet finns inget som heter räntesubvention eller räntebidrag? De verkliga namnen talar väl om vad det egentligen är?
          Om man inte vill låta folk göra skatteavdrag för ränteförluster antar jag att det samtidigt innebär att man i logikens namn inte eller beskattar räntevinster?
          Drabbar fastighetsskatten bara villaägare?

  4. Alexander

    Om Anders får som han vill blir det dyrt för mig. Fast antagligen förtjänar jag det, jag tillhör ju ”de rika”…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tjänar du mycket pengar så att din inkomst är hög så träffar det dig Alexander – Med all rätta i sådana fall därför att det du betalar i skatt kommer någon annan till del i form av sänkt skatt för skapa större jämlikhet.

  5. Olle

    Försäkringskassans agerande angående sjukskrivna orsakar vrede hos många. Socialminister Annika Strandhäll har, när hon ställts mot väggen sagt att det är helt oacceptabelt att enskilda kommer i kläm. Samtidigt företräder hon en regering som vill pressa ner sjuktalen inför valet och gör det bland annat genom att dra in sjuka människors försäkringsskydd.
    Förutom det lidande som själva sjukdomen innebär orsakar Försäkringskassan alltså ytterligare lidande helt i onödan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den riktningen FK styrts in i på grund av Alliansens beslut – Att ändra dessa innebär att de måste tas i riksdagen och beslutas vilket som bekant inte är det allra lättaste i med dagens parlamentariska läge – Alldeles speciellt så när SD bytte fot och numera är emot alla sådana intentioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.