Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag tror att det finns en dold agenda bakom Anders Ågrens förslag om kommunens förvaltningsmodell.

Moderaten Anders Ågren skriver på sin blogg att han vill att kommunen ska frångå systemet med en gemensam förvaltning för hela kommunen till förmån för det system som fanns tidigare med skilda förvaltningar för de olika verksamheterna – Ett mycket dåligt förslag enligt min mening och ett förslag med misstanke om en dold agenda.

Anders Ågren motiverar sitt ställningstagande och en kommande motion i ärendet med att konsultfirman PwC i en rapport sagt att inget av målen med med en gemensam förvaltning uppnåtts ännu – Detta trots att PwC i samma rapport säger att de anser att beslutet var korrekt och att Umeå kommun är på rätt väg.

Att Anders Ågren inte delar den uppfattningen kan ses som mycket märkligt då systemet med en gemensam förvaltning har framtiden för sig – Detta givet att man inte har dolda motiv bakom sitt ställningstagande vilket är precis vad jag misstänker att Anders Ågren har i detta fall.

Jag har funderat ordentligt på varför Moderaterna och Anders Ågren har den inställningen och varför de vill se en återgång till separata förvaltningar?

Min tro är att motivet till Anders Ågrens förslag syftar till att underlätta framtida avregleringar och utförsäljningar av kommunal serviceverksamhet till privata intressen.

Att en återgång till separata förvaltningar skulle tydliggöra ansvar, befogenheter och roller och skapa arbetsro är inget jag köper då min uppfattning är att en återgång skulle skapa motsatsen och kasta in kommunens organisation i en limbo som skapar stora merkostnader och mer krångel.

Därför ska vi inte lägga ner den gemensamma förvaltningsmodellen utan snarare utveckla den så att den når sin fulla potential och effektivitet.

I ett tidigare inlägg har jag sagt att jag vill se en ordning där alla nämnder i samband med beslutsfattande och i beslutsunderlagen visar hur nämndens beslut påverkar andra nämnder och kommunens totala balans och resultaträkning – Ska det kunna uppnås är den gemensamma förvaltningen en viktig beståndsdel.

Sedan förvånar det storligen att Moderaternas som alltid pratar om att vi slösar med kommunala medel och bör privatisera mer lägger förslag efter förslag som gör kommunens dagliga verksamhet dyrare och mindre överblickbar än idag.

Anders Ågren säger att det inte finns några intentioner att förändra den politiska organisationen i kommunen genom att göra som jag föreslagit tidigare – Avskaffa nämnderna till förmån för en kommunregering med utskott istället nämnder under sig.

Hade jag varit i Anders Ågrens kläder vore det detta jag skulle försöka skaffa stöd för som motionär – Inte en återgång till en gammal och betydligt dyrare och krångligare förvaltningsmodell.

Som jag nämnde tidigare är min tro är att Anders Ågrens förslag grundar sig i att han vill skapa en modell där det blir lättare att avreglera och sälja ut kommunal verksamhet vilket självklart blir fallet om förvaltning och verksamhet sitter ihop som en enhet – Hur Vänsterpartiet kan gå på den bluffen och rösta bifall i KSAU övergår mitt förstånd.  

Som Socialdemokrater går vi inte på ”blå dunster” – Därför ska den gemensamma organisationen i Umeå kommun utvecklas – Inte avvecklas.

Anders Ågren – Kommunal verksamhet är inte till salu och kommunal verksamhet ska inte avregleras, upphandlas och säljas ut.

Ska vi utveckla den kommunala verksamheten ska vi snarare gå i omvänd riktning och överväga att återta delar av de verksamheter som redan avreglerats och konkurrensutsatts – Detta för att säkerställa att vinsterna i dessa verksamheter hamnar i kommunens ficka snarare än i privata fickor där de inte gör nytta för kommunens medborgare

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

11 kommentarer

  1. Kim

    Hur kan den ansvariga chefen, som f.ö. varit en av de drivande i att ha en förvaltning, få fortsätta efter allt som hänt.

    Den externa kritiken på hur kolossen fungerar är massiv!

    Exemplen på uppenbart dåligt omdöme är många (varav bara en handfull nått media).

    Hen har uppenbarligen inte lyckats med målen som satts upp och som hen anfört som argument för en stor förvaltning.

    Finns det någon annan organisation än en dåligt skött offentlig förvaltning där en sådan chef skulle få vara kvar. Dessutom utan konsekvenser.

    Om du vill driva din tes med utförsäljningar så se till att det du vill ha fungerar. Att Samhällsbyggnadskontoret inte fungerar har varit allmänt känt i över 10 år. Vad har hänt? Vilka konsekvenser har det fått?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den kommunala förvaltningen under den relativt nye stadsdirektören befinner sig under en ordentlig förändring och effektivisering och det innebär att vi inom kort kommer att få se en betydligt bättre måluppfyllelse.

      • Kim

        Alltså inga konsekvenser för chefen för samhällsbyggnadskontoret…

        Ledarsidan är det som är det absolut mest avgörande för om en organisation fungerar eller inte. Inte om man gör fler rutor på ett papper eller sätter allt i en ruta.

        Skrämmande att se hur man ser på krav på ledarskap inom politiskt styrda organisationer. Är det för att politikerna själva är de ledare som är högst upp och man inte kan ställa större krav på organisationerna än de högsta ledarna?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har skrivit många tidigare inlägg om hur jag tycker detta ska fixas till och den syn jag framförde där gäller fortfarande.

          Sedan är det så att man måste titta på delagationsordningen och se om brott mot denna begåtts – Är så fallet ska det givetvis få konsekvenser.

          Om något brott mot delagationsordningen inte skett är det politikens uppgift att ta tillbaka delegationsordningen och ändra den så att saker man inte vill se upprepas blir omöjliga att upprepa med under den nya delegationsordningen.

          • Sven

            Du har även skrivit att det är saker på gång som vi snart ska få se.

            ”Snart” verkar ta tid för politiker.

            Det är helt ointressant om brott begåtts eller inte. Som ledare har man ett större krav än lagboken. Det är jäkligt få chefer i den privata sfären som begått lag brott då de får gå eller omplaceras. Det räcker med att man visat sig inkompetent eller omdömeslöst. Den som inte ser att dessa chefer har varit det är lika omdömeslös själv.

            Skrattretande om det inte voregelbundna skattepengar . Hade man varit lika tafatt i ett företag hade det kokat för länge sedan. Kom inte och snacka att det saknas skattepengar då ni som politiker riggar inkompetenta organisationer som ni inte vill förbättra. Det kostar enorma pengar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det viktiga att fastställa är det utredningen fastställt – Så här långt har inga brott begåtts och har man inte begått ett brott så ska man heller inte dömas – Det tycker jag är en viktig princip.

            Det förekommer minst lika mycket och som jag ser än mer i den privata sfären som kan ifrågasättas ur moralisk synpunkt så det som hänt i kommunen bör bedömas på samma sätt.

            Det vi ska lära och göra något åt är delegationsordningen som uppenbarligen inte varit tillfyllest och den bör vi ändra för att förhindra en upprepning av det som inträffat.

            Sedan får vi inte glömma att det är politiken som äger delegationsordningen och på den tiden de saker som lyfts upp var det Vänsterpartiet och dess ordförande i tekniska nämnden som ägde delegationsordningen och således hade möjligheten att förändra densamma – Då inget brott begåtts så vitt det framkommit så är det i sådana fall dessa som ska kritiseras om rätt ska vara rätt.

    • Bertil

      Privata intressen är och kommer alltid vara Intresserad av det som man kan
      Tjäna pengar på. Verksamheter som är lönsamma är det man vill ta hand om.

      Därför kommer kommuner alltid få kritik
      För det som lämnas är det som olönsamt.
      Jag är faktiskt djupt misstänkt att Björklund i verkligheten medvetet sänkte skolan för att kritik skulle komma så skolan i allt större omfattning kan privatiseras.
      Den vinstprofit vi ser idag är mycket mer allvarlig än vad folk anar.

      Det finns ingen hejd kan man inte komma på en lönsam nisch där man snabbt tjänar pengar . Ja då är målet vårt gemensamma Det är även därför som bidrag går i mesta mängd faktiskt inte till de med behov utan de med redan välordnat liv.
      Men att så sker talas väligt tyst om.
      Istället används finare klang på orden därmed blir dessa bidrag accepterade.

      Hur ord används har stor betydelse att hjärntvätta folk.

  2. Olle

    Kul att du tittar på PWC rapporter, hoppas då du tittar på deras rapporter vad gäller företagande och deras tilltro till Umeås politiker . Men du sållar väl bara det som passar din agenda som vanligt, ytterligare en del i din Trumpretorik .Såg att en MP politiker i Umeå (Jabar) slog sig för bröstet när nåt institut kommit ut med en utredning hos ”vanligt” folk vem som hade den bästa miljöpolitiken ,resultatet visade MP i topp. Sen hade de frågan vem som hade bäst invandrarpolitik ,resultatet visade då på SD.Detta redovisade inte Jabar, detta är typiskt alla politiker ,hitta gobitarna som passar dom men undanhålla det som är kritik . Dessa utredningar säger inget men trots detta använder ni dom som de passar er.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I just detta inlägg kvoterade jag bägge sakerna de kommit fram till Olle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.