Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Grattis Umeå – Titeln årets superkommun resultatet av en dynamisk politik.

Att Umeå blir utsedd till årets superkommun i kategorin täta kommuner med motiveringen ”När alla andra regioncentra i Norrland stått still eller minskat sin andel av landets befolkning har Umeå ökat den. Förmågan att attrahera nya invånare bidrar till topplaceringen, tillsammans med förbättrade skolresultat, gynnsam demografi, företagsamhet och omfattande kultursatsningar.” hedrar en dynamisk och hårt arbetande kommunledning.

Det sagt så avser jag inte bara sittande kommunledning utan även de kommunledningar som verkat tidigare och som grundlagt det vi nu får njuta frukterna av.

För egen del vill jag lyfta fram Torsten W. Persson som jag ser som det moderna Umeås skapare och som den som gjort grundarbetet till att titeln årets superkommun nu tilldelas Umeå. Som jag ser det är det Torstens förtjänst att Umeå kunnat utvecklas som det gjort och för det bör denna hedersman prisas.

Efter några mellanspel av andra så är Lennart Holmlund sannolikt det kommunalråd som gjort absolut mest för att Umeå ska bli till det Umeå är idag – En stad med dynamisk tillväxt och en stad där det byggs som aldrig förr.

Även om jag och Lennart Holmlund ibland har olika åsikter och även om vi till och med inför öppen ridå öppet kritiserar varandras synpunkter på bloggplats då och då så är det på sin plats att säga att jag hyser den största respekt för Lennart Holmlund och hans person och för allt det goda som han bidragit med under sin tid som kommunalråd.

Hade det inte varit för Lennart Holmlund och hans hårda arbete, hans fingertoppskänsla för vad som är rätt och fel och för hans förmåga att få saker och ting gjorda hade Umeå inte varit det Umeå är idag –  För det ska Lennart ha all ära och credit som går att uppbringa.

Sug i dig av berömmet Lennart – Titeln årets superkommun är som jag ser saken till största delen din förtjänst.

Att nuvarande kommunledning nu får åtnjuta frukterna av tidigare kommunledningars hårda och framsynta arbete är i sig inget underligt och jag är övertygad om att sittande kommunledning kommer att fortsätta på den väg deras föregångare valt genom att fortsätta att utveckla Umeå på samma dynamiska sätt.

Grattis Umeå – Titeln årets superkommun är belöningen för år av framsynt Socialdemokratisk politik och styre av vår fantastiska kommun.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

42 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Så historiskt och ytligt!

    Umeå som nu superkommun grundas på de som uppfann och förverkligade universitetet. Och det var två inflyttade från Skåne och sedan högerpolitiker som var ”först ut” på allvar.

    Så här står det i Wikepedia:
    ”Makarna Brynolf-Eriksson var några av de första att föra fram tanken på ett universitet i Umeå, inte minst genom Nils Erikssons föredrag för Umeå tjänstemannasällskap i november 1945, betitlat ”Bör ett norrländskt universitet anses som en utopi”? Det centrala i föredraget var inte lektorns eget område utan hustruns (Ingrid, min anm.): behovet av tandläkarutbildning och uppbyggnad av en medicinsk fakultet.[4]”

    På 1950-talet blev S-kommunikationsministern Gösta Skoglund ”entreprenören” för UmU med sina kontakter i S-regering. Men både då och på 60-talet var det samregerande borgerligt-S i Umeå och där FP:s Gunnar Aspegren var dåtidens första-kommunalråd. 70-talet kom TWP in med sitt pådrivande.

    Att kalla 1980-talet med tongivande S-k-rådet Margot Wikström som ”mellanspel” är både historiskt och orättvist. Utan alla dessa här nämnda och onämnda hade inte ”smörgåsbordet” varit uppdukat som nu gett ”superkommuntitel”.

    Allt finns utförligt i Rolf Hugosons Umeå Stads Historia 1950-2010, väl värd att läsa om man ska uttala sig historiskt om Umeå kommun och om dess politiska företrädare. Att också inte nämna det dynamiska Umeånäringslivet med flera framstående entreprenörer (ingen nämnd, ingen glömd), förstärker ensidigheten i historiebeskrivningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har boken och har dessutom till stor del läst den och inlägget gör inte anspråk på att lyfta upp alla som varit delaktiga – Att de är fler än de jag lyft i inlägget är självklart – Med det sagt så är min åsikt att dessa trots allt har största delen i framgången.

  2. Sven

    Låga betyg i ekonomi.
    Låga betyg i företagarvänlighet.
    Höga betyg i hur mycket som satsas på kultur (där pengarna går till lokaler isf verksamhet pga skrytbyggen).

    Imponerande? Betyget på politiken?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Umeå har gott betyg i både ekonomi och attraktivitet för företagare och det är precis de kriterier som gjort att vi vann utmärkelsen som lockar företag att investera i Umeå.

      • Urban Bengtson

        Men Marie-Louis Rönnmark (S) då, hon var väl den som enskilt mest verkat för Umeå att bli europeisk kulturhuvudstad? Och ett viktigt kriterium för ”superkommun” denna gång var just mest av kultur som förstärktes för årets bedömning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även hon förtjänar beröm – det är bra att du påminner om det Urban.

      • Oberoende Observatör

        Enligt ekonomifakta som jämför hela landet så ligger andelen företagare näst lägst i Umeå och siffran för företagsklimatet är heller inget att hoppa högt över. Anser du som bankman att en skuld som kommunen har idag på närmare två miljarder och dessutom ökar varje år med 3-400 miljoner är tecken på god ekonomi ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kommunens ekonomi kommer at stärkas allt eftersom och att vi lånat för att investera i det som senare ska ge tillväxt och avkastning ser jag som något positivt. hade vi däremot lånat till den rena driften hade jag varit oroad.

          • Petter

            Anser du att ni har kapital till den rena driften ,bristfälligt underhållna skolor mmm. En ekonomi i balas snackar ni om. Ja snålar man in på allt får man ju en ekonomi ungefär som man pinkar i byxan. Först blir det väldigt varmt ,sen blir det djävligt kallt .Men parker och all annan skit går att slösa pengar på, satsa ni på Lennarts staty i Umeälven också

          • andersforss (inläggsförfattare)

            En budget i balans måste alltid vara målet för politiska beslutsfattare då man ska försöka mätta munnen efter matsäcken. Det handlar om att prioritera och att bestämma vad som ska investeras i för at undvika stora framtida kostnader – T.ex. genom att passa på att ändra gestaltningen ovan jord när man ändå tvingas gräva för att byta ut det som ligger under jord.

          • Kim

            Du menar alltså att vi inte skulle ha fortsatt stora investeringsbehov, dvs att man tvingas låna massor framöver till tex skolor, äldreboende, vårdanläggningar osv?
            Annars kan de flesta intyga att nu då Umeå växer är det en enorm brist på detta. För att inte tala om lokaler till alla kommunanställda. Dessa tvingas ju öka i antal oavsett om om vi blir fler eller inte eftersom politiken konstant jobbar för att öka administrationen i all offentlig sektor. Mindre faktiskt arbete per timme och mer papper.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Förhoppningen är att vi inte ska behöva låna för att investera utan snarare minska skuldbördan som ett resultat av avkastningen på redan gjorda investeringar.

            Övergången till en gemensam förvaltning strävar efter att minska administrationen vilket också skett och kommer att fortsätta ske vilket sparar i storleksordningen 150 miljoner per år som nu kan användas längst ut i verksamheten för att personalförtäta och ge bättre vård, omsorg och skola.

          • Sven

            Om det är en förhoppning är du skrämmande dåligt insatt i kommunens ekonomi och investeringsbehov.

          • Kim

            Anders –
            Du kan väl ändå inte mena att du anser att kommunen ska klara de kommande investeringarna utan ytterligare lån?
            Hart du helt missat hur stora delar pratar om oerhört slitna anläggningar för allt från lokaler till VA-system samtidigt som man måste bygga enormt mycket nytt för att kommunen växer?????
            Om det gått dig förbi är det ännu sämre än jag trodde vad gäller politikers koll av kommunens verksamheter!
            Med de enorma underhållsskulder kommunen har på tex lokalsidan och infrastruktursidan samtidigt som det måste byggas nya skoilor, förskolor, vårdplatser mm – hur har du tänkt att det ska lösas utan lån?

            Låter som en klassisk Trump-lösning. Ska bara lösa sig på ett mystiskt sätt om man bara får röster. Det är bara att vänta och se … Begränsat imponerande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som budgeten nu ligger så är tanken att vi ska klara av att bygga utan att låna – Detta förutom för t.ex. AB Bostaden och deras byggande.

            Hur vi sedan ska göra för att finansiera byggande av skolor mm. är upp till kommunfullmäktige att besluta i en framtid men för stunden är beslutet att vi ska klara oss inom lagd budget.

      • Olle

        Företagsvänligheten var under genomsnittet i Sverige enligt undersökning av PWC vilka du hänvisade till igår i en annat ämne.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du ska titta på totalen och det finns alltid förbättringsområden och jag har inte sagt att varje enskild parameter ligger i topp,

      • Kim

        Ranking 122 av 131 i ekonomi och 113 av 131 i kategorin Näringsliv.
        Jajamän. Verkligen bra!

        Noterar även att du avstår kommentera att den höga rankingen kommer av högst betyg i ”kultur”. En ranking som utgår från hur mycket man ”satsar” på kultur. Umeås ”satsning” kommer sig av att man byggt på sig dyra lokaler i ett infall av fullständig hybris inför ett plojår. Nu får man avsätta mycket pengar till ”kultur”. Dock inte till verksamhet utan till lokaler. De dyraste lokalerna är dessutom i en ägandeform att pengarna går i fickorna på privata intressen.

        Något att vara stolt över?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Dagens samhälle som för övrigt är en tidskrift med mycket hög trovärdighet väger in alla parametrar när de rankar kommuner och jag utgår från att de gjort just detta när de tilldelat Umeå titeln årets superkommun.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders Forss skriver : ”Dagens samhälle som för övrigt är en tidskrift med mycket hög trovärdighet …”

            Annat lät det när samma tidskrift påpekade att skatteintäkterna var rekordstora under alliansen …
            ”Mer resurser än någonsin går till vård, skola och omsorg. De kommunala skatteintäkterna har inte påverkats av regeringens skatte­sänkningar

            Anders Forss skriver då buttert : ”Glöm inte att SKL har en politisk agenda och att SKL är Alliansens bollplan.”
            http://blogg.vk.se/andersforss/2017/03/01/underligt-att-svenskt-naringsliv-och-lo-staller-sig-fragande-till-varfor-kommunalskatten-hojs

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att SKL har en politisk agenda påstår jag fortfarande och det påstående du saxat är urklippt ur sitt sammanhang vad gäller det Dagens Samhälle skrivit – Tittar du på helheten i reportaget så är budskapet och slutsatsen en helt annan än den du försöker påskina.

  3. Sixten Jonsson

    Du ska nog inte söka jobb som omvärldsanalytiker om du nu vill tillhöra arbetslinjen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ingen ambition att yrkesmässigt bli omvärldsanalytiker Sixten och vad gäller den skadliga arbetslinjen så är det enda jag vill göra med den att begrava den för evig tid.

  4. Bergis

    Istället för att politikerna står och bröstar sig vore det bättre om de sopar upp gruset och fyller igen alla potthål i stan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sopningen pågår för fullt och igenfyllningen av hålen likaså vilket jag sett åtskilliga bevis på när jag varit ute och åkt idag.

  5. Stursk

    Och inga fattiga vill ni se, Jag tänker närmast på alla tiggare eller romer ni föser bort eller inte vill se. En fin och prydlig stad på ytan och mycket beröm utifrån är det vad ni strävar efter. Hur andra har det i länet är ovidkommande. Så nära en diktatur man kan komma. Nazisterna gjorde samma sak, gasade ihjäl de man ville ha bort. Här gasas det inte, det går betydligt finare och mer kultiverat till. Visst ser människor (utan förstånd) upp till er.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska inte starta någon ny debatt om romerna då den som jag ser saken är avslutad sedan länge – Det enda jag ska säga är att det finns EU-gemensam lagstiftning på det området och att Umeå följer den.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis men totalt sett med alla mätkriterier inräknade är Umeå en kommun som blir attraktivare och attraktivare för inflyttning och flyttnettot kommer från kommuner utanför länet snarare än från länet vilket påvisar Umeås attraktionskraft som kommun att leva, bo och arbeta i.

      • Jonny Disenfeldt

        Nja, sanningen är ju att i den kategori av tre som Umeå (kommuner med befolkning koncentrerad till tätort) placerats så ligger kommunen dåligt till vad gäller

        * Kommunens ekonomiska resultat
        * Näringsliv
        * Ekonomisk soliditet

        * Det den ligger bra till är för
        * Kuiturella investeringar (lokalkostnader?)
        * Utbildningsnivå
        * Ung befolkning

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man vinner så kan man inte ligga dåligt till och för förra året gjorde kommunen ett överskott och så blir fallet även innevarande år som det ser ut nu.

          Förvisso har vi relativt höga skulder men de sjunker då höjningen togs för att investera för framtiden i ökad befolkning och den infrastruktur som finns för att härbärgera den.

          • Sven

            Jo, men kan ligga dåligt till på vissa områden och ändå vinna. Till och med riktigt dåligt. Allt beror på upplägget i ”tävlingen”. Titta själv. Uppenbart för de flesta som förstår upplägget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inte Umeå kommun som gjort upplägget Sven utan Dagens Samhälle.

          • Kim

            Vem, har påstått att Umeå Kommun gjort upplägget?

            Spelar ingen roll vem som gjort det – man kan vara dålig inom flera områden och ändå ”vinna” pga upplägget. Än en gång – Umeå är ju rejält i botten i flera viktiga områden. Det man får mest poäng för är att man lägger en massa pengar på skrytbyggen och kallar det ”kultursatsning”.

            Så ju – kommunen KAN ligga dåligt till på flera områden och ändå få en utmärkelse. I synnerhet då villkoren för utmärkelsen är märkliga.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Umeå befinner sig väl till vad gäller de flesta parametrar om man mäter med jämförbara städer – Dvs. universitetsstäder i ungefär samma storlek och städer med stabil tillväxt i form av nya medborgare.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver om SKL’s ”Dagens Samhälle” :

    Anders Forss skriver : ”Dagens samhälle som för övrigt är en tidskrift med mycket hög trovärdighet …
    samt vid ett annat tillfälle

    ”Att SKL har en politisk agenda påstår jag fortfarande och det påstående du saxat är urklippt ur sitt sammanhang vad gäller det Dagens Samhälle skrivit – Tittar du på helheten i reportaget så är budskapet och slutsatsen en helt annan än den du försöker påskina.”

    Svar nej, det är ett konstaterande Anders, ”De kommunala skatteintäkterna har inte påverkats av regeringens skatte­sänkningar””.

    Detta är något de flesta av oss upplysta vet men inte Anders Forss som dels inte till att börja med förstod hur jobbskatteavdragen fungerade i praktiken och därför intog en helt felaktig ståndpunkt och sedan inte ens kan rätta sig när han blivit överbevisad. Tragikomiskt värre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar på den totala bilden Jonny så har kommunernas ekonomi påverkats negativt av jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag noterar ånyo att du fortsätter sprida felaktiga alternativa fakta, dvs i vardagstal ljuga.
        Nej Anders, .de kommunala skatteintäkterna har inte påverkats av regeringens skatte­sänkningar.

        Alliansens sänkningar av skatt på arbete har ingen påverkan på kommuners och landstings ekonomi, du förstod helt enkelt inte hur systemet fungerade med dessa skatteavdrag och låste in dig i en position om hur du trodde det var och sedan klarar du inte av att ta dig ur den positionen genom att helt enkelt erkänna att du har fel.

        Om möjligt gäller motsatsen, dvs när en genomsnittlig arbetare får ca 2000:- mer i plånboken efter skatt så kan en klåfingrig kommun känna att de kan höja sin kommunalskattesats något eftersom det inte då drabbar arbetaren så hårt med tanke på de tidigare statligt drivna skattesänkningar denne erhållit…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar efter Jonny så är det så – Kommunernas intäkter har minskat om du ser över den totala bilden av det som kommunerna får av staten.

          • Jonny Disenfeldt

            Kommunerna får mindre NU pga att Lövfen regeringen NU lastar över kostnaderna för det migrantindustriella komplexet i allt högre grad, det vet de flesta som hänger med.

            När alliansen regerade och införde skattesänkningar på arbete så är det fakta att ”De kommunala skatteintäkterna har inte påverkats av regeringens skatte­sänkningar””.
            .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt Jonny – I det avseendet är du ute och cyklar. Alliansregeringarna vältrade över åtskilligt på landets kommuner av vad som tidigare varit statliga kostnader – Bland det kostnader för socialbidrag istället för sjukersättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.