Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Världen skulle tjäna på ett införande av skyddstullar.

Att frihandel skulle vara en vinst för världen och ett sätta att skapa många nya arbetstillfällen är en starkt modifierad sanning. Som jag ser saken finns bara en enda vinnare på frihandel – Företagen och dess ägare samtidigt som i princip alla andra är förlorare inklusive vår miljö.

Dessutom driver frihandelsavtalen på växande inkomst- och förmögenhetsklyftor på ett sätt som är osunt och som därför bör stoppas.

Dagens frihandelsavtal har i princip skräddarsytts för att företagen ska kunna flytta arbetstillfällen till låglöneländer där man förutom lägre lönenivåer även kan fortsätta att förorena vår miljö och tillverka med metoder som är dåliga för klimatet.

Den utvecklingen parad med generösa skatteregler som gör det lätt att skatteplanera och flytta pengar till skatteparadis med oerhört små avbräck i form av skatter förstärker bilden av den skada frihandel ställer till med – Därför tycker jag at det är dags att dra i handbromsen och tänka om.

Jag har skrivit om flykten av industrijobb till låglöneländer många gånger och även om vikten av att se till att det vi konsumerar skapar arbetstillfällen och skatteintäkter där det konsumeras och det är den ordningen frihandelsavtalen stör ”BIG TIME”.

Mot bakgrund av detta vill jag i detta inlägg slå ett slag för införande av skyddstullar runt om i världen – Detta för att säkerställa att jordens välstånd sprids mer rättvist. 

Som modell för mitt resonemang och det jag vill se hända använder jag Malaysia – Ett land jag bott i under lång tid och ett land som framgångsrikt tillämpat skyddstullar på ett sätt som utvecklat landet från ett u-land till en fullt utvecklad industrination på mycket kort tid (läs ca. 30 år).

Tun Dr. Mahathir Malaysia’s forne Premiärminister var frustrerad över att världens industriföretag trots hans stående inbjudan om att tillverka det som säljs i Malaysia i Malaysia föredrog att tillverka i sitt eget land för att sedan exporterna de färdiga produkterna till Malaysia och ta med sig vinsterna ut ur Malaysia utan att bidra till Malaysias utveckling,

Efter långa påtryckningar utan resultat – Framför allt gentemot världens bilindustri beslutade han sig därför för att göra något åt saken och från den dagen gäller följande regelverk för bilindustrin:

  • Bilar tillverkade utanför Malaysia till 100% – Importavgift 326%.
  • Bilar sammansatta i Malaysia med minst 20% lokalt tillverkade komponenter – Importavgift 60%
  • Bilar tillverkade i och/eller sammansatta i Malaysia med minst 80% av komponenterna tillverkade i Malaysia – Importavgift 0%.

Genom att införa detta regelverk rakt av fick han nästan alla världens bilföretag att starta endera en sammansättnings- eller tillverkningsenhet i Malaysia vilket gav och fortsatt ger landet en massa industrijobb likväl som teknologiöverföring och skatteinkomster.

Viktigt att tillägga är att Tun. Dr. Mahathir för att få full utväxling på sitt beslut samtidigt som det nya regelverket infördes startade upp en statsägd malaysisk bilindustri med hjälp av gamla tillverkningsverktyg och plattformar inköpta från Mitsubishi under namnet Proton Malaysia Berhad.

Samma strategi som tillämpades på bilindustrin har senare applicerats på näst intill allt som konsumeras i Malaysia förutom på de produkter som tillverkas inom ASEAN området som är en tullfri handelsunion.

Åtgärderna kan därför anses vara bra både för nationen och dess medborgare – Landet Malaysia fick skatteintäkter och medborgarna fick arbete i och med att många industrier valde att etablera sig i landet. Malaysia ingår i ASEAN samarbetet vilket har vissa likheter med EU och produkter tillverkade i Malaysia kan därför säljas inom unionen utan skyddstullar.

Samma modell kan vi tillämpa inom EU om vi är innovativa och samma modell kan med fördel användas i Afrika, Latinamerika och övriga delar av världen för att säkerställa tillkomsten av arbetstillfällen, skatteintäkter och tekniköverföring mm.

Jag vill se en ordning där företagen istället för att tillverka i låglöneländer för att sedan exportera till länderna där slutanvändarna finns startar tillverkning i varje handelsunion/världsdel där deras slutanvändare finns.

Således kan t.ex. IKEA tillverka samma produkt i flera fabriker runt om i världen – Minst en favrik per handelsunion eller världsdel är ett rimligt mål tycker jag.

Med en sådan ordning hamnar vinsten fortfarande hos IKEA samtidigt som man bidrar till utvecklingen och välfärden på det ställe där ens produkter konsumeras – Något som enligt mitt sätt att se på saken är det enda rätta i det långa perspektivet om världens tillgångar ska fördelas mer rättvist för att undvika krig och andra oroligheter.

Tillskapande av en sådan ordning innebär att det som konsumeras inom EU ska tillverkas inom EU medan det som konsumeras i t.ex. ASEAN området ska tillverkas inom ASEAN.

Företag som väljer att gå utanför den ordningen för att likt öka vinsterna genom t.ex. lägre lönekostnader ska drabbas av skyddstullar likt de i Malaysia för att göra den sortens beteende olönsamt.

Vi måste bryta ordningen där ägandet av världens samlade tillgångar koncentreras till ett litet fåtal individer – Fullt genomfört gör mitt förslag precis det och kan vi därtill skriva om världens skatteavtal för att försvåra aggressiv skatteplanering blir världens välfärd och människorna som ska ta del av den de största vinnarna.

Förvisso kommer mitt förslag med all säkerhet att innebära aningen lägre vinst per såld enhet – Något jag är övertygad om kompenseras mer än väl av fler sålda enheter därför att ökat välstånd i form av fler arbetstillfällen och större skatteintäkter skapar fler tänkbara kunder till det som tillverkas.

På detta sätt kommer industrijobben att komma tillbaka till EU länderna då det blir billigare att tillverka inom unionen än utanför. Vinnare på mitt förslag blir länderna inom EU likväl som EU:s medborgare. 

Dessutom tror jag att hela världen och framför allt hela världens miljö blir vinnare av en sådan modell.

Min politisk agenda är att verka för att Sverige tar täten och driver frågan hårt i EU. Dessutom tror jag att det är lätt att få övriga medlemsländer med sig då vi alla lider av höga arbetslöshetstal och behöver göra något för att skapa fler nya arbetstillfällen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

46 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Jordens välstånd sprids bäst genom att ha den globalisering vi har. Det inser Macron som du hela tiden tjatar om och försöker utnämna till att vara socialdemokrat (han är liberal).

    Du står nära Le Pen med dina tankar om isolationism, tullar, handelshinder etc.

    I ditt Sverige skull vi INTE haft en utveckling av industrin där låglönejobb som t.ex textilindustrin flyttat ut och ersatts med högteknologiska företag. Stackars Sverige om sådana som du hade haft ett uns av inflytande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min inställning är glasklar Jonny – Vi ska ha handelsavtal som gynnar folkflertalet – Inte handelsavtal som bara gynnar företagens ägare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig sagt at han är ursosse – Däremot har jag sagt att den politik han vill föra i Frankrike är samma som den vi som parti för i Sverige.

          • Kim

            Hans syn på skyddstullar är ju ett ganska stort fundament i hans politik så det är rätt svårt att förstå hur du får ihop det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag får ihop saker på det sätt jag beskrivit i inlägget Kim – Vi ska ha frihandelsavtal men då sådana som gynnar folkflertalet snarare än sådana som gynnar en liten klick av företagsägare.

            Tycker du att den inställningen är felaktig?

      • G-A Karlsson

        Fåtalet då? Minoriteterna? De som blev över? De som inte fick plats?

        Vart ska de ta vägen? Du behöver svara på den frågan. Vart?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även minoriteterna ska tillåtas ha sin plats men så här långt finns ingen bättre ordning i det demokratiska systemet än majoritetsbeslut så mitt svar blir att minoriteter aldrig får diskrimineras men väl att de får jobba på för att försöka skapa majoritet för sin uppfattning om de vill ändra beslutet.

  2. Jonny Disenfeldt

    Malaysia’s car industry is dominated by two local manufacturers which are heavily supported by the government through National Car Policy e.g. trade barriers. These local manufacturers are Proton and Perodua. These excise duties imposed on foreign manufactured cars have made them very expensive for consumers in Malaysia. These taxes are also one of the highest in the world. This makes most foreign cars extremely expensive for buyers, although cheaper in other countries. These taxes cause a foreign car to cost almost three times or 300% more than the original price.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_motor_vehicle_import_duties

    http://malaysiandigest.com/features/566913-everyone-knows-cars-are-overpriced-in-malaysia-so-what-s-new.html

    b>Du skriver ”Genom att införa detta regelverk rakt av fick han nästan alla alla världens bilföretag att starta endera en sammansättnings- eller tillverkningsenhet i Malaysia”

    Vilka då ”nästan alla ” ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Toyota, Honda, Suzuki, Mitsubishi, Volvo, BMW, Mercedes med flera Jonny

      • Jonny Disenfeldt

        Snarare införde man skatter och tullar för att skydda den inhemska statliga bilindustrin – ”The National Car Project”, som gav dyra bilar med dålig kvalitet.
        Nu verkar landet dock redo att börja liberalisera marknaden …

        ”“We had the tax to protect our national car industry, Proton, during the 1980s.”
        “In regards to Proton, we should move on to introducing more competitive pricing, like other countries”.
        ”One of the key elements of the NAP 2014 is the gradual but eventual liberalization of the automotive industry – CEO – Malaysia Automotive Institute”

        http://malaysiandigest.com/features/566913-everyone-knows-cars-are-overpriced-in-malaysia-so-what-s-new.html

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Politik är något som alltid måste följa med utvecklingen och förändras industrin så kan man förändra regelverket.

          Det viktiga är att åtgärden ledde till önskad effekt – Etablering av tillverknings och sammansättningsfabriker i Malaysia till gagn för statskassan och till gagn för befolkningen som jobbar i dessa fabriker.

          • Jonny Disenfeldt

            Verkar som många av dessa sammansättningsställen går på tomgång … endast 5 märken sålde mer än 1000 bilar på en månad och de inhemska mer eller mindre statliga Perodua/Proton
            står för ca 64% av produktionen, tar vi med japanska bilar ligger vi på ca 95%…
            Ett plus att notera, Volvo gör ett gigantiskt hopp, säljer 102 bilar i februari, det var bara 26 i januari, detta på en marknad med 30 miljoner konsumenter…

            https://paultan.org/2017/03/22/malaysias-vehicle-sales-data-for-feb-2017-by-brand/

            Sanningen är att skatter och tullar infördes för att skydda den inhemska statliga produktionen ”The National Car Project” men 2014 togs beslut att stegvis åter öppna marknaden …
            Och NEJ, ditt påstående att”Genom att införa detta regelverk rakt av fick han nästan alla alla världens bilföretag att starta endera en sammansättnings- eller tillverkningsenhet i Malaysia”
            stämmer inte. Långt ifrån alla.

            Till gang för folket …tssss, dyra dåliga små skitbilar producerade med gamla verktyg

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur många bilar de säljer var inget jag tog upp men att Proton och Perdoua säljer mest beror på deras låga priser och på sunventioner de ger till malaysiska medborgare.

            De japanska märkena säljer rätt bra och med fabriker på plats i Malaysia för övriga märken kan man lätta på tullarna.

            Sedan är de lokala bilmärkena inga skitbilar Jonny – Jag såg alltid till att ha minst en bil av märket Proton i min bilpark och ska något sägas om dessa så var de billiga i drift, driftsäkra och komfortabla att köra med bra säkerhetsutrustning.

  3. Erik

    Du nämner miljö och klimat som argument.

    Är då Malaysias bilindustri, till följd av skyddstullarna, omgärdad av lika stränga eller strängare miljökrav som den europeiska industrin har? Lackeringen av karosser tex.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte svara tvärsäkert ja eller nej på den frågan Erik men så vitt jag vet så följer lackeringsprocessen samma standard som i Europa.

  4. Ville-Valle

    …oavsett om man gillar eller inte dina åsikter verkar du ha många läsare/besökare på din blogg. För oss vanliga gräsrötter vore det intressant att veta hur antalet av dina dagliga besökare/ läsare förhåller sig till antalet hos Lennart Holmlund? Har du fler än Lennart Holmlund?
    En annan sak: För ett par veckor sedan träffade jag ett pensionärspar som kände till Lennart Holmlunds uppväxt inom Nordmalings kommun. Paret hörde till Holmlunds fanclub och de tyckte att han var ”en redig karl som sa sanningen i alla lägen”. Hur det är med den saken får var och en bedöma, men kvinnan som var bördig från samma trakter som Lennart Holmlund berättade också att Lennart Holmlund var väldigt ”pågåaraktig” redan i sin ungdom. En ledartyp. Hon avslöjade också att denna framfusighet resulterade i att Lennart Holmlund fick sparken från ett av sina första jobb på en byggfirma i Umeå. Vad har ni för information om detta inom partiet. Pratas det mycket om detta inom S-leden…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bloggstatistiken och vilken blogg som har fler läsare hittar du om du går in på A-Ö och väljer bloggar och då min blogg under rätt länge nu legat före Lennarts i rankingen betyder det att fler läser min blogg än hans.

      Besöksantalet varierar något beroende på ämne men 1.500 + i genomsnitt är nog rätt nära sanningen under de sista 2 veckorna.

      Huruvida och vilka uppgifter partiet har om Lennart ska jag låta vara osagt och ska jag vara uppriktig så intresserar det inte mig särskilt mycket då det tillhör historien och således inte kan ändras.

      Sedan går det aldrig att ta ifrån Lennart att han gjort oerhört mycket bra för Umeå och för det tycker jag att han förtjänar beröm. Andra saker som är mindre bra tror jag att han tagit åt sig av och bett om ursäkt för i det stora hela.

      Med det sagt har jag ingen gås oplockad med honom även om vi ibland har olika åsikter och öppet ventilerar dem på bloggplats vilket är helt i demokratins anda.

      • Ville-Valle

        …det finns säkert olika uppfattningar om vilken nytta Lennart Holmlund gjort för Umeå. Det han gjort, har han gjort det som ”ett kall från ovan eller som ren girighet”? Holmlund har som VK-avslöjat haft miljoninkomster under flera år och fortfarande, som en föredetting, har han tiotals olika kommunala uppdrag där han drar in feta arvoden utöver den extremt feta pension han redan har och där Umeås skattebetalare stått för notan. Då måste frågan ställas ännu en gång: ligger det ett kall bakom hans engagemang eller ren girighet? Väljer man att arbeta politiskt inom socialdemokratin i Umeå enbart för att tjäna grova pengar? Titta bara vad S-höjdarna tjänar varje år, en eloge till VK som avslöjat dessa fantasiarvoden. Inom till exempel Vänsterpartiet går det inte att miljonberika sig på uppdragen för där går pengarna till partikassan när de nått en viss nivå. Som avslutning: hur är det ställt med ditt ”eget politiska kall”: är det för att tjäna lättförtjänta pengar på Umeåbornas bekostnad du ställer upp i partiet eller skänker du bort alla dina arvoden till hjälpbehövande. Svara gärna också på frågan: Varför ska en S-politiker på mellannivå i Umeå (till exempel Christer Lindvall) ha nästan tre gånger så mycket betalt som en undersköterska som sliter häcken av sig för att vårda våra anhöriga

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur det står till med Lennarts inkomster och huruvida han fortfarande drivs av ett ”kall” måste du fråga Lennart om – För mig som sett honom i debatt på representantskapsmöten och andra möten t.ex. kongresser så ser jag fortfarande glöden i de frågor Lennart brinner för och det räcker för mig för stunden.

          Ställ en öppen fråga till Lennart och låt honom svara på den är min rekommendation.

          För egen del så har jag inte gett mig in i politiken för att tjäna pengar eller för att göra en yrkeskarriär – För egen del är jag nöjd och belåten med den karriär jag haft.

          Däremot är jag engagerad i politiken därför att jag brinner för den ideologi jag tror på och för det förändringsarbete som behövs för att skapa de förändringar som behövs för att förverkliga vår socialdemokratiska grundideologi som handlar om att bygga ett jämlikare samhälle baserat på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

          Tittar du sedan i min blogghistorik så kan du klart och tydligt se att jag öppet kritiserat både lönenivåer och andra förmåner förbehållna politiker och i den frågan har jag inte ändrat uppfattning.

          • Ville-Valle

            …du skriver:”Ställ en öppen fråga till Lennart och låt honom svara på den är min rekommendation.” Du vet likaväl som vi andra att vare sig Lennart Holmlund eller någon annan S-höjdare svarar på frågor, allra minst besvärande frågor. I det fallet är du ett undantag från S-regeln…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med är jag glad att du tycker att jag är ett undantag och principen att svara på frågor kommer jag aldrig att vika ifrån då jag anser att det ligger i det politiska ansvaret att besvara frågor så länge dessa är fria från personliga angrepp och rasism och främlingsfrihet.

            Det finns bara ett sätt – Fortsätt att fråga Ville-Valle.

      • Jonny Disenfeldt

        Trenden för socialdemokraterna i Europa fortsätter med all tydlighet, nu rasar S även i det 3:e och senaste delstatsvalet i Tyskland.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har observerat det Jonny och huruvida jag är rätt ute får vi se när valet till förbundsdagen är avklarat då det är det valet jag uttalade mig om.

          • Jonny Disenfeldt

            Du är Sveriges svar på Bagdad Bob, Anders.

            Du döpte ju om Macron till sosse trots att han är liberal.
            Du kan väl då i samma stil märka om även Merkel till socialdemokrat, åtminstone vad gäller politikens inriktning, samma med Trump… herreje lätt som en plätt så¨är alla sossar och alla som vinner är därmed sossar !

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tittar vi på Marcons politik så är han socialdemokrat sett i en svensk kontext och om du vill kalla mig olika namn så har jag inga problem med det,

  5. Lars Flemström

    Detta, som du förespråkar, är ju Trumps handelspolitik. Ja, nog förstår man varför muren mot Mexico behövs. För att hindra smuggling. Och varför är det krig i östra Ukraina? Därifrån är det längre till Bryssel än till de ukrainska småföretagarnas kunder i södra Ryssland.

    Historiskt har en protektionistisk politik fungera under en tid, genom att hemmamarknaderna har skyddats mot utländsk konkurrens, medan det inhemska näringslivet i uländer, som har provat detta, har byggts upp. Men sedan?

    Dessutom tror jag inte att Trump vill att amerikanska företag ska bli utestängda från de internationella marknaderna, t. ex. Kina. Han vill ha ett bättre handelsavtal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vi behöver är handelsavtal som sätter folkflertalet först – Inte handelsavtal som sätter företagens ägare först. Mitt förslag tar fasta på just det och jag är helt övertygad om att vi kan få det att fungera givet att vi får EU-länderna med oss på tåget.

  6. Sven

    Malaysia är ett fint exempel med dess underbara syn på arbetaren och demokratin…. Fullt jämförbart med Sverige. Eller?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att Malaysia är fullt ut jämförbart på alla sätt – Däremot har man både gratis sjukvård, gratis skolgång, pensioner och andra förmåner som skyddsnät för sina medborgare vilket visar att man värnar medborgaren och dennes väl och ve.

      Däremot har fackföreningsrörelsen en bit kvar innan vi har anställningsvillkor liknande de i Sverige men glöm inte att Malaysia i det avseendet är ett relativt ungt land.

      • Jonny Disenfeldt

        ”gratis skolgång,”

        Men du gnällde ju över att det var så hemskt dyrt med skola i Malaysia …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För de som inte är Malaysiska medborgare och för de som vill ha sina barn i Internationella skolor där engelska är undervisningsspråk så är det så.

          • Jonny Disenfeldt


            Och det är väl rättvist… om man vill ha en internationell specialskola ska det kosta.
            Som utlänning ska man betala.
            För ”medel-svensson” som nyttjar landets vanliga skolor är det gratis/billigt.
            Alltså var ditt gnäll just gnäll i egen sak.

            Är det därför du kom hem till Sverige för att få gratis skola till dina barn när verksamheten gick dåligt ?
            Känns inte rätt, du har inte bott i Sverige och betalat skatt under så många år utan hjälpt skattebrottslingar i Malaysia…du borde få betala skolavgifter nu i Sverige, det vore väl moraliskt rätt istället för att glida in och få räkmackan serverad … du har en stor skuld att betala till moder Svea…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis det jag anfört i tidigare inlägg – Att det som utlänning kostar att ha sina barn i skola utanför Sveriges gränser så det är bra att du tycker att det ska kosta vilket är precis det jag framfört – tack för det erkännandet Jonny.

            Medel Svensson som åker utomlands för att arbeta har jag aldrig pratat om överhuvudtaget och att de ska sätta sina barn i lokal skola med allt det innebär i att först lära sig ett nytt språk innan man kan gå i skolan kan vi lämna därhän.

            Jag flyttade tillbaka till Sverige därför att mina barn ville bo i Sverige med allt vad det innebär i form av att kunna röra sig fritt mm. Som den familjefar jag är så valde jag att lyssna på mina barn då det under alla år fått ställa upp på sin Pappa och hans beslut att göra karriär och nå sina livsmål.

            Sedan ska tilläggas att vi levde mycket bra på vår verksamhet – Till och mycket bättre än på de inkomster vi har idag så verksamheten hade ingen som helst inverkan på vår återflytt.

            Vet du vad Jonny – Att kunna göra det för mina barn är en oerhört skön och befriande känsla och jag skulle aldrig göra annorlunda om jag skulle tvingas göra valet ytterligare en gång.

            Huruvida jag står i skuld till moder Svea eller inte tvistar di lärde om – Enligt Alliansens regelverk som de införde under tiden jag var borta är så icke fallet.

      • Kim

        Sanningen är väl den att Malysia är ett väldigt dåligt exempel eftersom förutsättningarna är helt olika i jämförelse med de flesta västeuropeiska länder?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Malaysia är ett mycket bra exempel Kim – Varför skulle Malaysia vara ett dåligt exempel?

          • Kim

            Jämförbara demokratiska processer?
            Jämförbara villkor för tillverkningsindustri? (Tex lagar, regler och kostnader.)
            Jämförbara villkor för arbetare?
            Levnadsstandard?
            Geografisk närhet till anslutande delar av industrin och potentiell marknad?
            Befolkningstäthet?

            Bara ett axplock på saker som har ”viss inverkan”. (Och ja, jag känner till Malaysia ”rätt bra” efter att ha bott där en period. Älskar landet och folket (utom vissa delar framförallt i nordöstra delarna), men de politiska delarna har en hel del som kan utvecklas.)

            Sedan tar du upp att Malaysia i många demokratiska och politiska hänseenden är ett ”ungt” land. Bara det är ett oerhört tungt argument för att det inte är jämförbart. 😉

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns alltid förbättringsområden i alla länder men i det stora hela så är man duktig i Malaysia på att se till att det finns bostäder i närheten till där arbetstillfällena ligger placerade. Levnadsstandarden är även den relativt god och arbetar man har man i regel en lön man kan leva på, mat för dagen och en bostad av acceptabel standard.

            Att landet är mer tätbefolkat än Sverige säger sig själv när man ska härbergera 3 gånger så många på en yta som är lika stor som Sverige men att se det som något dåligt är inte självklart då många gillar den sortens livsstil.

            Det jag jämför är inte hela landets struktur på alla områden utan snarare effekterna av fatade politiska beslut i form av skyddstullar. Det beslutet var ett klokt beslut och det råder inga som helst tvivel om att det beslutet gjort det det var avsett att göra – Skapa arbetstillfällen och skatteintäkter till Malaysia.

  7. Krister

    Högerpolitikern Édouard Philippe blir Frankrikes nya premiärminister.
    Grattis till sosselandet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Ett taktiskt val och även han har ett förflutet i socialistpartiet så valet av honom handlar om att skapa en regering som kan få brett stöd i nästa val.

  8. Alexander

    Macron kallar sig liberal men Anders säger att han är socialdemokrat. Då hävdar jag att Anders är vänsterpartist. Innebär det att jag har rätt? Naturligtvis inte, det är bara Anders som får berätta för andra vad de är/står för.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har gjort den bedömning jag gjort om Marcons politik Alexander och den står jag för.

  9. Krister

    S i Sverige går också mer åt mitten eller kanske längre.
    Mellanmjölkens land når politiken och er partifärg blir grön.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min förhoppning är att S kommer att flytta sig åt vänster – Åtminstone av besluten vid partikongressen att döma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.