Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Anna Kinberg Batras ledarskap får Moderaterna att förlora väljarnas förtroende.

Det råder inga som helst tvivel om att Anna Kinberg Batra och hennes ledarskap är en ren katastrof för Moderaterna – Som jag ser försöker AKB vända kappan efter vinden utan att ha rätt timing vilket innebär att hon alltid ligger ett eller två steg efter vad väljarna tycker.

Moderaternas närmande till SD var ett stort misstag även om jag ser en vinst med det misstaget – Att Moderaterna Edward Riedl och Anders Ågren bekände sig att vara anhängare av SD:s politik på det sätt jag tidigare anfört.

Beroende på hur man räknar och vilka opinionsundersökningar man litar på så har Moderaterna backat oerhört mycket.

För egen del har jag sedan länge sagt att jag använder den sammanvägning av alla opinionsundersökningar som finns som min måttstock – Gör man det har Moderaterna efter beskedet om ett samarbete med SD backat från drygt 23% väljarstöd till knappt 17% väljarstöd.

Detta väljartapp kommer att fortsätta och vart botten ligger så länge AKB kvarstår som partiledare ska jag låta vara osagt men runt 13% är ingen orimlig gissning.

Det som kommer att bli fallet av detta tapp är att framför allt Centerpartiet kommer att stärkas som ett resultat av Moderaternas tapp med påföljden att Centern i nästa val kommer att bli större än Moderaterna.

Den utvecklingen har jag inget emot då en sådan utveckling öppnar för nya tankar och idéer om hur Sverige ska ledas nästa mandatperiod.

Som jag ser saken så är denna utveckling en sund utveckling och min uppfattning är att Centern och Liberalerna alltid stått närmare Socialdemokraterna än de gjort Moderaterna. Det som händer nu är enligt mitt förmenande blockpolitikens utdragna dödsfall och återgången till gamla tiders ordning i svensk politik.

Därför upprepar jag det jag tidigare sagt – Med ett Moderat parti på samman sida som SD öppnas vägen för ett samarbeta mellan S, C och L – En samlingsregering mellan dessa tre partier är därför det sannolika resultatet av kommande val.

Förvisso vill jag se en Socialdemokratisk majoritetsregering men som den realist jag är så inser jag att detta inte är möjligt nästa gång det är val oavsett hur väl jag lyckas med att framföra budskapet om att en röst på Socialdemokraterna är det enda rätta.

Det vi Socialdemokrater ska göra om och när det läget uppenbaras är att vara pragmatiska och realistiska. Att bilda en samlingsregering handlar inte om att vara överens om allt – Snarare om att komma överens om det vi kan sluta överenskommelser om. 

För resten av politiken – Det vill säga de saker vi inte kan komma överens om ska vi använda oss av strategin om att sätta tilliten till ”hopande majoriteter”.

Kan vi nå den överenskommelsen med C och L är mycket vunnet då vi med en sådan politik och ordning kan hålla M och SD utanför inflytandet över svensk politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

14 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis runt 10% kommer resultatet att bli för SD i samband med nästa val det är helt rätt Alexander – På den punkten har jag inte ändrat inställning.

      • Petter

        Tyvärr tror jag du får revidera upp detta ,inte bra men troligen blir det så . Sen tror jag och hoppas jag på Centern ska få mer luft under vingarna och att totalen för alliansen gör att S måste avgå . Vad har ni levererat ,längre vårdköer ,ökad brottslighet ,arbetslösheten börjar öka. Kanske jag glömt nåt positivt ,då får du påminna mig. Resultat alltså inte vad ni ska göra det får du ta den dag det visat resultat. Resultatet för statens finanser är ok men detta arbete hade redan Alliansen påbörjat 2014

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så här långt har vi i S levererat oerhört bra och uppfyllt oerhört många vallöften. Att återuppbygga det Alliansen monterade ner tar lite tid men så småningom ska allt det arbetet vara avklarat.

          Att svensk ekonomi går bra och att vi vänt budgetunderskott till budgetöverskott visar att vi vet hur Sverige ska ledas.

  1. Alexander

    Efter partiledardebatten är det i alla fall klart att Batra, trots sina svagheter, är betydligt vassare än Löfven. Makalöst dålig insats av honom.Han kan ju knappt prata.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad man tycker i den frågan råder det oerhört delade meningar om – I de flesta tidningar anser man motsatsen till det du påstår.

  2. Stursk

    Slutsatsen är inte alldeles fel. Synd bara att Umeå är både högervridet och vänstervridet. Gamle F.D har en högerinriktad profil och är ganska falsk. Den nya verkar styra Umeå i ungefär samma riktning. Det är svårt se det skulle vara någon skillnad i utvecklingen vare sig det skulle vara ett moderat eller nu ett socialdemokratiskt kommunalråd i ledningen.
    Inom riksdagen tycker jag det är bra som det är och ännu bättre om de kunde få egen majoritet nästa val. Hoppas kan vi att Kd åker ur och att väljarna genomskådar Sd. Verkar passa bra ihop med M, riktiga högerspöken liksom Kd. Jag tror som du säger. C kommer gå om M och det blir som tidigare, under sjuttiotalet. Det största borgerliga partiet. Det var bra tider då, den råa synen på människor som det nu blivit är tragiskt. Trivsel, värme och hoppet har vänts till hård kapitalism. Människor anses som en vara och ska bara vara till nytta för att öka kapitalet för de rikaste.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt – Vi måste föra en kärleksfull politik som gynnar alla inte bara de redan rika.

  3. Leif Andersson

    Jag tycker inte att någon av de nuvarande partiledarna duger som statsminister. Men Anna Kinberg Batra, Jonas Sjöstedt samt MP:s två språkrör är de absolut sämsta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den åsikten får stå för dig Leif.

      Vem skulle du då vilja ha som statsminister?

      • Leif Andersson

        Anders Ygeman ger ett dugligt intryck men är osäker på om han besitter de ekonomiska kunskaper som en statsminister bör ha. Han är hursomhelst betydligt bättre än Löfven.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns säkert fler som delar den uppfattningen men Löfven har gjort ett mycket bra jobb på sistone.

  4. Jonny Disenfeldt

    Moderaternas första stora misstag var att överhuvud taget välja AKB som är många storlekar för liten som partiledare.
    Det andra stora misstaget var DÖ och därmed avskaffandet av demokratin i riksdagen.
    Det tredje var det långa och bisarra avståndstagandet från SD. Syndaren vaknade för sent.

    Att moderaterna under en period med Reinfeldt hade väldigt uppumpad väljarbas är egentligen det märkliga. Nu kommer moderaterna åter ner till historiskt sett normala nivåer. C, M , L och Kd är kommunicerande kärl och det som är intressant är hur deras totala styrka ser ut, speciellt nu när man får inkludera SD i denna gruppering, det innebär att en klar majoritet (ca 60%) nu står mot den rödgröna röran S+Mp+V och då vet vi att Mp ofta ställt sig på alliansens sida när det begav sig i olika frågor…

    Om C och L vill bli utraderade så är det snabbaste sättet att sätta sig i en regering med S, då kommer minst ett av dessa partier att få en chock vid påföljande val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Säkraste sättet för C och L att behålla sin nyvunna styrka är att fortsätta distansera sig från M, KD och framför allt från SD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.