Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Klokt av kommunledningen att stanna upp och konsolidera.

Jag tycker att det är oerhört framsynt och bra att Umeås styrande Socialdemokrater tillsammans med MP drar i handbromsen vad gäller nya investeringar till förmån för satsningar på skola, vård och omsorg – Kloka beslut Hans Lindberg med flera.

Att stanna upp och ha en ordentlig konsolideringsfas för att allt ska hinna sätta sig är klokt och exakt vad ett företag i tillväxt skulle göra för att gå stärkta in i framtiden.

Alla som jobbat i organisationer som växer vet vikten av att ha kontrollerande konsolideringsfaser med jämna mellanrum för att kunna säkerställa att nyss genomförda tillväxtfaser får avsedd effekt på verksamheten.

Att samma sak gäller för en kommun är självklart och för kommunen handlar konsolideringsfasen om att säkerställa att gjorda satsningar i form av ny infrastruktur får avsedd effekt och att de ekonomiska kalkyler som använts fungerar som planerat.

Sedan tycker jag att det är helt rätt att lägga fokus på skola, vård och omsorg av den enkla anledningen att en bra skola och en bra vård och omsorg för alla på lika villkor är Socialdemokratiska paradgrenar och Socialdemokratiska hjärtefrågor.

Min inställning i frågan är därför glasklar – Vi ska konsoliderar fram tills dess vi kan säkerställa att gjorda investeringar får avsedd effekt – Detta samtidigt som vi säkerställer att befolkningstillväxt och andra parametrar och framför allt skatteintäkterna utvecklas enligt plan.

I nästa investeringsfas bör prioriteten läggas på att bygga för skolan, vården och omsorgen för att säkerställa att vi löser redan existerande behov och att vi bygger för framtiden för att klara framtida behov.

Att signalera att vi som kommun ska prioritera lönesatsningar och då som jag förstått saken på de med de lägsta lönerna och de i kommunens kärnverksamheter är ett bra exempel på framsynt Socialdemokratisk politik.

Ska vi klara av utmaningen med att rekrytera den personal vi behöver måsta kommunen vara en bra och attraktiv arbetsgivare med attraktiv lönesättning och arbetsvillkor som ligger i framkant.

Därför ger jag tummen upp för de politiska signaler som presenterats inför den kommande budgeten och inför de kommande budgetöverläggningarna – Väl jobbat Hans Lindberg och alla andra partikamrater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

 1. Olle

  Jo det är ju bra men att de har en ekonomi i balans som de säger sig ha är ju inte riktigt sant. MEN, det kan bli en ekonomi i balans om de inte lever över sina tillgångar är rätt.Men att lura sina kommuninnevånare och säga att det finns en balans i ekonomin är ju inte rätt idag.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så vitt jag vet så gjorde vi ett överskott vilket visar att ekonomin är i balans. Min fråga till dig blir därför följande – Var ligger din påstådda obalans i kommunens ekonomi?

   • Olle

    2 miljarder på några år ,ok dessa ”lånade” pengar ska förhoppningsvis kanske generera ett plus på sikt. Om du stannar av för som du säger konsolidera ekonomin tyder ju inte heller på en balans.,
    Då har man öst ut mer än sina tillgångar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     De som tog beslutet om att bygga bestämde sig även för att lånefinansiera delar av det som skulle byggas vilket är rätt normalt – Framför allt för byggnader. Med en ekonomi i balans menar jag att inkomsterna är större eller lika med utgifterna och så är läget i vår komun för närvarande.

 2. Petter

  Då vill jag gärna att du bemöter Axebros blogginlägg , jag tycker som honom att det luktar blöt katt om S och MP budgetupplägg.Och att det blir kvar en tummetott av kejsar Hans kläder. Vari ligger satsningen ?? Ja skolorna då men det var ju beslutat sen många år och inte hänt nåt . Intressant med din syn på vad han skrivit, och hur du slingrar dig runt detta.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ska titta på det och se vad som anförs och tycker jag att et är viktigt så ska jag bemöta inlägget.

 3. Oberoende Observatör

  Konsolidera , det låter ju fint men verkligheten är att kommunen nu har en låneskuld som närmar sig två miljarder där räntor och amorteringar tar en allt större del av driftsbudgeten i anspråk. Lägger man till detta böter för att det saknas boenden enligt LSS så klarnar bilden ytterligare.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst har vi skulder och dess ska vi betala. Skulderna är dock inte större än att vi kan betala dem eller större än att de investeringar vi gjort över tid kommer att betala sig med ränta sett över tid.

   • Oberoende Observatör

    Kan du förklara för en mindre vetande hur investeringar som Väven , Navet kommer att betala sig ?
    I min värld står de för kostnader.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Väven och Navet är saker som är viktiga för att attrahera framtida inflyttare – Olika saker triggar olika sorters människor och ska Umeå vara en attraktiv stad för alla så behövs dessa faciliteter.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att mäts detta exakt är svårt men jag har personligen pratat med några som flyttat hit och vårt rika kulturliv var avgörande för åtminstone 1 av dessa när de valde Umeå framför andra städer vilket var ett alternativ för den personen då hans yrke efterfrågas i hela landet.

      Oliak människor gillar olika saker och för en del är t.ex. tillgången till opera ett måste för att de ska välja att bo i en stad meden det för andra ät viktigt med t.ex. en travbana.

     • Sven

      Ja att du pratat med några var ett tungt argument.
      Det finns ingen som är emot?
      Och du har en på en ”investering ” på en miljard. Låter som en utmärkt ekvation.

   • Sven

    Att det är goda investeringar som betalar sig över tid hörde vi även inför kulturmötet för inbördes beundran.
    Däremot har det visat sig väldigt svårt att visa på det i verkligheten.
    Nu tycker iofs jag att de satsningar som görs kan ses som investeringar. Frågan är bara varför de kommer så sent? I över 10 år har man pratat om att kommunen har en ”underhållsskuld” i sina fastigheter. Ändå har man inte tagit tag i det. I över 10 år har man sett brosten på skol och vårdlokaler. Ändå har man bara duckat. Det finns en kvarvarande skuld att ta igen innan man kan säga satsning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det kan säkert stämma att det finns eftersatt underhåll men att åtgärda det blir i vilket fall ändå en satsning som jag ser saken då vi nu gör annorlunda än vi gjort historiskt.

     Kulturhuvudstadsåret har satt Umeå på kartan Internationellt vilket jag själv fått belägg för när jag pratar med människor i andra länder i olika ärenden så sett till totalen och den långsiktiga effekten tror jag att kulturhuvudstadsåret kommer att betala sig med ränta flera gånger om.

     • Sven

      Satsningen är sen och tyvärr för liten sett till vad som under lång tid försaka.

      Om någon på ett möte för inbördes beundran märkt av evenemanget säger det ändå noll om vad man fått för alla pengar som lagts ut.
      Fråga 1000 Umeå bor om vilken stad som står värd i år så får man en hint om den enorma publiciteten. 😉

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bättre med sent än aldrig Sven och min fråga till dig måste därför bli hur du anser att de saker du framför ska lösas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.