Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Forskare delar min uppfattning om att SD är på tillbakagång/nedgång.

Jag måste tillstå att det känns rätt bra att läsa att professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Jonas Hinnfors tolkar det politiska läget på i stort sett samma sätt som jag gjort länge när jag påstår att Socialdemokraterna växer och att SD passerat sin högsta nivå och är på väg nedåt.

Enligt Hinnfors bekräftar den nu publicerade SCB-mätningen att SD inte vuxit sedan 2015 och att det troligaste scenariot är att SD kommer att förlora sympatier därför att man vägrar att göra upp med sitt rasistiska och nynazistiska arv och fortsätter med en sorts svenskhetsdebatt som förstärker snarare än raderar ut att SD har de rötterna.

Att det är på det viset har jag påstått länge och måhända är jag rakare och framför allt före tiden när jag till skillnad mot Hinnfors påstår att SD kommer att förlora ner till runt 10% av väljarsympatierna i samband med nästa val  – Något som bara är naturligt då han som forskare pratar om det som varit och det som är snarare än om det som ska komma i framtiden.

I vart fall känns det bra att få bekräftat att det jag påstått och påstår även har stöd hos de som varande experter i ämnet baserar sina uttalanden på forskning.

En annan sak som Jonas Hinnfors säger är att Alliansen som regeringsalternativ blir mindre och mindre troligt samt att KD med all sannolikhet kommer att åka ut ur riksdagen i samband med nästa val.

En annan sak som känns mycket bra är att Hinnfors liksom jag säger att han ser det troligaste regeringsalternativet efter nästa val vara en koalition mellan S, C och L – Detta baserat på väljarsympatiernas utveckling.

Även den tesen har jag framfört länge och att få stöd för den i ett och samma uttalande som det att SD passerat sin högstanivå gör denna dag till en mycket bra dag som inger hopp om ett starkt och bra Sverige även efter nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

70 kommentarer

  1. Alexander

    Några reflektioner:

    1. Naturligtvis backar SD från högstanoteringen, det gör alla…
    2. SD har varit rejält underskattat hos SCB, Socialdemokraterna överskattade.
    3. Jag kan nämna flera professorer som inte håller med Hinnfors.
    4. Anders Forss gillar cherrypicking.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SCB:s mätning visar något helt annat Alexander och du får gärna kalla det cherrypicking men det Hinnfors säger bekräftar det jag framfört länge och så gör även resultatet hos SCB och den sammanvägning mellan alla opinionsinstitut som görs med jämna mellanrum.

  2. Alexander

    Fast SD ökar enligt SCB. Du måste ju jämföra med deras senaste mätning, eller hur?

    Lustigt att du nämner den sammanvägda mätningen. Hur ser siffran ut för SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag refererar till och alltid har refererat till när jag säger att trenden för SD är nedåtgående handlar om hur trenden ser ut sedan högsta noteringen och den trenden är nedåtgående.

  3. Jonny Disenfeldt

    Oseriöst att cherrypicka ett speciellt utvalt jämförelsevärde på det viset, har Hinnfors inte lärt sig det ?

    November 2015 rådde det kaos i Sverige och den sittande regeringen såg hur migrantströmmen öste in i landet, inte undra på att SD då tillfälligt toppade sina värden när svenska folket insåg vart det barkade och vem som hade haft rätt hela tiden. Sedan föll SD tillbaka en aning igen och har sedan åter börjat klättra uppåt.

    Professor Hinnfors verkar inte tänkt till där ordentligt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det gäller att cherrypicka så är det nog snarare en företeelse som ska tillskrivas SD och deras anhängare och partiledning som har för vana att göra just det.

  4. Alexander

    Några förutsägelser från Hinnfors:

    1. KD klarar inte spärren 2014.
    2.SD har ett tak på 10%.
    3.Socialdemokraterna kommer att få 35-36% 2014.

    Vad säger Anders om detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att den förutsägelsen kan överföras till valet 2018 och att Hinnfors sannolikt var 4 år för tidigt ute med sin förutsägelse och att det han sa kommer att besannas detta val.

          • Alexander

            Det är märkligt att Anders litar blint på Hinnfors men inte vill kommentera alla gånger han haft fel…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Nu försöker du påföra mig något jag aldrig sagt Alexander – Så vitt jag vet har jag aldrig påstått att jag liter blint på Hinnfors. Det jag gjort är att hänvisa till det han sagt i detta sammanhang och till den forskning som han lutar sig mot och i just detta så tycker jag att hans teorier bevisar det jag sagt länge – S är på uppgång medan SD är på nedgång.

  5. Alexander

    ”Just nu pekar allt på att SD stärker sin ställning 2018”

    Vill Anders Forss gissa vem som säger detta? Innan du sågar det så bör du ta reda på vem det gäller. Ett tips, du har många gånger hyllat denne för hans stora kunskaper och bra förutsägelser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bryr mig inte speciellt mycket om det Alexander – Jag står fast vid min förutsägelse därför att det är så det kommer att bli.

  6. Jonny Disenfeldt

    SCB’s mätningar för SD :
    NOV-14 12.4%
    MAJ-15 14.4%
    NOV-15 19.9% (migrantkrisen)
    MAJ-16 17.3%
    NOV-16 17.5%
    MAJ-17 18.4%

    Vad visar detta angående den långsiktiga trenden Anders Forss … tsss…

      • Jonny Disenfeldt

        Haha, siffrorna ovan från SCB som jag redovisade visar exakt det motsatta. Du och matematik/statistik går bara inte ihop.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror på hur man ser saken Jonny – Sett från sin högsta nivå så är trenden nedåtgående med små hack och det är utvecklingen efter det att högsta nivån nåtts jag tittar på.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, du vet bara inte hur man tolkar statistik.</b
            NOV-15 var en spets pga mycket speciella omständigheter (migrationshaveriet, SD borde då i linje med sin tidigare värden haft runt uppskattat ca 16%. OM INTE DETTA SKETT. Om vi korrigerar för denna anomali får vi :

            14.4% ÄR STÖRRE ÄN 12.4%
            Korrigerat16% ÄR STÖRRE ÄN 14.4%
            17,3% ÄR STÖRRE ÄN korrigerat16%
            17.5% ÄR STÖRRE ÄN 17,3%
            18.4% ÄR STÖRRE ÄN 17.5%

            En tydlig uppåtgående trend, Givetvis kommer den att vända förr eller senare men ÄN har vi inte sett tecken på detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns olika sätt att tolka statistik på Jonny och du får göra din så gör jag min och hur jag ser på saken har jag öppet torgfört i mitt inlägg och vem av oss som får rätt kommer vi bägge att bli varse i samband med nästa val eller hur?

  7. Leif Andersson

    Ganska oseriöst att förvanska fakta. Om man läser undersökningen så framgår det att jämfört med novembermätningen ökar C rejält följt av S och SD. M rasar mest följt av V som också minskar medan övriga partsympatier är ganska oförändrade.

    Jag förstår inte ditt resonemang varför ett missnöjesparti som SD skulle rasa när Sverige är det land inom OECD där klyftorna ökar snabbast? Det är ju denna typen av utveckling som triggar missnöjespartiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hinnfors torgför den teorin och det befäster det jag sagt för länge sedan. SD har en nedåtgående trend och S är på väg uppåt och exakt hur det går kommer valet att utvisa men jag står fast vid det jag sagt och anfört.

  8. Niklas Karlssson

    En gång tidigare har dom haft lite mer och det var November 2015 när flyktingkrisen var som värst.. Det kan mycket väl vara så att dom kommer till runt 10% som du säger men knappast fram till nästa val, dom måste ha en chans att påverka först och göra bort sig, lite Miljöpartiet. För som det är nu så framstår som det ända oppositionspartiet och det gynnar dom rejält, att statsministern sen på ett urbota korkat sätt addera deras och Moderaternas förslag med varandra hjälper dom snarare än annat, människor är inte så dumma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD kommer att landa runt 10% vid nästa val och deras riktiga nivå ligger på 4-5% men till den nivån sker inte fallet till nästa val men väl därefter och att SD skulle kunna vara med och påverka ser jag inte som troligt med ett kraftigt sargat M och L och C som aldrig kan tänka sig att söka aktivt eller passivt stöd från SD.

  9. Per

    Haha….härligt, Sd ökar och ökar! Och det är bara Anders som inte vill inse det. Än om du Anders försöker intala för dej själv om och om att Sd kommer att minska innan valet så kan du inte ha mera fel. Fler och fler svenskar får upp ögonen och förstår att Sd och Jimmie är framtiden för sverige. Tycker lite synd om dej Anders som är så styv i korken och fullständigt utan ödmjukhet och insikt. Det går att söka hjälp för sådana som dej./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När valet är avklarat ser vi vem som har rätt men SD har peakat och befinner sig i en nedåtgående trend – Att de nu stöds av forskning gör inte saken sämre Per – Jag står fast vid det jag anfört i inlägget.

  10. rudmark

    Men alla experter sa att SD peakade redan vid 12% och skulle sedan mer eller mindre försvinna.
    Kul att du skriver en önsketänkande artikel. SCB grundar sig på ca 40% svarsfrekvens. (19% vet ej, 40& ville/kunde inte svara)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får självklart göra din egen tolkning så gör jag min och det jag hela tiden sagt är att SD är på nedgång och att trenden är nedåtgående – I slutändan kommer de att landa på ca 4& sympatier men inte i nästa val där jag fortsatt hävdar att runt 10% kommer att bli utfallet.

  11. Alexander

    Förresten skrev du i mars att Batras avgång kommer när som helst. Tredje gången du har fel. Fast det är klart, till slut får du ju rätt. Jag menar att Löfven avgår när som helst, ganska säkert innan 2020 och allra senast 2103. Tänk vad duktig jag är med mina förutsägelser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte fel Alexander – Avgången kommer att komma före valet och det var det som var grunden i min förutsägelse.

  12. Ville-Valle

    …hur lågt är du Anders Forss beredd att sjunka som människa i din jakt efter feta politiska arvoden samt en social piedestal…? Du påstår att du är kristen efter en fyllefest i Finland och det har du utnyttjat i ditt omoraliska arbete (dina egna ord) med skatteplanering där dit enda syfte varit att sko dig själv. Nu försöker du göra politisk karriär i Umeå med samma religiösa förtecken bara för att komma i åtnjutande av lättförtjänta arvoden. Och så fort någon meningsmotståndare på ett sakligt och respektfullt sätt påtalar ditt flummeri börjar du öppet smutskasta, skymfa och förnedra dem som inte håller med dig. Du ska veta Anders Forss att finns det en Gud där uppe och en Djävul där nere måste du när det är dags för dig i rättvisans namn brinna i den hetaste av helveten som Djävulen någonsin kan uppbringa. Har du verkligen ingen skam i kroppen, hur lågt kan du som människa sjunka…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt kommer du med en massa lögner Ville-Valle – Jag har aldrig engagerat mig politiskt för att jaga arvoden utan för att jag brinner för att förändra samhället in den riktning jag tycker att det bör förändras i.

      Jag varken smutskastar, skymfar eller förnedrar Ville-Valle – Den sortens retorik passart jag mig mycket noga för att använda. Däremot står jag upp för mina idéer och ideal och för mitt partis ideologi samtidigt som jag lägger oerhört mycket tid på att åstadkomma de förändringar jag tror på.

      Om det irriterar dig att jag har kraften att jobba hårt för det jag tror på så får den irritationen i sådana fall stå för dig då den på inget sätt kommer att förändra min vilja att förändra eller min strävan att skapa politisk opinion.

      De sista 3 raderna i ditt inlägg påvisar frustration och bevisar vem du egentligen är Ville-Valle då den sorts uttryck du använder dig av inte hör hemma i en sansad och öppen debatt.

      Kan man inte vinna debatten med sakliga argument tjänar man inget på att använda sig av oförskämdheter vilket jag är övertygad om att de som läser det du skrivit förstår och därför får svårt att ta dig på allvar i en framtid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte plus 5,5% Krister – Sett från sin högsta siffra har SD backat och trenden pekar fortsatt nedåt – För S är det tvärt om då vi redan nu efter att ha legat lägre är tillbaka på siffror runt valresultatet och på väg uppåt som ett resultat av bra och framsynt politik.

      • Fredrik

        Anders, du måste ju vara konsekvent. Du måste ju applicera samma modell på alla partier och inte ändra modell från parti till parti. Du säger att SD nått sin högsta punkt och därmed är i nedåtgående fas, men samtidigt säger du att S är på väg upp sedan valet 2014. Så, antingen använder du SD-modellen på S eller tvärtom. Väldigt enkelt. Från valet 2014 har SD gått framåt, rejält med nära 6%, medan S stått stilla. Det är fakta. Jag sympatiserar inte med SD, men fakta är fakta även för mig. Och dig. Och ser vi historiskt på det hela så går S bakåt, från 40-45% till dagens 31. Det är skrämmande dåligt.

        Men, det skrämmande från dig Anders som vill bli politiker är att du slänger dig med dessa siffror. Du vet, mest troligt, att med statistik så kan man göra i princip vad som helst. Och statistik är inget bra mått på hur bra svensk politik går, det är enbart bra för ens ego.

        För att bli en bra politiker så måste du kunna tala till en motståndare utan att se ner på dem. Det kan du inte. Du måste också kunna öppet och tydligt kritisera det som går emot din övertygelse även om det kommer ifrån egna led. Det kan du inte. Du måste till sist kunna förstå din egen begränsning och ditt partis begränsning. Det kan du inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag använder samma modell Fredrik – SD har peakat och är på väg nedåt medan S bottnat och är på väg uppåt så mätmetoden är samma.

          När det gäller att både risa och rosa så har jag gjort det med både motståndare och egna partikamrater – Att det är så är lätt att kontrollera i min blogghistorik där jag med jämna mellanrum kritiserar sådant vi gör som parti men som jag tycker är mindre bra.

  13. Caanita

    Behövs det överhuvudtaget någon forskning, av vilket slag det vara månde? Vi har ju dig, som i allt väsentligt vet bäst om det allra mesta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte upp till mig att avgöra vad du behöver som underlag Caanita.

  14. Bergis

    schizofreni” Nä jag tror inte du har det Anders. Du har snarare; Verklighetsflykt är ett beteende som innebär att man som ordet ansyftar, flyr från verkligheten. Varför man flyr kan ha flera orsaker men det kan för många vara ett sätt att koppla bort stress i vardagen men också åt andra hållet, fylla livet med någonting.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svårt att se vad den teorin har att göra med inlägget då det jag skrivit är precis det som händer Bergis.

  15. Olle

    När du ändå litar på Hinnfors ”forskning” så kan du väl också nämna lite om hans forskning av partiet S framtid . Har har gjort djupgående analyser runt detta ämne som är intressant läsning. Men som vanligt väljer du godbitarna som passar in i din personkampanj. Att SD kommer att gå ner i väljarstöd behöver man inte vara forskare för .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att välja vad jag vill skriva om är en självklar rätt som jag använder mig av både nu och i framtiden precis som andra väljer vad de vill skriva och/eller prata om.

      Det viktiga i sammanhanget är budskapet i den Hinnfors sagt nu och det har jag framfört.

  16. Jonny Disenfeldt

    Det vore klädsamt Anders Forss, om du alltid lägger till länkar till det originalmaterial som du refererar till eftersom det du skriver inte är källmaterialet utan förvanskat av dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ordagrant återgivit något material utan bara referat till uttalanden från nämnde Hinnfors – Dvs. samma tillvägagångssätt som du brukar använda dig av i det du skriver från tid till annan.

      När jag behöver källor och när jag anför något rakt av från en källa så lämnar jag källangivelser – Saknas sådan så är det ett citat och mina egna tankar och min egen syn vilket jag sagt åt dig många gånger.

  17. Alexander

    Anders

    Här kommer ordagrant från dig, inte klippt och klistrat eller tagit ut sitt sammanhang:

    ”Sverigedemokraterna ska dömas efter den stora undersökningen från SCB.”

    Den visar alltså att de ökat i de två senaste och senast hade den näst bästa noteringen.

    Om du menar att det är en nedåtgående trend så innebär det att ALLT utom all time high är att vara sjunkande. En enkel fråga, vilka är i en stigande trend under de premisserna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har utvecklats uppåt sett från lägstanivån medan SD går i motsatt riktning från sin högstanivå se gör din egen bedömning utifrån det fdå jag redan redovisat min i inlägget.

      • Alexander

        Du tar alltså lägstanivån för S och högstanivån för SD? Tycker du att det är en relevant jämförelse?

  18. Krister

    Du och Enn Kokk är ganska lika.
    Och det tycker jag för din del är tragiskt.
    Så fast i era dogmatiska tankar att ni är
    parodi på er själva.

    Jag lämnar din sida nu för jag vill inte vara
    en del i den uppenbara verklighetsflykten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Välkommen att lämna om du vill Krister det har jag inga som helst problem med…..Lycka till någon annan stans och välkommen åter när helst du känner för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.