Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är det dags för Århundradets Företagsreform.

På begäran från vissa av de som kommenterar min blogg så kommer här en repris på ett blogginlägg jag skrev för ungefär 2 år sedan angående behovet av en reform för företag och dess juridiska position.

Följande var vad jag skrev då – Håll till godo:

Socialdemokraterna genomförde en gång i världen något som i kallades ”Århundradets skattereform” – Nu har tiden kommit för att göra samma sak vad gäller företag och företagande – Därför får mitt förslag gå under arbetsnamnet ”Århundradets företagsreform”.

Anledningen till att jag vill genomföra en företagsreform är att dagens ordning där vi har andra företagsformer än Aktiebolag spelat ut sin roll.

Min grundinställning är att alla pengar som används för privat konsumtion och som kan hänföras till arbete alltid ska betraktas som lön och beskattas på samma sätt oavsett om man är egenföretagare eller anställd.

Enskilda firmor är en dålig lösning både för staten och för innehavaren då man inte har tillräcklig åtskillnad mellan den privata ekonomin och företagets ekonomi. Dessutom är det oerhört lätt för innehavarna av enskilda firmor att råka ut för en obehaglig överraskning när man i slutet av året upptäcker storleken på den slutliga skatten för för verksamheten.

Jag påstår på inget sätt att de som driver enskilda firmor skulle vara vårdslösa eller okunniga – tvärt om. Det är regelverket för hur skatten ska beräknas som är krångligt och kraftigt föråldrat.

Då enskilda firmor många gånger har ett annat redovisnings och betalningssystem för hur skatter ska betalas än vad aktiebolag har blir det svårare att säkerställa att de verkligen betalar rätt skatt. Att detta blir svårare är avhängigt av att det inte är klart och tydligt hur stor del av intäkterna som i slutändan kommer att betraktas som lön.

Dessutom blir det för långa ledtider innan F-skattsedeln för de som missköter sig kan dras in. Med aktiebolag som har klara och tydliga regler för detta ökar myndigheternas möjligheter att dra in F-skattsedeln om man missköter sig drastiskt.

I alla företagsformer utom aktiebolag är det dessutom nästan undantagslöst så att bankerna tar en säkerhet i villor, bostadsrätter och andra tillgångar när man lånar ut pengar vilket gör att man förutom att man förlorar sina pengar vid en eventuell konkurs även förlorar hus och hem vilket jag ser som fel och mycket olyckligt.

Med dagens system för företagsformer blir kontrollen av hur företag ägs mycket svårare för lagstiftaren att hålla koll på då – Detta då den som är duktig på att trixa kan snurra runt stora summor pengar utan att betala skatt genom att blanda ägandeformer i bolagskonstruktioner.

Den företeelse blir omöjlig eller i vart fall oerhört mycket svårare att ägna sig åt om vi genomför den reform jag föreslår i inlägget.

Trots att det finns lagstiftning som säger att ett företag (juridisk person) i slutändan alltid ska ägas av en fysisk person finns många fall där aktiebolag ägs av kedjor av handelsbolag, kommanditbolag och andra aktiebolag utan att en fysisk person kommer in som ägare i kedjan. Detta gör att det fuskas med både skatter och med kontroll av de likviditetskrav som styr när bolaget blir likvidationspliktigt.

En klar åtskillnad mellan privat ekonomi och företagets ekonomi är därför att föredra – Med en sådan åtskillnad blir det lättare att bygga ett JÄMLIKT samhälle. Det är därför mitt förslag som presenteras längre ner i inlägget förespråkar att vi i en framtid endast ska ha aktiebolag som bolagsform.

En värld där vi bara har aktiebolag och ekonomiska föreningar som till sin form är att likställa med aktiebolag som företagsform för dessutom det goda med sig att vi när vi debatterar skatter och avgifter klart kan skilja på fysiska och juridiska personer.

Med en sådan åtskillnad behöver vi inte ta hänsyn till om de är företagsägare eller inte vilket gör det enklare att ändra skattelagstiftningen vid behov.

Dessutom blir vi av med den gråzon som innebär att man istället för att vara anställd i ett bolag arbetar som konsult åt densamma för att undgå skatt och arbetsgivareavgifter – Detta trots att konsultarbetet om man bara har en dominerande uppdragsgivare vid en noggrann kontroll är att ses som en förtäckt anställning.

Om alla bolag är aktiebolag spelar det ingen roll om man är anställd eller konsult – Detta därför att alla yrkesarbetande för inkomster avsedd för privat konsumtion nu är att betrakta som löntagare. På detta sätt får staten in arbetsgivareavgifterna för all ersättning som utgör lön för privat konsumtion.

När möjligheten att betala ut förtäckt lön på annat sätt än som lön blir samhället mer rättvist. 

Vad vi ska göra är att skrota enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag som företagsform till förmån för en verklighet där alla företag drivs i aktiebolagsform?

I stora delar av världen har man bara aktiebolag som företagsform – Privata aktiebolag med aktiekapital från 2 kronor och uppåt samt publika aktiebolag vilka är de som är listade på aktiebörsen.

Samma sak ska vi införa i Sverige – Genom att tillåta ett aktiekapital med start på 2 kronor och uppåt i aktiekapital kan vi ersätta alla andra företagsformer med aktiebolag utan att göra det dyrare och krångligare att starta företag.

Några av vinsterna med detta blir:

  • Att vi skapar en klar åtskillnad med fysisk och juridisk person.
  • Att alla skattepliktiga personer alltid betalar inkomstskatt på sin lön oavsett av om man är anställd eller egen företagare – Något som gör att begreppet F-skatt respektive FA- skatt försvinner.
  • Att det blir rättvisare och enklare att förstå företagandets villkor då lönen man tar ut för eget bruk ska beskattas på samma sätt som om man vore anställd i ett bolag ägt av någon annan än en själv.
  • Att alla aktiva aktiebolag är samlade i ett register vilket gör det lätt att kontrollera att de har giltig skatte- och momsregistrering.
  • Att ett klart och tydligt ägarregister tillskapas.

Den reform jag föreslår ska dessutom genom lagstiftning innehålla regler som förbjuder banker och finansinstitut att ta säkerhet i personliga tillgångar för lån som ges för ett företags räkning.

Jag förordar en lösning där banken förvisso kan ta personlig borgen för lån som investeras i företag. Dock ska denna rätt begränsas till lån som i sin helhet används för att öka ett företags aktiekapital.

Bankers rätt att ta extra säkerhet från ägaren för lån till företaget ska upphöra.

I nästa steg ska bankerna om ett företag vill låna pengar ta säkerhet i företaget och inget annat. Det är hög tid att bankerna börjar fungera som banker och ger lån utan att ha flera lager av ”hängslen och livremmar” för sina lån. Dessutom är det hög tid att de börjar göra sitt jobb och göra korrekta riskbedömningar för sin utlåning.

I den bankreglering som jag tidigare föreslagit vill jag även ha en återgång till full kapitaltäckning för alla bankens lån genom eget kapital, obligationer och räntepapper. På detta sätt vinner vi att bankerna slutar med sin spekulation och återinvesterar vinsterna i verksamheten istället för att dela ut dem till ägarna i de proportioner som görs för närvarande.

Den som mer i detalj vill veta hur jag tänker mig detta får gärna fråga så lovar jag att förklara då en skrivning av detta på bloggen skulle bli allt för långt och allt för tekniskt.

Kontentan av förslaget är dock glasklar – Alla människor ska för den del av inkomsterna som används till privat konsumtion vara löntagare oavsett om man äger företaget man jobbar i eller inte. Privatinkomsten ska vara helt neutralt skattemässigt oavsett om man driver eget eller jobbar som anställd.

Jag vill dock att mindre aktiebolag med omsättningar under X kronor precis som idag ska få behålla de lättnader de har vad gäller kravet på revisor mm.

Dessutom vill jag för privata fåmansägda aktiebolag införa en mekanism som gör det förmånligare att dela ut pengar till ägarna ju fler människor jag anställer i mitt företag.

För detta ska det finnas en koppling mellan antalet anställda, lönesumma och omsättning konstruerad på ett sätt som gör det lönsamt att anställa så många som möjligt i sin verksamhet – Dock med begränsningsregler som hindrar missbruk av denna möjlighet

Att detta inte redan genomförts är förvånande – Därför är det dags att Sverige gör som resten av världen och renodlar företagsformerna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

6 kommentarer

  1. G-A Karlsson

    Detta förefaller vara ett bra förslag som skulle innebära att de allra minsta företagen har samma möjligheter att växa och samma regelverk som de större har haft i många decennier.

    Den personliga risken för nyföretagare med utsatt ekonomi minskas betydligt, vilket sannolikt leder till att fler på sikt kommer att våga anställa på ett organiskt och sunt sätt – UTAN att det behövs en massa subventioner och bidrag.

    Det ser ut som om Anders Forss faktiskt har lyssnat till vad jag skrev i en annan tråd. Kryss i taket! 🙂

    Men det hela handlar bara om ”rim och reson”, inget annat.

    Precis som du säger så har många andra länder redan upplägg där små aktiebolag kan startas med mycket små resurser. Det är hög tid att Sverige öppnar upp den möjligheten också. Folk måste kunna bära sig själva och kunna ARBETA för en LÖN.

    Att stå på socialkontoret och tigga bidrag/subventioner för att tillåtas arbeta – det är ingen värdig framtid för någon. Det gäller etniska svenskar såväl som nyanlända. Här är icke jude eller grek, du vet…

    Det är inte fråga om att kräva några särregler eller undanhålla skatter, utan det handlar helt enkelt om att få till ett regelverk som gör det attraktivt att (1) arbeta, (2) bygga resurser i företaget och (3) på sikt expandera – när företagets ekonomi efterhand blir stark nog för att bära TVÅ personer i stället för en – OAVSETT vem du är och vilken bakgrund du råkar ha.

    Enskilda firmor ger i praktiken inte sådana möjligheter idag. Det är en förlegad företagsform som har spelat ut sin roll sedan länge. Det är hög tid att förpassa denna företagsform till historien och ersätta den med ett modernare och mer funktionellt upplägg som uppmuntrar till expansion och nya självbärande jobb för fler personer.

    Tack för en givande diskussion. I och med ditt inlägg ovan är mitt uppdrag slutfört.

    Mvh Gerry

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lyssnar alltid och iakttar G-A – Det inlägg jag reproducerade är skrivet i mitten av 2015 och minst lika relevant idag som då och handlar precis som du säger om att skapa rättvisa och jämlikhet mellan små och stora företag och dess ägare sett ur ett skatterättsligt perspektiv.

      Välkommen Gerry.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Oavsett hur många anställda du haft så upphäver det inte det faktum att det är dags för en reform som likställer bolagen sett ur skatterättslig synvinkel.

  2. Lars Flemström

    Vill minnas att jag kommenterade det här inlägget förra gången de publicerades. Vill minnas att jag då var mycket positiv till ditt förslag, och det är jag fortfarande. Bolagsformen enskild firma är en förbannelse och bör avskaffas, alternativt begränsas till ren hobbyverksamhet, som i sin helhet kan finansiera, om verksamheten går med förlust, med ägarens inkomster av tjänst. Med detta eventuella, lilla, undantag bör det bara finnas två bolagsformer, nämligen aktiebolag och ekonomisk förening. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem ska vara:

    Aktiebolag: en aktie – en röst. Samma person ska kunna äga flera aktier, eventuellt alla aktier i bolaget. Ett aktiebolag ska alltså kunna ha bara en ägare.

    Ekonomisk förening: Alla ägare ska ha bara en röst vardera, oavsett hur stort kapital de har satsat i bolaget. Minsta antal ägare ska vara tre.

    I båda fallen ska ägarkapitalet kunna erläggas i form av pengar och apportegendom. d.v.s. egendom som är avsedd att användas i bolagets verksamhet. I annat fall än apportegendom måste ju en del av det övriga aktiekapitalet användas för inköp av samma slags egendom, exempelvis fastigheter, byggnader och maskiner.

    Jag stödjer förslaget att begränsa bankers rätt att begära personlig borgen av ägarna för bolagets skulder, OCH ATT DETTA ÄVEN SKA GÄLLA LÅN TILL AKTIEKAPITAL / ÄGARKAPITAL. Jag kan emellertid tänka mig säkerhet i privat egendom, som INTE behövs för ägarens boende och normala livsföring i övrigt. Ingen ägare ska förlora mer än vad han har satsat i forma av aktiekapital /ägarkapital eller utmätningsbar säkerhet (till vilken inte en normal bostad ska räknas) för lån.

    Jag håller helt med om att bankerna måste göra korrekta kreditbedömningar. Och detta vid risk att de inte får hjälp av samhället för att driva in obetalda fordringar. Men detta kräver helt klart en ändring av kreditupplysningslagen, så att fler parametrar än idag kommer att ligga till grund för kreditbedömningarna.

    Regeringen har under slutet av förra året (2016) infört skuldsanering för företag, vilket både torde öka bankernas intresse för korrekta kreditbedömningar vid lån till företag och – förutsatt att refomen blir allmänt känd – kan leda till en kraftig ökning av antalet nystartade företag. Och att fler blir anställda i sådana. Risktagandet för företagaren blir ju mindre, och den personliga katastrofen blir åtminstone hanterbar, om företaget går dåligt.

    Det är ett enormt slöseri med värdefull erfarenhet och kompetens, att vi nu har ett regelverk och en i det stora hela helt onyttig ”skuldindustri”, som hindrar före detta företagare att starta om med nya produktiva företag.

    Trösklarna in på arbetsmarknaden måste förvisso sänkas för dem, som står långt från denna, men allianspartierna har helt fel, när de tror att det enda sättet är sämre löner och anställningstrygghet för de anställda. I stället måste riskerna med att starta företag och anställa personal minskas rejält. Avskaffa sjuklöneansvaret för arbetsgivare!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för stödet Lars och för att du håller fast vid samma linje som när jag publicerade inlägget första gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.